Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezaměstnaný Stanley Everett Cox se zamiluje do Iris Kingové. Zpočátku ji tají, že neumí číst ani psát, protože se za to stydí. Až později vyjde pravda napovrch a Iris se rozhodne mu pomoci. Díky své pevné vůli, odhodlanosti a Irisiny lásky se mu podaří zbavit se analfabetizmu. Touha po vzdělaní mu tak otevře nové možnosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Co si budem povídat, bez těchto hlavních představitelů by to byl film z mnoha, které odvane čas. Iris je vdova, pracuje v továrně, aby uživila své dvě děti. Stanley je koumák a vynálezce, ale jaksi se nestihl naučit číst a psát. Je sice analfabet, ale není blb, a tak stojí Iris za to ho učit, zašít mu díru na saku a přestat chodit truchlit na hřbitov. Robert De Niro a Jane Fondová úžasní herci, povyšují tento prostý námět na velmi slušný film, který stojí za vidění. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Až trapně přímočará romance, pravda, ale pokud jste v té správné náladě, ani takovou nepohrdnete. Příběh je velice primitivní, plný zaručeně fungujících zvratů a značně odtržený od reality (čtyřicetiletý analfabet ve 20. století?), nicméně se mi líbilo, že se hlavním hrdinům nevyhýbají sociální problémy a problémy související se středním věkem (což Iris pěkně shrne v jediné větě). Herci jsou celkem fajn, De Niro dokáže přesvědčivě zahrát skutečně kohokoliv. Posmutnělou náladu snímku umocňuje jednoduchý hudební motiv Johna Williamse. Vlastně ani nevím, čím se mi film tak líbil, vždyť podobných uslzených slaďáků vznikly desítky, možná jsem zrovna něco takového potřeboval vidět, pro klid duše nebo něco v tom smyslu, fakt nevím. Mám-li věřit svým pocitům, čtyři hvězdičky jsou pro tento film adekvátní. 75% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Poslední snímek Martina Ritta, v němž se De Niro předvedl v hodně netradiční a zatím tradičně dobře zahrané roli prosťáčka Božího rozumem, avšak rozhodně ne srdcem. I postava tohoto typu Nirovi překvapivě sedla a dodává tak tomuto jemnému, procítěnému snímku další umělecké kvality. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pohádka, sen, drama? Vyberte si, čeho si vaše srdce zrovna žádá a dostane se vám toho v plné míře. Robert De Niro nemusel snad ani mluvit, z něho mimo jiné přímo vyzařoval ten hluboký cit, kterému se říká láska a nevyřčená slova "tady mám celé své srdce na dlani a já ti ho dávám". Opět jeden z těch snímků, kde na vás vychrlí Stanley a Iris velkou dávku úžasné člověčiny. V dnešní době nepřeberného množství herců a hereček je to umění a já se budu muset zeptat Roberta a Jane jak to dělají, že mně je po téhle romanci tak báječně a příjemně u srdce. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

