Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Recenze (292)

golfista 

všechny recenze uživatele

Oscarový výkon Suzan Sarandon jen prohloubil už tak intenzivní zážitek z tohohle vyjímečného a skvělého snímku Tima Robbinse. Opravdu silný film ... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že šlo jenom o zkoumání viny nebo neviny, o právo nebo povinnost "mrtvého muže" morálně či právně odsoudit nebo ho držet za ruku nebo o míru polehčujících okolností. Tenhle film mi definitivně vyvrátil přesvědčení o potřebě trestu smrti právě proto, že se na trest smrti a na to, co mu předchází, dívá i z jiného úhlu než jen ze "zabils? tak my tě taky zabijeme.". ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka HR - Susan Sarandon + 3 nominace: Režie, Herec HR - Sean Penn, Píseň - "Dead Man Walking" . . . Zlatý Medvěd - výběr . . . . . . . Velmi, velmi dobře natočená agitka proti trestu smrti. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hluboký a intenzivní zážitek. Strhující drama o potřebě pravdy, o obtížnosti přijmout pravdu a odvaze podívat se smrti do očí s klidem v duši. Skvěle napsané, skvěle zrežírované a ústřední dvojicí FENOMENÁLNĚ zahrané. Susan Sarandon si Oscara zasloužila, u Seana Penna zůstalo jen u nominace, ale jeho postavu odsouzence do smrti nezapomenete. Dále nominace za film a režii. Nesmím zapomenout na skvělou titulní skladbu Eddieho Veddera z Pearl Jam a pakistánského muzikanta Nusrata Fateha. Doporučuji všem příznivcům trestu smrti. Možná, že změní názor.... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Zabíjení je špatné, ať to dělám já, vy nebo váš stát." Nesouhlasím s trestem smrti, odmítám "oko za oko" a jakékoliv argumenty pro. Přesto na mě tenhle film nezapůsobil tak, jak by měl. Na můj vkus obsahuje trochu moc náboženského podtextu a navíc jsem s Matthewem moc nesoucítila. Takže tenhle film beru jako herecký koncert Seana Penna a Susan Sarandon, který měl ambice rozpoutat velkou diskuzi ohledně trestu smrti, ale z mého pohledu se mu to moc nepovedlo. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tim Robbins si vybral silné, univerzální téma, aby jej následně rozmělnil schizofrenní režií. Vypustil zdlouhavé představování postav, jde rovnou k jádru věci. Jeptišku, jež žije v idylické symbióze s vždy přátelskými černochy, nechává vést sáhodlouhé dialogy s na smrt odsouzeným kriminálníkem. Není jasné, proč se tak rozhodla, proč odmítá vidět jeho temnou tvář, proč mu věří a chce pomáhat. Z principu? Výborná Susan Sarandonová i Penn, který může ale také nemusí být vlkem v rouše beránčím, hrají od srdce, ale odcizenost jejich postav byla maximální. Jako bych oba dva pozoroval skrze mříže. Důslednost v obcházení tradičních scénáristických kliček, stejně tak snaha nehrát na divákovy city, si vybírá daň v podobě vaší lhostejnosti k viděnému. Bylo mi jedno, jestli Matthewa popraví či nikoliv, resp. neměl jsem důvod litovat jeho života. V kontrastu s tím působí jako pěst na oko zakomponování „zaručeně dojemného“ černošského gospelu, silný náboženský podtext a posledních cca deset minut, kdy vyvře na povrch to, čemu se Robbins celou dobu vyhýbal jako čert kříži. Příliš doslovný konec explicitně rekapituluje několikrát naznačené a nedává prostor další diskuzi. Filmařsky vděčné téma trestu smrti nikdy nepřestane vyvolávat silné emoce a hlasité polemiky. Příběhově velice blízký Capote by z tohoto duelu vyšel jako film sevřenější, plynulejší a z interpretačního hlediska odvážnější. 65% Zajímavé komentáře: Faye, castor ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který se věnuje jednomu z nejdiskutovanějších témat vůbec, otázce trestu smrti. Netroufnu si zde na rozdíl od mých některých kolegů říct zda trest smrti ANO či NE. Osobně by mě zajímalo, zda všichni ti, co mají v sobě tolik lidství a po jednom filmu kříčí trest smrti NE, zda by své NE zopakovali i v případě kdyby před jejich očima nějaký gauner brutálně zmasakroval jejich nejmilovanější osobu a pak jen bezmocně sledovali směšný verdikt soudu a následně tuto bestii ještě živili ze svých daní aniž by měla bestie nějaký povinnosti, za to měla spousty práv. Dále by mě zajímalo, zda všichni ti, co mají v sobě tolik touhy po pomstě a říkají trestu smrti ANO se pozorně dívali na tenhle film, zda se svým ANO nestávají úplně stejným člověkem jako ten, jehož vnitřní zloba ho také zavedla k ANO nad ukončemím lidského života. Tím chci říct, že vynášet soudy na csfd je lehké, ale umět nést za ně odpovědnost, umět žít se svým vlastním svědomím, umět žít s obrovskou bolestí nebo umět žít s odpuštěním, tam bych směřoval naše otázky, tam bych přemýšlel nad ANO a NE, protože říct ANO nebo NE a nějak si to udůvodnit, to umíme všichni, ale dost už mých myšlenek i když se velmi týkají obsahu filmu, samotný film příliš nekomentují. Já jsem původně chtěl filmu pomoci a otevřít mu svou mysl i srdce, ale to se nakonec ukázalo jako zbytečný, protože každýmu kdo má alespoň trochu citu, příběh vstoupí do srdce sám. Susan Sarandon a Sean Penn tady hrajou líp než já chlastám a možná i díky tomu film Mrtvý muž přichází z mé hlavy příliš rychle neodchází. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $39,363,635Tržby Celosvetovo $86,387,284║ Prišlo mi to nejaké nedotiahnuté a tiež herecké výkony neboli až tak výrazné ako by mohli byť. /45%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Zaslouzeny Oscar pro Susan Sarandon za vyjimecny vykon ve vyjimecnem filmu, ve kterem dokazeme odpustit i nejtezsimu zloncinci jeho hrichy ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Najít ten správný odstup, dokázat potlačit pocity a objektivně bojovat pro nebo proti něčí smrti, a přitom své rozhodnutí ustát. Co je to, ale objektivně? A jaká jsou měřítka při rozhodování ??? Nezáleží jenom na tom, jaké má kdo morální nebo náboženské pohnutky. Jinak vnímá trest ( nejenom smrti ) ten, kdo je na straně oběti a jinak vrah. Jaké pocity zažívá asi člověk čekající na svůj verdikt ? Ty dlouhé hodiny, měsíce.... roky, kdy si musí přiznat sama sebe, takového jaký je, bez příkras, kterými se snaží ovlivnit a ospravedlnit své právo na svůj další život. Nádherný film vyvolávající spoustu otázek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Problematika kontroverzí kolem trestu smrti byla zpracována v mnoha filmech (namátkou Život Davida Galea, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Dech), ve snímku Tima Robbinse se vsází především na herecké výkony, jejichž úhelným kamenem je doslova fenomenální Sean Penn. Film, který doznívá v mysli ještě hodnou dobu po závěrečných titulcích... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

