Reklama

Reklama

Hombre

Trailer

Obsahy(1)

Indiánský policista John Russell cestuje dostavníkem a při tom narazí na nečekané problémy. Kvůli svému původu se stává terčem posměchu a pohrdání ostatních cestujících. Jenže nikdo z nich zatím netuší, jaký obrat jejich cesta vezme. Brzy dojde k přepadení dostavníku bandity. A jediný, kdo si s nimi může poradit, je právě John… Hombre, vlastním jménem John Russell, je muž, kterého jako chlapce unesli Apači. Přestože se ho později ujal pan Russell, který ho vzal do svého domu a vychoval, mladík později opět utekl k Indiánům. Právě když čeká na stádo divokých koní, přijde k němu Billy Lee, kterého posílá Mendez. Chce s Johnem o čemsi mluvit. Když se John dostaví, dozví se, že jeho práce s koňmi už není třeba, protože dostavníky mezitím nahradily vlaky. Mendez mu ale zároveň oznamuje, že jeho adoptivní otec zemřel a odkázal mu malý penzion. Ten by měl Hombre nyní převzít… Když John dojede na místo, zjistí, že penzion vede žena jménem Jessie Brownová. Žije tu i Mendez a také Billy Lee se svou nespokojenou mladou ženou, která si manželský život rozhodně představovala jinak. Hombre hodlá dům prodat za stádo koní, Jessie tedy bude bez práce a i ostatní musí odjet. Bohatý doktor Alex Favor, který právě okradl indiány o velkou sumu peněz a chce se co nejrychleji dostat do Mexika, se svou manželkou chctějí najmout dostavník, protože vlak už ujel. S nimi mají jet i Hombre, Leeovi a Jessie, která musí začít nový život někde jinde. Na poslední chvíli se do dostavníku dostane ještě surovec a bandita Grimes – sebere lístek vojákovi, který si ho koupil před ním. Namyšlený Favor s manželkou po cestě pomlouvají indiány, a když se dozvědí, že Hombre žil s Apači, chtějí, aby jel na kozlíku s Mendezem, a nikoli s nimi uvnitř dostavníku. Cestou dojde k přepadení: Grimesovi kumpáni, z nichž jeden je šerif Frank, bývalý milenec Jessie, se chtějí zmocnit Favorových peněz. Jediný, kdo se zmůže na účinnou obranu, je právě Hombre. V přestřelce zabije Franka a druhého lupiče, zatímco Grimes bere Favorovu manželku jako rukojmí a odjíždí. Je jasné, že se vrátí s posilou a bude se opět snažit získat peníze. Ty si mezitím vzal Hombre, který je hodlá vrátit svým přátelům indiánům. Starý doktor Favor se pokusí zmocnit zbraně a vzít si ukradené peníze zpět, Hombre mu to ale překazí. Pak ho zanechá samotného uprostřed pouště… (TV Prima)

(více)

