Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Recenze (158)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Skvelá adaptácia nemenej skvelého románu. Filmu nie je čo vytknúť. Aj keď som si pri jednotlivých scénach postupne spomínal na to, ako som knihu povinne na strednej škole musel prečítať ( a aj vďaka nej som sa stal vášnivým čitateľom) a teda vedel, ako sa bude dej a jednotlivé scény vyvíjať, napriek tomu som si film vyslovene užil. Je ťažké vybrať, či bola najlepšou scénou hneď tá úvodná a nadšenie mladíkov po prejava fanatického nemeckého nacistu ( a áno, viem že vo veľkej vojne ešte nemci neboli nacisti oficiálne, ale oni sú nacisti odjakživa ) a ich odchod na front, ich zúfalstvo v zákopoch počas delostreleckého útoku, rozhovor o ich plánoch po návrate z frontu, Muellerove nové čižmy, Bäumerov čas strávený v jame s jeho prvou francúzskom obeťou, jeho pobyt v poľnom lazarete, návrat k matke a následný chvíľka strávená doma či pomoc Katczinskému na konci filmu. Najlepšiu scénu nie je možné vybrať, pretože celý film je jednou skvelou protivojnovou scénou. Z filmov s protivojnovou tématikou toto prekonal zatiaľ iba Kubrick. Ak nástupu nacizmu v Nemecku nezabránili takýto film a román, určite v dnešnej dobe pomôžu Facebookové stránky bojujúce s extrémizmom... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Tento film má skvělý závěr, opravdu mocně finišuje, ale na 5 to u mně nedotáhne. Především mne vadili herecké výkony, které působily mimořádně nepřirozeně a strojeně. Jistě, dochází mi, že jde o rok 1930, ale z té doby je i film Public Enemy a tam se s tak špatným herectvím nesetkáme. Naštěstí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Za důkaz, jak mistrovsky si režisér Milestone při inscenování Remarqueovy literární klasiky počínal, lze považovat i to, že se bitevní scény z filmu (zejména působivá sekvence s padáním mrtvých těl útočících vojáků během kamerové jízdy) objevují bez přiznání zdroje v téměř každém dokumentu o první světové válce. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nebývale působivý film starý téměř 90 let, kterému však z koukatelnosti příliš neubylo. Těžko říct, zda obdivovat více román nebo film samotný, obojí určitě nese silné poselství o hrůzách války. Nejsem pacifista, ale taky nejsem proválečný fanatik a rád ocením oba dva přístupy. Nejzajímavější herec je bezesporu Wolfheim v roli Kata, ale celkově musím ocenit všechny herce, protože předvedli úctyhodné výkony. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nejpřesnější zpracování slavné knihy, ale jelikož jsem teď viděl nejnovější film z roku 2022, který sice není přesně podle knihy, ale vypovídá naprosto přesně to co má mě tak nenadchl. Jednak jsem asi věděl o co jde, takže celá myšlenka filmu mě už tolik nezasáhla a také se už projevil zub čas. Ty neustálé zatmívačky mě už lezly na nervy. Na tehdejší dobu ovšem velmi kvalitní film. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialny a nadcasovy film, ktory natocil reziser Lewis MilovyKamen /hranice temnoty 1943, Vzpoura na Bounty 1962/ na motivy knihy Erich Maria Remarque-a. Film ma perfektny scenar o nezmyselnosti I. svetovej vojny s kopu maximalne brutalnych zaberov : prve zabitie kamarata, prve bombardovanie ....... Nadhera . 100 % ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Je neuveritelne, ze tento film je uz 85 let stary a stale ma co rici. Jedine, co bych vytkl je zbytecne dlouha stopaz. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Na r. 1930 to je oslnivá podívaná, která dělá čest své knižní předloze. .. Nejen svým podáním protiválečné myšlenky, ale i kulisy, ozvučení, efekty spojené s válkou, tohle je opravdu skvost, a když si představíte, že v době vzniku tohoto filmu se Stalin pokouší dělat velké čistky, Hitler se teprve dere do politiky, v Americe zuří Castellamarská válka, která dostane do sedla nejvýznamnější mafiány, také zuří prvním rokem Velká hospodářská krize a v Číně je "demokracie".... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bylo znát, že určitě polovina aktérů se Velké války opravdu zúčastnila, protože autentičnost a realističnost na tom byla vidět strašně moc. K tomu to byla (ne že bych znal předlohu) parádně věrná simulace řežby, která byla ve své podstatě děsivě nesmyslná. Akorát ta stopáž na mě byla, jako už tradičně, přece jenom moc. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyrazny film svetove kinematografie a jeden z nejlepsich valecnych ( protivalecnych ) filmu, ktery jsem kdy videl. Zabery ze zakopove valky jsou uzasne a pusobi velmi autenticky. Vyborna kamera, zaujaly treba zabery na holinky, ktere obul Mueller. Film nenudi, stale se neco deje, nechybi ani vtip a nadsazka z rad vojaku a snimek donuti cloveka premyslet o smyslu valky. Nemam co vytknout! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších knih, které jsem četl povinně na střední a Paul Bäumer byl jeden z mých velkých hrdinů. Trošku jsem se bál němčiny, ale během chvíle jsem si přivykl a už jsem jí ani nevnímal. Tenhle film už je starý 82 let, kdo by to byl řekl, znám totiž spousty filmů o desítky let mladších, ale působících mnohem stařeji a hlavně nudněji. Celý příběh je moc dobře udělaný, což samozřejmě zajišťuje Remarquova předloha, zajisté nemohou chybět nejemotivnější scény knihy, neboli zákop sdílený s umírajícím Francouzem nebo závěrečné nesení Kata na ošetřovnu. Škoda toho motýla, protože bych si s klidem dal i Cestu zpátky. Závěrem snad jen - skvělej protiválečněj film a kniha. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na tento vojnový román si spomínam ešte zo strednej, keďže to bolo najvýznamnejšie dielo Remarqua. Ako ku väčšine diel, o ktorých sme sa nútene museli učiť, som mal aj k nemu odpor, ktorý stále celkom nepominul. Román i film je klasickým zástupcom protivojnového filmu a túto jednoduchú tému razí od začiatku do konca. Jednou z mála vecí, ktorá mi na ňom vadila je, že postavy sa chovajú (typicky americky) voľne a nie (nemecky) disciplinovane, bez úcty k nadriadeným. Ďalšou je častá vyšinutosť postáv a z dnešného pohľadu neatraktívne dialógy. Ale to je do veľkej miery dané dobou, kedy film vznikol. Vidieť na ňom ešte stopy nemého filmu, zrýchľovanie akčných scén, dlhé statické zábery, ale napríklad vojnové scény znesú aj tie najprísnejšie kritériá. ()