zápletka je sice celkem zajímavá a přibližně první hodina se dá koukat velmi příjemně, ale ten zbytek je děsná kravina (a nevěřil bych, že to u denira někdy řeknu). ten konec, a bude následovat spoiler, jak se s ní náhle, téměř jako mimochodem vyspí, jak ona rečí po mrtvým mužovi a on pak odjede do cizího města, kde koupili jeho přístroj na kvalitnější sušení sušenek, jak se pak vrátí po roce a čtvrt v novým autě, s vyhlídlým barákem ke koupi a nabídne jí svatbu. to mi až i teď stojí . . . . . . . . . . . . . . . . . vlasy hrůzou! ten konec je tak nehorázně klišoidní, že kvůli němu se na to ani nemá cenu koukat. ten to strašně zkazil. jinak by to byl neobyčejnej film. takhle je jen neobyčejně pitomej. a mimochodem, pochybuju, že by existoval normální zdravý skoro 50ti letý muž, který by neuměl přečíst ani jedno písmeno, ale uměl by počítat a skládat přístroje na sušení sušenek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro a Jane Fonda ve filmu, ze kterýho jsem měl pocit, že je to pilotní díl k nějaký telenovele. Na konci jsem opravdu nechápal, co v týhle přiblblý romantický pohádce Robert De Niro vůbec pohledával. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vdova zaopatrujúca početnú rodinu pracuje ako šroubík vo fabrike. Rokmi pri páse zrejme získa učiteľské schopnosti natoľko silné (!), že analfabeta čítať a písať naučí. Päťdesiatročný kuchár sa pasuje s písmenkami, no to mu nebráni skonštruovať rôzne dômyselné vynálezy (!?!). Silnejúca láska medzi vdovou a šikovným neznalcom písma z robotníckeho prostredia. Záver je v znamení prísľubu vymanenia sa z nižšieho triedneho zaradenia. De Nirovi som jeho úlohu ešte celkom veril, u upravenej Fondovej som mal pocit, že do fabriky chodí len na brigádnicku výpomoc, osviežujúcu permanentnú starostlivosť o deti. Keď ľúbostný príbeh z robotníckeho prostredia (pretože o romanci sa v prostredí sociálneho a pracovného strádania dá hovoriť málokedy), tak radšej niečo od Mikea Leigha alebo Kena Loacha. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Miluju ten film! Jsem baba, zřejmě, ale mě Stanley přišel jako největší kabrňák v celé De Nirovo kariéře. Rád dělá hejblátka, jak sám říká. Chtěl by žít v horách se slepicemi a krávou, chtěl by žít a nemyslet na svůj problém. Po městě jezdí na kole, který je sice šunt až běda, ale fičí, takže co řešit? Pak se zamiluje, ale jak to říct, když neumí psát? S&I je laciná americká blbost, ale já mám Roberta rád tak, že mu odpustím i něco podobného. Ten film končí tak, jak jste chtěli. Tak jak jste potřebovali. Já jim to přál a při scéně, kdy Stanley stojí v dešti a kouká na Iris, kterak odjíždí autobusem, tak i skoro brečel. Tak a teď bych si měl pustit Ramba, abych si nepřipadal jako dement :) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutý snímek, ve kterém hraje Robert De Niro člověka co neumí číst a psát. Tento svůj handycap se snaží zpočátku skrývat, ale není mu to nic platné a vždy se na to příjde, takže si vyhlédne Jane Fonda, která ho to má naučit. Určitě se nejedná o slabý film, ale chybí gradující scény a nevidím důvod si tuto jemnou romantiku ještě pustit znovu. 60% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám celkom slabosť pre filmy s Robertom De Nirom z 80.tych a 90.tych rokov minulého storočia. Toto je doslova a dopísmena romantická dráma a takže nič pre silných a drsných chlapov, ktorí práve zatúžili po akcií. Príjemná a skvostne obsadená dramatická romanca z roku 1990, v ktorej dominujú herecké výkony Roberta De Nira a Jane "Frndy". Občas sa tiež objavia niektoré ustálené klišé, no obidvaja hlavní predstavitelia sa síce herecky nepretrhnú, ich výkony však rozhodne nie sú priemerné čo svedčí o ich veľkých skúsenostiach. Posmutnelú náladu snímky umocňuje jednoduchý hudobný motív Johna Williamsa. Tento film končí tak, ako sme všetci chceli. Tak ako sme potrebovali. Môžeme len zatlieskať režisérovi Martinovi Rittovi, ktorý vytvoril nezabudnuteľné filmové dielo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stanley a Iris sa rozbieha ako romantická záležitosť reznutá sociálnou drámou, aby nakoniec prevážila jej romantická zložka. Nič proti, len mi celý príbeh tak nakoniec pripadá príliš hollywoodsky naleštený, aj keď civilnosť a uveriteľnosť mu tiež nechýbajú. Mám rád menšie filmy, ktoré nám ukazujú, že život prináša aj pekné veci a keď človek chce, môže niečo dosiahnuť a pritom nájsť aj spriaznenú dušu. Toto si na Stanley a Iris vážim, trochu optimizmu nezabilo ešte žiadneho snobského intelektuála. Film o tom, že v živote nie je nikdy neskoro začať, len sa k tomu treba odhodlať. De Niro a moja obľúbená Jane Fonda znova nemajú chybu. Podobné filmy: Frankie and Johnny, Posledný čas na lásku. 70%. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Příjemný příběh o "chytrém analfabetovi", jehož snaha pohladit diváka na duši má takovou intenzitu, že jsem zkrátka nemohl odolat. Není to sice vzhledem k ději žádné převratné dílo, ale Martin Ritt jakožto můj velký oblíbenec je velice schopný režisér, umí pracovat s herci, skvěle vykresluje charaktery postav a ani zde neudělal výjimku. Chrlit tu superlativy na výkony ústředního dua by bylo nošením dříví do lesa. Že jsou Jane Fonda a Robert De Niro mimořádní herci ví i ještě nenarozené dítě. I když se jedná o romantické drama tak o vtip tu není nouze (zlodějovo zakopnutí o sudy, přeskočení pultu u švece atd.) Hudební složka to fantasticky podbarvuje. Nenáročný, trochu naivní, ale rozhodně milý snímek. 80% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Obaja hlavní protagonisti ( Fondová a De Niro ) si svojimi civilnými výkonmi získavajú sympatie a povyšujú tento nenápadný snímok na príjemný zážitok. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Jane Fonda a Robert De Niro patří k mým oblíbeným hercům a tak velmi rád odpustím nějaký ten nedostatek, protože tohle mě bavilo sledovat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi trochu zapadnuty film. Pritom fanusikovia ustrednej dvojky by to mali urcite vidiet a budu spokojny. Pekna citliva romanticka drama medzi sikovnym analfabetom a zenou, ktora sa musi poriadne obracat, aby sama uzivila svoje deti. Chemia medzi nimi funguje od prvej sceny a je to presne ten typ filmu, ktory je pomaly, ale na konci by som si prial, aby bol dvakrat tak dlhy. Z ostatnych hercov este stoji za zmienku mlada nadherna Martha Plimpton. 8/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...VŠETKO JE MOŽNÉ." __ Spomínam si, že keď som tento film pred riadkom rokov videl, udivil ma svojou jednoduchosťou a krásou. Dnes mám k nemu niekoľko výhrad, avšak stále mi nepríde vhodné dať mu 3*. V snímke hlavne dosť kolíše logika De Nirového detstva a s tým spojený jeho analfabetizmus. Občas sa tiež objavia niektoré ustálené klišé, no obidvaja hlavní predstavitelia sa síce herecky nepretrhnú, ich výkony však rozhodne nie sú priemerné čo svedčí o ich veľkých skúsenostiach. No a Stanleymu som na konci jeho prekonanie analfabetizmu a pracovný i osobný úspech naozaj veľmi prial. Škoda len hrozného dabingu MGM s Vladislavom Benešom (De Niro), pamätám si ešte na pôvodný. Málokto má oprávnenie prepožičiavať Bobbymu hlas. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Obyčejné, neoriginální, místy nevěrohodné, avšak báječné zahrané. Jane Fonda a Robert De Niro povýšili tohle prostinké romantické drama na nadstandardní počin. 7/10! ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Maximálne prostučký príbeh, ktorý zdobia svojimi výkonmi Jane Fonda a Robert De Niro. Je zaujímavé sledovať ich v úlohách jednoduchých ľudí. ()

Reklama

Reklama