Reklama

Reklama

Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna

  • USA Bully. Coward. Victim. The Story of Roy Cohn

Obsahy(1)

Dokument Tyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye Cohna z dílny režisérky Ivy Meeropolové nabízí nepřikrášlený pohled na nechvalně proslulého advokáta, který stíhal prarodiče Meeropolové – Julia a Ethel Rosenbergovy – a později aktivně obhajoval jejich popravu v soudním řízení známém jako "případ atomové špionáže". Film zkoumá život Roye Cohna od konce 50. let minulého století, kdy působil jako hlavní poradce senátora Josepha McCarthyho, až do 80. let, kdy se stal favoritem Bílého domu za vlády Ronalda Reagana, fanatickým antihomosexuálním aktivistou a politickým mentorem mladého Donalda J. Trumpa, předtím než v roce 1986 zemřel na AIDS. Dokument čerpá z rozsáhlého, nedávno objeveného archivního materiálu pořízeného v době, kdy byl Cohn na vrcholu své kariéry a jednou z nejvlivnějších osobností drsného světa byznysu a politiky v New Yorku. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Za McCarthyho éry byli za komunisty (a ti byli vnímání za stejně nebezpečné, jako nacisti) označování homosexuálové a Židé. Cohn byl obojí a možná proto se rozhodl nikdy se nestát obětí. Ale naopak predátorem. Byl jako Blanche DuBois. Živelně odmítal, aby realita narušila jeho fantazii a sny. Spal s muži, ale nikdy se nepovažoval za homosexuála. On totiž měl moc. Vodil si ty kluky do Bílého domu. Zemřel na AIDS, ale možná ani sám sobě nikdy nepřiznal, že tuhle „nemoc homosexuálů“ má.   Když se vyhříval ve stínu McCartyho ve svém křižáckém tažení proti komunistům, byl poslán spolu s dalším mladíkem, Schinem, na „turné“ po Evropě po knihovnách, kde hledali komunistické knihy. Ironie, že to znamenalo historky, jako když se spolu v pařížském hotelu Ritz honili v ručníkách. Když po návratu byl Schine povolán jako voják, Cohn se ho snažil vrátit zpět a zatáhl do toho McCartyho. I když Cohn nikdy nebyl odhalen jako homosexuál, tahle kauza konečně podlomila větev pod ním i McCarthym.   Ale Cohn povstal z popela. A v New Yorku si zavedl prosperující advokátní praxi. Bez skrupulí, bez etiky. Napojil se na organizovaný zločin. A do New Yorku přivedl Donalda Trumpa. Trumpova věž byla svého času jediná, která se stavěla, které byl mafií dodáván cement, zatímco stavby všech ostatních budov Manhattanu stály. Za Reaganovi administrativy prosadil Trumpovu sestru jako federální soudkyni. Trumpa samotného považoval za nevybroušený diamant a Trump se v něm viděl. Pomýšlel si na roli ve vládě, roli vyjednavače ohledně jaderných zbraní s Ruskem.   Jediná Nemesis Cohnova života byla ještě větší buzna, než jsme doufali. Dupont byl jediný, kdo se dokázal dostat Cohnovi na kobylku. Byl mu osinou v zadku. Jeho kampaň proti Cohnovi je třešničkou na dortu dokumentu. Cohn jako otevřený homofob okusil vlastní medicínu, když mu v jeho homofobii nepřiznaného gaye Dupont okázale máchal čumák. I když Dupont asi na rok skončil ve vězení, Cohn nežil o moc let déle. Když umíral, víc těžce nesl konečně vyloučení z advokátní komory a to, že se od něj Trump odvrátil.   Kdo by si byl býval pomyslil. Zatímco Cohn byl strůjce justiční vraždy manželů Rosenbergových, Trump, kterého Cohn udělal, byl strůjcem útoku na Kapitol. Cohn by měl ze svého učedníka nesmírnou radost. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Ivy Meeropol je vnučka manželů Rosenbergových, kteří se stali obětí Cohnem zinscenované justiční vraždy. (TroiMae)

Reklama

Reklama