Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích... První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty... Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly... Dvoudílný televizní film vznikl podle námětu a scénáře zkušené autorské dvojice Lucie a Josefa Konášových, režisérem je Biser A. Arichtev. Projekt vznikl v koprodukci České televize (TPS Aleny Müllerové) a společnosti Rolling Media. Producentem je Vítězslav Jandák ml. – syn populárního herce Vítězslava Jandáka, který si ve snímku zahrál menší roli. V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu – Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu hrdinova morálně neústupného přítele z legií se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin, si zahrál Ondřej Malý a hrdinovu manželku hraje R. Poláková, náročnou roli jeho mladičké milenky Jolany autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Háchu ztvárnil Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Látka o Emanuelu Moravcovi (Marián Labuda ml.) měla být původně zpracována do jedné epizody nikdy nenatočeného seriálu o kolaborantech. Když se ovšem scenáristé Konášovi začali látkou zaobírat, příběh „krále kolaborantů“ je zaujal natolik, že se rozhodli připravit minisérii jen o něm. (JT19)
  • Při odjezdu Moravce z Kolovratského paláce do Černínského paláce při obsazování Prahy, je zde vidět i méně známé vozidlo „Vodník“, obojživelný automobil. (Winster)
  • Když se Igor Moravec (Filip Březina) vrátí na oslavu domů v německé uniformě, má pistoli Parabelum (Luger). (Winster)
  • V závěrečných titulcích se dovídáme, že osudy Jurije Moravce (Oskar Hes) po odchodu z ČSSR nejsou známy. Není to však pravda, Jurij Moravec udělal kariéru malíře pod jménem Georg Alexander Morawetz, zemřel roku 1964 ve Francii. (awful)
  • Nestává se často, aby herec v hlavní roli byl předabován. Tady se tvůrci rozhodli, že Slováka Mariána Labuda ml. v roli Moravce nechají mluvit hlasem dabéra Pavla Šroma. (sator)
  • Pro film se nechali kolorovat archivy obsazení Československa z března 1939 a tryzna za R. Heydricha z roku 1942, žádné jiné barevné archivy Protektorátu doposud nebyly vyrobeny. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Tatra typu T-87, která se ve filmu několikrát objeví, bylo vozidlo, které Moravec jako ministr opravdu používal. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Pro zahraniční trhy dostal projekt název Betrayer, tedy Zrádce. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Hudbu k filmu nahrál SOČR českého rozhlasu den před vyhlášením karantény kvůli pandemii Covid-19. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Existuje více než osm verzí literárního scénáře. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Svatební kytice a svatební šaty byly vytvořeny pro Danu Droppovou pro roli Jolany podle dochovaných svatebních fotografií. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Roli Emila Háchy měl hrát původně Stanislav Zindulka, který se bohužel natáčení nedožil. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Jedná se o první hraný film, kde je Emanuel Moravec ústřední postavou. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • André Hennicke natáčel v České republice a s českými tvůrci vůbec poprvé. Přesvědčil ho především scénář a velké nasazení produkce. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Režisér se rozhodoval mezi dvěma slovenskými herečkami pro roli Jolany, a to Danou DroppovouMonikou Potokárovou, která před uvedením filmu tragicky zemřela. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Marián Labuda měl problém s texty v němčině, učil se jí denně po dobu dvou měsíců, i když věděl, že bude dabován. Chtěl, aby byl přednes perfektní. S výukou mu pomáhal i André Hennicke. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Herecké obsazení pro role K. H. Franka a R. Heydricha bylo jasno ještě před psaním scénáře, to samé o postavě Waltera Gretzkiho, kterého ztvárnil Vladimír Polívka. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Film se natáčel v autentických lokacích na více než 40 místech v Čechách (např. Černínský palác, Nosticův palác, Petschkův palác nebo Lucerna), ale i v Německu (mimo jiné na Rujáně). Některé části Prahy se musely natáčet v Žatci. Praha se totiž od padesátých let výrazně proměnila a pro film byla moc barevná. Scéna na Pražském hradě s prezidentem Dr. Edvardem Benešem, kterého hraje Viktor Preiss, se nakonec natáčela na zámku v Libochovicích. Natáčelo se také ve Vojenském technickém muzeu Lešany, mj. scény s bunkrem ze září 1938. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Projekt se připravoval více než čtyři roky. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama