Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (87)

Matty 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu jsem čekal ryzí western, rozhodně ne trojgenerační melancholické drama o zániku starých hodnot. Na počátek 60. let je to odvážný film. Odvážný svou bezútěšností i tím, že v něm Paul Newman hraje násilnického flákače, kterému na nikom a na ničem nezáleží. Pro svůj nihilismus nenachází společnou řeč s otcem, zato získává sympatie synovce. Jedinou naději do budoucna představuje právě zástupce nejmladší generace, jenž s respektem vzhlíží k oběma mužům. Ve kterém z nich se nakonec zhlédne jakoby mělo být určující nejen pro něj samotného, ale v symbolické rovině i pro celé Spojené státy. Je s podivem, že kameru, která je v tom nejlepším smyslu klasicky hollywoodská, držel v rukou původem čínský kameraman James Wong Howe. Díky němu poslouží Hud nejen jako psychologický portrét doby, kdy se něco zlomilo, ale zároveň jako škola prvotřídní záběrové kompozice. 90% ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2018, Oscar 3 : Herec VR - Melvyn Douglas, Herečka HR - Patricia Neal, Kamera ČB + 4 nominace: Režie, Herec HR - Paul Newman, Výprava ČB, Scénář - A. . . . . Zlatý Lev - výběr ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $10,016,446║ Malá komorná dráma, kde je dosť na škodu že dej nie viac húževnatý, lebo na danej ploche moc toho neponúkne. /60%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Neveselý rodinný southern drama, v ústřední roli je pro Hollywood nezvykle záporná postava. Newman jako syn, co se nepodařil, sobec bez zásad a bez respektu. Bavilo mě čekat, zda se ve finále pochlapí a nebo prokáže jen jako sráč. Důležitý kontext na pozadí: konec rančerský romance, přichází čas mechanizace a velkých ropných peněz. "It is effective in drawing a stark contrast between rudderless Hud and his principled father; where the west was and where it is going." (Cine-file) ♪♫ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Záporák Newman v roli černé ovce farmářské rodiny v krizi. O western v klasickém smyslu nejde, spíše o příběh rodiny z amerického venkova 60. let 20.století, která bojuje se svými problémy i s pohromou epidemie slintavky. Z podobného prostředí se mi líbily jiné filmy mnohem více, např. Kočka na rozpálené plechové střeše (1958). Trailer k filmu Hud: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1052301477747 ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v jeho dalším filmu, Hombre, si režisér Martin Ritt pohrává se žánrem westernu. Společně s chladnokrevně dokonalým Paulem Newmanem vytesal náhrobek pro westernový žánr. Ne, že by to byl poslední žánrový film, ale naopak nechává zemřít vše, co k westernu neodmyslitelně patřilo. Konec širým pláním se stády krav, konec zásadovým kovbojům a hlavně konec hrdinům, kteří vlastně nikdy hrdiny nebyli. Až je z toho člověku smutno. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Konflikt tři generací a tří názorů na mizející staré časy mohl být při svém špičkovém obsazení a přesné režii skutečný majstrštyk. Ke konci ale Hud bohužel ztrácí grády. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Paul Newman tyhle frajírkovský typy prostě uměl zahrát a tohle je taková jeho one man show. Moc nechápu, za co dostali Oscara ty ostatní herci. Příběh mě ale moc nezaujal a chvílema jsem se u filmu nudil. Zajímavý je to opravdu snad jen pro fanoušky Paula Newmana, protože on táhne celej film. Ale Newman má na kontě rozhodně mnohem lepší filmy. 50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hud zcela určitě není western, k tomuhle žánru ho přibližuje pouze lokace a polarizovaný konflikt dvou silných osobností. Ve skutečnosti jde o psychologické drama konfliktu otce a syna a zároveň konfliktu dvou odlišných hodnotových žebříčků. Starý farmář je produktem konzervativní Ameriky, která lpí na půdě, má smysl pro rodinu, autoritu a náboženské hodnoty, zatímco syn Hud je dítětem své doby, bohatnoucí Ameriky 50. let, která vyznává konzum a zábavu. Nejhodnotnější na filmu je výkon Paula Newmana, kterého filmoví fanoušci znají především z kladných rolí, svého poživačného floutka zahrál s přehledem a přesvědčivě. V kontextu své doby a hollywoodské produkce určitě výrazně vyčnívající film, který mi ale přece jen přijde s odstupem let trošku šablonovitý. Je to přesně ten druh filmu, kde hlavní postavy a především starý farmář dokážou v ten správný moment najít ta pravá moudrá slova, která člověka reálně napadají až s odstupem delší doby. Ve vyhrocených situacích bych od takového muže čekal spíš pár šťavnatých nadávek nebo poctivou facku. Celkový dojem: 75 %. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Další z perfektních rolí Paula Newmana a další z mnoha rebelujících postav, které ztělesňoval prakticky po celou dobu své herecké kariéry. Hud je nádherně natočený, westernově laděný příběh, z 60. let minulého století. Děj filmu, který se odehrává na ranči, není příliš optimistický, protože se v něm řeší například pokus o znásilnění, rodinné problémy či epidemie, která postihla stádo krav. Tradičně bravurní Newman zde září jako obvykle. Chvíli to sice trvá, než Huda a jeho chování divák alespoň trochu pochopí a přijme, avšak pokud tento černobílý kousek zhlédnete, tak je jisté, že na tuhle postavu jen tak nezapomenete. Jedna z nejkontroverznějších kreací velkého Paula a skutečně podařený snímek, který má styl a šmrnc. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nikdy na tebe nezapomenu, si jediná kterou jsem nedostal..." Som rád,. že svoj komentár so zaujímavým poradovým číslom 2222 môžem venovať práve tomuto filmu. Ide o ďalší nezabudnuteľný zárez od P. Newmana. Nemal som ani tušenia, že si tu strihol zápornú postavu. So skutočným westernom nemá takmer nič spoločné, preto zaradenie do tejto kategórie zbytočne zavádza a niektorých odporcov tohto žánru i odrádza, čo by bola veľká chyba. Už úvodné titulky s nádhernou skladbou E. Bernsteina navnadí a takto vysoko nastavenú latku si udrží až do konca. Tak výborne prepracovanú drámu nevidíte každý deň a postava Huda v podaní P. Newmana je nezabudnuteľná. Ostatné postavy nijako nezaostávajú a každý z nich tu má svoje silné pasáže. Film je čiernobiely, ale tá mu neskutočne pristane. Veľmi by som sa potešil zremastrovanému obrazu so silnou čiernou farbou na blue ray disku. Skvelý film, skvelý P. Newman, ktorý je ako Hud slizkejší ako had a film bez slabého miesta. 100%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že když dostanu chuť na nějakou tu dialogovou kvalitu a kupu životních mouder musím sáhnout po minimálně 50 let starým filmu. Samozřejmě existujou i dneska určité vyjímky, ale rozhodně nemám šanci dostat Paula Newmana v životní formě. Hud je pěkně hutné drama z rančerského prostředí. Scénu při které je utraceno velké stádo dobytka z hlavy už nikdy nedostanu. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedený příběh, který stojí na hereckých výkonech a propracovaných charakterech postav. Paul Newman je tu jako vždy skvělý, byť se tu představuje v poněkud méně typické roli, jejíž vyznění (jak napovídá obsah k filmu) není dvakrát kladné, avšak i přesto jsem se jako divák vždy těšil, až se objeví na scéně. Poslední prostor Homera Bannona působil až dojemně a potvrdilo mi celkový čtyř hvězdičkový dojem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Paul Newman v nezvyklé záporné roli, a také mu to jde - a jak! Atmosféra celého příběhu je pomalá, rozvláčná, a tím zřejmě daleko více pravdivě zobrazující jednotvráný žiovt na skutečném americkém ranči té doby. Konflikt jak generační, tak etický je pojímán velice vkusně, nepompézně a působivě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetci síce píšu, že ide o moderný western, ale ja v tom viac vidím vynikajúcu rodinnú drámu na báze konfliktu troch generácií - starý otec, syn a vnuk, pričom hlavne pri starom otcovi a synovi visí jeden veľký bubák v skrini, čo medzi nimi prirodzene vyhĺbilo jednú obrovskú, nepreniknuteľnú priepasť, ktorá sa čím ďalej tým viac vo filme zväčšovala až to prekročilo hranicu, z ktorej už niet návratu. Je to predovšetkým film o vine a odpustení, zmierení, resp. nezmierení, trpkosti, obdive a vytriezvení. Tiež sa tu zaujímavým spôsobom rieši, ako môže jedna takáto hlúpa mladícka nerozvážnosť ovplyvniť všetky životy okolo. A čo je najhoršie, pokiaľ sa cez to človek neprenesie a neodpustí sebe i ostatným tak sa stane presne to, čo sa stalo na konci, ozaj reálne zhodnotenie celého konfliktu. Výborná vec a zatiaľ prvý film čo som videl, kde hrá P. Newman vyslovene zápornú postavu. 80/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americký moderný western. Alebo americká rodinná dráma. Alebo akýsi americký neorealizmus. Nejednoznačné postavy, kde ani proti svojej širokej škatuľke obsadený Paul Newman nepôsobí ako výrazne negatívna postava. Skôr ako človek, ktorý robí chyby a má názory, s ktorými sa dostáva do konfliktu s otcom, predstaviteľom starej školy. Film, ktrorý stavia predovšetkým na výrazných hereckých výkonoch a autentickej sugestívnej atmosfére texaského vidieka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prečítal som si zopár komentárov a bol som prekvapený vyjadrenými pocitmi sklamania. Hud, rovnako ako Hombre, považujem za vynikajúci, aj keď pomerne málo známy film. Námetom mi trochu pripomenul Kazanov Na východ od raja. Výnimočne ma v ňom zaujala viac Patricia Neal, než obľúbený a v úlohe záporného hrdinu často nevidený Paul Newman. Stačilo len trochu ubrať z tých deklamovaných múdrostí a pridať na vierohodnosti postavy Lonnieho a bolo by to odo mňa jasných päť hviezdičiek. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt je mistr přes vykreslování charakterů postav a u Huda neudělal výjimku. Ačkoliv se jedná trochu o jednotvárný western se špetkou stereotypních pasáží, idylka farmářského života působí velmi příjemně. Paul Newman v roli nafoukaného syna je vynikající, tyhle role mu jdou na jedničku, podobně jako v tomto filmu. Zápory tu jsou, ale já se i přes to nadmíru bavil. 75% ()

Reklama

Reklama