Reklama

Reklama

Robin Hood

(seriál)
Velká Británie, (1984–1986), 22 h 8 min (Minutáž: 50–102 min)

Hudba:

Clannad

Hrají:

Michael Praed, Jason Connery, Mark Ryan, Clive Mantle, Robert Addie, Ray Winstone, Philip Jackson, Richard O'Brien, Phil Davis, Anthony Steel, Nick Brimble (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Nebylo jich mnoho, ale strach dokázali nahnat dokonale. Vždy se z čista jasna objevili na tom nejnepravděpodobnějším místě a odvážně se stavěli na stranu chudých. Když bylo třeba, neváhali tasit meče a napnout tětivu. Málokdy minuli cíl. Jejich vůdcem byl sympatický Robin, kterého tajemná bytost rozkročená mezi dvěma světy, Herm, pověřila úkolem bránit zlu v jeho rejdech. V tehdejších dobách se o rytířství, gentlemanství a právu dalo mluvit jen stěží. Vždyť když i šlechta kradla a loupila kde jen mohla, jak to potom mělo vypadat mezi poddanými? Robin, jeho milá Marion, Will, Much , Malý John, tlouštík Tuck a saracenský bojovník Nasir se záhy proslavili a to se správci kraje kolem hvozdu Sherwood, siru Guyi z Gisburne, dvakrát nelíbilo. Proto se na Robina snaží všemi možnými prostředky nastražit léčku... (Siriuss)

(více)

