Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem vůbec fanouškem Roberta Rodrigueze a jeho tvorba mě nechává chladným, tak Fakultu jsem si vychutnal. Je plná klišé, nepříliš povedených triků, očekávaných lekaček, ale - má atmosféru. A toho já si na filmech opravdu vážím. Už úvodní skladba The Kids Aren´t Alright od Offspring, mě navnadila na 104 minut dlouhou jízdu, mezi upocené fotbalisty, krásné slečny a slizký pedagogický sbor, který se jaksi nakazil neznámým virem a začíná si nárokovat ovládnutí lidstva. Naštěstí je zde parta odvážných studentů, odhodlaných postavit se neznámému zlu. Z herců potěšili hlavně Clea DuVall, Josh Hartnett a Elijah Wood. Režisér Rodriguez se zde nechává očividně inspirovat staršími sci-fi snímky, jako Invaze lupičů těl (1956 - Don Siegel) a Věc (1982 - John Carpenter). Zejména na Carpenterův horor zde nechává silně vzpomenout výbornou šňupací scénou, která evidentně připomíná sekvenci, kdy Kurt Russel provádí na polárnících krevní test. Fakulta se mi líbila. Na nic si nehraje, baví, vyleká a také vzdává hold snímku, který mám tak rád. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce parodický fi-ho teenagerský úletek s (přes občasné logické dírky) vcelku vypointovaným scénářem a blonďatou emzačkou s krušným koncem. Pro emzačku tedy... U tohohle horourku si raděj šlehněte něco z rourky, protože bát se u něj jistě nebudete. Tak ať vám to na tom tripu aspoň směje... Dobré. Zábavné. Nic víc. Za tři. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fakulta má strašně moc ráda řadu jiných filmů, a pokud je máte rádi i vy, budete mít rádi i Fakultu. Robertu Rodriguezovi se podařilo spojit humor s napětím, scénář je plný zajímavě napsaných postav, jež dodržují klasické šablony "šprt, sportovec, rebel, divná holka, hezká holka", ale zároveň je vždycky něčím narušují - takže "šprt" není takový zoufalec, aby nemohl balit holku, "sportovec" má po krk sportování a chce být šprtem, "rebel" je inteligentnější než většina učitelů... A podobně. Je s podivem, že něco tak svěžího a nenuceně zábavného natočil tvůrce křečovitých Machete a Spy Kids. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na střední škole řádí mimozemští parazité, nejprve ovládli pedagogický sbor a už se rozlézají mezi studenty. Přerostlé hispánské dítě bylo svého času velmi nápadité a velmi energické. A umělo hodně muziky za hodně málo peněz. V poslední dekádě minulého století jednoduše několikrát příjemně překvapil. A ač se Fakulty chopil hlavně proto, aby mu Miramax umožnil zrealizovat jeho jiné vysněné projekty, pořád nabídl řízné ingredience plné černého humoru. Ano, jde o omleté téma, ano, Robert Rodriguez si leccos nepohlídal a ano, občas jeho režie nepůsobí kompaktně. Obětí ale naštěstí rychle přibývá, herci jsou i v malých rolích solidní (mazák Robert Patrick je skvostný), řada scén je ukázkových a Rodriguez místy příjemně zažongluje s pravidly žánru. Autor Vřískotů scénárista Kevin Williamson byl tehdy sakra v kurzu. Ostatně stejně jako Josh Hartnett. Slušný úlet. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Možná, že mě ukamenujete, ale ze dvou nejznámějších filmů scénáristy Kevina Williamsona - Vřískotu a Fakulty - bych jako lepší vybral právě Fakultu. Navíc bych řekl, že Robert Rodriguez je mnohonásobně lepší režisér než Wes Craven (Smrtící přítelkyně, Upír v Brooklynu a jiné hlouposti) - prostě si vás podmaní obrazovou stránkou filmu. A tohle sice není jeho nejlepší film, ale mám ho rád. Navíc je zajímavé vidět Joshe Hartnetta v tak netradiční roli. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (26)

  • Film se natáčel v americkém Texasu. Ragbyové scény se natáčely u střední školy Austin High School v Austinu, což je hlavní město Texasu. Škola je mj. známa tím, že ji v letech 1996 – 2000 studovaly obě dcery prezidenta George Bushe Barbara a Jenna. (Stocki)
  • Cameo si zde střihl dlouhodobý kamarád režiséra Rodrigueze Harry Jay Knowles, je to ten chlapík se zrzavými vlasy a brýlemi, kterému ošetřuje Rosa Harper (Salma Hayek) zranění na ruce. (Stocki)

Reklama

Reklama