Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Recenze (158)

Matli 

všechny recenze uživatele

Film, na který člověk asi musí mít náladu, chuť a čas....což u mě takhle najednou nehrozí. Zbytečně dlouhé, občas nudné a utahané, zároveň s dobrou myšlenkou. Každopádně akční scény a efekty jsou na jedničku. U nějakých záběrů jsem si připadal, jak když koukám na dokument, který je točený live. V té době Oscar asi zasloužený (né že bych viděl další nominované filmy:-) ) 60% ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace úspěšné předlohy Ericha Maria Remarque. Při sledování filmu se mi přesně vybavovala kniha. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Tak, a 1917 se může s ostudou odšourat po prdeli i se svými technickými fičurami. TOTO je věrný obraz 1. světové války, převedený na plátno z knihy E. M. Remarqua. Klobouk dolů před technickým zpracováním bitev i komparzu; těžko věřit, že tak parádně natočené válečné vřavy se točily v roce 1930! Ale na čem film ve skutečnosti stojí, je parta mladých kamarádů, naivních a zidealizovaných, kteří dobrovolně narukují do války, kde pod vedením starých frontových mazáků poznávají skutečnou tvář války. Jeden z filmů, na kterých si čas vylámal svá zubiska. Skutečně nadčasový film. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Na knížku to určitě nemá, ale je to její nejlepší zpracování a vzhledem k tématu, který je více psychologické než válečné, asi ani lépe nejde zpracovat. Vše by bylo ok a film nádherně ukazuje na nesmyslnost války a na její celkové dopady na mladé lidi a tzv. lost generation, jen se mi občas zdálo, že scény na sebe nenavazovali, ale to je možná záměrem kvůli celkovému dojmu filmu. A na rok vzniku filmu (1930) doopravdy klobouk dolů. Zákopové boje a scény jsou udělány lépe a hrůzostrašněji, než jsou vyzobrazeny v některých současných filmech. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

30. léta jsou na tom sakra znát. Herci "hrají", emoce jim sice věříte, ale jsou podávány hodně prkenně. Stejně (nad)průměrný film jako novější adaptace; radši si přečtěte knížku. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Syrový protiválečný film, kterému těch 80+ let mu nijak neubralo na síle. Vzor mnoha následných (proti)válečných filmů. Nelíbilo se mi toporné herectví, hlavně u Lew Ayrese. LFŠ, červenec 2013. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Těžko bych vyvbíral mezi touto adaptací a novější verzí z roku 1979. Obě mají vysoké kvality, ale každá vyniká v trochu něčem jiném. Paradoxně starší verze je mnohem realističtější co se týče efektů. Je až neskutečné, jak dokonale vypadají výbuchy, špinavé zákopy, nebo boji zdevastovaná krajina. Něco tak působivého jsem viděl až ve skoro o 30 let novějších Stezkách slávy! Plus č. 2 - hlavní hrdina je sympaťák od pohledu. Lew Ayres je skvělý Baumer a člověk s ním dokáže prožívat všechny strasti, kterými je nucen projít. Filmu můžu vytknout jen několik maličkostí. V letech kdy byl natočen bylo ještě jistým standartem přehrávat. I když to není zdaleka tak horké jako v jiných filmech z té doby (režisér to utnul na zřejmě v té době nezbytné minimum), pořád je v některých scénách přespřílišná dramatizace znát. Druhou chybu bych viděl v některých tehdy moderních klišé, které ale už nikoho takto dnes nenapadne točit. (Např. záběry smějících se školáků v detailu beze zvuku, nebo způsob zrežírování samotného konce). Dynamika některých bojových scén je naprosto zbytečně získávána jejich zrychlením. Doufám, že někdy někoho napadne to dát do původní rychlosti. Nebýt těchto drobností, dal by se film označit opravdu za nadčasový! Ještě k novější adaptaci. Ta nemá tak dobré efekty a výbuchy vypadají spíše jako prskavky. Je to koneckonců TV adaptace. Jenže, co ztrácí v tomto ohledu (i když zákopy vypadají skvěle), to dohání na skvělé charakterizaci a uvěřitelnosti postav. Je moderněji natočena a na člověka dopadá opravdu nechutně tíživá atmosféra války a všudypřítomné smrti. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Tvorba protiválečných filmů je jistě záslužnou činností, ale tento Remarqueho příběh mě prostě nebaví, byť by byl sebelépe natočený. Výsledkem je, že jsem ho v polovině vypnul. Na druhou stranu musím uznat, že z pohledu filmařiny je tento počin na rok 1930 až k neuvěření. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nejdříve mladé nadšení a odhodlání bojovat za vlast, aby pak přišlo vystřízlivění a následné rozčarování nad hrůzou války. Naprosto mistrovské klasické protiválečné filmové dílo, které na své působivosti a hlavně ve vyjádřeních myšlenkách, neztrácí na své síle ani v dnešní době. Dle zdrojů tento snímek do konce svého času sabotovali i němečtí nacisté, což ani není divu. Byl v Německu zakázán a to až do roku 1960. Není od věci ani přiznat, že námět a v podstatě i šablonu z tohoto snímku mnoho tvůrců použilo napříč desetiletí a nejinak je tomu i dnes. Jako jeden příklad za všechny lze uvést taktéž vynikající protiválečný snímek Olivera Stonea z roku 1989 'Narozen 4 července'. Politická výpověď je velice silná a mnohým lidem dokáže otevřít oči. Film má ohromnou výpravu a velmi realistické válečné scény, kde občas zamrzí jen jedna jediná věc. Některé záběry jsou zrychlené a to tak moc, že to spíš vypadá parodicky. Zkrátka ještě takový dozvuk němé éry. Snímek je prvním významným protiválečným filmem zvukové éry a jak už bylo vyjádřeno, svou výpovědí velice nadčasovým. Film obsahuje řadu medailonků a scén, které zobrazují nesmyslnost a marnost velké války ze soucitného pohledu mladých německých vojáků v zákopech, kteří na bojišti nenaleznou žádnou slávu, jak si zpočátku představovali, ale setkají se pouze ze smrtí a rozčarováním nad děním ve všedních dnů. Tento snímek by se měl v televizi vysílat každý rok. ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

Videl som veľa vojnových filmov, ale žiaden na mňa nezapôsobil tak ako tento. Z môjho pohľadu určite najlepší vojnový film všetkých čias. Neublížili mu ani zvláštne, často až teatrálne herecké výkony. Prekvapili ma akčné scény, ktoré predbehli svoju dobu. Vlna amerických filmov o Vietname sa takisto snažila poukázať na nezmyselnosť vojny. Tam sa však všetko odvíjalo od hrdinov, chýbala poetika (snáď s výnimkou Lovca Jeleňov) a všetky filmy sa na seba neuveriteľne podobali. Ukameňujte ma, ale zodpovedne prehlasujem, že žiaden z tých amerických filmov nezobrazil krutosť vojny, či psychiku a beznádej vojakov lepšie ako starý, prachom zapadnutý snímok. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních mluvených velkofilmů, který navíc využívá svou stopáž na tehdejší poměry velmi rozumně. Z knihy čerpá jak bezstarostné chvíle, tak vypjaté dramatické momenty s lehkou dávkou naturalismu. Psát o dalších kladech by bylo jen citování z encyklopedií filmu, protože tento snímek je legendou z mnoha různých aspektů, kterých si všimne každý divák. ()

bobrux 

všechny recenze uživatele

Pořád nevěřím tomu, že tento snímek vznikl v roce 1930. Na danou dobu je technicky ne na špici, ale snad ještě výš. Pohyby kamery, velkolepá výprava a na to, že zvuk byl u filmu horká novinka, disponuje také skvělým ozvučením. Silně přehrávající herce lze naštěstí díky výše zmíněnému odpustit. Škoda, že hlavní myšlenka snímku se v meziválečném období zjevně moc neujala. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Osudový román môjho dospievania, o ktorý som sa začal zaujímať po zlej známke na strednej škole pri odpovedi z literatúry. Mimoriadny vojnový film z dvôch dôvodov. Jedným je brilantné prevedenie myšlienok z knihy na plátno, druhým je samotné spracovanie. Na fakt, že v tých rokoch sa len začínalo so zvukom vo filme, je film parádne ozvučený, vo vojnových scénach správne skľúčujúci a nemá problém zaujať aj dnes. Výkonom hercov by sa mohlo niečo vyčítať, predsa len kinematografia bola na konci nemej éry, ale všetko preráža fakt, že v 30. rokoch sa Milestoneovo dielo svojou monumentálnosťou a výrazným protivojnovým odkazom týčilo medzi filmami svojho druhu ako totálny gigant. ()

Stařena 

všechny recenze uživatele

Když jsem si včera večer tento film pouštěl, tak jsem od něj neočekával zázraky. Já staré filmy nijak mo nemusim, ale to co se děje v tomto filmu ja paráda. Kdyby to Remarque viděl musel by snad zatleskat. Já tleskám taky. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonale zpracovaný námět protiválečné - asi nejlepší - knihy Ericha Maria Remarque. Realisticky natočené válečné scény a hlavně skvělí herci, dělají film nezapomenutelným zážitkem. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Knihu Ericha Maria Remarqua považuji za jednu ze svých nejoblíbenějších a tenhle film jako její pravděpodobně nejlepší zpracování vůbec (ale je pravda, že verze z roku 1979 jí trošku šlape na paty). Vůbec neotáčejte oči v sloup z toho, že jde o osmdesát let starý film, některé scény s vámi i po takové dlouhé době pořádně otřesou a když uslyšíte zoufalé ržání umírajících koní, budete si zacpávat uši stejně, jako hlavní hrdina (a já). První americké "Na západní frontě klid" a také jeden z prvních pokusů o (sluší se říci, že velmi dobře) ozvučený film je zkrátka klasika, která vás zasáhne na stejných místech, jako to udělá kniha a vyvolá ve vás přesně ty samé pocity. A to je možná na tom to vůbec nejlepší, protože na plátně vidíte a cítíte přesně to, co psal do svého románu Remarque. ()

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama