Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ekologie samozřejmě ano, ale ta automatická hysterie okolo kácení lesa byla úsměvná, copak lidé z vesnice stromy pro obživu nekácí, jak bylo řečeno? Jinak elfy nikdo nevykrádá, jsou to nadpřirozené bytosti, které si kdokoli použije, jak chce a že některé bytosti připomínají hobity není také žádný zločin. Mnohem horší je spousta nelogičností, mnohými zmíněné postsynchrony, dějová vata a nuda a zástup nijakých slovenských herců. Tohle byl tedy skutečný průšvih. 30%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle je říkám TV terorismus. Jediný co je na tomhle pohádkovýho, je honorář pro Kristínu Herczegovou a Naďau Jurkemikovou, protože za tohle by za normálních okolností měl platit každýmu kdo se na tuhle hrůzu dodíval. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní klání Česko versus Slovensko dopadlo jednoznačně pro eticky uzemněné Česko. Slováci to s touto pohádkou totiž mysleli dobře, ale skutek jaksi utek. Interiéry? Dobrý! Exteriéry? Dobrý! Ale ti herci? Ti si z celé té pohádky udělali dobrý den. Je totiž sakra znát, že se Slováci druhý rok po sobě drží fantasy motivů. Líbilo se mi, jak si decentně vyhráli s efekty. Pohádkové okolí především v lese vypadá dobře, horší je to už mezi lidmi. Nejhůř to je ale v momentě, kdy se projeví to princátko. A úplně nejhorší je, když si to všechno pustíte s českým dabingem. Vrcholem nevkusu je ten skřítek - klučík - který je nadabovaný snad třicetiletým junákem. Navíc ten ekoterorismus byl cítit snad až z měsíce...doufám, že při natáčení nedošlo k pokácení jakéhokoliv dubu, natož pak ke zlomení jakékoliv větývky. To by byl smysl tohoto filmu povýšen tam, kam ani královna radši nekouká. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čarokrásne malebné lesné zákutia. Akonáhle sa to presunie do dediny alebo na zámok, zábava rapídne upadá a nudné ľudské postavy tomu nepomáhajú. Snáď s výnimkou podarenej záporáckej dvojky, na ktorej je zaujímavé jednak to, že je poňatá tak trochu komicky a jednak to, že polovica z nej vlastne nie je záporácka. Príde mi to ako príjemné osvieženie v mori slovenských/českých rozprávok. Pozitívne hodnotím nielen podarené a vtipné herecké výkony ich hereckých predstaviteľov, ale i výkon strigôňa Adyho Hajdu. Naopak, u ostatných si nie som príliš istý; dosť im to sabotujú čudné postavy, ktoré hrajú (na vládcoch lesa  je pozoruhodné, že sa za celý film zmôžu na vypustenie včiel a potom ešte jednu drobnosť, čudujem sa, že im lesy dávno neukradol gang miestnych drsných srniek). Škoda, že scenáristke nebolo umožnené menej sa sústrediť na nudnú zápletku o stratenom magickom kamienku a výrube lesa a viac sa sústrediť na zaujímavých lesných obyvateľov a na koexistenciu reálnych sedliakov a rozprávkových bytostí, s ktorými spolunažívajú pravdepodobne celé generácie. Podobne, ako u minuloročnej rozprávky (Vianočné želanie s Tomášom Maštalírom), i tu mi vadilo, že jedna z hlavných postáv je slepá/nemá a na konci je z tohto „vyliečená“. To ako vážne? Aký odkaz tým chcú tvorcovia dať hendikepovaným ľuďom preboha? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hrabě Henrich von Saruman a jeho přihřátý atašé si dělají zálusk na Fangornský les, prostý lid i lesní stvoření se bouří proti panské zlovůli a padouchův papá bez ohledu na uhlíkovou stopu startuje deus ex mašinu.. Exteriéry malebné a nic proti ekologickému poselství, ale co ta suchopárnost, absence smysluplné dějové linky, herecká trápení či uši trhající český dabing s předčasně mutujícím skřítkem? Být nezletilec na konferenci OSN o pohádkách, směrem k dvojici Herczegová, Jurkemik pohnutě pronesu: „Jak se opovažujete? Svými činy jste mě připravily o dětství..“ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jsou Vánoce, tak nebudu začínat s kritikou. Masky jsou dokonalé a exteriéry byly vybrané výborně. Čarodějnice Sebela a její partner jsou sympatická manželská dvojice, hraběcí dcerka Julie je hezká holka a mlynář, jehož jménem si nejsem jista (Matěj nebo Matouš - v rozplizlém ději jsem soustředění musela pracně probírat z kómatu) je sympaťák.Tím jsem pozitiva pohádky vyčerpala. Cokoliv se týká děje, motivace a psychologie postav, logiky, dialogů, humoru, akce ... stojí za houby. Z celkově špatného dabingu za speciální zmínku stojí mužný vychlastaný hlas skřítka Theodora. Potřebovalo by to celou horu kouzelného kamení, aby to aspoň trochu drželo pohromadě. Scenáristka a režisérka dokázaly svým výkonem téměř dokonale zmařit snahu všech ostatních profesí o vytvoření hezké pohádky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Při sledování této (ne)pohádky jesem přemýšlela, co dělá českou pohádku pohádkou. Zdá se, že diváci očekávají dobový příběh se štastným koncem okořeněný humorem. Jsou citlivý na přílišnou modernizaci a rozhodně neočekávají, že pohádky budu odrážet skutečný život. Kouzla a nadpřirození jevy musí příběh poute okořenit (byť jsou pro děj zásadní). Když je přeskřýtkováno a přečarodejnicováno, připomíná to spíš americké mystery než českou pohádku. Toť můj postřeh na okraj. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Nechápte ma zle. Ekologický aktivizmus podporujem v každej podobe, na ruke nosím náramok z rybárskej siete vylovenej zo Severného mora... ale toto... Krásne lesy, drevenice a opulentné kostýmy ešte dobrú rozprávku nespravia. Scenáristická bezradnosť a potácanie sa od ničoho k ničomu, toto je Čarovný kamienok. Originálny prvok ani jeden jediný a keď už si myslíte, že viac predošlých motívov sa ani vykradnúť nedá, tak nakoniec príde exteriérová scéna ako vystrihnutá z Jakubiskovej Perinbaby (len s trochu horšou pesničkou). No nič, ja len dúfam, že ten strom, ktorý bol vyrúbaný priamo pred kamerou, nepadol za účelom natáčania tohto paškvilu, ale lesníci ho mali určený na výrub. Inak by si tvorcovia riadne srali do hniezda... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jako ty roubenky na začátku - kašírované "skoro jako". Chyběli tomu skřeti, ale zase tu přebývalo mluvené slovo. Tak třeba scénář bych pečlivě nastříhal a instaloval na veřejná WC nebo ho dal jako povinnou četbu do šatlav. A ta předivná eko-bio-racio složka. K negativům musím přidat zjištění, že i tak dobrá herečka (Bydžovská) prostě hraje mizerně, pokud musí...a tenhle počin jí ani jinou šanci nedal. Masky dost často vypadají, jako kdyby v lese probíhal fesťák ezoterické sekty Stromovít. Hudba zní podobně, jako když jsem svého času skládal hudbu já přes Edirol Orchestral na PC. A inspirace jistou fantasy trilogií mělo býti jako co? Až na to, že vizuál působí jako počítačová hra z nereálného světa. Jeden špicopuntík za Kristínu Spáčovou. Hmmm...nelíbilo, ne ne. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Čarovný Kamienok" mi na tieto Vianoce akosi vysoko neučaroval. Nemôžem povedať, že by väčšina rozprávok posledných rokov na mňa urobila nejaký extra dojem, no akosi chcem veriť, že raz taká opäť príde. Nebolo by to super? Takto budeme mať každý rok novú modernú rozprávku, ktorá sa bude snažiť priblížiť tomu, čo do československej kinematografie priniesli 70-te a 80-te roky. Bojím sa, že to nepríde. Možno sa mýlim a nájdem rozprávku, ktorá by bola prelomová, no v súčasnosti ju nemám. Ale okey. Aké sú pozitíva filmu? Všetky scénky, ktoré spolu zdieľajú Zuzana Bydžovská a Ady Hajdu sú podľa mňa vynikajúce. Ich dialógy ma bavia, pôsobia ako reálni manželia spolu so všetkým krásnym a aj všetkým tým nie úplne pekným. Okrem toho ich charaktery tomu ešte pridávajú. Takže obaja sú podľa mňa super. Je fajn, že Pavel Kříž je v pozitívnej role a musím povedať, že titulna skladba od Veroniky Rabada "V Tichu" je podľa mňa vynikajúca. Okrem je tu ešte pár vtipných momentiek, ktoré spôsobí kamienok samotný. Najmä scénka s pravdou. Nebudem prezrádzať. No potom sú tu trošku mínusy. V prvom rade je podľa mňa kamienok vo filme využitý dosť málo. A zaslúžil by si viac priestoru. Koniec-koncov, volá sa to "Čarovný Kamienok". Zloduch filmu ma nebaví. Je to skoro až stereotyp. Jeho sestra je celkom okey a romanca je tiež okey. No ešte je tu jeden fakt. Povedzte mi, kto je reálne hlavným hrdinom filmu. Alebo hlavnými hrdinami. Myslím si, že je to veľmi nejasné. Pôsobí to ako keby to boli Bydžovská s Hajdum, ktorí sú však veľmi v úzadí. Je to teda mlynár Martin a nemá princezná? Dokopy ich spolu skoro vôbec nevidíme. Len sa nám občas pripomenie, že sú vo filme. Je to ťažké určiť. Máme jasného zloducha, no hrdinu nie. Nebudem sa brániť si to niekedy pozrieť znovu, no nemá to na mňa ten efekt, v ktorý som dúfal. Ale na jedno pozretie v pohode. A nuda to nebola. Má to dosť humoru na to, aby ma to udržalo pri obrazovke. Hodnotenie: C ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Několik let se dařilo, že slovenská vánoční pohádka byla lepší než všechny české, teď si to Slováci vybrali i s úroky. Tohle mě fakt bolelo dokoukat. I když uznávám, že částečně to mohl zavinit český dabing, nemohl zničit všechno. Tohle je totiž zcela zjevně nezvládnuté hlavně po scenáristické a režijní stránce. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na pohádku jsem se těšila zejména kvůli ohlasům tvůrců, kteří se dojímali nad krásou lokací, kde natáčeli. Rožnov, okolí Kľaku, Kvačiamská dolina, okolí Lubochne, také jsem viděla píseň od Rabady, v níž jsou ukázky na tuto vánoční záležitost. Těší mě, že výsledek předčil má očekávání. Pohádkový příběh plný kouzel, nadpřirozených bytostí, vládců lesů, dále jsou zde lidé dobří, lidé zlí, závist, chamtivost, spravedlnost, jedna sázka, jedna láska a krásné lesy plné zvěře... Moc pěkné! Pohádka vhodná pro nejmenší i pro jejich rodiče. Chválím obsazení, kostýmy, hudbu i poselství. Laskavé, jemné, vkusné, nevříská se tam, nekráká tam Žilková a to dokážu ocenit. Viděno v původním znění, český dabing je naprosto otřesný a pohádka ním hodně ztratila. Nedivím se, že se českému publiku nelíbila, já to taky zhnuseně vypla. ()

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem zázraky, ale tohle bylo ještě horší. Hrozná blbost. Všichni zlí chtějí žít ve městě, všichni hodní chtějí žít na vesnici. Tak určitě. Samozřejmě je správné věnovat se čím dál víc aktuálnějšímu ekologickému tématu, rád bych za to připsal plusové body - ale proč je film natočený tak strašně nudně? A tahle pohádka byla extrémně nudná. Zlý mladý hrabě se v desáté minutě rozhodne, že vykácí les, a do 45. minuty jen opakuje: "Vykácíme les. To bude nádhera." A ani pak se nic nestane, protože mocné síly lesa dokážou proti kácení lesa jen poslat vlky, na které stačí jediný výstřel, a tak největší úspěch lesních králů je pomocí ukňouraného čarovného dítěte (asi skřítka nebo co to bylo) přesvědčit uvědomělou mládež, aby napráskala hraběte jeho otci. Jo, tomu říkám lesní božstva. Fuj tajbl. No, a když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně i titulní čarovný kamínek tam byl celkem dost k ničemu, většinu filmu byl ztracený a úplně na nic. Celkově srovnání s Avatarem kulhá, protože i ty lesní potvory se objeví v pár záběrech a jsou úplně stejně nedůležité jako kamínek. Slovenský herecký ansámbl navíc ani neumí hrát, což bilo do očí (ono obecně, když se v jakémkoli filmu nejpřirozeněji jeví herecký výkon Pavla Kříže, víte, že ten film je po herecké stránce průšvih), český dabing taky body nepřidal... přesto jsem tu nudu k nepřežití nevypnul a vytrval do velenudného konce. Proč? Zajímalo mě jediné: motivace zlé statkářky, která se strašně moc těšila, až provdá zlou dceru a ta konečně potáhne z domu. Výsledek? Nedočkal jsem se. Těšila se na to, protože... se těšila. Bez vysvětlení. Nerad dávám pohádkám odpad, ale tady není o čem přemýšlet. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Musím si nejdřív vybrat, jestli chci dělat aktivismus nebo pohádku. Druhý krok je vzít na to lidi, co umí psát scénáře a dělat režii, a taky někoho, kdo umí hrát. Všechno špatně.... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ekologická agitka, která vykrádá hobita a elfy. Hádal bych, že obě holky, co za tím stojí, nemají ani čtyřicet let, chodí protestovat za klima a líbí se jim Pán prstenů od Petera Jacksona. Scénář je hodně šitý horkou jehlou a ten ústřední motiv, tedy kamínek, se na scéně objeví jen třikrát - z toho hodinu je ztracený. Pokud šlo o sázku čarodějky a čaroděje, byla to myslím nakonec remíza 2:2, a za tohoto stavu by člověk čekal prodloužení nebo trestné nájezdy, ale prd. Pak tu máme různé postavy, které působí všechny jako na hlavu padlé a podle toho se chovají - jejich motivace jsou prostě nesmyslné. Třeba ten sluha na zámku nebo sluha hraběte nemají nějaké svědomí? Nenapadlo je dřív poslat nějakého kurýra pro starého hraběte a musí to řešit až kouzelná sova? A ti dřevorubci v tom kraji do té doby nebydleli nebo odkud je hrabě vzal, že šli rubat? Kdyby všichni poslali mladého hraběte k brdičkům, ani pistolka by mu nepomohla. A ten Oberon s manželkou, to znamenalo co? Fakt se nevzmohli na víc než včely a smečku nijak agresivních vlků? Atd., atd., jedna nelogičnost za druhou.Dám dvě hvězdy - jednu za přírodu, druhou za konečně pořádnou "princeznu" krev a mléko a pořádné kozy. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

V téhle pohádce se bohužel příliš nepodařilo přetavit krásný námět skýtající obrovské možnosti do lépe promyšleného děje, v němž by ústřední roli hrály opravdu onen kamínek a lesní magie, protože takhle po docela pěkném začátku s vtipnou manželskou dvojicí následuje trochu zvláštní příběh, nad nímž na celé čáře vítězí obrazová složka s nádhernou kamerou a s úžasnými kostýmy a maskami. 65 % ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ve slovenštině OK, ale v české verzi naprosto NEKOUKATELNÉ. Jak to někdo mohl v takovém stavu pusit do éteru mi hlava nebere. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Takový nádherný scenérie a taková pěkná Julča a dohromady tak hnusně rychle uvařenej a řídkej guláš, že je ho až škoda jíst. ()

Reklama

Reklama