Reklama

Reklama

Outsider

(seriál)
  • USA The Outsider
Trailer 1
Krimi / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
USA, 2020, 9 h 29 min (Minutáž: 49–60 min)

Tvůrci:

Richard Price

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo, Bill Camp, Mare Winningham, Paddy Considine, Julianne Nicholson, Yul Vazquez, Jeremy Bobb, Marc Menchaca (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál Outsider, inspirovaný stejnojmenným bestselerovým románem Stephena Kinga, sleduje policejního detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn), který se pustí do vyšetřování vraždy jedenáctiletého Frankieho Petersona, jehož zohyzděné tělo bylo nalezeno v lesích Georgie. Tajemné okolnosti obklopující tento děsivý zločin přimějí Ralpha, stále truchlícího nad nedávnou smrtí vlastního syna, aby do případu zapojil netradiční soukromou vyšetřovatelku Holly Gibneyovou (Cynthia Erivová). Doufá, že její nadpřirozené schopnosti pomohou vysvětlit nevysvětlitelné. (HBO Europe)

(více)

Recenze (285)

verbal 

všechny recenze uživatele

GOT je mrtev a bezradné HBO ve snaze týlit masovým zabijákům kultury z Netflusu se Kinga chytá. Avšak Štefanův po miliónté zalitý sebevykradačský lógr z Toho je satanžel dost vetchým stéblem. Po sytých a veskrze originálních prvních dvou dílech přicházejí plíživá zívačka a nezastavitelné klimbání, během nichž notně uleželý šerif Šišlal, partička strnulých vesnických strejců a divná autistická senzidebilní lidoopka honí nějakého trapného mykologického mexického Kukače, a to zejména za pomocí unylých debatních kroužků a urputného čumění z verand. Scénáristické brodění se užvaněnou, zbytečnou a uměle nadstavovanou vatou však Ti hajzli zase podle proložili zhruba deseti minutami kulantního děje na díl, zakončenými nějakým tím útesoviscem, slibujícím naději na zlepšení, tudíž jsem to rozmrzele dotáhl až do poměrně tupého konce, u něhož jsem si rozpačitě rozškrábal nudou zhnisaný zátylek. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V prvním díle nezkušený Jason Bateman režíruje tak, jako by vzešel ze spermie Davida Finchera. Jinými slovy, úvodní pilot je to nejintenzivnější, co jsem na poli seriálové produkce viděl za poslední léta a Bateman si to paranoidní, tíživé dusno ve dvou časových rovinách dává naprosto s přehledem. Zbytek ….  ten už je jenom dobrý, občas napínavě zabrnká na nervy, ale většinou je na sílu natahovaný, a prostě neospravedlní desetídílnou stopáž  (např. vše kolem psychologa, nebo partnera Holly bych vystřihl a i další věci). Základní premisa je ale skvělá, King je prostě pán. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Strašně dlouho skvělé, aby to člověka nakonec zklamalo chabou přestřelkou, která je z ranku "jeden debil to všem podělá", následuje jakžtakž ok střet s hlavním záporákem a pak potitulková scéna toho nejbéčkovějšího zrna. Zklamání. Tolik práce a budování a nakonec to dopadne takhle jalově. Ale zbytek téměř perfektní. Včetně obsazení většiny postav. 70% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Mohla a měla to bejt nadpřirozená ptákovina. Vskutočnosti je to kandidát na jeden z nejlepších seriálů roku, kterej prostřednictvím hororovýho motivu podobně jako před časem Hill House pojednává o něčem velmi civilním a nakažlivě melancholickým. Ta pomalá maloměstská elegie o vině a smíření je strašně podmanivá a nic na tom nezmění ani rozpačitej konec. Ben Mendelsohn a Cynthia Erivo nejlepší detektivní duo roku, klobouček ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Byl by to určitě skvělý film, ale je to jen nudný seriál. První dva díly jsou perfektní a slibují velké věci. S třetím dílem přichází na scénu jakási detektivka o které ostatní postavy mluví, jak je strašně divná, ale vlastně nic z toho nikdy neukáže a nejdivnější na ní je, že se sblíží s nesympatickým sekuriťákem. Co je ještě horší, že od třetího dílu se tam prostě NIC neděje. Asi jsem neviděl seriál, který by byl uměle natahovanější. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEMOHL BÝT NA DVOU MÍSTECH!“ /// Od prvního dílu si to drží dobrý tempo. Žádný „rozehřívání“, jak je u seriálů zvykem. Prostě vražda, podezřelej, důkazy – a to obou stran. Nechybí ani noční můrou vyděšená holčička a hřbitov, tedy Kingovo oblíbený místo. Jsme svědky postupnýho získávání informací, což s sebou přináší zajímavý napětí. Straší se málo. Spíš jde o indicie, které neumí nikdo (ani laborka) vysvětlit. Abyste se mohli aspoň trochu bát, musíte (aspoň trošku) věřit na bubáky. Jednoduše se oprostit racionálních úvah a věřit v mysteriózno, které je Kingovi tak blízký. Příběh sází na tajemnou atmosféru. Škoda, že to nemělo míň (třeba) 6 dílů. Atmosféra z první poloviny se totiž postupně rozmělňuje. Jakoby scénáristům docházel dech. Úplně největší zklamání přichází na závěr. Konec totiž stojí na kardinálním debilovi a jeho rozhodnutí. Víc jsem se rozepsal TADY. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2018 napsal Stephen King, neznám. 2.) Pravidelně vyhledávám „El Coco“. 3.) Libuju si ve smutku. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První letošní seriálový hit dle Kingovy předlohy po 10 týdenním maratonu dnes končí, takže kdo neviděl dohnat. Outsider je dobře natočený temný kriminální Thriller, který má vynikající až nepříjemnou hudbu, strhující atmosféru, perfektní ústřední mystérium a dobře zvolené postavy ( Mendelhson velmi výrazná role a velmi mě potěšila Cynthia Erivo, která v roli neobvyklé vyšetřovatelky dodala celému seriálu potřebnou šťávu). Minusem může být pomalejší tempo a moc akce ani násilí se zde nenajde, přesto jsem se u žádného dílu vyloženě nenudil, jelikož dobře napsané dialogy, herci a atmosféra v tomhle případě stačili. Finální díl dostává poměrně hejt, ale já byl spokojen i s ním. Jestli mě na seriálu něco vyloženě naštvalo, tak to byl zvrat/zrada v druhé epizodě, což byl sice šokující tah, ale kdyby se nestal, mohlo to být celé ještě o pár procent vyhrocenější. Ikdyž seriál není dokonalý, tak je to záležitost, kterou by si letos neměl nechat ujít nikdo, kdo rád temné a mysteriózní příběhy. Akce**, Příběh*****, Násilí**, Zábavnost****, Humor>ne, Atmosféra/hudba***** 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme len skupina znepokojených občanov.“ Prižmurujem oko a udeľujem štvrtú hviezdu, pretože hoci to v druhej polovici príliš spomaľuje a stáva sa to zdĺhavým a miestami až wtf kurióznym (na matku-bitkárku tak skoro nezabudnem), minimálne prvých 5 - 6 dielov je skvelých. Dominuje im nemilosrdne mrazivá, znepokojivá atmosféra čohosi temného a zlého, čo preniklo do sveta normálnych, racionálnych ľudí, ktorí si to všimli a začali na to reagovať. Lenže „ono“ nie je hlúpe a, keď vycíti, že sa okolo neho sťahuje slučka, začína reagovať. Čo v praxi znamená, že finále bude tradične kingovsky krvavé. Okrem toho musím oceniť až na pár výnimiek výborný kasting (mimo Mendelsohna ma zaujal Bill Camp z Dámskeho gambitu ako právnik a Jeremy Bobb z Knicku ako jeho pravá ruka). Na niektorých dieloch sa podieľal legendárny spisovateľ Dennis Lehane (Tajomná rieka, Zbohom baby) a povedal by som, že je to na tom dosť poznať. Je to zvláštne: kým u knihy ma bavila skôr jej druhá (hororová) polovica, u seriálu to bolo presne naopak. S manželkou sme to pozerali počas toho, ako sme boli dva týždne doma zavretí s covidom a musím uznať, že vhodnejší seriál sme si asi vybrať nemohli: je to "zlé", ponuré, drsné, tragické a temné. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Pomalá, drásavá hra na to, kdo dřív překoná vlastní hranice reality a uvěří v něco, co se zcela vymyká jakýmkoli racionálním úvahám. Pro lidi s fantazií, co takhle podobně uvažují nebo už někdy uvažovali skvělý příklad, jak s takovýmto tématem nakládat. Pro ostatní obyčejná, trochu pomalejší detektivka s nadpřirozenými prvky a skvělými hereckými výkony, především dvojice Mendelsohn/Erivo. Nicméně úvod přece jen o dost lepší a děsivější než nakonec samotné rozuzlení - což je i důvod, proč nakonec "jen" za 9/10. A z Jasona Batemana roste režisér par excellence. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický úvod do temné a záhadné kriminálky, která nezvykle začne dopadením pachatele a dalšími neočekávanými záležitostmi. Atmosféra je vynikající, postavy si také rychle vybudují své charisma, jakmile však začne narůstat mysteriózní rozměr seriálu, začínají vyplouvat na povrch neduhy scénáře. Tvůrci vám poměrně rychle vysvětlí "jak", ale už nedokáží uspokojivě odpovídat na otázky "proč". Čím více se blížíte závěru seriálu, tím méně velkolepě a komplexně seriál působí. Závěr je spleten horkou jehlou, bez hlubšího zamyšlení a to je škoda. 8/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Čím víc se odkrývá zápletka a sune se to do mysteriózna, tím víc to ztrácí napětí. Kdyby to zůstalo jen u temný detektivky ve stylu True detective, jak to původně vypadalo, tak by se jednalo o další pecku na současným úspěšným serialovým poli, škoda no. Navíc závěr není vyvrcholení budovánýho příběhu, ale vysvobození, aby to nepadlo do úplných sraček. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jak to hezky začalo, tak to pak rozbředlo děsivým způsobem. Měl jsem problém to dokoukat (musel jsem jeden díl denně, dva po sobě bych nedal). King je děsnej grafoman a už asi neví coby, a dost se opakuje. A seriál je děsně natahovaný, ideální počet dílů na takovou knihu by byl 4-5 (podobný problém jsem měl s panem Mercedesem, ale tady je to ještě horší). Jediné pozitivum je sympatická postava autistické soukromé detektivky v podání Cynthie Erivo. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Rozjezd má slušné grády, po většinu času si můžeme užít i hutnou atmosféru, ale jakmile dorazí paranormální berličky, tak počáteční nadšení opadne. Na začátku se to totiž tváří jako kriminální případ z reálného světa, jenže pak dojdou nápady a na řadu přichází bludy. King bohužel není příčetný autor schopný napsat knihu bez nadpřirozena. S1: 60% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné zpracování Kingovy paranormální detektivky, které v závěru malinko dojíždí na změny oproti předloze. Úvod je procedurální a realistický jak to jen jde a odkazuje stylem k Temnému případu. Záběrování, detaily, unavený Mendelsohnův pohled vyhořelého detektiva. Nejednoznačný podezřelý je navíc v Batemanově podání dokonale necitlivý. Desetidílná skladba série, ale nebyla nejšťastnější, protože Outsider začne od druhého dílu malinko vatit a předlohu rozvíjet do často zbytečných odboček. Nemluvě o nafouklých dialozích, které z hrdinů dělají ignorantské nekňuby. Cynthia Erivo je navzdory změnám v původu jako Holly výborná i když mohla být odtažitější (samozřejmě chybí jakékoliv návaznosti na tři předchozí knihy). Finálová konfrontace je v knize děsivější (přímočaré s funkční katarzí) a prostředí Texasu zajímavější. Přesto jedna z nejlepších adaptací, které bych se stávajícím obsazením přál pokračování. Klidně i s nudnou a obyčejnou vraždou z prostředí drogových gangů jak si přeje na konci Ralf. P.S: Koukáme na to na střídačku s Mimi šéfem a ten kontrast je vážně bizarní. :-D ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch seriálových překvapení, jež člověk nevyhlíží nějakou dlouhou dobu, ale jakmile se HBO vytasilo s trailerem a nadšenými reakcemi, byl jsem si jistý, že se do toho pustím. Kombinace Kinga a Bena Mendelsohna, který je tu vyloženě vynikající a strašně mu svědčí, že pro jednou hraje klaďáka, je pro mě zkrátka až příliš lákavá..i jako nečtenáře jeho díla. Po deseti dílech mám výhrady, tempo bylo občas vražedné a celkově to mohlo mít tak těch 8 dílů..ale sakra ten konec! Skvěle natočené (Jason Bateman po tvůrčí stránce opět kraluje!) a fenomenální hudba člověka zamrazí na těch správných místech. Škoda jen, že jsem po prvních třech čtyřech dílech čekal ještě víc a mít to koncentrovaté na těch 7-8 hodin, ten pětikvalt by tam pravděpodobně byl. Ale jsem spíše rád, že se z původně plánované minisérie pravděpodobně vyloupne další řada (nakonec bohužel ne :( ). ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jak už všichni zmiňují, první dva díly jsou super, jenomže v momentě, kdy proběhne smrt jedné z klíčových postav, bylo mi hned jasné, že to půjde špatným směrem. Jsem divnej a i když mám rád Kinga celý život, vlastně jsem na tu jeho typickou tvorbu už alergickej. Hrozně mě štvalo, když se to začalo překlápět do té jeho mystické roviny a začal zase miliontou variaci na Randalla Flagga. A vlastně mě to paradoxně štve i u těch jeho knih. Zrovna jsem se už asi tři roky zasekl u jeho knihy Rose Madder, což by byl tak skvělý thriller, kdyby to věčně nezabředávalo do fantaskních ohraných nesmyslů... Tady je to to samé. Většina postav tady je šíleně nesympatických (krom detektiva), snad mě jen potěšilo opětovné shledání s dvojníkem Hanse Zimmera Billem Campem, kterého už znám z Jedné noci, kde hrál detektiva, tak teď si dal právníka. Hodně vtipnou, a až nedůstojnou, roli tu má Derek Cecil z House of Cards. Jinak jak se tu zmiňují poslední tři díly, že jsou špatné, vůbec mi to tak nepřišlo. Od třetího dílu to prostě klesne o třídu a půl níže a tam to setrvá až do konce. Koukatelné to je, ale mohlo to být mnohem lepší. Poslední díl je lepší ukončit hned po začátku titulků. Já věděl, že musí něco takového přijít, ale když už začly titulky a byl klid, tak jsem skoro zajásal a pak přišla potitulková scéna, která nefunguje už snad ani jako klišé. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey a David Duchovny mají z Outsidera radost. A já vlastně taky, i když... Hele, jako, knížka je pochopitelně na úplně jiným levlu v mnoha významech tohoto slova, a já bych se u srovnávání ještě zastavil na specifičtějším místě, a to u samotného finále minisérie. Je totiž smutné, když televizní tvůrci očividně nepochopí, kde oproti předloze ubrat plyn, a jak si pohrát s jinak drastickým finišem, který na stránkách knihy funguje jako katarze, ale na obrazovce naopak supluje několik dobře mířených kopanců do divákova zadku, zakončených vztyčeným prostředníkem. Co funguje ve čtenářově představivosti, prostě nemůžete jen tak plácnout před kameru a čekat, že vás všichni pochválí za nekompromisní autorský um... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá série, která samozřejmě vyniká v napětí (však Kingovka, že jo..), výborně graduje - byť kolem poloviny ztrácí dech, který se po dvou dílech zas vrátí - a nakonec přidává naprosto perfektní obsazení, kde v hlavní roli exceluje proradný padouch (alespoň tak jsem ho do té doby vždy ve filmu viděl) a moc milá černoška, jejíž postava je něco, jako Sheldon Cooper s detektivem Monkem, ovšem jako reálně působící, životná postava a ne jenom sbírka chodících klišé. Ono vůbec jsou tu postavy a jejich vztahy perfektně zpracované, už dlouho jsem neviděl seriál/film s tak uvěřitelnými partnerskými vztahy a to nejen u zamilovaného páru, ale především u manželů, co už mají nějaké to desetiletí za sebou a k tomu neskutečnou rodinnou tragedii. Přesně tohle dělá z Outsidera výjimečné dílo, kde sice někomu nemusí sednout usedlé finále, ale mě naopak velmi vyhovovalo. ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Ještě více Kinga

Ještě více Kinga

14.07.2020

Knihy a příběhy Stephena Kinga jsou v Hollywoodu v posledních letech extrémně populární. Snad žádný jiný autor nedostává takovou péči, jako právě King. A nyní byly oznámeny hned tři nové adaptace.… (více)

Reklama

Reklama