I přes spoustu slz a plkání o bohu a bibli se mi to líbilo. Vraždící buran Sean Penn je strašně cool a stejně tak dobrácká sestra Susan Sarandon. Oceňuji, že hodně prostoru dostali rodiny pozůstalých a k celé situaci se přistoupilo střízlivě a bez laciného ždímání. Dojatý jsem opravdu nebyl. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Tahle banální prostinká srágora snad byla na ty oskary geneticky vyinženýrovaná - něco takhle pompézního a zároveň vystavěného na vakuovaném ideovém prdu se vidí málokdy. Úřadující Calculon Hollywoodu bez potíží zvládne přehrávat i ve smrti a opět dokazuje, že si scénáře vybírá podle procenta scén umožňujících okázalé brečení. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po pravde receno jsem cekal o dost vic, na filmu muzu prakticky pochvalit jen herce a to jen Susan Sarandon, ktera hraje fakt skvele, ale prisla mi takova desne vykulena a pak perfektniho parchanta v podani Seana Penna, kterej mi pripominal Edwarda Nortona z Kultu hakoveho krize. Ostatni nestoji za pozornost a treba takovej Jack Black tu je naprosto zbytecnej. Co se tyce pribehu, to je asi nejvetsi problem. Jednak je film zbytecne dlouhej a navic se ve filmu prakticky nic moc nedeje. Neni tu ani vysetrovani rozsirujici detaily o pripadu, ani zadny strhujici soudni sceny a film ani nijak neprekvapi a od zacatku do konce proste jen tak bezi, presne, jak to clovek ceka a tudiz ani zadnej happy end a i na nejaky hodne dramaticky momenty je dost skoupej. Navic ani hudba tu prakticky neni. Takze celej film je slozenej jen z rozhovoru mezi Susan a Seanem, pricemz to je tak pul na pul, sem tam neco nudyho, sem tam nakej hustej a navic vam ani Seanna neni lito. Mozna se da jeste tak pochvalit scena v lese, ktera se postupne meni. Robbins natocil kvalitni film, ale tak trochu o nicem a nemuzu ho ani pochvalit za nejakou syrovost, tenhle film proste jen tak bezel, aniz by ve me zanechal nejaky pocity a prisel mi jako takovej slabouckej odvar ze Zeleny mile. Tak po druhym skouknuti uz to da 4*, jelikoz uz jsem tolik necekal a film se mi libil vic. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

SIlný, opravdu velmi silný příběh, který poukazuje na trest smrti z obou stran. Tedy ze stran rodin, které připravila dvojice kriminálníků o své děti, které už nikdy nebudou moci obejmout či se s nimi společně zasmát. Na druhou stranu poohlíží na trestance, který za měsíce strávené v cele, čekajíc na smrtící dávku z injekce, musí svádět obrovský vnitřní souboj se sebou samým a nakonec chtě nechtě musí uznat, že výsledný ortel si zaslouží. Susan Sarandon podala svůj životní výkon, za který si odnesla naprosto zaslouženého Oscara. Sean Penn v roli trestance rozhodně nezůstal pozadu a odnesel si alespoň oscarovou nominaci za hlavní mužský herecký výkon. Tim Robbins, stejně jako spoustu herců předním (Costner, Gibson, Redford atd.), usedl na režisérskou židličku a vytvořil svůj Opus magnum, který těžko někdy překoná. Ovšem nutno podotknout, že takovýto typ drama přímo volá po oscarových nominacích a uznání kritiky a široké veřejnosti. Skvělý film, který ale můj pohled na trest smrti absolutně nezměnil, stále si budu stát za příslovím: "oko za oko, zub za zub"........ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dilema o trestu smrti. Jaký je rozdíl, když zabije vrah a jej poté jeho vláda? Výtečné herecké výkony Susan Sarandon a Seana Penna ještě prohloubí zážitek z celého filmum jehož téma je podobné jako Kieslowského Krátký film o zabíjení. Ovšem já dilema neměl, věděl bych naprosto jasně jak konat ... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Těšil sem se těšil, ale nakonec z toho nic moc nevylezlo, hlavně ze začátku to je neskutečná nuda a rozsáhlý rozhovory Susan Sarrandon se Seanem Pennem nic novýho do filmu taky nepřináší, i když jejich herecký výkony jsou fakt famózní. V podstatě se jedná jen o čekání na smrt, protože snaha o milost je zabitá už na začátku, už jen tim jak je to chladně pojatý, takže je celkem jasný jak se film bude vyvýjet. Druhá polovina už je o poznání lepší a nějaký ty pocity to nakonec ve mě zanechalo, konečný přijmutí pravdy Seanem Pennem je hodně silná scéna, stejnětak konec má dost hustou atmosféru, ale na to jak sem se na tenhle film těšil se jedná spíš o zklamání, ale jinak je to film kvalitní a Tim Rob¨bins se na to že to je teprve jeho druhej film docela vytáh ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologické drama, jeden ze zásadních příspěvků k diskuzi o trestu smrti. Je cenný tím, že nikomu nestraní a návodně nehodnotí. Hlavní hrdinka, řádová sestra, je nadaná zvýšenou sensitivitou a empatií a zaznamenává jak strach a postoje obviněného, tak i bolest a pochopitelnou nenávist rodičů obětí. Odsouzený rozhodně není nevinná obět systému, ale zločinec, se kterým je napohled těžké sympatizovat. Film se postupně dotýká všech základních problémů spojených s fenoménem trestu smrti. Jen pro příklad: drtivá většina odsouzených a popravených spadá do kategorie těch nejchudších, kteří si nemohli dovolit najmout drahé právníky a soukromé vyšetřovatele schopné účinně zpochybnit jakékoli obvinění. To, že se popravy konají v době, kdy je po nich politická poptávka, aby se prokázala politikova rozhodnost při boji se zločinem, je rovněž fakt. Snímku dominují herecké výkony Seana Penna a Susan Sarandon. Oba patří k tomu nejlepšímu, s čím momentálně americká kinematografie disponuje, a dávají svým postavám maximální přesvědčivost. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Každý člověk je lepší, než je jeho nejhorší skutek. Opravdu, sestro Prejeanová? Může toto pronést někdo, pro koho všechno bylo jen otázkou práce a nikoliv víry? A čím si to oběti zasloužily, že jim není dopřáno útěchy, pohlazení, morální podpory, rozloučení, či alespoň bezbolestné smrti, zatímco nebohým viníkům ano? Filmařsky precizní, s humánním náhledem, snahou o relativní objektivitu v problematice trestu smrti a náboženským nalháváním si do vlastní kapsy - spása byla na dosah. Když se tak nad tím zamyslím, jediné, co se mi z Dead Man Walking navždy vryje do paměti, je ten stejnojmenný song od Bosse Springsteena ze závěrečných titulků. Jinak účes S.Penna zaslouženě patří mezi TOP 5 nejhorších filmových vlasových kreací (dále Marge Simpson, Pinhead, M.Griffith v Podnikavé dívce a Carreyho kastrol v Dumb & Dumber). Nicky Cage má pochopitelně žebříček svůj.. ()

Reklama

Reklama