Recenze (231)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Které dítě 80. let by je neznalo - pohledného Robina Hooda, půvabnou Marion, siláka Velkého Johna, impulzivního vzteklouna Willa Scarleta, soudkovitého bratra Tucka, tichého Nasira, nesympatického ňoumu Mucha, prohnilého šerifa z Nottinghamu a jeho neschopného, nadutého nohsleda Guye z Gisbournu. Soudruzi nám sice pustili jen několik politicky korektních dílů, ale celý národ (nejen děti) byl na větvi z této dobrodružně-mystické podívané. Udělala jsem však chybu, seriál jsem si ... ehm... půjčila z webu a po dlouhých 20 letech se na něj znova podívala. Přiznejme si, kouzlo je pryč, strašidelné díly nepůsobí strašidelně, triky hodně zastaraly, celé je to jaksi naivní, většina dílů boj s časem zkrátka neustála - jen hudba, atmosféra a charisma herců zůstalo zachováno. Vysoké hodnocení je převážně z nostalgie, obrovské, nádherné nostalgie. Ale pozor! Při srovnání s dementní ultrasračkou "Robin Hood" z roku 2006 je stařičký seriál z roku 1984 naprosto geniálním veledílem. Nemůžu jít s hodnocením pod 4*, v mých 10 letech pro mě tento seriál znamenal strašně moc a 20 let jsem jej hýčkala v paměti jako nedotknutelný, nepřekonatelný klenot. 75% ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě štvalo, když byly jednotlivé díly ve Veze rozdělené na půlky. Znovu shlédnuto podzim 2017: I s odstupem skoro 30 let od české premiéry (už jsem pamětník) je to pořád docela solidní divácký zážitek. Středověké prostředí je správně špinavé, herci a herečky jsou typově výborně obsazeni (Michela Praeda všechny spolužačky na ZŠ milovaly). Bez digitálních triků to působí až nezvykle přirozeně, ale často je vidět, že produkce byla spíše nízkonákladová. Jednotlivé epizody různě variují jak klasické legendy o Robinovi, tak různé postavy a události z britské historie a mytologie od krále Artuše po obskurního keltského boha Crom Cruacha (s hostujícím Richardem O'Brienem, kterého můžete znát jako Riff Raffa z Rocky Horror Picture Show). Škoda, že díly jsou dost nevyvážené. Některé působí skoro jako neškodný seriál pro děti, jiné jako brutální horor a zvláštním způsobem se proměňují i schopnosti jednotlivých postav. Pro moderního diváka je tempo vyprávění až extrémně pomalé. Překvapilo bezčasí, ve kterém se jednotlivé epizody odehrávají, je tam pořád slunce a jaro nebo léto, sníh či déšť jsem viděl jen výjimečně a působilo to dost nepatřičně. Ve třetí sérii (v ČSSR/ČSFR/ČR nešla) nahradil v hlavní roli Praeda Jason Connery jako nástupce zavražděného Robina z Loxley a byť se scénáristé snažili epizody trochu více mezi sebou provázat, moc se to nedařilo. Díky krachu produkční společnosti bohužel nevznikla čtvrtá série, které by některé dějové zvraty, nakousnuté ve třetím díle završila. Zajímavé je, že neexistuje "kanonické" pořadí, ve kterém by jednotlivé epizody měly být vysílány (i při britské premiéře byly díly přeházeny) a tak dochází při sledování k různým haluzím, že se objevují živé postavy zabité v předchozích dílech nebo se vzpomíná na události, které se ještě neodehrály a tak podobně. V Československu pak některé epizody prvních dvou sérii z cenzurních důvodů nebyly vysílány vůbec, což chaos ještě o něco zvýšilo. Hudbu dělala skupina Clannad, ze které vzešla Enya. Upřímně, dost mě štvala, protože pořád dokola hrají asi tři nebo čtyři motivy. Ale samostatně na soundtracku překvapivě tak repetitivní není. Asi doporučuji, ale spíše těm, co už to kdysi viděli. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě dodnes srdeční záležitost mého dětství. Strašně jsem ten seriál žral a dodnes je to pro mě nejpovedenějším, nejzajímavějším a nejlepším ztvárněním legendy Robina Hooda. Už pro to zapojení mytologie a nadpřirozena. To spojení fantasy legend a horrorových prvků prostě funguje. Dodnes mám v živé paměti, jak jsem se třásl strachy při dvojdílu s názvem Waylandovy meče. Skvělé herecké obsazení a vykreslení postav (Philip Davis dal Krále Johna naprosto grandiozně). Pravda, blonďatý Robin je trošku slabší, hlavně mi vadilo, že Connery byl na tu roli podle mě moc mladý a díly s ním jsou už spíše komediální, ale i tak jsou fajn. A jedna zásadní věc - Marion může hrát klidně Cate Blanchet, Mary Elizabeth Mastrantonio nebo třeba Uma Thurman, ale nejlepší (a pro mě jedinou pravou) Marion vždy byla a bude Judi Trott. Ta v nás, pučících puberťácích, dokázala zažehnout zápal pro pihovaté zrzky. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hudební motiv 7*. Děj občas kulhá, hodně zachraňuje český dabing (Vašut, Moravec, Zahajský, Töpfer, Postránecký, Heřmánek, Adamovská, Knot). Moje usínací videa. V češtině šly tyto díly: Názvy dílů v uvedení ČST: 1. Robin a čaroděj I. 2. Robin a čaroděj II. 3. Čarodějnice z Elsdonu 4. Sedm chudých rytířů 5. Alan z údolí 6. Králův šašek 7. Waylandovy meče I. 8. Waylandovy meče II. 9. Pán lesů 10. Věštba 11. Největší nepřítel___ Poslední díl končí dost ZAJÍMAVĚ. ()

Joll 

všechny recenze uživatele

1. a 2.há série výborná s Michaelem Praedem který tu byl svého času díky seriálu velkou hvězdou a mohli jste si kupovat jeho fotky na stáncích:)3.tí se u nás s Jasonem Connerym bohužel nevysílala ale asi to nějak moc nevadí tento robin pro mě umřel s michaelem, ale zpět k tomuto seriálovému skvostu.Pěkně temně vykreslená anglie a sherwoodské lesy! Výborný Fantasy snímek kde je i vysvětleno Robinovo jméno Rob in Hood (zloděj v kápi).Jednoduše klasika mého dětství a myslím že může oslovit i dnešní diváky.85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě The Swords of Wayland se objevil v jedné z vedlejších rolí Nick Brimble. Ten samý herec si potom zahrál postavu Malého Johna ve filmu Robin Hood: Král zbojníků. (Gwilwen)
  • Skupina Clannad nikdy nekomponovala hudbu přímo pro seriál. Namísto toho jezdíval producent Paul Knight jednou ročně za skupinou do Dublinu, kde získal přibližně hodinovou nahrávku skvělé hudby a tu potom použil v seriálu. (Gwilwen)

Reklama

Reklama