Recenze (240)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osm hrozných v xenofobním dostavníku? Quentine!? Zase..? Důkaz, že filmová demýtizace divokého západu není jen otázkou tohoto století a zároveň jeden z těch ikonických kusů Paula Newmana, u kterého ani nemusí jíst vejce natvrdo, abyste poznali, jaký je frajer. Finále s ceděním krve pro druhé přineslo ponaučení, že člověk by neměl ze svých zásad za žádných okolností ustupovat, obzvláště pokud se jedná o cynický pragmatismus.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Za nejlepší považuji westerny 60. a 70. let, kdy se konečně začal bořit mýtus "divokého západu" s černobílými hrdiny á la Limonádový Joe. K takovým "novým westernům" patří i Hombre. Jeho hlavní hrdina se stará jenom sám o sobe, přežít dovede kdekoli, na tom zda přežijí ostatní, mu pramálo záleží...Paul Newman rulez! Atmosféra je dokonalá - prach, špína, horko k zalknutí, upocené tváře...Kdysi jsem tu na CSFD psala, jak moc nemusím westerny, ale asi budu muset svůj postoj přehodnotit :-) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděla poprvé jako dítě, pamatuju si, jak těžce jsem rozdýchávala závěrečnou scénu. Jak jsem díky tomu nenáviděla tu krávu v bílem a tu sluníčkovou a spravedlivou Mirku Dušínovou. Po mnoha letech jsem film viděla znovu a na mých pocitech se nic nezměnilo. Nejen, že jsem ze snímku cítila nesmírnou bezvýchodnost, horko, pustinu a nekonečnou žízeň, ale možná bych z těch schodů na konci nechala skoulet taky toho bezpáteřního zloděje ve službách státu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stoicky klidný Paul Newman u mě opravdu zabodoval. HOMBRE stojí především na jeho skvělém hereckém výkonu. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Morální bajka o lidskosti (jak se chová člověk, hombre, obklopen lidskými hyenami všeho druhu) v přitažlivém kabátě, stručná, přehledná, nekompromisní, úsečná, výstižná. Není to plnokrevný western, jen jeden mikropříběh, epizodka z té doby, místo nedělního kázání, a pěkně natočený film. Některé detaily a momenty v zápletce (zvláště to skomírání nebožačky přivázané pár hodin na slunci a její poničená fazónka mě zvedaly ze židle) jsou přitažené za vlasy, ale tak už to zkrátka u bajek, podobenství a kázání zhusta bývá a dá se na to přistoupit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající a drsný western. Není drsný co se týče akčních scén (těch je zde minimálně), ale coby ostrosti dialogů a psychologie postav. Žádná postava není čistě kladná a John Russel je statečný, ale samolibý pistolník, který se stal hrdinou spíše proti své vůli. Nezáleží mu na ostatních, ale bránil se, protože i jemu šlo o kejhák. Paul Newman ho zahrál výtečně. Ostatní herci se svých postav také zhostili s plnou parádou. Celý film je velice realistický a konec také. Nebudu více prozrazovat, sežeňte si ho, nebo až ho budou v televizi dávat, podívejte se na něj. Stojí to za to, protože je to skutečná klasika žánru. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Je to dokonale zfilmováno. Především díky hlavní roli herce Paula Newmana. Film má spád, vkus a úroveň. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Hééééj Hombréééé!" Není co dodávat, snad jen že jeden z nejlepších westernů, ty principy Johna Russela by se v dnešním světě ztratily. Závěr je nevyhnutelný, Paul Newman opět naplno rozzářil svou hvězdu. Jasná volba pro diváka, který si potrpí na skvělých dialozích. 100% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé psychologické westernové drama o společnosti z dostavníku usilovně se bránící bandě desperátů vedené jedním z cestujících. Paul Newman ve svých nejlepších letech zde podá opravdu výborný výkon až do konce dechu v roli opovrhovaného i milovaného míšence. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Je pár wsternů, které něčím vynikají nad ty ostatní a Hombre je jedním z nich. A to především díky scénáři, který jednak nabízí v době vzniku filmu ještě ne zcela obvyklé vrstevnaté vidění divokého západu a dále zajímavou skupinu postav, které nelze jednoznačně rozlišit na kladné a záporné a jejichž charaktery různě obstávají v událostech jimiž musejí projít. O přeromatnizovaném divoké západu tedy nemůž být řeč. Samotná dějová linie pak tyto atributy vtěsnává do zajímavého příběhu. Režie i herci jsou adekvátně kvalitní námětu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pomalu vyprávěný western, zpočátku evokující Dostavník Johna Forda, postupně utahující psychologické šrouby a ústící do napínavé symbolické situace. Režii ani hercům se nedá nic vytknout, problémem zůstává jen jednoznačnost a čitelnost všech charakterů od chvíle, kdy se poprvé objeví na scéně. Newmanův Hombre je skvělý a na povrchu neproniknutelný, ale každý kromě ostatních postav musí vidět, že je to férový dobrák s jasně nalajnovaným osudem - kdyby se víc zapracovalo na osobních motivacích a vytvořil se silnější skupinový konflikt, mohlo jít o naprostou pecku. Takhle zbyde "jen" zatraceně podmanivý a chytrý snímek... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nelze nalézt superlativ, který už nebyl vysloven nebo napsán. Paul Newman ve svých nejlepších okamžicích, scénář je sám o sobě bonbónek a jeho realizace dokonalá. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Další krásný důkaz toho, že v 60s + 70s se točilo jinak .. a lépe. A další skvělý film s Newmanem, který nestárne. Moralizování o zlých běloších a hodných indiánech vůbec netahalo za uši, i to je obdivuhodné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý výrazne ťahá jedine osobnosť Paula Newmana, pre ktorého bola rola kladných hrdinov ako stvorená. Páčila sa mi aj výprava a vyobrazenie všeobecnej beznádeje a akéhosi zvláštneho smútku, ktorý mi evokoval nostalgickú myšlienku na staré dobré časy Divokého západu, ktorý v tomto filme bol už na svojom konci. Ale príbeh ma nechytil za srdce, miestami ma nudil.Chcelo to dramatickú hĺbku dejovej linky a nápad, ktorý by zaujal. Alebo nejaké to napätie. No všetko tu v tomto smere bolo akési šedivé. Priemer. 60/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Westerny mě příliš neberou. A nepomůže jim ani účast Paula Newmana v hlavní roli. A když k tomu připočtu ten uširvoucí český dabing, nemůže mi vyjít nic víc než průměr. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Newmana, jak jako špatně namaskovaný indián s parukou vylezl do záběru, měl jsem dost. Vypadal jak pan píča. Absolutně nehodící se typ na postavu indiána. Pak záběr rozplizlou kamerou na divoké koně a hnusný film byl na světě. Ten nejhnusnější. Pak jsem to vypnul. Čekat, než ten kokot, špatně obsazený nesoudným castingem, promluví, se mně opravdu nechtělo. Nechtěl jsem se dívat na nepovedenou parodii. Vypnutí filmu se mně stává maximálně třikrát za deset let, ale v tomhle případě to bylo potřeba, protože jsem nechtěl pak v závěru odjíždět sanitním vozem. Úděsný film, respektive jeho desetiminutový začátek. Na takto staré filmy se už rozhodně dívat nebudu. Nezajímají mě. Film pro padesátileté fotry a spol. Kdyby Newmana daboval Munzar, dal bych hvězdičku. Daboval ho Soukup, ten je sice také dobrý, ale na Munzara v tomto případě nemá. 0% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hombre není žádná tuctová uspěchaná akční jízda, jakých ve westernovém žánru vzniklo nespočet. Naopak jde o pomalu plynoucí (a svým způsobem i poněkud zdlouhavý) psychothriller, jenž obsahuje výtečných vypjatých dialogových scén jako málokteré dílo daného žánru. Paul Newman tu hraje napovrch nesympatickou roli muže vychovaného indiány, který nemá rád bělochy, a neví, proč by jim měl pomáhat. Divák se s ním tudíž ztotožňuje zpočátku trochu těžce, ale i tak Paul zvládá svou roli skvěle a vnímavý divák jeho chování chápe bez větších problémů. A fandí mu, protože právo a pravda je skoro vždy na jeho straně (a navíc je strašně cool). Jeden z nejlepších filmů Martina Ritta (s nímž Newman spolupracoval opakovaně) je výborně zrealizovanou moralitou plnou napětí, slizkých, podlých, slabošských a pokryteckých postav, jenž je (kromě jiného) o tom, jestli má smysl pomáhat druhým, nebo se raději starat jen sám o sebe. Chytrá a velmi atmosférická záležitost s uhrančivým protagonistou. 90 % ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Klasický western z pohledu Johna Russella, jehož dvojí původ mu poskytuje zvláštní vhled na rasové předsudky. [6,5/10] (20th Century Fox, Hombre Productions) (Barevný /// Produkce: Irving Ravetch, Martin Ritt /// Scénář: Irving Ravetch, Elmore Leonard, Harriet Frank Jr. podle románu Elmora Leonarda /// Kamera: James Wong Howe /// Hudba: David Rose) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo by asi povedali na tento liberálny western Ford s Wayneom? O jednu až dve dekády neskôr po jednoznačnom rozdelovaní dobra a zla v klasických westernoch, kde indiáni boli anonymné zlo, prichádzajú filmári s inováciou boriacou rasizmus aj v tomto žánri. John Russell je polovičný indián, ktorý si užil svoje a tak prišiel o všetky humanistické ilúzie. Ale čo by sa stalo, ak by sme pomáhali iba tým, ktorí si to zaslúžia? Jeden z najlepších westernov všetkých čias treba vidieť už len preto, aby ste pochopili, prečo bol Paul Newman najväčšia filmová hviezda svojej doby. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Velmi atypický western, ve kterém si divák extrémně dlouho počká na první výstřel, ale přitom mu ve snímku absolutně nechybí. To co činí tento film výjimečným je brutálně napsaný a snad ještě lépe zahraný hlavní hrdina, který mluví málo, ale z úst vypouští takřka kultovní hlášky. Po většinu stopáže divák sleduje cestu dostavníku, který je skvěle charakterově i herecky naložen. Vzduch vyplňují vynikající dialogy a atmosféra prudce houstne. Plný počet nedávám kvůli nezáživnému začátku trvajícímu do doby, než se Newman zbaví indiánského hára a šatu. Rovněž mě úplně neuspokojil závěr, o kterém se nedovažuji prohlásit, že by byl zlý, ale zkrátka režisér rozehrál velmi vysokou hru, kterou snad ani nebylo možné zakončit tak, abych byl uspokojen. Vynikající záležitost ke třem pivům. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

Reklama

Reklama