Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Šikana vypráví strhující a napínavý příběh o triumfu lidského ducha. David Keith hraje Willa McCleana, skvělého a disciplinovaného kadeta, jehož neoblomný smysl pro čest ho nutí vzepřít se pravidlům, která ho utvářela. Je rok 1964. Vojenská akademie v Jižní Karolíně poprvé v historii přijala do prvního ročníku černocha. Will je požádán, aby ho chránil před šikanou tajemného spolku bílých studentů, jejichž posláním je odstranit ze školy všechny, které považují za "nevhodné". Spolek obestřený mýty a legendami zasahuje do každé oblasti Willova života, a on je záhy nucen riskovat kariéru, lásku i nejbližší přátele... a nakonec i vlastní život. (Cinemax)

(více)

Recenze (11)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

U mě jakož to hrdého nevojáka který se službě úspěšně vyhnul se jedná rozhodně o zajímavé a neotřelé téma. Ano mladí přátelé ještě pamatuji dobu odvodů (byl jsem tam 2x) a jak vás drapli, tak byl rok života v prdeli. No a pak se najdou i magoři co se na vojenskou školu přihlásí dobrovolně. I když chápu, že v Americe to funguje trochu jinak. Každopádně zajímavý boj proti pokryteckému systému plnému falešných hodnot. Srážím něco za ten konec, protože takhle by to v reálu určitě nedopadlo. Jinak celkem fajn film.70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mazáky trápící zobáky najdete snad v každé armádě bez rozdílu, ale Američané povýšili šikanu takřka na oficiální rituál a nemusí se jednat výhradně o vojáky. V tomhle případě je vše ještě okořeněno faktem, že se příběh odehrává na Jihu někdy v 50. či 60. letech a předmětem teroru je první černý kadet akademie. A samozřejmě je tu chlapík, který se chce systému postavit a i přes jisté předsudky proti němu bojovat. Koukalo se na to dobře. Pravdou je, že film je kapánek průhledný a na konci naivně idealistický, protože takhle to prostě nechodí, ale měl celkem slušné tempo, moralizování nebylo nijak prvoplánové a herecká sestava nabídla pár tehdy ne příliš známých jmen, která se později proslavila. Nechápu, proč se David Keith propadl k malým rolím potažmo k rolím v béčkových či céčkových sračkách. Tady ukázal, že měl a snad ještě i má na víc. 80% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Som celkom sklamany z tohto filmu. Cakal som, ze to bude film, ktory nastavi zrkadlo posahanemu systemu na vojenskej skole. Prva polhodina tento koncept este naplnuje dokonale a ja som si kazdu sekundu hovoril, ze som urobil dobre, ked som sa povinnej vojencine vyhol. Ale po tej uvodnej polhodine sa rozbehne tuctova detektivka v ktorej sa patra po zlej organizacii na tejto skole v centre ktorej stoji konkretny zaporak. Proste tupa beckova zapletka, ktora cely film v mojich ociach dost devalvovala. Za klady tohto filmu povazujem kopec znamych xichtov, ktore sa tu mihnu a zo vsetkym ma najviac bavil neskutocne namakany mlady Rick Rossovich. Vysledkom je beckovy thriller z netradicnejsieho prostredia vhodny na jedno pozretie. 5/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Šikana rozhodne nikdy nebola a nebude tabu. Ale ani rozhodne sa ju nedarí zlikvidovať. Stále sa nájdu psychicky labilné gumené mozgy, ktorým sa ona stane denným chlebíčkom, formujúca ich (ne)kreativitu. Snímok vyznie jednoducho, ale má iskru a náboj, škoda len trošku tej nerozvinutosti. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika žánru. Z mnoha pěkných kluků (inu, kadeti) mě zaujal 29letý David Keith (hlavní postava Will), 27letý Michal Biehn (šéf desítky) a především hezký 27letý otevřený homosexuál Mitchell Lichtenstein (generálův syn Tradd). ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Výbornej thriller z prostředí vojenský internátní školy, natočenej podle knížky Pata Conroye. Od tý se prý liší především o něco méně depresivnějším vyzněním. Kromě tehdy mladýho Davida Keithe, kterej s přehledem zahrál sympatickýho hlavního hrdinu, jsou tu k vidění i herci, co se objevili ve filmech Jamese Camerona. Michael Biehn, Rick Rossovich, Bill Paxton a William Hope. Biehn hraje tak velkýho zmrda, že mu chce člověk dupnout na krk a Rossovich je zase neuvěřitelně namakanej a vtipnej italskej řízek. Zábavnej je v malý roli i Bill Paxton, kterej celej film vypadá jako imitace Jima Carreyho. Celkově dobře udělanej a napínavej film, kterej za ty roky ani moc nezestárnul. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný film o šikaně mezi vojenskými kadety. Dnes můžu říct, že je to parádně obsazené, tehdy to byli mladíčci téměř neznámí. Nicméně to není zas tak dobré, jak jsem čekal. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu jsem nesmírně vděčný za to, že jsme nemusel projít základní vojenskou službou a ani jsem nepřemýšlel o vojenské kariéře. První polovina je vlastně o odporné šikaně bažantů, o Pekelné noci, ujídání z talířů a trápení různými nesmysly. A ještě je to tak nějak posvěcené shora. Nechápu, jaký to má význam kromě toho, že ty lidi totálně zlomíte a uděláte z nich poslušné a podřízené gumy. No a v druhé půlce jde o pátrání o tajemném spolku zvaného Desítka, který svévolně terorizuje každého, kdo se nějak znelíbí celé té úžasné Akademii. Spolek, který může mlátit, vyhrožovat a nebo si vás odvézt do Díry a tam vám pouštět do těla elektrický proud. A opět to nikomu nevadí, až na Willa a jeho spolubydlící, kteří jsou ze všech těch kadetských hovad ta nejmenší hovada. Film působí dost depresivně a beznadějně, možná ten konec je trochu uspokojující, ale nevěřím, že v realitě by jeden člověk dokázal takto překonat celou mašinérii v podobě celého velení a nejlepších kadetů. Jo a ten černoch měl teda železnou vůli, mezi takovými hovady vydržet, za to klobouk dolů. Jižani jsou prostě násilnická a buranská hovada. ()

Reklama

Reklama