Reklama

Reklama

Normální

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Roy a Irma Applewoodovi, oddaný manželský pár z rolnického Illionis, právě slaví své 25.výročí svatby v místním Rotary klubu. Oslavy jejich perfektního manželství náhle naruší Royův kolaps. Po oslavě se jdou poradit o Royově stavu s místním farářem. Roy dlouho chodí kolem horké kaše, ale nakonec se před Irmou farářovi svěří, že se cítí být ženou chycenou v mužském těle a že by si rád nechal operativně změnit své pohlaví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

emma53 

všechny recenze uživatele

Dvacet pět to byla láska jako trám a najednou ouha, je tu zádrhel a to dost podstatný. Je dost těžké uvěřit, že manželka za tu dobu nic nepostřehla, to je asi mojí jedinou záhadou a výtkou ke scénáři. Jinak Normál v úvozovkách bylo maximálně pohodové pokoukání hlavně díky Tomovi Wilkinsonovi a Jessice Lange. Téma mně jinak až tak není vzdálené. Znala jsem obojí proměnu a Ti lidé jsou spokojeně vdaní, či ženatí, mají děti a já to jsem u jednoho páru ani nepostřehla, kdyby nebylo důvěryhodného JPPéčka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrné, místy úsměvné drama o muži, který se na stará kolena rozhodne, že si splní to po čem jeho duše celý život touží a to být ženou. Má to háček, žije přes čtvrtstoletí ve zdánlivě šťastném manželství, má děti, pohybuje se v relativně uzavřené komunitě a o jeho touze zatím nikdo nic neví. Zajímavé téma je zbytečně roztažené na dvě hodiny a přitom se některým zajímavým oblastem raději zcela vyhne. Velice ho ale pozvedává vynikajicím výkonem Tom Wilkinson v hlavní roli. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Film je to, jak napovídá název, prostě a jednoduše normálním průměrným způsobem natočen, ale určitě stojí za zhlédnutí díky fenomenálnímu výkonu Toma Wilkinsona. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý stojí predovšetkým na hereckých výkonoch. Toma Wilkinsona mám zafixovaného ako majstra vedľajších úloh, ale tu ukázal, že ľavou zadnou zvláda aj hlavnú. A čo je dôležité, nemá ani jeden film, ktorý by ma nudil, alebo bol podpriemerný. V tomto tu mu navyše sekundovala Jessica Lange, ktorá patrí k tým najtalentovanejším herečkám vôbec. Príbeh samotný ma nenudil, pričom poskytol i veľa tém na zamyslenie - napr. koľko obmedzencov a netolerantných, bigotných polobláznov behá po svete. Film si určite zaslúži väčšiu pozornosť, je veľká škoda, že je tak obchádzaný. 75/100 ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Dovoľujem si upozornit, že sa jedná o TV produkciu a ako taký je potrebné tento snímok aj hodnotiť... A ako taký je bez jedinej chybičky - úsporný a presný. Od triezveho, hlboko ľudského scenára výhradnej autorky Jane Anderson (v ktorom funguje všetko - prostredie, postavy aj skvele vypointované dialógy) až po herecký koncert Toma Wilkinsona, ktorý tu teda vôbec nemal ľahkú úlohu a ktorého vrchol kariéry, verme, ešte len čaká. Zdanlivo jednoduchý, v prvom rade ale vzácne vyvážený mix tu úsmevnejších, tam vážnejších momentov bez zbytočných exhibícií akéhokoľvek druhu a bez moralizovania (či už jedným alebo druhým smerom). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tentokrát taký čisto civilný pohľad na transgender tématiku bez snahy o vnucovanie akýchkoľvek moralizujúcich názorov. V centre príbehu je proste rodinka v ktorej si po 25 rokoch manželstva manžel povie dosť a výjde so šokujúcim tajomstvom von. No a tak sledujeme, jak to všetci členovia rodinky psychicky znášajú. Niektorí lepšie, iný horšie. Keďže film stojí na postavách, tak bolo kľúčové herecké obsadenie a to sa vydarilo. Netradične obsadený Tom Wilkinson ako chlapík, ktorý sa začne obliekať ako žena je celkom sila. Jessica Lange ako jeho verná ženuška je tiež skvelá. Ale najviac ma paradoxne dostal Clancy Brown dobrácky a trochu nesmelý šéf hlavnej postavy. Takže dokáže skvele stvárniť aj iné postavy ako béčkových záporákov alebo totálnych zmrdov. Potešila aj mladučká Hayden Panettiere. Čo sa týka mestečka v ktorom sa to odohráva, tak napriek pár drobným incidentom, to prijali do veľkej miery až rozprávkovo dobre, čo mi nepripadalo až tak uveriteľné. Celkovo to je rozhodne pekný film ohľadom tejto tématiky, ale miestami mi to pripadalo trochu nudné a už som videl aj oveľa silnejšie filmy. 6/10. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

61. Zlatý Glóbus za rok 2003 - nominace (3) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Jessica Lange, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Tom Wilkinson ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je tento film bizarný. I keď bol zvláštny a mal som nepríjemné pocity znechutenia, tak som aj chcel vedieť ako to dopadne. 6/10 ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

V žánru "televizní film" přeci jen přerůstá průměr. Oproti vypulírované Dánské dívce sice místy úsměvné, ale stejně autentičtější. ()

Damielka 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma a herecký konzert Toma Wilkinsona a Jessicy Lange. Do pěti hvězdiček mu ale přesto něco málo chybí. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený příběh, na velmi zajímavé téma. Uživatel mm13 to ve svém komentáři vystihnul naprosto přesně. ()

AgentMarvel125 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre spracovanie a obsaenie - hlavne Jessica Lange ma prekvapila v role oddanej manzelky ... Pretoze ja ju stale vidim ako zlomyselnu a hnusnu svokru Marthu z Pokrvneho puta :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama