Reklama

Reklama

Z lásky nenávist 3 - Domácí násilí na seniorech

(TV film)
  • angličtina Hate Out of Love 3: Story of Domestic Violence (festivalový název)

Obsahy(1)

Jak se vyrovnat se zklamáním, které nám způsobili ti nejmilovanější? Lze překonat strach, stud a bezmoc? Otevřené zpovědi seniorů o tom, jak se z vlastního dítěte stane nepřítel a také o tom, jak nelehká je obrana proti násilí, ať už má jakékoli podoby... Po divácky úspěšných dokumentárních filmech Z lásky nenávist, z nichž první zaznamenal zpovědi pětice týraných žen a druhý příběhy čtveřice týraných mužů, přichází Česká televize s dokumentem, který se věnuje dalšímu fenoménu domácího násilí. Tentokrát se tvůrci zaměřili na seniory, kteří se mohou bránit snad nejméně. Zklamali je ti, které vychovali a k nimž chovali lásku bezvýhradnou: jejich vlastní děti. O to bolestnější je zklamání, které na sklonku života prožívají. Je těžké to prožít a ještě těžší přiznat sobě i okolí. Stejně jako u dalších forem domácího násilí je obrana komplikovaná, protože není snadné prokázat to, co se obvykle odehrává doma za dveřmi a za naleštěnými fasádami navenek spořádaných domácností. Zdá se, že prolomit bludný kruh formulace „tvrzení proti tvrzení“ je často téměř nemožné. Film přináší otevřené výpovědi o tom, jak se z milovaného a léta opečovávaného dítěte stane nepřítel, i o trnitém překonání strachu, studu a bezmoci. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Nugat 

všechny recenze uživatele

Nevidím jediný důvod, proč dávají svůj majetek dětem... Chybělo mi vyjádření institucí, nebo lidí, kteří se podobným problém zabývají. Nebo nejsou? ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument o neřešitelném problému v právních mezích. Asi by senioři měli své dospělé děti řezat, třeba i holí. Potom by je ty choutky přešly. I když jeden případ, jestli jsem to dobře pochopil, nebyl o potomku jedná napadené důchodkyně, ale někdo z okolí. ()

Reklama

Binne 

všechny recenze uživatele

Vidím zde dvě roviny, především pak proto, že jsem první shlédla "Násilí na dětech" a poté tento díl. Je nutné si uvědomit, že děti mají velmi omezenou škálu emocí a stejně tak i způsob, jakým řeší konflikty. Frustrace, vztek, nepochopení nebo strach řeší agresivitou. Smutek, lítost nebo bolest zase pláčem. To je podstatný rozdíl mezi dětskou duší a vědomím chováním dospělého jedince. Pakliže dítě nedostane prostor pro rozvoj emocí, instinktů a pro pochopení sebe samého, zůstane petrifikováno v těchto jednoduchých způsobem řešení jakéhokoli konfliktu. Tohle učení spočívá v pochopení a převzetí vlastní odpovědnosti. Vzorce chování samozřejmě nepřebíráme pouze od našich rodičů, také od svého okolí a přátel ale první roky našeho života a emoce s tím spojené jsou formované především matkou a otcem. Problém nastává, pakliže i u rodičů spatřujeme jediný způsob zvládání své frustrace, vzteku nebo nepochopení - čímž je fyzické násilí. Odnášíme si poté tento vzorec do dospělosti a pakliže nad svým chováním nepřemýšlíme, aplikujeme jej i na našich potomcích. A bohužel ne pouze na nich. Obecně je to způsob řešení konfliktu mezi námi a kýmkoli, o kom se domníváme, že je v podřízené pozici. Samozřejmě nechci tím tvrdit, že týraní senioři v dokumentu jsou sami tyrany - ale konsensus ve výchově a našim jednáním v dospělosti tam z psychologického hlediska je. Nedokáži k těmto případům zaujmout objektivní postoj, chybí mi tam pohled potomků těchto seniorů. Není to ale jednoduchá tématika a ať je to jakkoli, jakákoli forma násilí (především pak na slabších) je odsouzeníhodná. (Abych se pokusila najít vysvětlení pro *Nugat*)Co se týče přepisování majetku na děti. Myslím, že faktorů může být hned několik, v prvním případě je to určité "zavděčení se" jelikož v pozdním věku (obzvláště muži) ztrácejí vitalitu a snáší to velmi špatně. Pocit, že zůstaneme na někom závislí v nás může probouzet pocity viny a máme tak pocit, že předáním svého majetku potomkům se "vykoupíme" (ač je to absurdní). Dalším aspektem je určitě intenzivní nátlak z jejich strany ve věku, ve kterém už toužíme po klidu. Nebo například vydírání, skrze vnoučata a podobně - důvodů je samozřejmě velké množství. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama