Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Recenze (455)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale fakt se na tohle dílko nemající příliš nároky na intelekt skvěle kouká. Josh Hartnett je i s tím úděsným účesem pusinka, pnutí mezi ním a učitelkou je příjemný vedlejší motiv a herečku Cleu DuVall taky od té doby bedlivě sleduju. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Rodriguez natočil film podle cizího scénáře a výsledek je opět skvělý. V první chvíli si řeknete, že to snad nemyslí vážně, ale po druhém zhlédnutí si vychutnáte jeho typický styl, který dokázal vnést i do tohohle veskre komerčního teenegerovského sci-fi hororu. Nadhled ve scénáři Kevina Williamsona opět nemá chybu a ve spojení s Rodriguezem sice vzniká zvláštní "guláš", ale velice zábavný. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor je to postmoderní hříčka s divákem, který už má něco nakoukáno, takže kromě Věci třeba pozná i kompletně vykradený ústřední nápad z Invaze lupičů těl (a film se tím netají, postavy tam na ty filmy přímo vzpomínají). A třebaže to ke konci hodně ztrácí dech, Rodriguez tehdy ještě uměl natolik svižně vyprávět, že to vlastně ani nevadilo a fajnšmekr si užil. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi nadprůměrný teenagerovský horor, který je napínavý od začátku do konce. Slušné triky (jestli má cenu to dnes ještě vyzdvyhovat), sympatičtí herci. Sice trochu horší scénář, ale to je vykompenzováno chytrou režií. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu vás pobaví, trochu vyděsí, trochu znechutí, trochu navnadí, záleží na tom na jakou scénu se zrovna díváte. Ale Josh Hartnett rozhodně je přínosem, že ano, dámy?;) Narozdíl od dítěte Elijaha Wooda... A jaký by to byl teenagerovský horror bez krásek typu Salmy Hayekové a Famke Janssenové. Rodriguez prostě umí...narozdíl od překladatelů...já osobně si teda žádné univerzity a tím méně fakulty v dohledu nevšiml. Méně hrabivosti a více zájmu o film, páni distributoři! ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Williamsův scénář k Fakultě je o stupínek slabší, než byly Vřískoty. Rodriguezova režie je zase o něco málo skromnější, než v Od soumraku do úsvitu. Což však neznamená, že dohromady to nemůže tvořit skvělou podívanou. Může a taky tvoří. Perfektní soundtrack, průměrný scénář s několika fakt hodně vydařenými momenty, možná průměrná, ale stoprocentně sedící režie a výtečné herecké obsazení. Wood se drží svého sladkého projevu, ale alespoň za to dostává pořádně zahulit (hodně drsnej je především úvod s lampou). A Harnett je fakt hodně cool, bezesporu jeho nejlepší role i výkon... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kevin Williamson bude asi taky dost zajímavej týpek, protože napsal tenhle dost dobrej film, kůl :))) Je to všechno prostě kůl. Od charakterů, které nejsou ploché, jak by se mohlo zdát, přes zpracování, ke všem těm krásným mladým lidem, kteří tam vystupují, až k Another Brick In The Wall, Pt. II., kterážto byla ve filmu použita velmi, velmi kůl, tedy cool :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Virus, který řádil na této fakultě byl mimozemského původu a neděsil mě tolik jako virus pozemského původu, ani nebavil, ale ani nevadil. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že scénář k tomuhle filmu napsal opět Kevin Williamson (mj. Vřískot 1-3). Když to porovnám s dalšími teenagerovskými horory, musím konstatovat, že tenhle patří spíše do té horší poloviny. Ale Robert Rodriguez je taková persona, že nenechá žádný svůj film spadnout úplně do bahna. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ukázka postmoderní vyprázdněnosti kdysi tak produktivní kategorie "ukradených těl". Fakulta se nezmůže než na upocené a nedůsledné citace (ve Invazi zlodějů lidských těl přeci nešlo o cizopasení, ale o nevratnou krádež identity), na neškodné konspirace, které naprosto likvidují existenční neklid původní verze a rozuzlení, které mimozemskou invazi v tupém slova smyslu redukuje na možnost zrodit se dokonalejší a dosáhnout ukojení (všechny postavy se nakonec napárují podle svých představ). Ideologický guláš, v němž se motiv ukradeného těla mění v užitkový a efektní trik v jinak klasické "high-school" zápletce o potřebě označkovat si svoje teritorium v kolektivu, působí o to více plytce, že se odvolává na skutečné klasiky, které dokázaly něco víc než jen opisovat archetypální lidský strach z cizince v nás. Navíc je ten film ve vší pubertální tuposti nudný a afektovaný. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Robert Rodriguez využil své velké šance a s výborným hereckým obsazením stvořil perfektně vyhlížející a dobře natočený horor, který se ve světě neztratí. Nepopiratelné kvality má i scénář s poměrně jednoduchou příběhovou linií, která je však plná překvapení. Velký klad filmu je herecké obsazení, kde vedle vycházejících hvězd, jako je Josh Harnett, Elijah Wood, Clea Duvall, Famke Janssen, stojí zdatní matadoři filmového světa v čele s Robertem Patrickem a Salmou Hayek. Variace na Lupiče těl se povedla velmi dobře a je jedním z nejlepších filmů v tvorbě Roberta Rodrigueze. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Sice tajemno a napětí, ale zároveň i velká sranda. Nejraději mám ten film ale kvůli postavám, zvláště Elijah Wood a Josh Hartnett jsou skvělí (respektive mají dobře napsané role). Motiv s vetřelci co vypadají jako lidé je tak trochu z Carpenterovy Věci. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ne úplně bezduchý film, skládající se jak z kultivovaného sci-fi, tak trochu podbízející se vyvražďovačky, jemuž nechybí ani správně namíchaný sebeironický přístup. Hlavním přínosem je většína teenagerských herců, jimž padnou role jako ulité a celá jednotná a přitažlivá atmosféra filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl že Robert Rodriguez má rád film VĚC řekl bych že Fakulta je její sprostou vykrádačkou, takhle se to při troše dobré vůle dá považovat za poctu. Střední škola jako místo útoku celkem sedí atmosféra tu taky je pár lekaček... K tomu připočteme dobré herecké výkony a hyperdobrý výkon Roberta Patricka, který si roli extrémně užívá a máme velice slušnou zábavu. Prostě jsou filmy co vás strašně chytnou napoprvé a potom už nic moc, a pak jsou filmy jako "Fakulta", na které se jde koukat pořád dokola. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je pro mě takový bonbónek. Co mě na něm poprvé nejvíc zaujalo, bylo to, že při závěrečných titulkách jsem se dozvěděl, že překlad dělala moje sousedka (zdravím, paní Vajsejtlová :). Pak po nějaké době jsem to viděl znovu, už s tím, že jsem věděl, že to překládala ona, a koukal jsem, co je taková milá dáma schopná nasázet tam za slova:). Pak mě to tak chytlo, že jsem se na to díval snad se všemi přáteli (s každým zvlášť), aby mě padesátá repríza dokonale znudila. Dnes už je to tak dva roky, co jsem přestal Fakultu brát, ale bojím se, že do toho zas spadnu. Nesmím nezmínit Cleu DuVall, ta mě tady fakt zaujala. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marco Beltrami: 1. Another Brick In The Wall (Part 2) - Class of 99/Layne Staley [4:18] ,2. The Kids Aren't Alright - The Offspring [2:59] ,3. I'm Eighteen - Creed [3:11] ,4. Helpless - D Generation [3:34] ,5. School's Out - Soul Asylum [3:25] ,6. Medication - Garbage [4:08] ,7. Haunting Me - Stabbing Westward [3:38] ,8. Maybe Someday - Flick [3:47] ,9. Resuscitation - Sheryl Crow [3:59] ,10. It's Over Now - Neve [4:01] ,11. Changes - Shawn Mullins [3:32] ,12. Stay Young - Oasis [5:08] ,13. Another Brick In The Wall (Part 1) - Class of 99 [5:19], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Fakulta mě mile překvapila, celý film je svým způsobem moderní a nepůsobí lacinně, je zde spousta vtipných hlášek a nápadů, gore je řemeslně schopné a zápletka je nadprůměrná, čili jsem spokojen. 75% ()

Reklama

Reklama