Reklama

Reklama

Vzhůru za sny

  • Dánsko Drømmebyggerne (více)
Trailer 12

VOD (1)

Obsahy(1)

Život dvanáctileté holky Míny se obrátí vzhůru nohama hned nadvakrát. Poprvé, když proti své vůli dostane nevlastní sestru Jenny. Ta je stejně stará jako ona, zničehonic se přistěhovala, je strašně otravná a všichni očekávají, že se z nich stanou nejlepší kamarádky. A pak podruhé, když ve spaní během jednoho snu objeví senzační tajemství. Přijde totiž na to, jak vlastně sny vznikají. Díky šťastné nehodě zjistí, že svět snů má podobu nekonečných filmových studií, které připomínají Hollywoodskou továrnu na sny. A že každý z nás tam má vlastní filmový štáb a režiséra svých snů. Samozřejmě je ohromena, se všemi pracovníky a pomocníky snových filmových studií se seznámí, nechá si všechno pěkně vysvětlit a taky ukázat sny svých blízkých.
A potom ji k hrůze všech lidí ze štábu napadne to, co asi každého. Co se stane, když zkusí ovlivnit snění někoho jiného a zasáhnout do jeho scénáře? Tady přidat něco legračního a tady něco trošku strašidelného? Jde to! Je to úžasný objev, který slibuje obrovskou zábavu. Upřímnou, ale i škodolibou. Mína se rozhodne měnit sny svojí nevlastní sestře Jenny a trochu jí to nandat. Nejdřív trošku, pak o něco víc. Vždyť je tak nesnesitelná! Zahrávat si s lidskými sny může mít ale velké následky. Ve světě, kde se staví sny, čeká nakonec Mínu i její nevlastní sestru obrovské dobrodružství. Představivost a fantazie jsou v tomto případě pouze začátek. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (18)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dreambuilders" je nakoniec prekvapivo predsa len viac než len lacný európsky animák. Hoci ho nemôžem označiť slovom vynikajúci, má dostatok dobrých momentov, aby som povedal, že stojí za pozornosť. Minimálne na jedno pozretie. Je síce veľmi jasné odkiaľ trošku film čerpal inšpiráciu a čo sa pokúsil spracovať, no snaha sa cení. Príbeh je síce trošku známy, no myslím si, že si našiel moment, kedy prešiel do svojich vlastných a kreatívnejších teritórií. Povedal by som, že prvé dve tretiny filmu sú v jadre okey. Trošku experimentujeme s vecami, ktoré sú nie celkom v poriadku, dostávame nejaké varovania a snažíme sa trošku pochopiť ako tento svet funguje. A okrem toho tu máme príbeh dvoch dievčat, kde Jenny je otravná hviezda instagramu a vždy dosiahne čo chce a Mina sa zase pre jej rozmary nechce vzdať vecí, ktoré majú pre ňu veľký význam. A keď nadobudne pocit, že ju chce Jenny vytlačiť absolútne na okraj a vziať jej všetko na čom jej záleží, rozhodne sa vziať veci do vlastných rúk a veci naberú dosť drsný spád. A to už sa dostávame k finálnej tretine filmu, ktorá je podľa mňa spracovaná veľmi dobre. Má oveľa temnejší tón a okrem toho aj ukazuje, že musíme prijať následky toho, čo sme spôsobili. A aj keď sa Mina na konci rozhodne celú vzniknutú situáciu napraviť, tak tá temná stránka filmu je skutočne skvele zachytená. Nebráni sa byť desivejšia keď chce a má v sebe dobrý odkaz. Neviem či to tak budú vnímať aj malí diváci a možno by stálo za to si zvážiť, či by som to pustil svojim deťom vo veku tak 6 - 10 rokov. Toto je niečo čo by som povedal tak 12+. Ale výsledne som s filmom spokojný. Najmä pre jeho záverečný odkaz a temnejšie vizuály. Hodnotenie: B ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, v ktorej desaťročné decko vykrikuje aké je ukrutné, keď sa nemôžete prihlásiť na Instagram, prestáva byť pre mňa rozprávkou. Ostal z toho len konzumný animák odrážajúci dnešnú smutnú dobu, kedy päťročné deti sú závislé na elektronike. Namiesto pekných rozprávok s ľuďmi, prírodou zvieratami dostávame stále viac verzií s prapodivnými tvormi, ktorí sa nepodobajú na nič živé, všetko je také nejako strojené a pretechnizované. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dánský animovaný rodinný film o snech a napětí v rodině. Pokud máte rádi pěkné tvary a barvy, bude se vám to líbit. Na pohled je to pěkné, ale na přemýšlení tolik ne. Poslední půlhodina je asi nejzajímavější. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V případě Vzhůru za sny se nelze vyhnout přirovnání s pixarovským V hlavě, které též diváky zavedlo do hlubin lidské hlavy, avšak v dánském případě nešlo o tak silný a dějově komplexní zážitek. Vzhůru za sny má rozhodně lákavý námět, který mě vlastně navnadil na návštěvu do kina, a je škoda, že tvůrci nepovolili trochu více uzdu své fantazii a spíše se (opět a znovu) zaměřili na vztahově-rodinnou problematiku a (maličko okaté) poučování diváka. Musím říct, že postava Jenny mi opravdu pila krev, a proto jsem zcela sympatizoval s jednáním Míny - jak už tomu ale bývá, i kladné postavy mají své stinné stránky. Mrzí mě, že film nenabídl žádnou vyloženě vtipnou, dramatickou či akční scénu, která by mi utkvěla více v paměti - snad jen "svetrové dejà vú" mělo trochu komičtější náboj. Ve výsledku se tak člověk kochal zejména snovým světem "za zdí", jehož neomezené možnosti zůstaly místy až trestuhodně nevyčerpány. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Páni, ten film láme moje rekordy. Snad ještě nikde jsem neviděl tak tupé postavy a hlavně jsem nikde neviděl tak promrhaný potenciál. Už jenom ten nápad s továrnou na sny je prostorem pro neomezené využití fantazie, ale tady je to fakt trestuhodně nevyužité a k žádným pořádně snovým (či snad surrealistickým) nápadům nedojde. Já vím, je to pohádka, ale kruci... právě tady se dá fantazie využít snad nejvíc, ne? Budiž příkladem Domov pro smyšlené kamarády nebo Gumballův úžasný svět... Pak jsem teda doufal, že to bude mít alespoň pořádně vymyšlený ten snový svět, ale ani náhodou. Uvidíme, jak se ty sny tvoří, že je režírují jakýsi modří skřítci a že použité kulisy z těch snů končí na vrakovišti, ze kterého se nic nedostane zpět a je úplně na dně téhle říše. A všechna ta nekonečná studia spojuje vlak a vše vede nějaký ředitel. Pardon, ale i tady mohlo být mnohem víc fantazie. Proč se třeba jednou za čas u každého objeví nějaká noční můra? A kde ti skřítci žijí? To jsou nonstop v práci nebo co? Píšu zde jen tři mé otázky, ale je z toho filmu dost znát, jak mu chybí fantazie - a to je u téma snů průser jak sviňa. Další úžasnou kapitolou jsou postavy - nejen, že jsou všechny nesympatické, skoro všechny jsou abnormálně blbé. Otec žije se svojí dcerou Mínou (super jméno, btw, takové nechvalně proslulé). Její biologická matka je slavná country zpěvačka a neustále jí posílá dopisy. Otec se ale někdy asi zamiloval do jiné ženy, která má taky jednu dceru - Jenny - která je strašný spratek a instagramer (říká se to tak? já už to pár let nesleduju, tyhle "trendy"). Obě dvě se nastěhují k nim a Jenny si bez problému zotročí oba rodiče. Jak matka, tak otec se jí ve všem podřizují, ona neustále uráží Mínu, pak má problém s jejím křečkem a stačí, aby si na něj párkrát postěžovala a oba rodiče ho chtějí Míně sebrat a prodat (!!!!!). A to není všechno, když otec s Mínou dělají k večeři guláš, ona řekne, že to jíst nebude, že chce sushi a jak to dopadne - mají sushi. A otec se jí ve všem podřizuje, protože chce za každou cenu šťastnou rodinu (Bez doteku welcome back, akorát ve verzi pro děti). Ve finále se Jenny ani z ničeho nepoučí, jen má mnohem lepší vztah se svojí novou sestrou. Že by se Míně omluvila, že se k ní chovala jak k póvlu - to ani náhodou, naopak, Mína se omlouvá Jenny za to, že se jí chtěla zbavit... Paráda. Skvěle vymyšlené, opravdu. Tleskám. Kromě toho tu je pak ještě několik trapných pokusů o humor a přehnaně dramatický závěr. A to je asi všechno. Jo, a průměrná animace, snad až lehce podprůměrná. To i ten Sobík Niko vypadal líp - a co takové Příšerky z vesmíru... Třeba se ten film bude dětem líbit, mě ale tenhle animák přijde dost špatný a zachraňuje ho snad jen to, že to nebyla až taková nuda... Ale tak aspoň má ta Míny v pokoji zarámovanou siluetu Modry. Sice to asi měl být kaktus, ale fantazii se meze nekladou - a možná i to se trošku podílí na tom, proč nakonec ty hodně slabé 2* dám. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Mix V Hlavě (svět snů) a Kouzelného Parku (vzhled hlavní postavy i zápletka je stejná akorát tam byla matka co zemřela tady je matka co je opustila i otec se v obou chová jak postižený kretén ) a jediné co je tam jiné jsou jacýsi robotci a mimozemšťané ( i ten jejich vzhled už kdesi byl) . Jinak se jedná o totálně průměrný animák, který se dostal k nám dokonce i do kin což je smutné. Není to vtipné není to dojemné a není zde nic co by stálo ze ocenění. 40 procent a i to jsem hodný. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Příšerně plytký děj a průměrná animace, spolu s nelogickým scénářem. Otec hlavní hrdinky chovající se jako imbecil a v podstatě absence vtipu. Tady vážně není nic co by zaujalo. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Silnejšie tri hviezdy. Na štyri to nemalo, lebo pre deti to bolo predsa len trochu viac, ako zvládnu tak narýchlo pochopiť, aspoň som tak usudzoval z reakcii malej dcérky. Druhá vec, možno to aj pochopia, ale ich to tak moc nebaví, takže taký ľahký nadpriemer. Inak to malo myšlienku skôr pre dospelých a trable v rodinách. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele

Typická dievčenská  rozprávočka nielen pre dievčatá. Ako to pekne začalo pekne aj skončilo, šablóna každej rozprávky - ako nás učili v škole: rozprávka sa VŽDY končí dobre inak to nie je rozprávka. Nič extra a ani zas bullshit. Musím ale priznať že som to pozeral. Pekná rozprávka. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak priemerný animák, až je podpriemerný. Či už po animačnej stránke, tak príbehom, ktorý je síce postavený na solídnom námete, no nedokáže ho dostatočne zaujímavo rozvinúť. Humoru je tu tiež pramálo, takže film v podstate len ubieha bez toho aby vzbudil nejaký záujem, škoda. 5/10 ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný európsky animovaný počin. Dáni celkom prekvapili a ponúkli nám výživný animák, ktorý je vhodný nielen pre deti. Animácie mohli byť o niečo lepšie, ale dejovo a atmosfericky to fungovalo. Trošku to vykráda niektoré americké úspešné animáky, ale v konečnom dôsledku to vôbec nevadí, lebo sa pritom zabavíte. 70 % ()

suzie379 

všechny recenze uživatele

Hezký animák. Připomíná mi prvky z různých animáčů, jaká si dánská verze V Hlavě. Rychle to uteklo, příjemná píseň provázející nás celým filmem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Milý rodinný animák so vzťahovou zápletkou medzi dvoma nevlastnými sestrami. Minna je obyčajná tínedžerka, tuctové dievča, tak trochu popoluška. Žije spolu s otcom - veľkým veselým hromotĺkom. Do tohto vzťahu však pribudne Helen a jej dcéra Jenny. Jenny je prototyp zlej sestry, romaznaná puberťáčka závislá na mobile a followeroch. Minnin život sa tak zo dňa na deň stane zlým snom, a ten sa náhodou stane aj nástrojom a cestou k náprave. Tvorcovia všeličo všelikde okukali, takže je to tak trochu Príšerky sro, + Minoni (ktorí však nie sú vtipní) + V hlave. Animácia je fajn a sem tam vyzerá ako stará dobrá stop motion. Psychológia postáv však nie je úplne v poriadku a zdá sa, že si na nej nedali až tak záležať. Takže je tu zaujímavý príbeh so zaujímavým prevedením avšak priemernými postavami a pochybnou dynamikou. ()

perceptio 

všechny recenze uživatele

Já nevím, moc mě tento počin nenadchnul. Jsem rád, že se Dánové snaží vytvořit animak na úrovni, ale nějak to nefunguje. Příběh je mixem již vytvořených jiných podobných filmů. Připomíná mi především V hlavě. Nejvíc mi ale nesedí přitroublý táta, který ještě k tomu odsune vlastní (nejspíš) jediné dítě úplně na vedlejší kolej ve prospěch cizího spratka (pardon za ten výraz, ale zde to jinak nejde). A vůbec nebere v potaz potřeby a přání své dcerky. Celkově hudba a samotný děj mi přijde lehce depresivní. V tomto případě americké protějšky působí veselejší... Dětský pohled bude třeba jiný, ale mě se to moc nelíbilo. ()

vrch07256732 

všechny recenze uživatele

V Hlave v nehlave .... u mna 100% napriek kde akým prirovnaniam. V Hlave bolo o niečom úplne inom ako tento film. Na prahu seurrealistiky ... bla bla, dalo by sa tu filozofovať, jednoducho super film dobre vystavaný príbeh, možno až tak nie pre nižšie ročníky a deti, chystám sa to pustiť našim 10 ročným - uvidím ich hodnotenie, čože mi už obstarožní ludé chceme kritizovať detské filmy... ()

Reklama

Reklama