Bouzy 

všechny recenze uživatele

Již knižní vydání protiválečného románu od E. M. Remarque bylo pro mne úžasným zážitkem. Knihu jsem četl prakticky jedním dechem. Film neztrácí ani ve vteřině kvalitu adaptace slavného románu. Drasticky až brutálně zde jsou zobrazeny hrůzy a útrapy I. světové války v zákopech. Mladí kluci, kteří jsou naverbováni do armády se při vojenským výcviku musí změnit na nemilosrdné vraždící stroje. Je zde krásně vyobrazena nesmyslnost a hloupost války. To, aby ti nahoře si nahrabaly a mladí kluci zfanatizováni bojovaly za svůj "stát". War is business...! ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších protiválečných filmů. Prakticky vše je bezchybné (režie, scénář a na svou dobu musím pochválit velmi dynamickou kameru a střih) a jedniná kritika může směřovat k hereckým výkonům, které jsou místy opravdu příliš přehravané, i na dobu vzniku filmu (ale Lew Ayres je dost dobrý). Dá se říct, že film ani až tak moc nezestárl, což je samozřejmě dobře. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborné zobrazení válečných hrůz a jejich následků na lidskou psychiku. Povinnost pro všechny fanoušky válečné tématiky. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Remarque bezpochyby stojí u kořenů mého neúspěšně potlačovaného pacifismu, kdysi (už je to nejmíň třicet let) jsem jeho knížky miloval, sice víc Tři kamarády, Vítězný oblouk nebo Černý obelisk než nejznámější román o klidu na západní frontě, ovšem tohle jeho rané filmové zpracování je malý zázrak, kterému neumělost a naivita samého rozbřesku zvukové éry na syrovosti a autenticitě neubírá, ale naopak přidává – to asi jak to tenkrát bylo všechno ještě nedávno, ta doba je právě v dobových nedokonalostech a slepých uličkách vývoje filmové řeči zachycená hrozně opravdově. Žádný další protiválečný film už k tomuhle majstrštyku nic zásadního nedodal. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu hodně kvalitní film, který už tenkrát s trochou teatrálnosti v hereckých výkonech dokázal ukázat válečný rozklad osobností. Mezi vojáky se nejspíš rodí přátelství, které nikdo z civilistů nemůže pochopit. Na druhou stranu je to malá odměna za to, že vojáci přeživší válku se stejně cítí v podstatě mrtví. ()

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama