Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norma Rae žije se svými dětmi na jihu Spojených států a pracuje jako dělnice v přádelně bavlny. V továrně jsou pro dělníky tvrdé podmínky, musí pracovat za minimální mzdu a vše si nechat líbit. Až když přijede z New Yorku aktivní odborář a začne lidem tvrdit, že jestli chtějí mít vyšší životní úroveň, tak si ji musí vybojovat, začne být Norma aktivní a pomáhá vytvořit i v této továrně odbory. (MVanis)

(více)

Recenze (32)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2011, Oscar 2 : Herečka HR - Sally Field, Píseň - "It Goes Like It Goes" + 2 nominace: Nejlepší film, Scénář - A. . . . . Zlatá Palma - výběr ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,228,000Tržby Celosvetovo $22,380,000║ krkolomne chcú odbory pretlačiť do firmy, no ale je to celé bez lepšej šťavy, vôbec to nestrhne, Sally Field je zláta a slušné hrá ale to je asi tak všetko čo si z tohto filmu človek odnesie /40%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tyhlety silné levičácké/ženské filmy se už dnes netočí v odborových svazech už totiž všichni jsou. A nevím kdo by dneska zvládl ten jižanský "buranský" (Brad Pitt hadr) typ temperamentní ženské. Jiná doba, jiní herci, jiné typy. Jednička s hvězdičkou. Další na řadě - Silkwoodová ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som podstatne viac, niečo dramatickejšie a obsažne zaujímavejšie. No žiaľ dočkal som sa iba priemerného životopisného príbehu plného hluchých, nezáživných miest a minima emócií. Šťastie, že aspoň tie herecké výkony neboli zlé, hlavne herečka v hlavnej úlohe bola výborná. Škoda, film mal na podstatne viac. V tomto spracovaní to však stačí len na priemer. 60/100 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Můj velký oblíbenec Martin Ritt nedodal svému filmu onu podmanivost, která zdobí jiná jeho skvělá díla, což je u režiséra s tak velkým potenciálem přímo zločin. Naštěstí využil jinou svou mimořádnou schopnost. Opět je celý film vytříbený bezchybným charakterem postav, obzvláště Sally Field, která tenkrát měla slušný zevnějšek. I Bridges starší a Ron Leibman předvedli kvalitní herecký projev. Inteligentní film se slušnými herci, ale bohužel bez poutavosti. 70% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na rovinu poviem,že som totálne vedľa z excelentného výkonu herečky Sally Field,ktorú poznám z niektorých snímkov,ale pôsobila na mňa nesympatickým dojmom,čo sa náhle zmenilo,a tento výkon považujem za niečo neuveriteľné. Norma pracuje v jednej pakárni,v ktorej požadujú čoraz väčšie normy bez odozvy na výplatných páskach zamestnancov,všetko sa rapídne zmení príchodom odborára z N.Y. Klasická pakárnička na spôsob textilných firmičiek,ktoré fungujú všade naokolo,kde si podmienky diktujú prisťahovalci,ktorí jednajú s ľudmi ako s handrami,to platí napr..v niektorých takýchto slovenských podnikoch(Enrico,Leoni...),ale s odborármi by v reáli dnes urobili veľké prd. V tomto prípade je to všetko vystavané na robotníčke Sally,ktorá má dve deti,býva u rodičov,chodí každý deň do pakárne,ale je rada,že tam je a stanú sa veci,ktoré zmenia situácie robošov k lepšiemu s intenzívnym bojom jednej ženy a jej mentora,ktorí pracujú na tom... Hneď na začiatku tituliek ma oslovil song ocenený Oscarom,ktorý decentne ukáže každodennú rutinu v práci,kde na scénu prichádza pôvabná Sally,ktorej do života vstúpi viacero prekvapení i žiaľu v kvalitnej réžii Martina Ritta,ktorý vie ako viesť hercov,herci tu robia presne to,čo by som videl hocikde inde v civilnom pojatí. Nečakal som,že uvidím vynikajúci poučný film,a tak som rád,keď sa môžem mýliť... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Norma Rae ako ideál doby, žena, ktorá sa nebojí nikoho/ničoho. Všetko je však až príliš korektné (a až nesympaticky oduševnelé). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nudný odborársky film, ktorý mal vo svojej doby možno dôležitú tému, ale dnes to je už v každom ohľade film za zenitom. A ani roztomilá mladučká Sally Fieldová tomu nedodá poriadnu šťavu. 5/10. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě je průměrný. ale The union is behind us, we shall not be moved / Just like a tree that's standing by the water / We shall not be moved. Zkrátka: odbory jsou za námi, nic s námi nepohne, nic nás nevytrhne z našich sociálních kořenů. A přitom úvahy o odborech jsou tak tristní, tak na vodě. Ohromný úspěch odborů za naší První republiky byl vystřídán posluhováním stranovládě a v současné době neexistují buď vůbec nebo jako zástěrka zaměstnavatelů pri překarizaci práce zaměstnanců. Odborářské nadšení Normy Rae je skutečně příkladné a věřím, že takoví jako ona a Reuben původní odboráři skutečně byli (a takoví našli i mezi socialisty a komunisty), ale teď je to jen trafika. - Nedá mi to, abych opět neuvedl příklad: před několika lety me pozval kamarád z vesnice na výlet do Německa a Holandska v kamionu. Byla to jedna z jeho pravidelných (s častými variacemi) týdenních cest. Samozřejmě jsem jako spolujezdec obdivoval pohodlí, vaření, sezení a spaní, méně už jeho měsíční plat, kolem padesáti tisíc. Při cestě jsem mu spočítal jeho skutečnou hodinovou mzdu spojenou navíc s velkým rizikem při provozu vozidla a vandrácký život bez záchytných sociálních bodů; také jsem mu vysvětlil, proč si jeho zaměstnavatel může každý rok koupit nový Mercedes, na němž on nemá žádný podíl. Bylo mu to jedno, hlavní bylo těch padesát litrů každý měsíčně. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zláštně vedený film s několika silnými momenty. Zároven mi ale připadalo, že některé motivy divně promrhal. A vzhledem k tomu, že už na mě působil tim opravdu "starým" dojmem v negativním slova smyslu, přiklonil jsem se jen k průměrné známce. Herecky to bylo velmi slušný - Leibman docela sympaták. Tématika žel neni moc chytlavá, ikdyž bych řekl, že i v těch dnešních hyper, super by takovýhle zapálence potřebovali jako sůl :-) ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1979 - Najlepšia herečka (Sally Field), Cena spoločnosti "Commission supérieure technique de l'image et du son" (CST) ("technická" cena) ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Levičáčký hučení z dob, kdy si amíci mysleli ,že bolševizace je možna jen na východ od ráje a co bylo na levo bylo in a ynteligentni. Alespoň že ta Field je při tom svém pištění uvěřitelná (tak jako i jindy). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slaby a rezisersky len rutinne natoceny film o tom, jak zenska chce pretlacit odbory v tovarni. Az prilis feministicke, nudnetempo, plane kulisy a Sally Field velmi hrat nevie, ak vobec : 40 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

37. Zlatý Glóbus za rok 1979 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Sally Field + nominace (2) - Nejlepší film (drama), Nejlepší scénář - Harriet Frank Jr., Irving Ravetch ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

(Ne)obyčejný příběh (ne)obyčejné ženy ... P.S.: Pokud se vám snad bude zdát, že je pouhopouhou levicovou odborářskou agitkou, pak z pozice pouhopouhého řadového zaměstnance musím konstatovat, že nic lepšího nežli odborovou organizaci prostě NEMÁME. Můžu mít k jejímu fungování nejrůznější výhrady, ale široko daleko není nikdo jiný, kdo by měl v popisu práce zastat se pracující a obvykle i mlčící většiny, která je nepřímo nucena držet ústa a krok ... a kdo by měl zároveň tu sílu (danou z velké části vlastní členskou základnou) za ni a pro ni něco pozitivního vyjednat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zadny z filmu Martina Ritta me nijak nepresvedcil, trebaze pracuje s dobrymi herci a namety. Podobne je na tom i Norma Rae, kterou vyborne ztvarnila Sally Field. Namet spatny neni, zpracovani je ale takove obycejne a na film jako takovy se v mysli divaka brzy zapomene. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt opät so silne sociálnou témou. Táto by sa páčila hlavne komunistickým agitátorom, aj keď sú v nej aj typicky západné prvky, ako promiskuita či rasizmus, ktoré proste sú a príliš sa neriešia. Film je sympatický hlavne tým, že je bližší normálnym ľuďom vďaka hlavným protagonistom, ktorí sú bežní robotníci, majú nemanželské deti, bývajú v rodičovskom dome a riešia bežné problémy, väčšinou peňažného a zdravotného charakteru. Snívajú svoje malé sny a divák im proste musí fandiť. Rozdiel oproti ostatným filmom je aj to, že vidieť postavy naozaj makať, a nie len sa promenádovať s kopou voľného času, akoby žiadnu prácu ani nemali. V prípade hlavnej hrdinky by som si vedel predstaviť aj lepšie obsadenie, Sally Fieldová sa mi zdala na rolu mladá, ale nie je to nič neprekonateľné a dá sa na ňu zvyknúť. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sally Field mám hodně ráda a myslím si, že do této role byla skvělou volbou. Film je 41 starý a myslím si, že si vybral téma, které v té době bylo hodně náročné a složité. V dnešní době to je vše již jinak. Dost jsem se "rozčilovala" u toho, jak se mohou zaměstnavatelé ke svým zaměstnancům chovat a byla bych na straně odborů..To vím najisto :) Za mě - i když to zní zvláštně - ale vlastně to na mě působí jako "historický" film, protože ukazuje důležitou část dějin, která pak ovlivnila mnoho životů a v továrnách tuplem. ()

Reklama

Reklama