Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Irští horníci toho mají už dost. Pracovat za žebráckou mzdu v nelidských podmínkách by se nelíbilo nikomu. Proto se bouří. Kapitalistická klika však nasazuje do jejich společenství policistu. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vysloveně dokonalá filmařina, hlavně v bezdialogovým kamerovým úvodu jsem se vysloveně vyrochnil. Kamera ví přesně co má zabíra, herci zase co a jak říkat a charisma obou hlavních představitelů násobí už tak kvalitní zážitek ze sledování tohoto sociálně laděného snímku. Pokud jde o postavu Jamese McParlana celou dobu jsem si nalhával něco co nakonec vůbec nebyla pravda. Málokdy jsem se v někom tak spletl jako v Jamesovi, ale když si ten film v hlavě přejíždím znova, tak si to nalhávám zase. Fakt skvěle napsaná postava. Krapet víc se vymazlit s koncem a neváhal bych s pětkama. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt je můj oblíbený režisér dělnických sociálních dramat (nejenom), Molly Maguires jeho skvostnou Normu Rae nepřekonává a finále je trochu zkratkovité, ale jinak není co vytýkat. Mohutné kníry vystřelují Harrisovo i Conneryho charizma mnohem výše než obvykle a produkční hodnoty (film byl skoro stejně drahý jako Generál Patton) jsou velké, úvodní cca 15-minutová kamerová bezeslovná představovačka důlního prostředí je opojná a může připomenout There Will Be Blood. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdybych nečetla o tom filmu trochu víc, tak do toho jdu s vědomím, že Molly Maguires bude hlavní ženskou postavou tohoto dramatu. Chyba lávky, jde o daleko složitější a organizovanější Molly. než se na první pohled může zdát. Je to parta, která se skrývá za Hyberňany a říká si Molly Maguires, podle bandy hrdlořezů v Irsku a jsou roztroušeny ve všech uhelných dolech. Ale co se za tím skrývá a proč jednají, tak jak jednají se dozvídám až přes Jamese McKenna, který mezi ně proniknul jako agent policie. Syrové, drsné, nelidské podmínky v dolech a práce za pár šupů. Nedivím se mnohým reakcím ani trochu. Poslední rozhovor mezi Jamesem a Jackem měl svou váhu, to co mu Jack na rozloučenou říkal, byla pravda, s tím jsem nemohla než souhlasit. A trochu té romantické vsuvky Molly Maguires zjemnilo, takže to nebyla až tak moc chlapácká záležitost, jak to na mě v prvních momentech působilo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Historka, která by na partaj komančů působila jako opojné víno. Chmurné sociální podmínky a přitom pořád plná hospoda. Jak příkladně skromní horníci, když mají ženy a děti. Problém je v tom, že celá tahle story je místy nezáživná. Vzdáleně to trochu připomíná některé naše budovatelské bestsellery z dob socialismu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení u nevšedního dramatu o chudobě, které se snaží, pomocí dynamitu a pistolí, uniknout malá skupinka zvaná "Molly Maguires". Takoví pravověrní idealističtí teroristé, předzvěst IRA... :-) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebýt té zbytečné romantické linie, bylo by to špičkové sociální drama. A Manciniho hudba je opět bezchybná. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Úvodní seznámení se všedním hornickým životem zajisté připomene tvrdost tehdejší doby a nelibost tohoto krutého řemesla. Ritt tento úvod důmyslně kombinuje se slíděním policejní štěnice a znovu efektně vykresluje charaktery postav. Connery s Harrisem jsou přesvědčiví a nejen díky nim divák netuší, jak se celá tajná operace proti teroristické organizaci vyvine. Molly Maguires tak není jen autentickým historickým dramatem, nýbrž i působivým špionážním thrillerem, který nepochybně zpestřuje dějovou linii. Spletitá výprava za spravedlností, která je však jaksi na obou stranách. Takové filmy točil jen Martin Ritt. 75% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Strhujúci úvod filmu, keď počas prvých 15. minút nezaznie ani jeden ľudský hlas, čo mi pripomenulo, 9 rokov starý kinematografický nedocenený Andersonov klenot - Až na krv, s Danielom Lewisom. ROPU vystriedalo UHLIE, v geniálnych minimalistických záberoch som si myslel, že v takomto duchu pôjde aj ostatok filmu. Z časti, áno, z časti, nie, lebo tu režisér so strihačom pridávajú niekoľko zbytočných strihov a scén, ktoré rušia kvalitné pocity z pozerania, inak výborného filmového diela, s tradične skvelým kameramanom Wong Howeom. Druhá polovica 19. storočia, a nespokojní baníci, ktorí robia, ako draci, pritom MZDA, je extrémna nízka, každú chvíľu im strhávajú rôzne pracovné poplatky. Jedna tajná organizácia, ktorá sa nazýva, ako tento film, čiže The Molly Maguires, ktorých by som nazval : SABOTÉRI. Niekoľko baníkov, na čele s lídrom Jackom Kehoeom ( Sean Connery ), organizujú nebezpečné sabotérske práce v bani, pritom neváhajú vraždiť, podľa nich : za to zodpovedných... Polícia si najmä detektíva - INKOGNITO, Jamesa McParlana, aby sa nenápadne INFILTROVAL do tejto skupiny, tam má podávať informácie, sondovať, začleniť sa, pričom nemá vzbudiť podozrenia, že je špión. Zamiluje sa do jednej sympatickej ženy. Celý snímok na mňa pôsobil takou nepríjemnou čiernou atmosférou, nielen preto, že boli celí začmudení, sú tam aj malí chlapci, ktorí pracujú taktiež v ťažkých sociálnych podmienkach. Taká depresívno - hustá atmosféra, ktorá vynikajúco zachytila dobu. Harris aj Connery, sú parádni, dobre to odsýpa, občas filmu chýba potrebnejšia logika, lebo postavy zvláštne konajú... Ale inak, som viac - menej spokojný, má to niekoľko kazov, ktoré by teoreticky mali znížiť hodnotenie, ale popri mojom obľúbenom kameramanovi, tak neučiním. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komplexne sa film blíži k dokonalosti, súzvuk obrazu, hudby, zvuku, réžie či hereckého obsadenie je na vysokej úrovni. Azda sa snímok do seba príliš zamiloval a posledná tretina ( okrem záveru ) stráca na údernosti, ale je mu odpustené. Málo známy snímok zobrazuje veľmi známe filmové hviezdy v dokonalej forme. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobře a kvalitně pojaté sociální drama. V podstatě však dobrodružný film, ovšem alespoň o třídu lepší než francouzské dobrodružné filmy (s Gérardem Barrayem či s Alainem Delonem), na které jsme chodli do kina v šedesátých letech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak tymto sa reziser Martin ritt /Edge of the City, Parizske Blues/ nijak nepredviedol. Molly Maguires bola banda chudobnych Irov , ktori pracovali a zili biedne. No a slaby namet na film, akurat dobre bola rezisersky podchytena ta ich chudoba. A to, ze zili od vyplaty do vyplaty . Connery /Goldfinger, You Only Live Twice/ bol len lakadlo, aby si to ludia pozreli, nic viac . 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nezvyklé vidieť Conneryho na opačnej strane zákona. V prvom rade musím vyzdvihnúť poctivú filmárčinu, od hercov cez vyobrazenie doby a podmienok až po konanie postáv. Drsná a depresívna doba, ktorá si vyžadovala drsných chlapov, samozrejme aj ženy. A nimi Íri boli. A práca, ktorú by nikto z nás nechcel robiť ani dnes, nieto ešte vtedy. Ešte aj to nedeľnajšie ragby bolo drsné. Aj keď sa jedná o jednoduchý námet so sociálnym odkazom, filmársky je z neho vytrieskaný veľmi solídny nadpriemer, ktorý je podoprený skvelými výkonmi hercov. A nehappyendový záver to len klincuje. Neprávom opomenutý snímok. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Skvělé zobrazení havířů a jejich tvrdé práce kdysi v 19.století. A výkon Conneryho a zrádce-špicla Harrise je ukázkový. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý herecký souzvuk Conneryho a Harrise. Martin Ritt vede svůj film s jasnou vizí. Jeho svět není černobílý. Velký zážitek. ()

Reklama

Reklama