Reklama

Reklama

Špión, který přišel z chladu

  • Velká Británie The Spy Who Came In from the Cold (více)
Trailer

Špionážní drama, jehož děj se odehrává v období studené války, s mistrovským hereckým výkonem na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Britský špion Alec Leamas jen smutně přihlíží zabití svého kolegy při jeho pokusu překonat hraniční přechod mezi berlínskými sektory. Potom se vrací na velitelství rozvědky v Londýně, odkud je na nějaký čas uklizen k podřadné úřednické práci. Únavně stereotypní činnost v knihovně probouzí v Leamasovi jeho sklony k alkoholismu. Vhodnou druhou šancí se proto zdá být další špionážní mise v komunistickém východním Německu. Nový úkol Leamas přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty... Příběh vznikl na motivy stejnojmenné literární předlohy autora Johna le Carrého, do kvalitního scénáře jej převedla scenáristická dvojice Paul Dehn a Guy Trosper. Režiséru Martinu Rittovi se při natáčení podařilo nalézt chladnou až mrazivou atmosféru, velkou zásluhu na působivosti má brilantní černobílá kamera Oswalda Morrise. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Film dělá čest svému názvu - jedná se o přesně odměřené a typicky britsky chladné špionážní drama stavící především na osobnosti a hereckých schopnostech Richarda Burtona, inteligentním scénáři a speciálně zde i na náladotvorné černobílé kameře. Problém bych neviděl ani tak v tempu - mám rád, když si tvůrci dávají načas a nijak s vyprávěním nespěchají - mírné zklamání jsem zažil spíš v závěrečných minutách, kdy se vše obrátí naruby, a to pro jistotu dvakrát, takže na konci hlavní postavy kráčí vstříc očekávané pointě. Hodnotím lepšími 3* a vlastenecky pochválím i Jiřího Voskovce v roli sebejistého obhájce. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Famózní film. Dlouho po shlédnutí jsem nad různými výroky i dialogy ve filmu přemýšlel. Chlad a nesmlouvavost světa ve kterém se špioni pohybují jsou zde vykrasleny mistrovsky. Jen tak vás tento film nepustí:-) Opravdu parádní scénář i herecké výkony...tento špionážní film měl prostě všechno. I skvělý závěr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Martin Ritt /Hombre, Hud, Long Hot Summer/ natocil slusnu spoionaznu dramu, ktora ma malo akcnych scen, ale rozhovorov pozehnane. Filmu kraluje suverenne *Richard Burton /Kleopatra 1963, Where Eagles Dare, Dotek meduzy/, ktory bol dokonca aj nominovany na Oscara, neziskal ho. Chlad a odstup z filmu neskutocne sala, a videl som aj Cyrila Cusacka /Dva machri mezi nebem a peklem/. Posledna desatminutovka film hodne zachranila : 70 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý pohled Richarda Burtona ve špionážním dramatu. Studena válka vytvořila agenty, kteří pro systém nic neznamenali. Poslíčkové s informacemi o těch druhých. Burton a jeho hypnotické oči ! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dost roztahane, ukecane a nudne. Burton dobry, misty se mi vsak zdalo, ze prehrava ( zvlast v obchode s potravinami ). Kazdopadne jsem zklamany, filmu ani nepomohl cesky dabing... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Špionážna dráma z prostredia britskej a východonemeckej rozviedky ponúka chladný a zamotaný príbeh, v ktorom musia ísť emócie jasne nabok. Z toho pohľadu a z pohľadu načrtnutej špinavej hry, ktorá je vykreslená ako bežná prax práce takýchto agentov, nehľadiac na čej strane stoja dobro a zlo, je to pozoruhodný snímok. Absolútny záver to aj podčiarkol. Bohužiaľ, spracovanie je rozťahané, miestami nudné a skladajúce sa iba z dialógov, ktoré v prvom momente nepovedia divákovi skoro nič. Postapom času sa odkrýva až príliš prekombinovaná zápletka, ale to nestačí. Chýba akcia, akákoľvek. Navyše, v roli, ktorú ztvárnil obstarožný Burton, by som si vedel predstaviť lepší výber. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich spionaznich filmu, co jsem kdy videl a ze jsem jich videl docela dost :) Richard Burton vynikajici, ale nejenom on, rovnez pusobiva atmosfera, vrele doporucuji! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zdařilé špionážní drama, které se pevně vede za ruku s předlohou Johna le Carré. Richard Burton je v úloze Leamase výborný. Žádná energická gesta, dramatická mimika ani velkolepé hrdinství, je přesně takový, jakého jsem si ho při četbě předlohy představovala. Což bohužel nemohu říct o Claire Bloom v roli Nan. Ta je naopak nesympatická dokonce víc, než je na komunistku obvyklé. Leamas je unavený a znechucený, a k houstnoucímu dusnu okolo sebe čelí se stoickým nezájmem. Jediné, co mu nelze moc uvěřit, je láska k čemukoli jinému než k whisky. Prostě se setkal s porážkou tak, jak se mohl jednoho dne setkat se smrtí. Čelil tomu s cynickým odporem a odvahou osamělého člověka. Vydržel déle než jiní a teď byl poražen. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Perfektní špionážní film, jeden z nejlepších. Působivá mrazivá atmosféra (velkou zásluhu na ní má i fantastická kamera), kvalitní příběchm přiměřeně klidné tempo, bravurní herecké výkony (nejen Rich, ale i Claire Bloom, v jedné z rolí se objeví i Jiří Voskovec), to vše podpořené brilantním závěrem. Bohužel téměř zapomenutý film, což je velká škoda, žánrová špička. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

..., na oko obsadil "teplé místečko." Rozviklal železnou oponu, sebevědomou mocenskou hru na katy a oběti. Zdvižený prst, kterým hrozil na jevišti, zpozoroval někdo z druhé strany a usekl v zákulisí. Povolávám třetí stupeň výstrahy nad uniklou informací. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo jsem si vychutnával, užíval si bezútěšnou atmosféru, elegantní kameru, nostalgický saxofonový soundtrack, úsporné herectví – nejenom Burtona, ale třeba i takového Cusacka, který mi svojí britskou čajíčkovou distinguovaností hrozně připomínal Gatissova Mycrofta Holmese – a nějakou dobu i zápletku a úvahy postav o nevděčném životě špionském. Ke konci, zhruba od nástupu Voskovcova až příliš snaživě mazaného právníka, už ale bylo těch řečí na mě moc, jak těch vysvětlovacích, kterými si film (zbytečně) pojišťuje, že se v něm divák neztratí, tak těch filosofujících (víceméně pořád na totéž téma). Potenciální čtvrtou hvězdičku pak u mě definitivně pohřbily „překvapivé“ zvraty v úplném závěru, které člověka s o půlstoletí delší diváckou zkušeností bohužel už tak nepřekvapí. ***1/2 ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... Špionáž s existenciálními prvky a přesahem k absurditě? Kafka bez Kafky? Nebo má někdo hurvínkovské představy o studené válce, takže divák dostane Kafku bez Kafky na druhou? Jenomže Le Carré není žádný hlupák. Berme nebo nechme být... Osobně mne tento film nechává vlažnou, nicméně plivat nechci... Slušnost velí vysolit tři hvězdy, leč bezbřehá naivita snímku, transformovaná v potemnělou z nouze ctnost, mi trochu vadí. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný špionážní thriller z období studené války. Na rozdíl od špionážních bondovek, je tento špión více realistický a naprosto bez akce, což vůbec není na škodu. K tomu skvělý Burton v roli permanentního ožraly. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Najskôr bol dezorientovaný agent vo výslužbe a potom som po váčšinu filmu bol dezorientovaný ja. Nemám rád prehnane komplikované filmy, pokiaľ to nie je kompenzované niečím, čo ma vo filme poteší. A tu ma nepotešilo vôbec nič, takže tá komplikovanosť išla dosť na nervy, až ma to prestalo baviť. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Jako vždy magnetizující Richard Burton ve spy-shitu ze 60's (a v jedné ze svých sedmi nominací na Oscara) na motivy le Carrého, klasika žánru, který ještě doteď, přes půl století píše o špiónech a dvojitých agentech a vzájemném ojebávání mezi velmocemi. Žánrově tohle nevyhledávám, ale četl jsem a viděl lepší věci (včetně jedné další filmové adaptace le Carrého). Pokud to seženete v pěkné kvalitě, je to hezká černobílá podívaná, podobně jako Felliniho 'La Dolce Vita' - pokud zbožňujete Richarda Burtona, přidejte bludišťáka. Těžko si dovedu představit mladší generaci k tomuhle z jakéhokoliv důvodu tíhnout. Vlastně se toho za celý film moc neděje, je to vše taková komorní podívaná, která se snaží prodat tenhle námět jako áčkovej level, ale jediný, co je na ní áčkový je Burton, který vždy ve filmech přenášel sebe do fiktivních postav, které ztvárňoval. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení. Špion který přišel z chladu je ještě vzdálenější bondovkám než Případ Icpres ze stejného roku. Nenabízí žádnou akci, první půlka je nuda až k usnutí. Na druhou stranu - Richard Burton je fantasický jako zdeptaný špion bez iluzí, který toho alkoholika co hraje ani vlastně hrát nemusí. Plán, ve kterém se má pomocí sítě intrik a dezinformací zbavit šéfa německé špionáže je skvělý a ještě skvělejší je finální zvrat o co doopravdy šlo. SPOILER. Bohužel skončí to naprosto špatně. KONEC SPOILERu.Každopádně 4* jsou spíše za herecký výkon a chytrý a realistický film, než za to že by to byl napínavý a strhující špionážní thriler. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Carrého předlohy mají velké téma - to nejlepší v lidech zpravidla způsobuje jejich pád. Je to ale potom skutečně to nejlepší v nich? V tomto snímku se to potvrdí hned několikrát. Autor si nejspíš troufal naznačovat, že to neplatí jen pro specifické prostředí tajných služeb. Netradičně zpracované mučednické motivy ale nejsou to jediné, co filmy dle Carrého předloh povyšuje nad běžný (kontra-)špionážní průměr - nečekané zvraty, ukázky zvrhle využívané lidské vynalézavosti, ledové napětí, a to všechno v podání fantastických herců, mezi nimiž zde vynikají samozřejmě Richard Burton a Oskar Werner. V krátké době další film, ve kterém to ošklivě schytá Bondův šéf Bernard Lee. ()

Reklama

Reklama