Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Recenze (158)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Projevil se zub času nebo neprojevil? Na myšlence ani celkové pointě ne, ta přetrvává s nesmrtelnou knihou a pořád bude. A na filmu? No, zub času jako takový určitě ne, stále je dneska co obdivovat, protože když si uvědomíme, že je to z roku 1930, nemůžeme dělat nic jinýho, než otevřít pusu a sledovat. Avšak co na to řekne obyčejný divák? Že je to stará nudná hloupost. Za sebe říkám, že z objektivního hlediska je to první velkofilm, co byl kdy natočen a na 1930 je to nadčasové dílo o několik desítek let, jenže... Pokud u filmu střikrát usnete a už nemáte ani chuť dokoukávat, je něco špatně. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Remarque patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele, přečetl jsem od něj mnoho knih a samozřejmě i tuto, je to velmi dobrá adaptace, ale bohužel pořád tomu něco chybí a to jsou ty myšlenky, o kterých je polovina knihy, Lew Ayres se to snažil zahrát dobře, ale něco prostě mimikou vyjádřit nejde. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hledáte-li základní kámen v pyramidě (proti)válečných snímků, jste tu na správné adrese. Pohled do tváří vyděšených a vyhladovělých vojáků, kteří v zákopech strnule očekávají osudový rozkaz, neztratil ani za mák nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Vstupovali do války plni entuziasmu a mladistvého odhodlání, odcházeli s hlubokým šrámem na duši, který ani čas nedokáže dostatečně zahojit. Vynikající scénář podle legendární předlohy staví chytře do kontrastu hluboké myšlenky a krutou realitu, zatímco nadčasová režie udržuje atmosféru na bodu mrazu a dodává všem bitevním scénám, dnes již samozřejmě viditelně zastaralým, velmi naturalistický nádech. Je sice pravda, že snaha o vystihnutí veškeré tématiky Remarquova mistrovského díla není stoprocentně šťastná a stopáž se v některých místech stává pro diváka úhlavním nepřítelem, ale melancholické vyznění příběhu korunované přenádherným posledním záběrem dá na všechno nedokonalé a filmařsky nevyzrálé účinně zapomenout. 85% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečné převedení Remarquova románu. Když si uvědomíte, co se v roce třicet točilo, tak tento film ční jako gigant. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Jako příprava na novou Netflix adaptaci prostě povinnost. A nejde to jinak, než přehodnotit hodnocení. Na rok vzniku, což je rok 1930, kdy mi byly tři roky, je to prostě dokonalá adaptace. Kdyby měl pan Milestone v době realizace k dispozici všechna ta zelená plátna, barvu a streamovací obry v zádech, budeme tu už navždy bučet po pokračování...což naštěstí Remarqueova předloha tak úplně neumožňuje. Furt je to tam. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zhruba dvě hodiny byla v zákopech I. světové války a byl to dost hnus. Zbyl pocit, že válka je zbytečná. Skvělé převedení románu na filmové plátno, bezchybný snímek. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (Universal Pictures) (Čb. /// Produkce: Carl Laemmle Jr. /// Scénář: Maxwell Anderson, Del Andrews, George Abbott /// Kamera: Arthur Edeson, Karl Freund /// Hudba: David Broekman, Sam Perry, Heinz Roemheld /// Oscar: Carl Laemmle Jr. (nejlepší film), Lewis Milestone (režie) /// Nominace na Oscara: George Abbott, Maxwell Anderson, Del Andrews (scénář), Arthur Edeson (kamera)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už pri jednej z prvých scén, keď sledujeme rozdielnu odozvu matky a otca pri pohľade na syna v uniforme ma napadlo, že tomuto filmu budem máločo vyčítať. Prvá bojová scéna, pri ktorej mi spadla čelusť, znesie porovnanie so začiatkom Ryana, avšak skôr by som tento film porovnal s ešte nemým The big parade, kde tiež sledujeme dvoch nepriateľských vojakov v zákope, ktorí si uvedomujú absurditu celej situácie, pretože vojna je ako horúčka, nikto ju nechce, ale nečakane príde a po ťažkom priebehu ustúpi. Pri tých najkvalitnejších vojnových drámach si uvedomíte, že čím je film realistickejší, tým je viac antimilitaristický. To možno badať aj na reakciách civilistov, s ktorými sa Paul dostáva do konfrontácie a ktorým márne vysvetľuje, o čom vojna je. Možno je jeho postava spočiatku trochu teatrálne napísaná, ale ku koncu už dostáva dostatočný priestor, aby sa jeho predstaviteľ Lew Ayres predviedol. V tomto, čiže v podaní hlavného hrdinu je The big parade o niečo silnejší. Záverečná pasáž a hlavne záverečný záber ale všetko vynahradzuje. Vo vojne ide o jednotku, o priateľstvá v nej, o prežitie, je o tom, že jedeň deň je vás 150, ďalší 80, ale občas máte tak aspoň čo jesť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ani se nechce věřit, že něco takového vzniklo v roce 1930. Film je po technické stránce naprosto okouzlující a je mi naprostou záhadou proč jsem během jeho sledování 2x usnul. Román pana Remarquea kopíruje docela dobře. Zaznamenal jsem pouze několik odchylek, které sloužili určitě k urychlení děje a byly vítané. Ještě jednou musím zmínit technickou stránku, protože ta předčila i některé válečné filmy o 40 let mladší. Snad jediná výtka by mohla padnout na ozvučení filmu a nepříjemnou němčinu. Je však třeba přihlédnout k faktu, že zvuk ve filmech byl ve svých počátcích, takže tohle jsem ochoten prominout. Celkově film hodnotím lepšími 3*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani opakované stretnutie s týmto mimoriadnym vojnovým veľkofilmom nespochybnilo môj obdiv k nemu. Vynikajúca literárna predloha si zaslúžila pozorný prepis na filmové plátno. A pred 80 rokmi sa to nemohlo podariť lepšie. Veď stačí porovnať so súčasníkmi Milestonovho filmu a je hneď jasnejšie. Porovnateľné sú Kubrickove Cesty slávy, ale tie sú o 27 rokov mladšie. Paradoxné je, že vojaci, ktorí prežili celú vojnu v zákopoch a na bojiskách majú o nej rovnako neúplné poznatky, ako generáli, ktorí si už ani nepamätajú kedy naposledy zostúpili do zákopu a vyrážali z neho na útok. A tak pravdou ostáva, že vojaci veria, že bojujú za vlasť a za nejaké ideály a generáli veria, že robia správne rozhodnutia, len vojaci ich nevedia naplniť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oskarová klasika a největší válečný film své doby. Na svou dobu skutečně velkolepé ale zub času byl v tomto případě nemilosrdný. V dnešní době stojí za shlédnutí jen kvůli doplnění filmového vzdělání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite perfektné prevedenie nie veľmi hrubej knižky, vďaka ktorej sa Remarque stal adept na Nobelovu cenu. Naturalistické zobrazenie osudov vojakov od autora, ktorý to zažil na vlastnej koži. Škoda, že zatiaľ nebol tento príbeh nanovo kvalitne natočený a všetko sa venuje najmä druhej svetovej vojne. Film je verný realite, mnohokrát aj krutejší, ale zároveň tak ľudský. Skvelý komentár tu bol už spomenutý: človek až vo vojne zistí, že nebojuje za nikoho iného, len o svoje holé prežitie. Absolútne vychytaná podstata diela. EDIT: Tak v roku 2022 sme sa konečne dočkali novej verzie. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Na západnom fronte pokoj” je protivojnovým filmom podľa knihy Ericha Maria Remarquea, pod režisérskou taktovkou Lewisa Milestonea, a pod producentským dohľadom amerického Nemca Carla Laemmleho Jr. , vzniká extrémne pôsobivý vojnový film z obdobia 1. svetovej vojny, medzi rokmi 1915 - 1918 : ( POZOR, POZOR, OBDOBIE nemeckých študákov ) + čerešničkou na torte je to, že je to z pohľadu Nemcov, čo sa zrejme nepáčilo Hitlerovým priaznivcom, ktorí sabotovali kino - premiéru, alebo chceli film jednoducho zakázať, čo sa im aj podarilo ! Nevidel som v živote, tak reálne spracovaný film z 1. svetovej vojny, taký ani nejestvuje, ktorý by diváka cez čierno - bielu sugestívnu brilantnú kameru ZAVIEDOL PRIAMO do zákopov a sledoval nemeckých maturantov, ktorí sa na nátlak ich profesora dobrovoľne prihlásia ako noví regrúti na francúzsky front, je ich niekoľko, samozrejme, že sú vystresovaní, tak automaticky si smrť pre nich príde, jedine hlavná postava Paul sa „vypracuje” až na mazáka, ale ako nakoniec dopadne, nebudem prezrádzať... Cez Paulov pohľad de - facto sledujem všetky hrôzy, ktoré