Reklama

Reklama

Kapitán Kloss

(seriál)
  • Česko S nasazením života (více)
Polsko, (1968–1969), 16 h 59 min (Minutáž: 53–71 min)

Hrají:

Stanisław Mikulski, Emil Karewicz, Barbara Drapińska, Lucyna Winnicka, Henryk Bąk, Edmund Fetting, Barbara Brylska, Janusz Bylczyński, Mieczyslaw Voit (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Jmenuje se Stanislav Kolicki, je mu něco přes dvacet let, je Polák a právě se mu podařilo utéct do SSSR. Jeho největším přáním je bojovat proti nacistickým okupantům a pomoci tak osvobodit svou zemi. Sovětská rozvědka právě vyslýchá zajatého německého důstojníka Hanse Klosse, jeho nápadná podoba se Stanislavem Kolickým je základem odvážného a především rafinovaného plánu: Kolický se pod jménem Kloss vrací k Abwehru a jako špión J-23 spolupracuje na jeho porážce ve druhé světové válce.

Podobně jako řada jiných filmů a seriálů své doby, i tento seriál se již dnes stal legendou a kultovní záležitostí, ovšem vnímanou už docela jinak než jak jeho tvůrci původně zamýšleli. (Historik)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Seriál byl také sledován v Jižní Americe, Sovětském svazu, Československu, Německé demokratické republice, Jugoslávii, Albánii a Řecku. (sator)
  • V roce 2009 bylo v Katovicích otevřeno muzeum Hanse Klossa. Na konci téhož roku však bylo muzeum zavřeno. Na podzim roku 2010 vydalo nakladatelství G + J Gruner + Jahr Polska knihu Dariusze Rekosze s názvem „Atentát na muzeum Hanse Klossa“. (sator)
  • V letech 1971–1973 byla vydána série 20 komiksových knih ze série „Kapitan Kloss“, kterou nakreslil Mieczysław Wiśniewski, s novými vydáními v pozdějších letech. Ačkoli se akce jednotlivých epizod volně shoduje se seriálem, autoři docela věrně reprodukují vzhled hlavních postav ve kresbách. (sator)

Reklama

Reklama