Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1942 opustila část Rudé armády hornické městečko Krasnodon. Německé tanky odřízly cestu a město podlehlo okupantům. Skupina komsomolců se tedy musí vrátit domů. V reakci na nacistická zvěrstva vytváří mládež podzemní skupinu „Mladá garda“ a vede proti okupantům skrytou válku. (Snorlax)

Recenze (5)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Gerasimov inscenuje v tomto opulentním dramatu z druhé světové války příběh skupiny mladých lidí bojujících s fašistickými okupanty v Rusku a se světem kolem, kterému nerozumí a snaží se mu vzdorovat Z nichž si však postupně vybere několik, kteří pak tvoří divákovy průvodce filmem, je jim věnována primární pozornost a i v zalidněném světě Mladé gardy má divák jistotu, že se díky jednotlivým hrdinům orientuje v prostoru i emoční rovině filmu. Přes inscenační jistotu ale film mnohé myšlenky deklamuje příliš explicitně a ideologická rovina filmu - která by v něm byla tak jako tak - často narušuje tu dramatickou. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Pro velké množství vcelku vyvážených postav jakoby téměř v první polovině film neměl jednoznačného hlavního hrdinu, jímž je posléze samozřejmě Oleg Koševoj, jehož osud spolu s Ljubov Ševcovovou se stal podkladem pro literární postavy románu Aleksandra Fadějeva Mladá garda. I když Fadějev zdůrazňoval, že nelze srovnávat skutečnou historii s literárním zpracováním, byl jeho román považován za opravdovou skutečnost. Natáčení sledovalo značné množství diváků, zvláště závěrečnou scénu potrestátní u té šachty, kde jich bylo tisíce a tuto vcelku jednoduchou scénu točili čtyři noci, což bylo na tehdejší dobu neskutečně dlouho, a tu závěrečnou krátkou řeč Koševého tam diváci prožívali velmi emotivně, nejenže plakali ale vysloveně srdceryvně naříkali a omdlévali. Pro Vladimra Ivanova, který hrál O. Koševého byl film osudný v tom, že byl zaškatulkován navždy jako herec této role a až na pár bezvýznamných rolí se již ve flimu neuplatnil. Ljubov Ševcovovou hrála Inna Makarova. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velice citlivě natočený příběh skupiny mladých odbojářů. Tento dojemný válečný film je doprovázen dobrou hudbou a v druhém díle jsem si navíc užívala i ruské lidovky. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Byl jsem tomuto filmu vystaven ve věku osmi či devíti let (v rámci povinného školního představení) a ze scén mučení a popravy hlavních hrdinů jsem měl dost škaredé noční můry. Dokonce i po drahně letech je ten film depresivně působivý. Jen ta ideologická nádivka je někdy nestravitelná.... ()

sator

všechny recenze uživatele

Film byl dáván za vzor všem vznikajícím socialistickým kinematografiím, aby věděli jak a co točit. Režisér Sergej Gerasimov byl z filmem na koberečku až u samotného Stalina s  Berijou. Stalin dával režisérovi "přátelské rady" co by ve filmu změnil kdyby byl tvůrce. Když odcházel režisér z Kremlu, Berija mu řekl "udělej všechno jak Stalin řekl" to nebyla doporučení. ()

Reklama

Reklama