Reklama

Reklama

Česká loutka

(seriál)
Česko, 2019, 3 h 2 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

S bratry Formany napříč historií českého vyřezávaného dědictví. Ambicí cyklu Česká loutka je zachytit vývoj a kontext české divadelní, filmové a televizní loutkářské tvorby v době, kdy české loutkářství bylo a je ve světovém kontextu unikátním a všeobecně uznávaným fenoménem. Potvrzuje to zápis tohoto fenoménu na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO koncem roku 2016. Unikátní je nejen vysoká úroveň tvůrců a profesionálních divadel, ale i nevídaný počet divadel amatérských, které se po celé republice věnují loutkovému divadlu. V sedmi chronologicky řazených dílech se postupně diváci seznamují s loutkou jako výtvarným i sociálním artefaktem, s významnými tvůrci i se současným stavem našeho loutkářství. Prozkoumávají jevy jako rodinné či spolkové divadlo i proměny uměleckých profesionálních scén. Dokument se tak pokusí zodpovědět na otázky, čím si Česko vysloužilo pověst světové loutkářské velmoci a proč právě tady tento divadelně výtvarný svět rozkvetl tak nebývalou bohatostí... Průvodci pořadu jsou bratři Petr a Matěj Formanovi. Petr je absolventem loutkářské katedry DAMU, Matěj se uplatňuje v představeních Divadla bratří Formanů především jako výtvarník. Se svými představeními „kočují“ po celé Evropě, přiblíží proto svět loutkářů zevnitř a s porozuměním. Scenárista a režisér cyklu Pavel Jirásek se loutkami zabývá z více úhlů pohledu – jako badatel, jako sběratel i jako spoluautor několika publikací (Loutka a moderna, Česká loutka). To vše zúročil při přípravě televizního cyklu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Formani si jdou svou cestou a to se promítá i do tohoto dokumentárního cyklu, který je sice založen na tradičních mluvících hlavách, ale scénky s průvodním slovem jsou dost neformální. Rozhodně záslužný projekt, ale zůstává ve mně taková směsice pocitů - že jsem se toho hodně dozvěděl, ale ještě více nedozvěděl. Zároveň však nepřichází to nutkání nastudovat si víc po vlastní ose, jak se někdy stává. No, aspoň přichází nutkání si nějaké loutkové představení nebo loutkovou TV inscenaci střihnout. A to taky není málo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál jsem si zvolil ke sledování právě proto, že jsem si myslel, že loutkářství u nás bylo slavné a pomalu je na ústupu. Přestože i v Ostravě máme loutkový festival a loutkové divadlo. Omyl je pravdou a byl jsem překvapen, ale potěšen. K dokumentu samotnému můžu říct jen to, že mě bavil, nicméně nedám lepší hodnocení z několika důvodů. Tím prvním jsou právě bratři Formani. Jednotlivé díly moderovali dobře, nějak mě ale minul jejich humor hraných scének, které buď neměli s loutkami nic společného nebo se k tomuto společnému ... propracovali až po hodné chvíli, navíc nebyly bůhvíjak zábavné. Dále chyběly popisky u jednotlivých jmen. Když už mluví někdo do kamery a vyjadřuje se k daným tématům, bylo by pro diváka vhodné, kdyby věděl, o koho - kromě jména, se jedná. Úvodní znělka byla naopak docela povedená. ()

Reklama

Galerie (55)

Reklama

Reklama