Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec Tim Robbins vstoupil do povědomí diváků jako hlavní představitel ve filmu Roberta Altmana HRÁČ a vzápětí se představil i v autorském snímku BOB ROBERTS. Debutuje v něm jako režisér, napsal k němu scénář, hraje titulní roli a spolu se svým bratrem Davidem je autorem řady písní, které tu i zpívá. Neobvyklý film je politickou satirou na aktuální téma amerických voleb. Ve formě pseudodokumentárního snímku sleduje volební kampaň úspěšného podnikatele a zpěváka Boba Robertse, populistického, krajně pravicového kandidáta na poslanecké křeslo. Televizní štáb s reportérem Terrym natáčí sebevědomého mladého muže a jeho volební tým na každém kroku. Dojem autentičnosti zvyšují i televizní vstupy ze skutečnosti (zejména události okolo Perského zálivu). Robbinsův záměr byl jistě chvályhodný, z filmu je však cítit tezovitost, postrádá napětí a vyváženost. V zajímavé studii populismu zaujmou vedle Tima Robbinse i ostatní představitelé, mezi nimi i známý spisovatel Gore Vidal v roli zkušeného politika Paista. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tak jako Bob Roberts věří v sílu dolaru, tak já věřím, že každý kandidát na senátora, který pochopil, co Amerika potřebuje, by měl být, v rámci místních demokratických zvyků, zastřelen. Ovšem zpívající demagog, ochotný chránit válkami světový mír, mne přinutil k pobavenému úsměvu, i když můj hlas by nedostal, ani kdybych měl v zemi neomezených možností volební právo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ostrá politická satira o mediálnej manipulácii, kde hlas rozumu ustupuje nablýskanému obalu v autorskom filme Tima Robbinsa (scenár, réžia, hlavná úloha, spev a texty piesní). Hlavným hrdinom vydareného a stále aktuálneho pseudodokumentu je fiktívny kandidát na senátora - akýsi rebel naruby, ktorý prevzal prvky typické pre hippie dobu (gitarové protestsongy, napádanie inštitúcií, nekompromisné vystupovanie v diskusiách) a obalil ich ultrakonzervatívnym slovníkom. Príťažlivý vzhľad, popularita speváka a cynické napádanie protivníkov stačia. Nejasné finančné pozadie zaručujúce spoľahlivé mediálne krytie nákladnej kampane skúsený volebný štáb rýchlo zatlačí do úzadia a cesta k uznávanému politickému výslniu je otvorená. Nezabudnuteľné sú texty country piesní pojednávajúce o narkomanoch, ktorých treba vyhladiť, bezdomovcoch a Araboch, čo sú len na obtiaž a o učiteľkách kážucich o slobode, ktoré treba kopnúť do prdele. V epizódnych úlohach sa objaví mnoho známych amerických hercov (v jednej z nich napr. Jack Black v úlohe sfanatizovaného podporovateľa Boba Robertsa, neskôr ho vidieť s vytetovaným menom politika na čele). Prenesené poukázanie na to, ako účinne a rýchlo sa dnes akýkoľvek alternatívny kultúrny prvok pohltí médiami, ktoré ho hneď využijú k svojej hlavnej úlohe: udržať uniformne stádovitý status quo nadšeného a tupého konzumenta prezentovaného ako samostatného sebavedomého nezávisláka žijúceho v dobe prajúcej individualizmu a názorovej slobode. Výhrada smeruje len k jednej veci - film zjavne napáda republikánov a nahráva tvrdeniu, že demokrati sú múdrymi deduškami, schopnými vyriešiť všetky ťaživé sociálne problémy doby. Pcha! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to nuda. Film nemá hloubku ani duši. Dokonce ani herci mě vůbec neoslovili. Jediné, co je ve filmu jakž takž dobré jsou písně. Jinak mě to nebavilo. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Nejenže mi Boba Robertse ve Varech osobně uvedl Tim Robbins, ale hlavně protože jde o časově nesmrtelnou satira na téma populismu a manipulace, přitom se tak nevinně tvářící. Bob Roberts je opravdový klenot, který zapadl a nebýt letošních Varů, asi bych ho ani nikdy neobjevil. Je to přesně ten typ filmu, u kterého se neválíte smíchy, ale po celou stopáž máte (ne)přirozeně protáhlý úsměv, mnohdy nevěříte svým očím a uším a na závěr vám dojde, že v reálu to zažíváte denně a tam už to taková sranda není. Fajnšmekrovina po všech stránkách. 100% ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Nenápadná, ale trefná satira na "demokratický" politický a volebný systém krajiny neobmedzených možností. Len škoda, že ten film niektorí politici prevzali ako návod na cestu k Bielemu domu. ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

Ta čtvrtá hvězda tam přistála spíše kvůli vtipnemu úvodníku, který režisér předvedl při představení jeho filmu na 53.KVIFF. Každopádně i tak téma zajímavé. ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Tim Robbins jako jakýsi antihipík který se snaží vrátit Ameriku někam o padesát let zpátky. Závěrečná epizoda s " postřelením" byla dost přehnaná. Jako Američan bych republikány asi taky nevolil ale o druhé straně si na rozdíl od hlavního tvůrce tohoto filmu taky iluze nedělám. V roli senátora spisovatel Gore Vidal. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

"Já vás už tenkrát varoval." řekl Tim Robbins před uvedením filmu ve velkém sále Thermalu na KVIFF 2018. To jsem netušil jak moc byl v tom roce 1992 předvídavý. Zajímalo by mě na co po filmu myslela nová ministrině průmyslu paní Marta Nováková, kterou jsem na projekci viděl mezi hosty. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě je to taková angažovaná levičácká agitka, ale vtipná a výstižná. Mj. tím, jak předpověděla Trumpa i Obamu. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Určitě je to poměrně výstižné vyobrazení špíny politického boje, všeho toho pokrytectví, populismu, znepokojivě snadného zfanatizování davů... Na druhou stranu mne ale film poměrně dost nudil a připadal mi příliš rozvláčný. Působil sice autenticky, téměř dokumentárně, ale také tak nějak suše, chladně, nenajdete tu postavu, s kterou byste se mohli ztotožnit, celkem sympaticky působí pouze bývalý senátor. Scény s jásajícími davy na mítincích byly místy už k nepřečkání... ()

Reklama

Reklama