Reklama

Reklama

Špión, který přišel z chladu

  • Velká Británie The Spy Who Came In from the Cold (více)
Trailer

Špionážní drama, jehož děj se odehrává v období studené války, s mistrovským hereckým výkonem na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Britský špion Alec Leamas jen smutně přihlíží zabití svého kolegy při jeho pokusu překonat hraniční přechod mezi berlínskými sektory. Potom se vrací na velitelství rozvědky v Londýně, odkud je na nějaký čas uklizen k podřadné úřednické práci. Únavně stereotypní činnost v knihovně probouzí v Leamasovi jeho sklony k alkoholismu. Vhodnou druhou šancí se proto zdá být další špionážní mise v komunistickém východním Německu. Nový úkol Leamas přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty... Příběh vznikl na motivy stejnojmenné literární předlohy autora Johna le Carrého, do kvalitního scénáře jej převedla scenáristická dvojice Paul Dehn a Guy Trosper. Režiséru Martinu Rittovi se při natáčení podařilo nalézt chladnou až mrazivou atmosféru, velkou zásluhu na působivosti má brilantní černobílá kamera Oswalda Morrise. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt mi chybí v mé topce a Richarda Burtona bych v ní taky uvítal, čímž chci říct, že jsem se na Špióna velmi těšil. Netušil jsem ovšem, že dostanu nemilosrdnou porci nudy. Burton sice hraje výtečně, ale tím však veškeré zásadní klady končí. Z tohoto podprůměrného díla měl vzniknout raději krátkometrážní snímek, protože se to zde rozjede tak 15 min. před koncem. Režisér, kterého jsem poznal jako mistra přes vykreslování chrakterů postav, zde dle mého názoru plně nevyužil svých mimořádných schopností. Takhle zklamaný jsem dlouho nebyl. 40% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,600,000Tržby Celosvetovo $-║ pomalý film plný prázdnych kecov dobrý akurát tak k unudeniu /25%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavá šestáková novela byla přetavena do pomalého (chvilkami až ubíjejícího) špionážního filmu, který si ke všemu klade otázky nad mravností špiónů a politiky soudobé západní společnosti ... Když už nic jiného, je tu famózní Richard Burton, který - pokud je zabírán v detailu brilantní černobílou kamerou Oswalda Morrise - hraje jen očima a přesto naprosto věříte, že jde o agenta, jehož prodali vlastní (nebo snad ne...) Zapomenutá, přesto si myslím, že pro fanoušky Burtona, Ritta, šedesátkových špionážních thrillerů (a svinského Oskara Wernera, nezapomínat) neopominutelná stylová lahůdka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Distingované, nedávající i pozornému divákovi nic zadarmo, chladné, do morku kostí ryze britské, s uvěřitelně zpracovaným světem (kontra)špionáže, kde se nepoužívají zbraně, ale operuje se čistě s (dez)informacemi... Ano, i kdybyste to snad nakrásně nevěděli předem, tak velmi záhy rozpoznáte, že se jedná o adaptaci jedné z le Carrého knih. Tentokrát jde o adaptaci třetí části ze série s Georgem Smileym (ten je zde čistě v "cameo" roli) a jedná se o objevení le Carrého pro filmová plátna v adaptaci, která předznamenala styl, kterým se veškeré zdařilé adaptace jeho děl vyznačují až do dnes. Z hnidopišských výtek snad jen povzdechnutí si nad nevyužitím němčiny v pasážích z východního Německa a k tomuto typu snímku až nevhodnou doslovností v závěrečné pasáži během jízdy autem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžeme Vás koupit, prodat, ztratit. Můžeme Vás i zastřelit." Takový je osud agentů a já se pořád divím tomu, že tuhle práci je ještě ochoten někdo dělat. Nicméně tady jde o studenou válku a sympaticky opilého agenta Leamase, který nevěří v Santu, Boha ani Marxe. Tím mi byl hodně sympatický. A mně se jeho příběh hodně líbil, jeho konspirační historka byla dokonalá a pronikání ke špičkám východoněmeckých tajných mě dost bavilo, ale musím se přiznat, že se od jeho zhlédnutí trošku bojím lidí, jako je Hans-Dieter Mundt. I když bych si asi přál, aby můj klidný spánek střežilo takhle charismatické hovado. ()

StarsFan

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděla a tudíž jsem rozhodně neměla v plánu psát komentář; woodyho poznámka o "šestákové novele" mě nicméně lehce vyvedla z míry. Kdyby jí totiž Le Carrého předloha byla, nebude řazena na seznam sta nejlepších novel podle časopisu TIME, nebude mnohými považována za nejlepší dílo špionážní literatury a nebude mít na Amazonu průměrné hodnocení 4.6 z 5. Kniha jako taková je totiž vysoce inteligentní a realistická (co ostatně čekat, když ji psal člověk, který sám pracoval pro tajnou službu) a nabízí krásný element nepředvídatelnosti vycházející z toho, že jsou znalosti čtenáře až do poslední stránky omezeni těmi, kterými disponuje hlavní hrdina. A jako bonus pak ukazuje, že ti stojící na "špatné" straně můžou být někdy sympatičtější než ti, kteří bojují na "správné" straně, a že vysocí představitelé státu mohou svým jednáním popírat hodnoty, na kterých je onen stát založen. Jak se tyto myšlenky povedlo převést do filmu nicméně posoudit nemůžu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na pomalu se odvíjející špionážní filmy z období studené války si čas najdu vždycky rád, jenže zrovna tohle dílko bylo na můj vkus pomalé až příliš. Richard Burton je pochopitelně výborný a režisér Ritt se chvályhodně snažil umisťovat kameru do celkem zajímavých pozic a hledal pohledy, které by film alespoň trochu oživily, ale jinak mě tedy Špión, který přišel z chladu nechal poměrně chladným. To, že ve filmu není prakticky žádná akce, mi nevadilo - ale nějakou alespoň trochu dramatickou dialogovou či jinak vypjatou scénu jsem očekával od začátku. Dočkal jsem jí se až při závěrečném soudním přelíčení, kdy si svědky podal mazaný obhájce zahraný Jiřím Voskovcem. Čisté tři hvězdy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Divak, ktory prisiel do mrazu. Aj na spionazny thriller prilis chladne (s vynimkou pislednych par minut), ale nastastie to ma nezlyhavajuceho Richarda Burtona. Hlavne vdaka nemu ide vybornu zanrovku. 8/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Perfektní, ani nevím, snad mám slabost pro herecký výkon Mistra Burtona. Dobře vystavěný špionážní thriller o práci "východních a západních" agentů. Kontrašpionáž atakdále.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Špionážní filmy mám rád a tak jsem se na tento snímek s Richardem Burtonem, svým oblíbencem, těšil. Úvodní scéna byla skvělá, ale bohužel následný zbytek filmu jsem postrádal nějakou akci. Pouze konverzační drama mě až tak nebavilo. Výsledný dojem však napravuje poslední desetiminutovka, která je opravdu napínavá a brilantní. Na víc jak 3* se ovšem nedostanu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film táhne Richard Burton, jinak je rozvleklý, akce je nahrazována nekonečnými řečmi, kdy se sice zajímavé myšlenky mnohokrát opakují, zkrátka je na něm již vidět věk. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda. Totálně jsem se ztrácel v ději, změti jmen i motivacích postav. Kdybyste se mě teď po dokoukání ptali, o co vlastně v tomhle filmu šlo, zaboha bych si nevzpomněl. Uf, tenhle typ filmů z dob studené války opravdu není můj cup of tea. Ani působivý závěr nic nemění na skutečnosti, že mě tenhle film zcela minul. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Pardon, ale pripodobnovat knihu Johna le Carré k sestakovemu romanu ... ? Osobne jsem od nej cetl dost knih a muzu tvrdit, ze kvalita toho filmu spociva nejen v mistrovtvi Richarda Burtona, ale prave ve vysoke urovni predlohy. Romany Johna le Carre jsou prave takove, ze ikdyz se nejedna o zadnou krasnou literaturu, jejch kvalitou s k ni velmi blizi. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutelný skvost světové kinematografie, přičemž jsem nesmírně rád, že jsem ho (pro sebe) objevil. Tady je přesně tolik ingrediencí, kolik má být. Ani o "kostku" více, ani o "kostku" méně. Neboť když kávu, tak jedině s dvěma cukry a samozřejmě bez mléka. Až uvidíte, pochopíte.The Spy Who Came In from the Cold je lahůdkový špionážní příběh natočen na motivy literární předlohy nesoucí stejné jméno od autora Johna Le Carrého, následně přetaven ve velmi kvalitní scénář dvojicí Paul Dehn - Guy Trosper. Tvůrcům se podařila vystavět a následně pomalounku vygradovat vskutku působivá atmosféra a to především díky brilantní černobílé kameře Oswalda Morrise a hereckých výkonů všech představitelů, jímž ale vévodí (jako maják uprostřed moře) ve vrcholné formě hrající Richard Burton. Zde se stírají rozdíly mezi herectvím a realitou. Ten chlap hraje pouze výrazem, žádná rozmáchlá gesta. Stačí jeden detailní pohled kamery do jeho tváře a člověk "to tam vše vidí a věří ". Není moc herců, kteří by se tímto mohli pyšnit. Myslím, že by bohatě postačily prsty na jedné ruce. Napadá mě Jean Gabin, Anthony Quinn. Klidně mi napište další tipy. Již tak kvalitní zážitek navíc umocňuje citlivý hudební doprovod Sola Kaplana, to vše umně kočírující citlivá a volně plynoucí (tak jak to mám rád) režie Martina Ritta. To vše mi nedává jinou možnost než - 100%. Teď mě prosím omluvte, neboť se jdu zabořit do knižní předlohy...... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako keby tvorcovia chceli naznačiť slovom cold v názve aj predpokladaný účinok filmu na diváka. Dosahujú ho hneď čiernobielou kamerou, potom pragmatickými vzťahmi agentov a zvoleným prostredím. Film sa rozbieha pomalšie a pôsobí spočiatku mätúco, čo sa našťastie zmení v záverečnej pasáži, počnúc zatknutím, až do silného a logického finále. Vyššie hodnotenie dávam kvôli heroickému výkonu Richarda Burtona, ktorý je ešte z generácie hercov, ktorí svojou prítomnosťou dokázali ovládnuť celé plátno. No a nesmiem opomenúť západný princíp točenia filmov, kde mohli tvorcovia slobodne vyjadriť svoj kritický názor na prehnité politické intrigy a nekalé praktiky rôznych špionážnych štruktúr. U nás a vo východnom bloku sme sa pozerali iba na ich glorifikáciu, resp. tvrdú kritiku tých západných. Dnes sú podobné trilery charakterizované akciou a rozmanitým prostredím. Jediným podobným filmom z posledných dlhých rokov bol Tinker, tailor, soldier, spy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca predloha (pobúril ma woody s jeho "šestákovou novelou", dúfam, že sa iba pomýlil), jeden z najlepších výkonov Richarda Burtona a Martin Ritt, snažiaci sa s využitím čiernobieleho materiálu, kamery a hudby vytvoriť atmosféru zodpovedajúcu slávnej špionážnej predlohe - to sú pozitíva tohto filmu. Všetko sa samozrejme nepodarilo, ale Rittov film je dôstojným pretlmočením Carréého románu. Pomalosť a malá akčnosť nie sú jeho slabinami, sú iba výzvou divákovi, aby si našiel na sledovanie voľný čas a chuť pohrúžiť sa do obdobia studenej vojny, jej bojov a jej obetí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přes veškerou snahu se mi nepodařilo za celý film pobrat, o co pořádně jde. Náročná angličtina možným disinterpretacím jen přidala. Špionážní film si představuju jako napínavý příběh, ve kterém se atmosféra dá krájet. A to tady chybí. Burton je ovšem i tak v mojí topce. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Newyorčan Ritt je veľmi kvalitný režisér, najmä čo sa týka spoluprác s jeho dvorným hercom - Paulom Newmanom, naopak, s Rišom Burtonom nakrútil celkom “pozoruhodný” špionážny film na motívy spisovateľa špionážnych románov Johna le Carrého, od ktorého ma najviac zrejme zaujalo iba jedno, či dve filmové spracovania, t. j. v prvom rade Nepohodlný, a až potom Najhľadanejší muž. Muž, ktorý prišiel z chladu, tak na ňom oceňujem predovšetkým dve zložky, t. j. HEREC BURTON a KAMERA MORRIS. Scenár je tak prešpikovaný, popretkávaný, zložitý, komplikovaný, že som ani nebol extra prekvapený, čo sa udialo na samom konci postave, ktorá hrala na obe strany. Ide o dobrú filmovú školu, ktorá môže niekomu sadnúť, niekomu zase bohvieako nie, i keď uznávam, že Burton „zahral” alkoholika extrémne presvedčivo, ale i ostatné stránky jeho majstrovského herectva sú na vysokej úrovni. Čiže od Martyho si vždy rád pozriem niečo, čo som ešte nevidel, a ani nemám čoho ľutovať, i napriek tomu, že zo špióna nie som vo veľkej filmovej extáze. Werner je excelentný, pamätám si na neho z kultových filmov, ako sú Jules a Jim, či 451° Fahrenheita. Na Claire Bloom nezostalo veľa filmového miesta, čo je veľká škoda, lebo sa na ňu mimoriadne dobre pozerá. Vidieť Jiřího, pardon Georgea Voskovca taktiež nie je od veci, alebo i Cyrila Cusacka je prospešné, a tak sa zhodnem ešte na tom, že snímok má kvalitný herecký ansámbel, ktorému dominuje vyššie zmieňovaný Pán... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Další filmová adaptace románu Johna le Carrého, který má nezaměnitelný rukopis: tempo vyprávění více než pomalé, někdo by řekl, že se tam ale vůbec nic neděje... a pak to v závěru přijde a chudáky neznalé málem zabije hutná atmosféra, emoce a všechno to kolem a okolo. Po snímku (a knize) Tinker, Tailor, Soldier, Spy už jsem si na to dávala bacha a stejně jsem zůstala nevěřícně koukat jak motýl znehybněný špendlíkem (jiné přirovnání mě opravdu nenapadá). Knihu jsem zatím nečetla, ale i tak chválím scénáristy, že opět vystihli ducha příběhu a černobílá kamera to už jen podtrhla. ()

Reklama

Reklama