Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílnou dramatickou minisérii Bludné kruhy, inspirovanou bestselerovým románem spisovatele Wallyho Lamba z roku 1998, zadaptoval a zrežíroval Derek Cianfrance. Mark Ruffalo ztvárňuje dva bratry – jednovaječná dvojčata - Dominicka a Thomase Birdseyovy v rodinné sáze, která sleduje jejich paralelní životy na pozadí epického příběhu o zradě, oběti a odpuštění ve Spojených státech 20. století. Seriál, který ukazuje Dominicka a Thomase v různých fázích života, začíná v jejich současnosti, kdy se oba bratři blíží střednímu věku, protkané Dominickovými četnými vzpomínkami na dospívání. (HBO Europe)

(více)

Recenze (87)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Epická životní šestidílná epopej o prokleté rodině, o rodinných stigmatech a o životech, které si prostě nevymyslíte, ani kdyby Vám sůl do rány sypali. Nedivím se, že původní kniha je bestseller, protože jestli si někdo takovým životem prošel, tak v příštích životech musí být minimálně svatý. A když se někdo tak výrazné tragédie chopí s úctou a kvalitou sobě vlastní, nelze hodnotit jinak, než plným počtem. Navíc Mark Ruffallo je ve své dvojroli geniální. Ostatně stejně jako ti kluci, kteří hrají stejné bratry v mládí. Podobný námět se nerodí každý den, to Vám teda povím. V rámci rodinných dramat jsou Bludné kruhy zřejmě to nejlepší, co jsem kdy viděl. HBO tedy opět zaválelo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevídaný hluboce lidský projekt plný životní melancholie... Šestidílná seriálová adaptace sugestivního psychologického románu Bludné kruhy Wallyho Lamba, která vyšla i v českém překladu. HBO vyprodukovalo další mimořádný seriálový klenot. Něco tak smutného a vnitřně pravdivého se hned tak nevidí a to i na pozadí zcela zákonitého seriálového zkoncentrování a vypuštění mnoha částí šestisetstránkové knižní předlohy. Derek Cianfrance odvedl skvělou scenáristickou i režisérskou práci. A nelze nezmínit úžasný herecký koncert Marka Ruffala v dvojroli dvou jednovaječných dvojčat (jakož i jeho obou mladších hereckých kolegů, hrajících dvojčata v předcházejících časových rovinách)... V každém směru obrovská emocionální nálož! ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

To miluju, fakt, když se po naprosto fatálně bezvýchodným rozjezdu přes nějaký to drsný zahušťování do krajnosti nakonec všecko tak jakože skoro samo poskládá do milýho a skoro veselýho happyendu, nenahraditelný ztráty milovaných i nenáviděných lidí, vzájemný masakry a harakiri a celoživotně stupňovaný utrpení a ubližování pošle klidným hlasem do věčných lovišť v pár frázích vlídná indoterapeutka, co přebývá, se vyhodí ze scénáře oknem (papá, těhulko Joy, tady máš vejplatu, páč v šestým dílu už si na tě nikdo ani nevzpomene, abys nekomplikovala spění děje do milosrdnýho finále) nebo nějak příhodně uklidí (třeba do domova pro seniory, papá, Rayi, do jiného státu, papá, Dessin příteli, do neřešeného smíření, papá, všichni, s kým měl Domenico konflikt a kteří jen posloužili k postrčení děje a zase zmizeli jak horká mlha nad hrncem, papá, překladatelko, či do neřešené neexistence, papá, Dominikova práce a další závazky), ty úplně nejhorší tušené hnusárny se ukážou jako nepodložené, a pravá realita je naopak mnohem líbeznější (Dominik náhle není zkriplené dítko nejhoršího incestu, ale tajné lásky až za hrob, a ještě na tom vydělá přes všechny spáchané křivdy oddané příbuzné), a jinak zkrátka co jsme si to jsme si, zabednění dacani se zářivým úsměvem prozřou, uvědomí si, že toho musí po takhle maniakálně zfušovaný první půli lifestory hodně napravit, vyseknou o tom moudro jako ukradený z pera Roberta Fulghuma (všechny trable světa v zásadě napraví teplé koláčky, horké kakao a schopnost čistit sítko v sifonu), vlídní trpitelé mávnou nad ztracenými roky bezpráví a zase si bez hořkosti vzájemně padnou kolem krku a vyjdou odhodlaně vstříc novému slunce východu. **** A kdo se nedejbože nenechá přesvědčit, že i kdyby se vám nevímjak příšerně hroutil sosutavně svět, všichni milovaní vám před očima postupně umřeli na kruté dědičné nemoci, v důsledku přírodních katastrof, absurdních nehod, hrůzných sebevražd z nedorozumění, rukou svévolných psychopatů a/nebo úředníků, a toho posledního jste si omylem přejeli autem sami, spraví to koláčky a kakao, čistý sítko v sifonu, trocha snahy a omluva, to je nepolepšitelný morous a kakabus a zaslouží si žít sám v tom temném světě, do něhož se umanutě uvrhl, ačkoli má štěstí zákonitě nadosah a šlape si po něm sám, protože přece stačí jenom chtít a všecko ostatní už vám půjde na ruku jako beránci. Howgh. Haúúú.*** Je to vícenásobná škoda, do čtvrtého dílu se tomu dalo propadat, pak to ale nabere děsivě zkratovitě zbabělý a absurdní kurz do mysu dobré naděje. Navíc dvojrole Marka Ruffala byla chvílemi k nevíře parádní, zvlášť v Thomasově kůži, tak kéž by ho aspoň díky tomu začali obsazovat do filmů, které svoje vzrušující přísliby na konci promění. *~ ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Značně rozrušený ze sebe vysype pár duchovních pasáží a z „vlastní vůle“ (i kvůli hlasům v hlavě) si ve veřejné knihovně kdesi ve státě Connecticut léta páně 1990 usekne v zápěstí ruku. Úvodní scéna šestidílného seriálu Bludné kruhy plného zmaru, neštěstí a hlubokých traumat. Až v posledních letech doceněný herec Mark Ruffalo přesvědčivě uchopil rozdílné bratry: pečujícího Dominicka i jeho obtloustlé schizofrenní dvojče Thomase. Jakmile dotočil první scény, měl pauzu, během níž se snažil přibrat na váze. Podařilo se. Obdivuhodná dvojrole. Bolestivý „protest“ druhého jmenovaného se odehraje tři roky od doby, kdy si jejich máma nahmatala v prsu bulku, a vzápětí se dozvěděla, že rakovina metastázovala. Každý se nejen s touhle ztrátou vyrovnává po svém. A zdaleka nebude jedinou ztrátou. Vracíme se i do jejich (neméně složitého) dětství a dospívání. Tvůrci ukazují nehezké stránky rodiny, zdůrazňují detaily, které neměly opustit zdi domova. Knižní předlohu tvůrci zhutnili z 900 stran, výsledek platí za tzv. misery porn, tedy dílo, ve kterém se hrdinům dějí za každou cenu pouze špatné věci. Je to nesmírně soudržné a poutavé. Houstnoucí zoufalost a pochmurná nálada provází hrdiny na každém kroku. Režisér Derek Cianfrance oslnil i naštval už svým syrovým a odtažitým debutem Blue Valentine. „Naštval“ proto, že to zdaleka nebyl stravitelný film, na druhou stranu oceňme, že si šel svou vlastní cestou, a stejně jako v druhém dítku (Za borovicovým hájem) ukázal svůj cit pro pohlcující atmosféru. Láska vyrůstá z odpuštění. Co se bortí, je třeba opravit. Výborný Ruffalo, výborné finále. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Cítite sa príliš šťastní, že to neviete od radosti vydržať? Tak si pustite “Blúdne kruhy”. Toto je “dokonalá prechádzka” životom plného negatívnych skúseností a depresie. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Geniální Mark Ruffalo v ještě geniálnější dvojroli v neméně geniální tragédii o dvou bratrech, která vás emočně vyždíme jak kus hadru. Mistrovský televizní drama. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejsmutnějších a nejsrdceryvnějších věcí co jsem kdy viděl. Životní výkon Marka Ruffala a naprosto emocedrtící klimax. Neskutečný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zaujal mne především Mark Ruffalo ve skvěle zvládnuté dvojroli. O příběhu jsem trochu pochyboval. V podstatě je to vršení jednoho průšvihu na druhý, až je toho na jeden život skoro příliš. Vyústění je pak do značné míry banální. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak opäť raz niečo, čo ma totálne dostalo a posadilo zmoreného na stoličku. Presne ako na tom obraze s Napoleonom po bitke pri Waterloo. Obsahovo mnohovrstvové dielo, šikovne natiahnuté na ságu a plné tak hutnej drámy a osobnej mizérie, že zoschnutá podrážka od topánok vyžratá týždňovým slnkom je proti tomu nič. Prvé časti sú temnou jazdou touto mizériou, tie ďalšie zase inteligentne rozpletajú celý príbeh, a to aj so vsuvkami do minulosti, ktoré boli výborne zapracované do deja. Zároveň je tu mnoho podnetov na premýšľanie, filozofia o tom, čo je svedomie, morálka, láska, a tiež o tom, ako vlastne žiť a čo má v živote význam a čo nie. Marka Ruffala síce moc nemusím, obyčajne si vyberá filmy pre mňa s nie moc zaujímavými námetmi, no tu sa trafil do čierneho a odohral to priam geniálne. Toto je masterpiece! ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie Bludné kruhy s Markem Ruffalem v hlavní DVOJROLI, kterou si tutově říká o Emmy i Zlatý glóbus. A nutno vzpomenout i "zelenáče" Philipa Ettingera, který si zahrál obě dvojčata během studií na vysoké škole. Nutno však varovat - tohle není na pohodové pokoukání ke kávičce. Musím říct, že depresivnější a emotivně vypjatou minisérii (natož seriál) jsem nikdy nepřekládal, ale ani neviděl. A to se z původní knihy ještě dost věcí muselo vyškrtat kvůli obsáhlosti. Nicméně klobouk dolů před HBO. Tohle je další jejich majstrštyk. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inak výborný seriál Bludné kruhy sa tak sústreďuje na výkon Marka Ruffala v hlavnej dvojúlohe, až zabudne dopovedať niektoré dejové linky a niektoré záležitosti tak v ňom idú do stratena. Jednotlivé epizódy sú vzácne vyrovnané, preto trochu zamrzí, že tá záverečná nie je najlepšia a divák si možno povie, že na neho ešte čaká siedma. Čaká nás viacero časových rovín, tragédie ako z Antiky, špičkoví herci a ťaživá atmosféra, čiže k dokonalosti veľa nechýbalo, len to, čo som spomínal. Aspoň mne, rozumiem ako päťhviezdičkovým, tak trojhviezdičkovým hodnoteniam. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Dvaja bratia, jeden herec a príbeh, z ktorého sála smútok až do špiku kosti. Čistá depresia, obrovská obeta pre rodinu a hľadanie miesta vo svete, ktorý väčšinou nepodáva pomocnú ruku. Úžasne vyskladané charaktery postáv a Mark Ruffalo vo svojom životnom výkone (výkonoch). ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jestli někdy Mark Ruffalo podal perfektní a nejlepší výkon, tak právě zde. To bylo něco nepředstavitelného a naprosto úchvatné. Prostě tohle je život, naprosto přirozené a kardinálně civilního. Příběh o pádech, problémech a bezradnosti....prostě o těžkém životě. Ruffalo hraje naprosto bravůrně jedno dvojče otylé, schizofrenní, duševně nemocné a druhý je upravený štramák ztrhaný životem kvůli starání se o bratra. Chvála i jejich mladším já, což je taky skvělý výkon. Za mě rozhodně překvapení roku. Sledovat Ruffala je prostě zážitek, ty emoce umí tak přirozeně prodat až je divák cítí s ním. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o dvou bratrech z nichž jeden trpí schizofrenií a druhý ho ochraňuje. Oba hraje Mark Ruffalo. Chudák musel střídavě hubnout a tloustnout, protože s režisérem chtěli, aby to vypadalo přirozeně. Občas Ruffala ve scénách zezadu zastoupí jiný herec. Musím přiznat, že Bludné kruhy mě zaujali hned od úvodních záběrů. Podívaná to není vůbec oddychovka. Těžká témata, pochmurná nálada, hustá zoufalost. Asi nic příjemného v době koronavirové pandemie. Ale možná lepší než se dívat na šťastné zabezpečené postavy romcomů. O natočení se zasloužili Američané spisovatel Wally Lamb jako autor předlohy, Mark Ruffala, kterého jeho kniha zaujala a herce Hulka, který knihu převedl jako producent do filmového vyprávění. A filmař Derek Cianfrance, který napsal a režíroval všech šest dílů. Všichni mají rádi příběhy, které jsou silné kvůli obtížným osudům a stigmatizovaným tématům. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mňa tento seriál neuchvátil, ako zvyšok tunajšej pospolitosti, pretože mne jeden super herecký výkon a zaujímavá talianska dejová linka na pobavenie nestačí. Páčilo sa mi ako seriál skončil, ako sa so všetkým vysporiadal, ako priniesol úľavu či zmierenie. Ale nudnejšie zobrazenie sledu tragédií som ešte nezažil. Možno to bolo práve tým, že tých bolestných udalostí tu bolo priveľa, že len málokto by uveril, že sa to deje v jednej rodine alebo jednému človeku. Na takúto komornú drámu by stačil aj celovečerný film a vtedy by to možno bolo aj na Oscara. Pretože napriek tomu, že niektorí užívatelia už Ruffalovi odovzdávajú zlatú sošku, zabúdajú na to, že Oscary sa za seriály neodovzdávajú. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Derek Cianfrance netočí veselé filmy a Bludné kruhy jsou v rámci jeho filmografie asi nejdepresivnější dílo, kde se po celých 6 hodin nestane nic zábavného, milého ani pěkného. Z větší části zde prší, někdo se hádá, odkrývají se tajemství nepěkné minulosti a dost často se zde umírá. Mark Ruffalo nikdy nebyl lepší a bez něj by tato minisérie fungovala výrazně hůř, než je tomu v této výsledné podobě. Já bohužel nemohu jít výše než na lepší průměr, protože jsem si ze seriálu moc neodnesl a čekal jsem, že se zde bude dít více zajímavých věcí, které by obhájili 6 hodinovou délku. Takhle jsem cítil dost velkou a zbytečnou roztahanost a vše podstatné by se vešlo do dvouhodinového celovečeráku. Nelituji toho, že jsem Bludné kruhy viděl, ale nebylo v nich nic, co by ve mě zanechalo více, než to, že jsem sledoval, jak se ne zrovna sympatickým lidem, dějí nepěkné věci. Pokud jste milovníci Marka Ruffala, tak určitě doporučuji, protože je v roli dvojčat fantastický. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poctivo, takmer každý jeden deň som absolvoval hodinovú dávku poriadnej mizérie, s protagonistom, ktorý bol vo väčšine stále zamračený, depresívny a melancholický, a ani sa mu nie je čo čudovať, keď nedal dopustiť na svojho milovaného (schizofrenického) brata, čo si (i)hneď na samý úvod extrémne skomplikoval svoju existenciu. Úsmev na jeho tvári sa síce dostavil, ale zrejme až na samom konci, kedy už mal hádam po úplne všetkých starostiach ? Sledoval som naprosto nekontrolovateľnú jazdu dvojičiek Dominicka a Thomasa Birdseyových, s častými nadhľadmi do minulosti, že v účinnej retrospektíve som ich spoznával, keď ešte vyrastali s nevlastným otcom Rayom a matkou s talianskými koreňmi, Concettinou, okolo ktorej sa vynáralo množstvo záhadných otáznikov... / Marky Ruffalo sa priam majstrovsky zhostil dvoj/role, ktorá mu snáď natrvalo zabezpečí uznanie od hereckých kolegov, až sa občas zamýšľam nad tým, ako sa im to vlastne podarilo tak hodnoverne nakrútiť, kedy obidvaja bratia sú tak strašne rozdielni, až sa musel jeden a ten istý herec na dvakrát stotožniť s dvomi postavami, no vždy odlišným spôsobom ? Najmä to vidieť v spoločných scénach, kde absolútne nerozoznáte šikovnú prácu strihu, veď sa na ňom podieľalo až 5 strihačov, a to už je čo povedať. Režisér a scenárista v jednej osobe Derek Cianfrance, sa dôkladne zaslúžil o to, aby som dal vôbec tomuto krátkemu seriáliku šancu, lebo si inak extra nezakladám na sledovaní nekonečných telenoviel. Oslovil ma. Výborná vec - roku 2020, teda z toho TV. SVETA ! HBO - klobúk dole ! ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Skoro to byl Carver, ale pak se série probudila a znovu uvědomila své průměrné směrování tak, že zapadla do všech možných klišé a pseudo-pozitivního konce. Dvou role jedním slavným hercem vytváří divácký odstup, nevím, proč někoho i dnes napadne, že je to dobrý nápad. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nenápadný seriál dokáže vliezť pod kožu, je depresívny, smutný a emotívny. Príbeh dvoch bratov je postupne obnažovaný v priebehu retrospektívnych rozprávaní a vyžaduje divákovu sústredenosť. Treba podotknúť, že táto psychologická sonda za sebapoznaním je predovšetkým hereckým koncertom Marka Ruffala a nebojím sa povedať, že ide o televízny výkon posledného desaťročia. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama