Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Úzkostlivá Syd se snaží překonat nástrahy střední školy, trable v rodině i zamilování do svojí nejlepší kamarádky. A ještě udržet na uzdě svoje nadpřirozené schopnosti. (Netflix)

Recenze (115)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Carrie ponetflixovsku? Tak trochu, ano, ale hlavně dobrý příběh o dospívání, kde nadpřirozeno (zpočátku ne úplně jasně definované) slouží jako metafora. A potom je tu Sophia Lillis v hlavní roli. Je skvělá a málem bych nevěřil, že to je ta samá dívka, která v To zahrála suverénní Beverly. Klobouk dolů. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Fajn jednohubka, kterých (narozdíl od druhých) v daném žánru nemám ještě plné zuby. Supr přirozené obsazení, moc fajn komorní atmosféra, feel-good paleta barev, sem tam prosakující originalita (v rámci možností) a především kulervoucí finále. Nečekal jsem víc - a taky jsem vlastně víc nedostal. Ale bavilo mě to a chci nášup! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu super vystižené momenty dospívání, hledání sama sebe a navigování minovým polem střední školy a rodiny. Jenže současně "IANOWT" představuje až esenciálně schematický seriál vzniklý podle algoritmických výsledků. Netflix přesně ví, co lidi chtějí, a vůbec mu není blbé to okázale dávat najevo do té míry, až s tím diváky fackuje do ksichtů. Všechno od postav a stylizace po konflikty i způsoby vyprávění a vrstvení jednotlivých dílů jede podle odškrtávacího seznamu. Není v tom ani špetka kreativity či osobitosti, jen naplňování šablony, kterou Netflixu vyplivly algoritmy o diváckých preferencích a návycích. Je absurdní a současně nevyhnutelně výmluvné, jak Netflix svou dlouhodobě propagačně hlásanou progresivnost a tvůrčí svobodu transformoval do zcela schematizovaných a odosobněných škatulek, které bezchybně cílí na dokonale vyprofilované divácké niky. "IANOWT" mohlo být výtečným originálním seriálem, ale to by algoritmy nesměly vyhodnotit, že diváci milují 80s retro a "Stranger Things" víc než třeba "Ghost World". Takže onen současný příběh z indie komiksu je co nejvíc natlačený do 80s aluzí a stylizace, jejichž vrchol představuje vyloženě samoúčelná epizoda kopírující "Breakfast Club", která ale navzdory provolávaným přednostem údajné quality TV nesahá originálu s jeho komplexně vyprofilovanými figurami ani po kotníky. Zůstává jen manýra, která degraduje tu spoustu výtečně odpozorovaných úzkostí dospívání. "IANOWT" je esencí toho, co mám rád. Jenž ona esence nevychází z empatie a kreativity, jako tomu bylo v případě jeho filmových vzorů v čele s Johnem Hughesem, nýbrž ze statistik a analýz proporcí oblíbených děl. Kultura opustila své reprodukční cykly remaků a retra, které měly pořád něco osobitého a sympatického, a postoupila do éry algoritmického inženýrství, jež produkuje dokonale líbivé replikanty. Je na čase zavést pojem uncanny valley do kultury. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První tři díly fajn, ale nijak výjimečná teenage vztahovka, pak se konečně začnou řešit superschopnosti a vplétají se do vybudovaných vztahů a krásně to vypravěčsky šlape. A celá první série je koncipovaná jako expozice k té další, takže sotva se to rozjede, tak to skončí. Hlavní postavy mohly být snadno otravné, ale nejsou a hodně jim dávají herci. Lillis a Oleff jsou skvělí, v To si Oleffa nikdo nevšiml, ale tady je kouzelnej. Tvůrci prvoplánově netlačí kingovsko-osmdesátkovou nostalgii, přesto tam je v odkazech na Carrie nebo Snídaňový klub. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Další pohádka o loserovi (a zase strašně nesympatickém) se zvláštními schopnostmi. Já se divím, že vás to ještě baví. Mě ne. Ne, že bych se s postavou outsidera nedokázala ztotožnit, ale tahle písnička už je prostě strašně ohraná! Až na závěrečný cliffhanger a sympaťáka Stana vlastně ničím přehnaně zajímavé. Koukatelné to je, to nepopírám. Srovnávání se ST nebo EOTFW je mimo. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál, ale jak někdo tohle může srovnávat se Stranger Things? Proboha vždyť to nemá absolutně nic společného, je dobré se občas zamyslet než vypustíte něco do světa. Teď ale k věci, má to chytlavý styl vyprávění, příjemnou hlavní hrdinku, první polovina série je seznamování a ta druhá? Začíná se vše vysvětlovat, trocha napětí a fantastické finále! Takhle to má v seriálech přesně gradovat a o to větší zážitek, že se to vše vešlo do 7x20 minut. Právě kvůli tomu stopáž nemá šanci začít nudit. Náběh na druhou řadu povedený a o co vlastně půjde? To se snad brzy dozvíme v druhé řadě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Opäť jeden z príkladov na Netflixe, kedy ohlas predčí očakávania. A k tomu hlavná hrdinka nesympatická ako noc. Jej LGBT patálie na strednej škole neponúkli nič zaujímavé, aj keď ten záver bol taký snaživejší. No v konečnom dôsledku iba blbosť. Slabší priemer. 55/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tvorba Jonathana Entwistla môže v budúcnosti byť celkom zaujímavá. Ešte som sa nedostal k jeho predošlému projektu "The End of the F***ing World", no myslím si, že trailer mi stačil na to, aby som zhodnotil, že to bude asi niečo podobné ako je toto. "I Am Not Okay With This" Po dopozeraní prvej série tohto sa možno k "The End of the F***ing World" dostanem, no na druhú stranu nie všetko na tomto je zvládnuté na 100%. Sú elementy, ktoré fungujú a potom sú tu veci, ktoré nefungujú. V prvom rade poviem, že niekedy je super mať krátke epizódy seriálu. Možno nepotrebujeme veľa na to, aby sme dostali niečo silné. No... myslím si, že v tomto prípade to úplne neplatí. Hoci je tempo každej epizódy dobré a viac-menej sa snaží séria pokryť všetky fronty, tak mám pocit, že sa tu toho snažia obsiahnuť obrovské množstvo. A potom sa nezvládajú na všetky dejové línie sústrediť dostatočne. Hlavná má prednosť a kopec vecí mimo nej ostáva nedoriešených alebo spracovaných len tak ledabolo. A z toho dôvodu je ťažké niektoré momentky nejako silnejšie emočne uchopiť. Takisto nám seriál skúša niektoré veci vysvetliť a potom prídu iné, ktoré nevysvetlí vôbec. Len zrazu sa stanú. Ako napríklad v poslednej epizóde absolútne nechápem ako sa jednej postave dostala do rúk jedna nemenovaná vec, ktorá má za následok všetko čo bude nasledovať.A myslím si, že toto sme si zaslúžili ako diváci vedieť, lebo je to veľmi dôležitý moment. Ale zase sú tu aj mnohé silné stránky seriálu.Najviac ho podľa mňa pretláča Sophia Lillis, ktorá veľmi dobre zachytila našu hlavnú hrdinku Syd. Spolu s jej plusmi aj mínusmi. Jej kamarát Stan je tiež podľa mňa veľmi zaujímavý a vtipný. Myslím si, že dokáže príbeh asi najlepšie oživovať. Rovnako skvelý je aj mladší brat Syd - Liam. Má niekoľko skvelých momentiek. Dina je podľa mňa okey. Schopnosti Syd sú takisto zaujímavé a dobre spracované. A pôsobí to trošku ako kedysi keď som pozeral "Heroes". Má schopnosti, ktoré nevie ovládať, bojí sa ich a nechce, aby sa stalo niečo, čo by mohla ľutovať. Lenže aj strach má na to celé vplyv. Záver je podľa mňa skvelý a dáva potenciál k tomu, aby bola ďalšia séria skvelá. No uvidíme. Dúfam, že sa zamerajú na problémy prvej série a podarí sa im to urobiť o niečo zaujímavejšie. Potenciál na to tu je. Uvidíme. Hodnotenie: B ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Takové krásně vtipné roztomile přirozené až běda. Já se skvěle bavil, bylo to často velmi humorné. Sophia je další mladý talent. To nadpřirozeno tam ani nemuselo být, ale rozhodně mi tam nevadilo a hodně mě zajímá, co se bude dít dál. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Na tenhle seriál jsem se těšila a výsledek je zcela nadprůměrný. Seriál se mi líbí dost, to ano, ale uplně pecka to také nebyla. Moc se mi líbí jakási časová nezakotvenost, kdy vlastně celou dobu nevíte, jaký je asi tak rok, protože všechno je tak zastaralé a přitom se všichni chovají moderně. Taky se mi líbí postavy a zpracování. Co ale zrovna nemusím, je ten novodobý soundtrack, ale nějak mě to zrovna neruší. Tento počin je taková jaksi, dá se říct, dark verze střední školy. Konec trošku ve stylu Carrie mi taky nevadil a beru ho jako pozitivum. Postavy jsou moc příjemné, ať už jde o Syd, kde Sophia Lillis doopravdy předvádí skvělé herectví, kde je její postava tak hrozně divná (ať už od pohledů, autistických pohybů a celkově všeho). Dina je zase pravý opak, ale příjemná. Stanley se ukazuje jako klasický, jak sám říká, mentor, který se okamžitě a bez váhání chopí pozice sidekicka. Celkově tedy docela zvláštní seriál s docela zvláštní postavou, který je vcelku zvláštní až moc... ale je to docela můj šálek kávy a libí se mi i stopáž dílů, která je absolutně maraton-friendly a plně to stačí, aby seriál nepadal do přehnaného teen dramatu ani superhero kravin. Skvělá harmonie obou žánrů. "Dear diary, go fuck yourself." ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Možná to bude tím, že jsem snad u šesti dílů usnul, ale tenhle seriál mě moc neoslovil... Snaha o další The End of Fucking World je evidentní, bohužel marná... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Určitá podobnost s předchozím The End of the F***ing World tam je, ale I Am Not Okay With This má sympatičtější postavy (Stan je skvělej) a méně radikální a více příjemný (ne)humor - i když si zachovává určitou podivnost a specifický styl. Do toho nějaké prvky z Carrie či Stranger Things. Samozřejmě to celé stylizované do rádoby osmdesátek, i když lze vypozorovat, že reálně se to odehrává spíše někdy později, tipuju to na polovinu '00. Chytlavé je to zpočátku velmi, ke konci to malinko ztrácí dech a stává se šablonovité a finále to zase nakopává na bohužel neexistující druhou sérii. Fajn jednohubka, klidně bych si dal nášup. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že spíš než srovnání se Stranger Things je lepší srovnávat IANOWT s Umbrella Academy, zejména s č.7 jménem Vanya (zmínil bych i Life is Strange, což je ale počítačová hra). Seriál na sledování a poslech rozhodně není špatný, drží se kvalita kinematografie, jakou mělo TEOTFW. Můj problém tkví ve vedlejších postavách, z nichž mi všechny přišly nudné a "prvoplánové", což Syd bohužel nevyváží. Vrcholem (první řady i negativ) byl pro mě ples, kde se jako by v jednu chvíli zcela vypařily všechny dospělé/zodpovědné osoby a žáci nečinně přihlíželi dění, které sice ve výsledku bylo "cool", ale předtím jako kdyby pode mnou někdo škubnul kobercem a já místo rovnováhy zcela přišel o Willing Suspension of Disbelief a tak i o požitek z oné "cool" scény. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Milá retro teenagerská podivnosť s dobrým castingom. Minutáž s príjemným rozprávačským štýlom je parádna a som rád, že intro do seriálu malo zároveň tak málo častí. Pome ďalej, vyzerá to veľmi sľubne. 3/4* ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Názov seriálu vystihuje aj môj postoj k tejto minisérii (dobre to vystihli užívatelia majo0007 a Zuzanv). Tisíckrát videné klišé z prostredia strednej školy predovšetkým o plese, trápnych vzťahoch medzi študentmi, šikane (pochopiteľne šikanujú biele deti s bielymi vlasmi) zlými rodičmi (pochopiteľne biely otec nazýva svojho syna buznou avšak v Sex education je čierny tatík k svojmu homosexuálnemu synovi zhovievavý) a obraz mal dokresliť Brady, ktorý neznáša lesby. Avšak tu sa tvorcovia prerátali, keďže to každý liberál spája s rasizmom a náš Brady má čiernu priateľku. Toto sa ako už bolo spomenuté dá porovnať s End of the F****king world iba na základe dĺžke epizód a na základe písmen v názve seriálu. Skrátka mix medzi Stranger Things a Carrie tak nejako nevyšiel a Netflix pokračuje v produkovaní množstva seriálov na úkor ich kvality. A to je škoda. ()

Reklama

Reklama