Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Recenze (158)

barajda 

všechny recenze uživatele

Konečně válečný film bez zbytečných příkras a romantiky. Ovšem herecký výkon Ayrese dost kolísá a tak ubírá na autenticitě. Kdyby hrál Baumera někdo jiný, dosáhl by i pěti hvězdiček. ()

Colour 

všechny recenze uživatele

Film ide oproti knihe svojou cestou a prekvapivo to nevadí. Obsah je naprosto odzbrojujúci. Zobrazenie bojov je naturalistické, silné, priam na vás dýcha zúfalstvo vojakov. Humanistickú pacifistickú myšlienku podčiarkujú bravúrne dialógy (akoby nie, väčšina je jednoducho prepísaná z knihy). Čo sa dá vytknúť? Vynikajúca atmosféra, výprava, kamera, réžia. Forma bez výčitky. Jediné, čo mi prekážalo na obsahu, bolo nedostatočné vykreslenie beznádeje, ktorú cítili mladí vojaci. Nepodarilo sa im vyjadriť to, čo mladíkov sužovalo. Začiatok v kasárňach bol druhým nasjlabším prvkom - buď ho dávať nemali, alebo mal byť dlhší, aby vystihoval, prečo Himmelstossa chlapci tak neznášali. Kniha je ooveľa lepšia, no oproti iným vojnovým drámam vedie zase tento film. 95% ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

All Quiet on the Western Front je jedním z nejsilnějších protiválečných filmů o 1. světové válce vůbec. Film výborně vyobrazuje knižní předlohu, která nám představuje peklo 1. světové války. Herci odvádějí vynikající výkony, až se téměř zdá, jakoby peklo války sami prožili. Smrt Paula, která není v knize podrobněji popsána, je na filmu jedna z nejdůležitějších a nejkrásnějších scén. Co patří rozhodně k velkému plusu, je jeho režisér Lewis Milestone, který tímto filmem neřekl své poslední slovo, ale již nikdy se mu nepodařilo natočit film lepší a věrohodnější než tento. Film nepřekonala ani jeho druhá verze z roku 1970, kterou Vám mohu rovněž doporučit. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu uzasne zpracovaná látka s válečnou tematikou slavného stejnojmenného románu. Stejně jako kniha tak i film líci osudy studentů maturitniho rocniku, kteří na frontě zažívají válku takovou jaká je, plnou hrůzy, špíny, krve a smrti. Režisér a kameraman natáčeli vravu poziční války z ptačí perspektivy a proto a díky dalším silným momentum je tento snímek právem považován za jeden z nejznamenitejsich protivalecnych filmů 20. stoleti, ikdyz byl film na čas zakázán nebo cenzurou značně zmrzačen v Nemecku, Rakousku či ve Francii ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Wow! Tak tohle je film z roku 1930? Nemůžu tomu vůbec uvěřit, je totiž neuvěřitelně nadčasový. Však je také natočen podle velice nadčasového románu. Sledujeme příběh jedné gymnaziální třídy, kterou učí velice militantní profesorKantorek, jenž doslova nutí své studenty okamžitě narukovat. Ti to také velice nadšeně udělají. Hlavním hrdinou je Paul Bäumer, dále jsou zde jeho přátelé - intelektuálně nadaný Müller, chytrý Kropp,  skvělé boty nosící Kemmerich a hezoun Leer a také vždy bojově zkušený Katczynsky, který dovede sehnat to nejdůležitější - jídlo. Paul a jeho spolužáci se okamžitě po posledním zvonění nadšeně a povzbuzeni Kantorkem vydají narukovat. V kasárnách potkají jejich známého pošťáka Himmelstosse, ze kterého se stal velící důstojník. Nejprve z něj mají srandu, jenomže on to myslí vážně a při výcviku se vyžívá v trýznění svých vojínů. V zákopech je jim už ale vyloženě pro smích. Po výcviku následuje peklo v zákopech. O klaustrofobické scény zde nebyla vůbec nouze, nejhůře jsem se cítil, když byli schovaní v tom bunkru a neustále na ně padaly bomby. Jeden z hochů se z toho dokonce zbláznil a vyběhnul ven do vřavy. Také dostal zásah šrapnelem a přišel o nohu. Další silnou scénou byl francouzský protiútok a kosení nepřítele kulometem. Následoval neúspěšný útok, při kterém skončil Paul v kráteru po dělostřeleckém granátu s jedním Francouzem, kterého nejdříve probodnul jako nepřítele, ale poté pochopil, že "za normálních okolností bychom mohli být přáteli". Byly zde také příjemnější chvíle, například laškování s děvčaty za řekou nebo pořádná žranice hrachové kaše, klobás a chleba. Při té také padaly úvahy o tom, proč se vlastně bojuje, jak může jedna země urazit jinou a že by bylo nejlepší všechny znepřátelené vládce, ministry a generály poslat nahé na pole, aby si to vyříkali a netahali do toho obyčejné mladé kluky. Také došlo na Paulův krátký návrat domů za nemocnou matkou. V hospodě se setkal se svým otcem a jeho kumpány, kteří nad otevřenou mapou teoretizovali nad tím, kde všude byl mohli provést ofenzívu - samozřejmě na Paříž. A dokonce si dovolili Paulovi tvrdit, že "o válce nic neví". Stejně tak to Paul celkem natřel onomu militantně naladěnému profesorovi, kterému vyvracel, že válka je ušlechtilé dobrodružství. Narovinu řekl, jak to v zákopech chodí. "Umírat za vlast není krásné a sladké. Je to bolestivé a špinavé!" Takže se jedná o silně protiválečné dílo, na svou dobu velice dobře natočené a pro různé válečné štváče velice popuzující film. A nezapomeňme také na všudypřítomné krysy. V současnosti nabývá tohle dílo na aktuálnosti, jelikož máme v Evropě nového válečného štváče Putlera, který by si tento film do své filmotéky rozhodně nedal. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Pouhé 2 roky po vydání se kniha dočkala první filmové verze. A verze to je parádní. Protiválečná výpověď je poutavá i skvěle nasnímaná. A když si vezmu, že zvuk byl tehdy ve filmu horká novinka, tak je skvěle ozvučený. Možná je trochu přepálený, ale není to něco, co by mi vyloženě vadilo, člověk na to musí koukat s trochu upravenou optikou, je to prostě už 90 let. Vyobrazení bitev a války samotné je ale strhující i dnes. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Uz jenom pro ty desive a zaroven skvele natocene zabery utoku, protiutoku, boje a zivota v zakopech Velke valky tenhle film nikdy nezestarne. Dodnes funguje stoprocentne. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Fe-no-me-nál-ní. Na tu dobu a vzhledem k tomu, že film vznikl rok po vydání knihy, excelentní. Vřele doporučuji. ()

Týnidlo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé bylo, že celou první polovinu filmu jsem byla sice zakoukaná do filmu, ale ne moc zažraná. Samozřejmě střelba a bombardování bylo strašné, ale zlomilo se to ve fázi "boty smrti", kdy majitelé krásných kožených botek umírali a pak už to jen pokračovalo.. přes scénu v kráteru, kdy si Paul povídá s mrtvolou, dále to byl příjezdu domů, kdy Paul chtěl po sestře kapesník.. Dále, když nikdo, ani rodina, nechápal, co to je.. když na něj ve škole pokřikovali, že je zbabělec.. poté při shledání se s Katem.. dále, když Paul pomáhá Katovi a nese jej na zádech a stále si "s ním" povídá... - zjišťuje skutečnost. Ale poslední kapka byl motýl, možná Smrtihlav, dalo by se příhodně říct. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Jenom pouhá zvědavost mě nutila pustit si tento snímek starý přes osmdesát let. Nevím, jak bych ho vnímal v té době, ale zde do komentáře mohu napsat že se jedná o pouhý průměr, který drží nad vodou jeho vynikající filmové efekty, které v té době byly možné. Knihu od Remarqua samozřejmě znám, ale nikdy jsem ji nečetl, možná proto je můj pohled na snímek takhle zkreslen, nevím, nedovedu posoudit. Již zmíněné efekty jsou na filmu nejlepší. Krásně je zde vyobrazena zákopová válka, ale co se týče dialogů a samotných postav v hereckých podáních, tak to už není žádnbá sláva. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Vojna je peklo a tento film to jasne dokazuje.Kniha je sice lepšia ale tato adaptacia sa rozhodne nema za čo hanbit. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

První filmová adaptace knihy Ericha Marii Remarqua "Na západní frontě klid." Jedná se o velmi kvalitní a věrohodný snímek z dílny režiséra Lewise Milestona, ve kterém jsou zobrazeny osudy mladých mužů, kteří ihned po absolvování maturity putují ze školních lavic rovnou do zákopů první světové války. Jsou zde velmi věrným a naturalistickým způsobem zobrazeny ukrutnosti a útrapy, s nimiž se tato tzv. "ztracená generace" musela po celou dobu válečné vřavy potýkat. ()

Might_X 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k roku 1930 solidní počit, ale ve srovnání s knihou slabé ... + vtiůpné herecké výkony ... ale poselství to nese dál ... ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Pořád mi není tak nějak jasné, jak mohli v roce 1930 natočit natolik sugestivní válečné scény. Vynikající film! ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Urcite prekvapeni tim smerem, ze je to 81 let stary film, trosku ztratil pusobivost v interierech, ovsem v exterierech temer vubec ne. Podivuhodny. Zblajznul jsem to jako lahudku. ()

kobras5 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná podívaná na období, které mě vůbec nezajímá a o kterém vím naprosté minimum informací. Velmi působivá atmosféra, která filmu dodává patřičnou jiskru napětí a očekávání, co vlastně bude dál... a co bude dál? Výborné rozčarování, co z obyčejných kluků udělá "hrdiny" a dokáže odkrýt i jejich myšlenky. 90% (viděno na DVD německy). ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Už dávno som čítal skvelú knihu od E.M.Remarqua, preto som rád, že som sa dostal aj k tejto filmovej verzii, ktorá je logicky slabšia ako kniha, ale stále má čo ponúknuť. Silný protivojnový feeling, výborný herci i atmosféra. Akoby tvorcovia cítili, čo sa blíži... 80% ()

Clapped 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu úžasné po technické stránce. Přesto..Remarque bez jakýchokoliv Monologů a ze závěrečné scény+nemocnice s Albertem se toho dalo tak strašně vytřískat...4* ()

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

Jednoducho úžasný výtvor na tú dobu (!)... Ak by ste chceli nájsť kameru na žeriave alebo uveriteľné špeciálne efekty v inom medzivojnovom filme, neuspeli by ste. Tento film, ktorý je starý viac ako 82 rokov, je schopný bez námahy konkurovať aj dnešným výtvorom a to hlavne pre svoju neuveriteľnú hutnosť, realistickosť a fantastickú réžiu. Nič iné len hlboká poklona. ()

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama