Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norma Rae žije se svými dětmi na jihu Spojených států a pracuje jako dělnice v přádelně bavlny. V továrně jsou pro dělníky tvrdé podmínky, musí pracovat za minimální mzdu a vše si nechat líbit. Až když přijede z New Yorku aktivní odborář a začne lidem tvrdit, že jestli chtějí mít vyšší životní úroveň, tak si ji musí vybojovat, začne být Norma aktivní a pomáhá vytvořit i v této továrně odbory. (MVanis)

(více)

Recenze (32)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sally Field mám hodně ráda a myslím si, že do této role byla skvělou volbou. Film je 41 starý a myslím si, že si vybral téma, které v té době bylo hodně náročné a složité. V dnešní době to je vše již jinak. Dost jsem se "rozčilovala" u toho, jak se mohou zaměstnavatelé ke svým zaměstnancům chovat a byla bych na straně odborů..To vím najisto :) Za mě - i když to zní zvláštně - ale vlastně to na mě působí jako "historický" film, protože ukazuje důležitou část dějin, která pak ovlivnila mnoho životů a v továrnách tuplem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Norma Rae je přesně typ dramatu, jaký mám rád. Zajímavý námět ze života, dramatický průběh, občas sranda, občas smutek. Norma Rae je dělnice v městečku, kde jediným zaměstnavatelem místní textilka. Má dvě děti, smůlu na chlapy, žije v chudobě a ve firmě z nich dřou kůži. Díky odboráři z města se stává zapálenou bojovnicí a zároveň se s tím snaží skloubit rodinný život s novým manželem. Odborářské drama jsem nedávno viděl ze Stallonem z 30. let, tady to není v roce 1979 tak vyhrocené. Ale šéfové dělají naschvály, hází klacky pod nohy, zvýší práci a sníží mzdu... lidi navíc k odborům nemají důvěru a radši mlčí, aby nepřišli o práci. To co už je v USA nejspíše dávnou minulostí u nás funguje bohužel i o 44 let později. Sally Fieldová se z komedií přehrála do dramatických rolí naprosto famózním způsobem. Hraje obyčejnou, nijak intelektuální ženskou, která neví co životem, bojí se, ale stojí za správnou věcí. Když se postaví na stroj s cedulí Odbory a odmítá odejít, sesype se po zatčení nebo v noci probudí děti aby jim řekla o své minulosti, tak je úchvatné. Oscar zasloužený, je to opravdu lepší i než Bette Midler v Růži. Jediné co mě zamrzelo byl trošku otevřený konec. Silné 4*. PS: Oskarová písnička It Goes Like It Goes je nejslabší oskarový song 70. let, cajdák bez melodie kterým jsem 5 minut poté stihl zapomenout. Asi v roce 1979 nic lepšího nevzniklo. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,228,000Tržby Celosvetovo $22,380,000║ krkolomne chcú odbory pretlačiť do firmy, no ale je to celé bez lepšej šťavy, vôbec to nestrhne, Sally Field je zláta a slušné hrá ale to je asi tak všetko čo si z tohto filmu človek odnesie /40%/ ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

(Ne)obyčejný příběh (ne)obyčejné ženy ... P.S.: Pokud se vám snad bude zdát, že je pouhopouhou levicovou odborářskou agitkou, pak z pozice pouhopouhého řadového zaměstnance musím konstatovat, že nic lepšího nežli odborovou organizaci prostě NEMÁME. Můžu mít k jejímu fungování nejrůznější výhrady, ale široko daleko není nikdo jiný, kdo by měl v popisu práce zastat se pracující a obvykle i mlčící většiny, která je nepřímo nucena držet ústa a krok ... a kdo by měl zároveň tu sílu (danou z velké části vlastní členskou základnou) za ni a pro ni něco pozitivního vyjednat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som podstatne viac, niečo dramatickejšie a obsažne zaujímavejšie. No žiaľ dočkal som sa iba priemerného životopisného príbehu plného hluchých, nezáživných miest a minima emócií. Šťastie, že aspoň tie herecké výkony neboli zlé, hlavne herečka v hlavnej úlohe bola výborná. Škoda, film mal na podstatne viac. V tomto spracovaní to však stačí len na priemer. 60/100 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama