Reklama

Reklama

Jeskyně

  • Thajsko Nang Non (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v Thajsku v létě roku 2018. Dvanáctičlenný chlapecký fotbalový tým v čele s trenérem se tehdy vydal na procházku do jeskynního komplexu Tham Luang v oblasti Chiang Rai na severu země. Náhlý prudký déšť zvedl hladinu vody, která zaplavila přístupovou cestu a uvěznila všech 13 chlapců ve svých útrobách. Vysvobození se jim dostalo až po více jak dvou týdnech za pomoci početného týmu zkušených potápěčů a záchranářů z různých koutů světa. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (13)

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa stane, že skutočný príbeh pretavený na filmové plátno dopadne podľa tých najlepších predstáv. Tom Waller jednoducho zobral noviny, prečítal internetové články, možno sa spojil s thajskými transexuálnymi úradmi a rozhodol sa natočiť všetkým dobre známu epizódu. Ani opojnú, ani dychberúcu, síce úspešnú v živote, ale tragickú vo filmovom priemysle. Vo filme snáď nie je jediná scéna, ktorá dokáže s divákom pohnúť. Úzkostlivý, sterilný prístup nemohol, a zrejme sa ani nesnažil vyvolať dojmy, empatie. Jediný kto to dokázal, bol ten starký, ktorý nevedel dodať čerpadlá. Prišlo mi ho úprimne, ale úprimne ľúto. Cením si všetku prácu záchranárov, aj v podstate 100% úspešnosť misie v enormne ťažkých podmienkach. No na toto ocenenie stačil aj článok v novinách, film im hold nevzdal, iba nám na obrázkoch ukázal pre nás ďaleko vzdialených ten suchý novinový text. Waller nemá štipku talentu. (videné 15.11.2020, BDrip) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde spíše o dokument než o dobrodružné akční drama, jak je zde nepřesně uvedeno. Snímek postrádá emoce, chybí dokonce i napětí, z čehož pak plyne, že je celá událost podána dost nezáživnou formou. O záchranné akci, kterou má většina z nás ještě v živé paměti, toho bohužel Tom Waller mnoho nového neprozrazuje. (50%) ()

Reklama

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Je dobré spojit si fakta, obzvlášť když je ještě máte v čerstvé paměti, a vidět je před sebou v celistvém obrazu. The Cave dramatizuje loňské vysvobození týmu malých fotbalistů a jejich trenéra z thajské jeskyně. Hlavní roli přitom sehrávají i reální potápěči a záchranáři. Interakce neherců jsou roztomilé a celé je to spíš takový televizní film, ale stejně to dokáže nahnat hrůzu. Hlavně když divák vidí, jak se chlapcům dala dávka utišujících drog a svázali ruce, aby je dostali ven. (LFF 2019) Více tu: https://www.irozhlas.cz/kultura/film/film-jeskyne-thajsko-zachrana-fotbalistu-potapeci-tom-waller_1910240725_kro ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skutočná udalosť, ktorú som len nedávno videl v médiách, len nedávno som ju ako tak prežíval a celé to bolo v telke prezentované dramatickejšie, ako je tento film. A tu niečo nehrá. Nie je asi dobré, keď večerné správy prinesú z tej situácie viac vzruchu ako samotný film, ktorý má danú takmer tragédiu dopodrobna priblížiť. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Film síce realisticky poňatý, avšak bez akýchkoľvek emócií a až príliš strojene až dokumentaristicky. Ten štýl mi vôbec nesedel a čakal by som, že Waller sa do toho trošku oprie a ponúkne nám výživné survival drama, ktoré chytí za srdce a v ktorom sa divák aspoň trochu vžije do kože tých úbohých mladých ľudí uviaznutých v jaskyni. Preto pre mňa len zbytočne premrhaný potenciál a ťažko priemerný snímok. 55 % ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • K adaptaci skutečné události režiséra vedlo přesvědčení, že námět snímku má potenciál spojovat diváky napříč kontinenty. Film používá takřka reportážní filmařské postupy, Jeskyně má tak charakter dokumentu, ale se svižným tempem – navzdory tomu, že zachycuje událost, kterou si diváci stále živě pamatují a kde chybí prostor pro nečekané zvraty. (MatyM)
  • „Záleželo mi na tom, abych divákům to, co se stalo, předložil jako svědectví z první ruky. Jako režisér totiž vůči nim máte zodpovědnost. Musíte pečlivě vybrat, jaké informace jim nabídnete, protože si pak podle nich budou celý příběh pamatovat. Proto jsem se rozhodl do filmu obsadit skutečné jeskyní potápěče, kteří v Tcham Luangu zasahovali, do rolí sebe samotných,“ řekl režisér a scenárista filmu Tom Waller. (SONY_)
  • Film se spíše než na zachraňované soustředí na záchranáře jakožto skromné, ale statečné postavy v pozadí příběhu, ze kterých se stali hrdinové. Snímek je věnován památce Samana Kunana, příslušníka námořnictva, jemuž při zásobovací misi došel kyslík. Stal se tak jedinou obětí záchranné mise. Jeho pohřbu 14. července 2018 se zúčastnila i thajská královská rodina. (MatyM)

Reklama

Reklama