ho zo začiatku čakajú, potom sa s tým musí stotožniť a zvyknúť si na to, a prežívať všetky tieto útrapy na fronte, kde v skutočnosti nie je POKOJ, ale guľky svištia všade navôkol, pričom jeho kamarátov si postupne nachádzajú. Film je z roku 1930, preto som si stále myslel, že postavy sú v skutočnosti z tejto doby, napríklad scéna s troma Francúzskami vo mne evokovala pocit, že podľa ich výzoru som si to spájal fantasticky s dobou presne v 1. svetovej vojne. Absolútne vierohodný výkon podáva Lew Ayres, ktorý si zahral vo filme, ktorý už nikdy viac nedokázal v živote prekonať. Ja som tento snímok videl už pred viac ako dvoma rokmi, ale nič som nestratil zo svojho pocitu autentickosti, realite, že tento film neprekoná už nič, možno Kubrickov pohľad na prvú svetovú vojnu v taktiež strhujúcom počine Paths of Glory s Kirkom Douglasom v hlavnej úlohe z roku 1957, ale bohužiaľ, Lewis Milestone dokázal znázorniť des a hrôzu v podstate lepšie, ako môj najobľúbenejší režisér Stanley Kubrick, ale ak by Stan robil ešte jeden pokus a zameral by sa na väčší, rozsiahlejší príbeh, výsledok by stál určite za to ! Takto..., klasika z roku 1930 je do dnes neprekonateľnou hĺbavou rekonštrukciou, ako to vlastne vyzeralo na západnom fronte, kde kľud, určite nebol... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Knížku mám rád a beru, že v roce 1930 ji převedli na plátno nejlépe, jak v dané době uměli. Bohužel ale způsob práce s hraním, obrazem i zvukem se přežil a nebavilo mě na to koukat. Oproti tomu více než 40 let stará verze je pořád aktuální. Nejhorší je asi ta Netflixovská verze z roku 2023, kde jsou sice super bitvy, ale myšlenky zmizely. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Říci, že za tři čtvrtě století film nezestárne je lež, byť krásná. Stárne úplně všechno, a jednotlivé věci (koneckonců i lidé) se liší pouze expirační lhůtou. Jestli si dodnes snímek Na západní frontě klid z roku 1930 udržel alespoň část ze své původní působivosti, je to fenomenální úspěch - a věřte mi, že on to dokázal. Jistě, střih byl v plenkách a tak jednotlivé záběry na sebe moc nenavazují, jistě, řada herců přehrává, protože toto byl dost možná jejich první zvukový film vůbec, a jistě - i kameraman byl v těch v dávných dobách nucen pracovat doslova na koleně, a tak řada záběrů z bojiště musela být z technických důvodů pořízena starou, ale mobilní "groteskovou" kamerou, na které vypadá vše díky nízkému počtu snímků za minutu zrychleně. Jenomže to jsou všechno detaily, dobový kolorit, podle kterého se filmy soudit nedají. Podstatné je následující: je to rozhodně zdařilá adaptace krásného románu, který byl symbolem celé "ztracené generace." Chcete-li však v dnešních dnech působivější (či lépe řečeno: stravitelnější) zážitek, podívejte se na novější zpracování ze 70. let, které je rovněž vynikající. Ale originál je jenom jeden. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

V All Quiet on the Western Front sú síce niektoré udalosti pridlhé, rozhovory vyumelkované (nepôsobia uveriteľne) a mimika tváre prehnaná, ale myšlienka knihy je tu zobrazená veľmi dobre. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

"Vojna nie je dobrodružstvo." Neuveriteľné, že v dobe, keď sa vojna a služba k vlasti považovala za najväčšiu cnosť, vznikol tento umný protivojnový film... Vo filme nie je prezentované žiadne hrdinstvo, spolu s hrdinom prežívame len špinu, hlad, smrť a čistý chaos vojny. Príbeh je tvorený vlastne štyrmi časťami, ktoré mu dodávajú osobitnú náladu... počiatočne nadšenie hrdinu, vystrieda vytriezvenie, zúfalstvo a zakončí apatia... ale divák nedostáva žiadne kázanie, len na základe skúsenosti hrdinu čistý emocionálny zážitok. Samozrejme, že filmu sa dá vytknúť nemnoho vecí, predovšetkým niektoré teatrálne situácie, či vystúpenia hercov, ale netreba zabúdať, v akej dobe vznikol film. Aj napriek tomuto nedostatku dokázal režisér Milestone priniesť na plátno významný anitvojnový, protinacionalistický film, ktorý považujem za jeden z najlepších v tomto žánri. ()

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama