Reklama

Reklama

Jednou skautem - navždy skautem

(TV film)

Obsahy(1)

Současná česká společnost možná čelí morální a mravní krizi. Tento film by měl upozornit, že existuje a stále se rozrůstá společenství lidí, v jejichž životech jsou etické principy díky skautingu plně přítomné... „Pokud jsme svobodní, zdraví a máme co jíst, měli bychom svou energii a čas věnovat těm, kteří takové štěstí nemají.“ I toto je jedno z pravidel skautské výchovy. Naše společnost se ocitá v krizi hodnot, takže skautská morálka by měla být důležitější než kdy dřív. Dvě linie filmu – dialog mezi dvěma generacemi a jací jsou vlastně dnešní skauti? Co jim skauting dává? Proč je zábavné v dnešní přetechnizované a někdy téměř virtuální době se ve skautingu organizovat? Není to přežitá a zastaralá záležitost? Jsou pravidla, principy a zásady skautů stále platné? V čem spočívá to kouzlo, kterému propadají úplně malé děti až k těm téměř dospělým teenagerům, že jsou stále ochotni si hrát a třeba i pomáhat tam, kde je potřeba? Film o českém skautingu potřebujeme. Dobrých příkladů a návodů na způsob života není nikdy dost... Zakladatel světového skautingu Robert Baden-Powel říká: „Objevil jsem rozdíl mezi potěšením a štěstím. Potěšit se můžeme tím, že si zajdeme do kina, na fotbal… Štěstí je ale něco jiného. Jako když radost s láskou jdou s tebou navždy. To přichází až posléze, ne jako výsledek zábavy, ale konáním dobrých věcí, které pomáhají ostatním.“ Už několik let jsou opět skautské klubovny plné. Přece jenom se někteří v této hektické době chtějí vracet k prostým hodnotám života, pomáhat druhým a hledat upřímné přátelství. Mít šanci rozvíjet sebe, své okolí, tvořit lepší svět tím, že je možné vzít svůj život do vlastních rukou. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele

1. oheň (východní) hoří ve znamení krásy a jeho plameny ve znamení čistoty - zdraví těla i ducha - ochrany přírody 2. oheň (jižní) hoří ve znamení síly a jeho plameny ve znamení odvahy - mlčenlivosti - poslušnosti, která vede k moudrosti 3. oheň (západní) hoří ve znamení pravdy a jeho plameny ve znamení pravdomluvnosti - poctivosti - pokory 4. oheň (severní) hoří ve znamení lásky a jeho plameny vyjadřují přátelství - radost ze života - ochotu pomoci slabšímu ()

Langustavson 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za to, že vznikl dokument o skautingu. Je to poměrně důležité a v dnešní době potřebné. Nicméně mě maličko zklamala forma. Ne snad, že by byla špatně zvolená, to vůbec ne. Každopádně jsem od dokumentu čekal nějaké větší poselství pro společnost, pro diváka. Stejně tak se mohlo do těch šedesáti minut zkusit vecpat více informací a udělat poněkud větší osvěta pro běžného člověka. Sic Junák má nyní velký počet členů a místy ani není ve střediscích kapacita na přijímání dalších dětí, jenomže stále existuje spousta lidí, co si myslí, že je skauting zbytečná věc, která je třeba trapná, špatná a ne zrovna málo se doslechnu i takové věci, jakože Junák do dětí snad vštěpuje jakési politické ideologie a to také lidi odrazuje od toho, což reálně není pravda. Samozřejmě je rozdíl, když se na to dívám z pohledu někoho, kdo vede skautské oddíly. Možná i proto jsem v tomto ohledu poněkud skeptičtější k tomu, za jakým účelem vlastně byl tento dokument natočen. Sice se píše, že by měl upozornit na jisté mravní a morální krize, ale to vlastně úplně není naplněno. Zajisté by se pak hodilo třeba více zapojit nějaké věci o vedoucích. Hodně lidí si vůbec neuvědomuje, kolik energie, času a práce vedoucí středisek a oddílů investují do tohoto, extrémně časově náročného, koníčku či životního poslání a zadarmo. Často přicházejí díky tomuto o osobní život. Samozřejmě satisfakce v podobě skvěle vychovaných dětí je více než dostatečná. Znepokojující spíše je, že pak existují lidé, kteří se tuto extrémně složitou práci plnou velké zodpovědnosti snaží všelijak pošlapat. A právě i jim by měl být tento dokument třeba určen, kdyby tam bylo více informací. Chápu, že do 60 minut se nedá narvat vše. Ale možná toho šlo vecpat o něco více. Nicméně jsem spokojen alespoň s poselstvím, že skauting spojuje. To je totiž jedna velká pravda. Celkově je pak forma dokumentu nenáročná a myslím, že pokud je určena dětem, pak by je to mohlo, doufejme, zaujmout a upoutat jejich pozornost k tomu, aby se chtěli skauty stát. Za běžných okolností bych dal spíše čtyři hvězdy, možná i tři. Ale vzhledem k nízké četnosti informací, zpráv a dokumentů o Junáku si toho vážím natolik, že musím dát zkrátka plných pět už jen za snahu. Děkuji autorům! ()

Reklama

Raz2 

všechny recenze uživatele

Film od skatů, o skautech, pro skauty. To byl můj pocit. Jako skauta mě to samozřejmě pohladilo na duši. Hlavně účast Jiřího Navrátila a Jíry Stránského, dvou velkých skautských osobností a chlapů s nezlomným charakterem, kteří už ani jeden nejsou bohužel mezi námi, mi udělala velkou radost. Odjezd na výpravu, svojsikův závod, tábory, sliby, služba, setkávání s kamarády, s přírodou, s historií. Tyto a mnohé další situace, které jsou nám skautům tak důvěrně známy, byly zobrazeny přirozeně a nevtiravě, jako by se jich člověk sám účastnil. Je jasné, že film bude fungovat směrem dovnitř hnutí. Bude to ale fungovat i směrem z hnutí ven? To už si troufnu pochybovat. Člověk, co o skautingu nic moc neví, si z dokumentu odnese jen takový neurčitý dojem, že skauti jsou ti usměvaví lidé v krojích, co se snaží být hodní a pomáhat. Doufal jsem v trošku víc. Ale třeba to nebylo záměrem. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pokud se na dokument podívá člověk, který si skautingem prošel nebo ho už nějakou dobu zná, tak bude určitě spokojen. Ve všem se vyzná a všechno mu bude jasné. Pokud se na něj bude koukat někdo, kdo jenom zná název organizace nebo je s ní málo v kontaktu, tak se bude těžko orientovat v tom, co se právě děje. Myslím si, že by stačilo málo, aby tomu tak nebylo. Nějaká drobná titulka, co se právě děje, by se neztratila. Stejný požitek z dokumentu by pak měli skoro všichni a nějak násilně by to do dokumentu nezasahovalo. Ale jinak nejde říct ani popel, dokument je řemeslně zpracován velmi dobře. Určitě svoji funkci splní a davy z něj budou nadšeni. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). Tento dokument skvěle zrcadlí skauting takový jaký je. Nejlepší způsob jak investovat svůj volný čas pro ostatní lidi. Nic lepšího na světě snad už být nemůže. Smekám před režisérkou, muselo to být neskutečně náročné skládat tuto mozaiku nejrůznějších záběrů, které vyvrcholí v posledních sekundách dokumentu. Jsem skaut a budu jím navždy! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama