Reklama

Reklama

Pobřeží moskytů

(seriál)
  • USA The Mosquito Coast
Trailer 2
USA, (2021–2023), 13 h 19 min (Minutáž: 39–57 min)

Předloha:

Paul Theroux (kniha)

Hudba:

Antonio Pinto
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Allie Fox – brilantní vynálezce a tvrdohlavý idealista – se se svou rodinou vypraví na nebezpečnou cestu Mexikem, aby utekli vládě Spojených států a našli bezpečí. (Apple TV+)

Recenze (17)

verbal 

všechny recenze uživatele

Šestihodinová honírna sveřepého ekokomunisty po Mexiku je poměrně hezky zdramatizovaným, záživným a odsejpajícím neurotickým spektáklem, u něhož zarytě fandíte všem těm hnusným vládním agenturám, aby toho kokota už konečně sestřelili z toho stromu, na který se tolik snaží zpátky vylézt, a hlavně aby mexické kartely co nejdříve naporcovaly na orgány ty jeho slizké semidebilní fuckany, popřípadě jim aspoň vytrhaly nehty a prodaly je na porno se zvířátky. Prostě takový uceleně srací počin. Justýn Seru mě nomenomenově celou dobu předpisově sral, ještě více mě srali ti jeho dva potrati a svého času mě dost srala i předlohová marxistická agitka jeho strýce Pavla, s níž to má prozatím společné jen ty komouše v názvu. Nicméně mě tohle sraní celkem bavilo, tudíž tu nehodlám skučet, jako někteří zdejší dyslektičtí rozbíječi atomů, že jsem od začátku polopatisticky nevěděl, která bije, a vcelku s chutí se podívám i na to, jak jim ve druhé řadě půjde to budování honduraského kolchozu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět Pobřeží moskytů znám, původní film s Harrisonem Fordem jsem viděl, tudíž dnešní trend točit seriály oblíbených námětů a pěkně je roztáhnout ad absurdum, mě v případě tohoto seriálu popravdě na první dobrou ani neurážel. Naopak, byl jsem zvědavý na novinku z Apple TV. Výsledek je ale dost rozporuplný. Technicky vzato je v tomto seriálu napětí tolik, že by se dalo krájet tou neostřejší břitvou lazebníka sibiřského. Jenže celý ten námět tkví v tom, že rodina jednoho eco-friendly magora utíká před vládou a nikdo Vám kloudně vlastně nevysvětlí proč. A to slovo proč se nese celým seriálem, kde ze začátku to působí poměrně nápaditě, abyste ke konci vrhali ostré pohledy na tvůrce s pocitem, že jejich seriál byla totální ztráta času. Onen eco-friendly maniak je totálně sebestřednej vůl a jeho rodina vytváří stejné emoce jako povolenej šroub v sekačce. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další, tentokrát seriálová, adaptace kultovní antisystémové literární předlohy Paula Therouxe. Narozdíl od filmu ovšem seriál přidává opravdu silnou příchuť adrenalinu a literární předlohu adaptuje skutečně velmi volně - ve výsledku nemají původní film Petera Weira z roku 1986 a tento seriál příliš společného (celý děj je v podstatě odpovědí na otázku, zda se dá odejít z civilizace a především, zda vás systém nechá - seriál naznačuje, že to bude bolet)...zajímavá je i etická rovina - volba jít proti systému si vyžaduje lidské životy... Tvůrci často ale až přespříliš napínají hranice věrohodnosti ve snaze udržet napětí. Tenhle počin má blízko třeba ke kultovnímu Klubu rváčů a tím je v podstatě dost výjimečný - nejenom podprahově, ale otevřeně antisystémový, kritický ke kapitalismu, Americe, takovéhle pozice jsou západní kinematografií jen zřídka přezkoumávány. Doufám, že budou natočeny další sezony... Serie 1: ****, Serie 2: *** ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„My nejsme tvoje rodina, tati. Jsme tvoje publikum!“ Amerika kupuje, jí a prodává odpad. Tihle nebo tamti přestali spotřebovávat, tak je prostě vyhodíme. Rebelující dcerka by ráda telefon, synek se zatím nevzpírá, matka potají volá svým rodičům a otec vynálezce má plnou hlavu nápadů. A starostí, protože kvůli svému zápalu „špatným směrem“ je neschopný uživit rodinu a hrozí, že přijde o dům. Holt o mašinu proměňující oheň v led jaksi není zájem. Sedmidílná série, kterou inicioval synovec autora předlohy Paula Justin Theroux, vypráví o úskalích pokroku a o společenské kritice v podobě rodiny, která prchá před civilizací. A před vším, co je s ní spojeno. Bohužel rodinné vztahy žádnou vyloženě zajímavou proměnou během cesty neprocházejí, otázky bez odpovědí zůstávají, tempo dostává opakovaně pořádnou facku a poměrně vzdálená charakterizace postav body navíc také nepřináší. A coby nějaká kritická výpověď o dnešní Americe tenhle kus vyznívá poměrně ploše. Pár solidních momentů to každopádně má, nicméně nenavnadí na případnou druhou sérii. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě tahle adaptace zasáhla docela nepřipraveného. Za prvé jsem myslel, že se pouštím do uzavřené minisérie. Ono se to totiž úplně vybízí, protože předloha je docela svá a není nijak extrémně rozsáhlá. Tupoučká adaptace s Harrisonem Fordem, kterou jsem viděl nedávno, mě myšlenkově naprosto minula a postavy jsem měl sto chutí za nepochopitelné chování okamžitě zapleštit. Přesto jsem chtěl dát novému zpracování šanci... a ono to překvapivě nemá s předchozí adaptací, snad až na pár charakterových vlastností papa Foxe, prakticky nic společného. Z podivné rodinky, vedené pošukaným fanatikem toužícím vybudovat svou vlastní utopii uprostřed džungle, je rodinka akčních hrdinů. Celé je to koncipované jako útěkový thriller. Zpočátku docela realistický, ale postupem času se rodina dostává vlastní neschopností do tak šílených situací, že se to nedá brát jinak, než jako oddychová zábava. A navzdory hodnocení, které jasně reflektuje určitý propad do nepřehlédnutelného zdebilnění, je tohle Pobřeží moskytů vlastně jinak docela fajn jízda. Útěkový (road)trip s naprosto boží dobrodružnou výpravou, rozmanitými lokacemi střední ameriky, parádními scenériemi a tomu odpovídající kamerou dolující z exotického prostředí skvělé 4K obrazy. A když mi zhruba v 5. dílu konečně docvaklo, že tohle asi nebude one season event a že se dlouho očekávaného pobřeží asi jen tak nedočkám, došlo mi, že mi vlastně nakonec veškeré změny v celkovém konceptu ani moc nevadí, protože v podobném tempu a dobrodružném hávu bych tohle prchání napříč amerikami vydržel klidně i několik sérií... /edit: Jenže to jsem netušil, že se po prvních dvou dílech druhé řady děj v podstatě zastaví a postavy se začnou chovat jako úplní idioti. Zápletka ohledně Casa Rojas není úplně marná, ale není nosná natolik, aby uspokojivě utáhla celých 8 dílů. Největší průser ale nastává v poslední epizodě, která byla zřejmě, s ohledem na zrušení produkce, překopána tak, aby fungovala jako finále seriálu. Působí ovšem překotně a jako závěr příběhu, snad až na to malé "ledové" pomrknutí na předlohu, brutálně neuspokojivě. Takhle pitomě zkratkovité rozuzlení si to nezasloužilo. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film s Harissonem Fordem jsem neviděl (napravím) , tudíž mě první řada velmi zaujala, mám rád filmy , kde někdo před něčím utíká nebezpečnou krajinou, někdo po nich jde, dost působivé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

knížku neznám,film s Fordem sem neviděl a kdybych měl vzít nové zpracování jako pozvánku k tomu abych to napravil,nejspíš by se tak nestalo.Mosquito coast je sice hezké na oko a má sympatické herce,ale to nejlepší nabídne hned v prvních dvou dílech a pak už jen vytváří otázky,ale nepřináší prakticky žádné odpovědi.O hlavních hrdinech se vlastně nic nedozvíme a tak si můžeme jen domýšlet co jsou vlastně zač a proč dělají to co dělají.Předpokládám,že první série si vzala z knihy jen zlomek a slouží jen jako intro k něčemu většímu co teprve přijde.Osobně budu doufat,že tomu tak bude,protože potenciál tu je.Zatím je to nicméně jen lehounce nad průměrem...60% ()

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Keď ani po 7 epizódach nemáte šajnu (dokonca aj decká v seriály to majú v paži a idú slepo za rodičmi), pred kým, alebo čím rodinka uteká, niečo je nahovno. Kebyže je v žánri napísané sci-fi, poviete si že asi pred mimozemšťanmi - Dementia Coast. Pre mňa strata času. Keď chcete vidieť TOP seriál s rodinou v trabloch, pustite si radšej Ozark. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předesílám, s filmem Pobřeží moskytů to má společné jen název a jména postav. Jinak prakticky nic. 1.Série: * Seriál je jedna velká bublina o ničem ve které se ani za 7 epizod nedozvíte motiv chování postav. To že casting je tragédie (víc nekoukatelné herce vybrat opravdu nešlo) a postavy se chovají jako banda idiotů (a předhání se kdo je větší retard) není bohužel ani zdaleka to nejhorší. Nejhorší je scénář. Nechápu jak tohle a zmíněný film může mít stejnou předlohu. 2.Série: * Podle vzhledu postav byly evidentně první dvě epizody (a třetí po úvodní titulky) ještě natočeny s minulou řadou. Děj i celkem logicky zapadá k tomu co se dělo na konci minulé řady (konečně vysvětluje “proč”) a paradoxně jde o nejlepší epizody celé série. Pak nastane zlom a vrátí se komplet všechny neduhy co pamatuju z #1. Matka je psycho, kluk bezmyšlenkový dement, holka pubertální nána, otec militantní despota. A to se plácá pořad dokola (kecy-nuda-demence) po zbytek řady. Naštěstí tentokrát proběhl jakýsi pseudo konec = máme naději, že utrpení je konec. Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Příběh moskytů v seriálové podobě.Ale,ano seriál dobrý.sice první půlka asi nejlepší.Potom trošičku mírně nudné.O hrdinech jsem se nic nedozvěděl .Možná nám něco vysvětlí až v druhé serii.Film s Fordem sem viděl .Uvidíme, co přinese druhá serie za mě 70% ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Žáner dobrodružný je absolútne môj šálok kávy, takže na tento seriál som sa ozaj tešil. A dopadlo to tak nejak napoly... Že to režírovali viacerí rejžovia je zrejmé už z vizuálu, pretože niektoré diely vyzerajú jak by niekto pripravoval dovolenkový kalendár, nechcelo sa mu fotiť, tak si tie plagátiky proste natočil na film. Prvá polovica seriálu bola pre mňa slabšia – zoznamovanie sa s postavami, scény zbytočne naťahované aby sa „vyplnil“ časový setup a iba náznak akcie. Druhá polovica začne byť akčne hutnejšia a zaujímavejšia spolu s tým, ako je čoraz ťažšie rozpoznať či je tatko génius alebo magor, ktorého sociopatické správanie paradoxne zatiaľ rodinku udržiava nažive. Mimochodom Justin Theroux mi do postavy otca viac menej sedí, ani k ostatným nemám moc výhrady, aj keď mladý je z nich asi najslabší. Ale čo už, kratučký záber na rajsky vyzerajúce pobrežie/ostrov v úvodnej (mizernej) znelke s príšernou hudbou, kde by sa mal príbeh odohrávať (a neodohráva), si tvorcovia dúfam nechávajú v zálohe na ďalšie série, v ktorých sa hádam dozvieme viac než v tomto prvom postprequeli, ktorý to proste u mňa na tie 4 nevytiahol. ()

PeterFLJilek 

všechny recenze uživatele

Seriál ma v čase svojej premiéry chytil a pozrel som si ho v priebehu jedného víkendu. No po roku a pol čakania, keď sa konečne dostala do streamu druhá séria, som to vzdal už po jej prvej epizóde. Jednoducho som medzitým stratil záujem o to, ako bude príbeh pokračovať ďalej a čo sa vlastne stane s jeho postavami. ()

zodiak217 

všechny recenze uživatele

Som nadšený z tohto seriálu Apple TV + naozaj výborná práca a v poslednom čase sa im pekne darí konkurovať Netflixu v seriálovej tvorbe. Možno nejdu tak na kvantitu, ale rozhodne na kvalitu. Seriál má silný námet, tajomno, dramatično, komplikovane rodinné vzťahy a sympatické herecké obsadenie. Veľmi dobre sa na to pozerá a pôsobí to celistvým dojmom. Všetko to niekam smeruje, no stále neviem čo a čo sa presne stalo, tak dúfam, že sa dočkáme aj druhej série a neskončí to len po siedmych epizódach. Rozhodne som sa nenudil a rad by som si pozrel nielen druhu sériu, ale precital celú knihu podľa ktorej pol seriál natočený. ()

Godik 

všechny recenze uživatele

Definitívne týmto deklarujem svoj nezáujem ku takzvaným passion projectom nech už pôjde o kohokoľvek (nech by si aj Fincher natočil Mank 2: Cinematic Boredom Strikes Back). Tak ako zločiny z vášne predstavujú ten nudnejší variant oproti ostatnej tvorbe/deštrukcii, pokiaľ sa tvorca/herec má potrebu ohlasovať so svojou ďalšou novinkou podobným častovaním, do budúcna automaticky predpokladám divácku tragédiu. Očakával som antikonzumerskú, chytrú, protiamerickú esej z klanu Therouxov, dostalo sa mi akéhosi zvláštneho mixu Captain Fantastic, Sicario a MacGyvera, ktorý nielenže nefungoval, ale miestami vo mne vyvolával priam až Covidové vlny smiechu. Mal som za to, že Justin je džentleman s vkusom, podobne som hľadel na jeho opatrný výber projektov, bohužiaľ mu to nestálo ani za to aby si, v rámci autenticity, občas nechal zarásť jeho dokonalo pristrihnutú briadku, poprípade poľavil z jeho verejne hlásanej zásady nikdy nenosiť šortky. Vo výsledku tu teda máme útek z fuj fuj Štátov Amerických v podaní amerického supermodela a supermiláčika, ktorý si to cez tú Strednú Ameriku ženie dokonalo upravený a v dlhých rifliach, a ktorého moralizovanie (na celú sériu tej kritiky zaznie asi do desať replík) vyznieva asi podobne ako keď Brad káže vo Fight Clube o sebazdokonalovaní a boxerkách značky Calvin Klein. Navyše, za celú sedemhodinovú stopáž sa o dôvodoch ich úteku a prenasledovania dozvedáme jednu jedinú informáciu, že teda mal akýsi nápad a strýko Sam mu ho chcel vziať, preto teda nemá rád Coca-Colu a asi aj preto to produkoval Apple(??). "YOU are America, asshole!". Melissa tradične do počtu, vlastne iba pripomenula The First, kde hrala rovnako napálenú družku a kde som sa rovnako nechal napáliť tým, čo seriál avizoval. Tam, namiesto prvých astronautov na Marse, astronauti len pripravujúci a dohadujúci sa s rodinami, tu zase obdobne, namiesto utopického Pobrežia Komárov len akési strádanie a hľadanie niečoho, čo tomu má zodpovedať a čoho sa opäť človek nedočká. Vyhnúť sa oblúkom. ()

Reklama

Reklama