Reklama

Reklama

Lovecraftova země

(seriál)
  • USA Lovecraft Country
Trailer 3
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2020, 9 h 54 min (Minutáž: 53–69 min)

Předloha:

Matt Ruff (kniha)

Hrají:

Abbey Lee, Aunjanue Ellis-Taylor, Chase Brown, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Jurnee Smollett, Courtney B. Vance, Michael Kenneth Williams, Chris Brewster (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Lovecraftova země, nový dramatický seriál z produkce HBO, je inspirován stejnojmenným románem spisovatele Matta Ruffa z roku 2016. Sleduje mladého Atticuse Freemana (Jonathan Majors), který se v padesátých letech minulého století vydává spolu s kamarádkou Letitiou (Jurnee Smollett-Bellová) a strýcem Georgem (Courtney B. Vance) pátrat po zmizelém otci (Michael Kenneth Williams) napříč Spojenými státy, kde platí zákony Jima Crowa. Tak začíná boj o přežití, v rámci něhož jsou nuceni čelit jak všedním hrůzám bílé Ameriky, tak škodolibým duchům, jako vystřiženým ze stránek tajuplných příběhů H.P. Lovecrafta. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (70)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nemnoha seriálů, ke kterým mě přilákala zejména producentská jména - J.J. Abrams a Jordan Peele jsou pro mě zkrátka stále velká lákadla. Hned od prvního dílu mě bavila atmosféra seriálu a značně podobný styl loňských Watchmenů (stejně jako u nich klasicky rasistické urážky po celém internetu, viz zdejší hodnocení), ovšem nemile mě překvapila hrozná hudba, pak se to naštěstí zlepšilo a nebylo tolik tak hrozně nehodících se songů. Finále mě bohužel ničím extra nezasáhlo, nicméně seriál celkově mě dost bavil, ale tu druhou řadu bych ani nepotřeboval. Spokojenost za 7/10. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi zmatený seriál, s úžasnými Watchmen se nakonec nemůže měřit, ačkoliv k tomu prvních pár epizod (vlastně doslova první dvě epizody) docela sympaticky směřoval. Největším problémem je přeplácaný děj a to, že mě po počátečním nadšení postupně docela přestávalo zajímat, co se stane dál, a to se přitom řešila velmi závažná témata. V posledních třech epizodách Lovecraftova země dech zase trochu nabrala, ale už jí to příliš nepomohlo. No co, není každý den posvícení. I tak mi ale seriál nabídl docela hodně momentů, které si zapamatuji (spousta z nich jsou tedy velmi krvavé scény, jaké jsem vážně nikdy neviděl), a na vynikající první epizodu, plnou hmatatelně hitchcockovského napětí, bych se myslím rád podíval znovu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vôbec sa nečudujem, že rasistom, xenofóbom, náckom a inému póvlu, sa tento seriál nepáči. Ostatne, dokonca sám Lovecraft často býva obviňovaný z toho, že bol rasistický kretén. Faktom je, že Lovecraft Country naozaj nie je žiadny seriálový skvost. Nemôže za to však farba pleti postáv/hercov, ale divné scenáre. Od spojenia Jordana Peeleho, J.J. Abramsa a HPL (projekt každopádne nevznikol podľa jeho literárneho diela, ale podľa knihy Matta Ruffa, ktorá vyšla aj v češtine) som nečakal málo. Napokon som ale trpel. Potešil dobrý kasting, retro atmosféra amerických rasistických 50. rokov a to, že si tvorcovia nebrali servítky v sexe a násilí. Ale vzťahy medzi postavami ma nebavili, dialógy nudia, trikové scény nevyzerajú vôbec pekne a linka so sektou uspáva. Nakoniec boli neparadoxne najlepšie diely stojace mimo tejto dejovej línie (trojkový ghost house, šestková návšteva vojnového Japonska a čiastočne aj osmička s fakt desivými tancujúcimi dievčatkami). Rozkolísaný, nekonzistentný seriál. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Seriál z produkce HBO se točí kolem mladého černošského vojáka Atticuse Freemana, který se v padesátých letech minulého století vydává spolu s kamarádkou Letitiou a strýcem Georgem pátrat po zmizelém otci napříč Spojenými státy, kde platí segregační zákony Jima Crowa. Pro trojici to často znamená boj o přežití, v jehož rámci jsou nuceni čelit jak všedním hrůzám bílé Ameriky, tak škodolibým duchům. Jenže tam, kde Lovecraft budoval plížící se neznámou hrůzu, je Lovecraftova země až moc popisná; všeodhalující a už tak neoriginální zápletka podráží celku nohy. Proto je výsledek nejsilnější v momentech, kdy největší hrozbu představují prostí venkovští rasisté. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál spojuje dvě linky. Hororovou a rasovou. Zobrazuje autenticky jaké to je žít a přežívat v USA tehdejší době… a to samo je dost děsivé. Možná ještě víc, než všechna ta monstra, protože ta jsou jen fantazie. Na rozdíl od těch monster s lidskou tváří. K Lovecraft Country mám ambivalentní vztah. Jedna z linek sleduje rasismus a nastavuje zrcadlo většinové bílé privilegované společnosti, že jsou z toho někteří lidé nejen na čsfd pětivoký. Na rozdíl od učebnic po Watchmen opět zobrazuje neuvěřitelný masakr v Tulse, o kterém netušili ani černí lidé, co tam žijí. Někdy mám dojem, že ty edukační vsuvky a monology a dialogy jsou až moc edukační. Na druhou stranu je bezva, že to někdo otevřeně a syrově pojmenovává, rasismus a jeho nuance. Další linka je fantasy/hororová a funguje jako skvělý komiks, je originální, aspoň pro mě překvapivá a to je co říct. A mezi řádky vidíme queer linku, homosexualitu, transsexualitu (sic, nebo jedna postava mění pohlaví, doslova, ne gender), intersex postavu (která nemá dlouhého trvání… opression by the oppressed), postavu, která mění rasu… Akorát že výsledek je takový, že mi postavy jsou jedno. Z nějakého důvodu je mi jedno, kdo umře. Možná i tím, že jsou postavy nezranitelné, nesmrtelné, oživitelné. Zemřela prakticky jedna postava… ale i ta, díky portálu umožňující vstup do nesčetně světů a časů, má svým způsobem své cameo. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (3)

  • Seriál se natáčel na škole Marietta High School v Georgii. (SONY_)

Související novinky

Trojka Creeda našla záporáka

Trojka Creeda našla záporáka

03.06.2021

O třetím Creedovi jsme doteď věděli pouze to, že se před kameru vrátí Michael B. Jordan, který si zároveň poprvé v životě stoupne i za ni na pozici režiséra, ale že se naopak už do série nevrátí jeho… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama