Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V seriálu Devs vyšetřuje mladá softwarová inženýrka Lily Chanová uzavřenou divizi rozvoje svého zaměstnavatele, společnosti špičkových technologií se sídlem v Silicon Valley, která je podle ní zodpovědná za vraždu jejího přítele. (HBO Europe)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (8)

Devs (2020) 

Garlandův styl se mi líbí a s výjimkou Anihilace jsem si užil jak 28 dní poté, tak Sunshine, Dreda, nebo Ex Machine. Takže mě zvěsti o autorském seriálu potěšíly a hned jsem se po něm vrhl. Garland se v Devs opět zaobírá hledáním alternativy, nebo upgrade k víře v boha, nebo naopak k jeho popírání. Snaží se najít vzorec, takže se to neobejde bez filozofických úvah, které jsou na hraně seriálové zábavy. Vše je navíc podpořeno znepokojivou hudbou i zvuky. Zprvu mě iritovalo, že tvůrci pracují s zjevně chybnými přístupy, ale nakonec vyšlo najevo, že pouze podceňují diváky a chtěli si připravit půdu pro efektní finálové pukrdle. Co se týče časových paradoxů, nebo paralelních světů, dává smysl pouze teorie mnohosvětů/verzování, nebo některé z náboženství. Nakonec se s tím ale tvůrci popasovali velmi dobře a díky atmosféře a nemožnosti dokázat, že nežijeme v "Matrixu", "Devsu", snu někoho jiného, nebo svém vlastním, není potřeba šťourat a hledat chyby ve scénáři. Alex Garland dává Devs zapomenout na zbabranou Anihilaci. Tento seriál plně naplňuje označení vědecko-fantastický a současně je díky fresh filozofické-teologické příměsi i fajn "indie" odbočkou od mainstreamu, podobně jako byla kdysi OA s Brit Marling.. ()

Epizoda 1 (2020) (E01) 

Garlandův styl se mi líbí a s výjimkou Anihilace jsem si užil jak 28 dní poté, tak Sunshine, Dreda, nebo Ex Machine. Takže mě zvěsti o autorském seriálu potěšíly a hned jsem se po něm vrhl. Po prvním díle těžko soudit, ale zatím to vypadá, že se Garland nikam neposunul, stále se zaobírá hledáním alternativy, nebo upgrade k víře v boha, nebo naopak k jeho popírání. Snaží se najít vzorec. A jde na to opět přes UI...možná do toho zamontuje i něco jiného, ale neobejde se to bez filozofických úvah, které jsou na hraně seriálové zábavy. Vše je navíc podpořeno znepokojivou hudbou i zvuky. A protože je to Garland, může vás ze začátku iritovat, že ve velkém využívá toho, že je divák jako slepice sledující cestičku vysypanou zrním. Je to celé divné, s nepříliš dobrou výpravou a ne úplně sympatickými herci, ale jako celek to působí sevřeně a zvědavost to jistě vzbuzuje. A protože Garland používá opravdu moc dobré zrní...určitě si dojdu až na konec té cestičky. Mám rád přemýšlivá sci-fi, takže po druhém Altered Carbon, Picardovi a jiným mainstreamovkách, je to pro mě příjemná odbočka k "indie", podobně jako byla třeba kdysi OA. ()

Epizoda 2 (2020) (E02) 

Garland se skrze své postavy vyjadřuje velmi srozumitelně, bez okecávání a scénáristické vaty, kterou by nafukoval minutáž. Přesto se mu daří udržet skvělou atmosféru a i když někdo namítne, že je to celé nějaké divné...tak díky neotřelosti scénáře, civilním/totálně uvěřitelným postavám, zvukům, obrazům i náznakům, si vaši pozornost tvůrci s přehledem udrží. Ten výraz divné, totiž neznamená nic jiného, než ...nemainstreamové, netupé, nenadbíhající IQ průměrného a netrpelivého teenagera. Zatím to Garlandovi žeru i s navijákem a podobně jako jiní, i já velmi doufám, že pointa, závěr...vyznění toho všeho, bude vyvrcholením, nikoliv výtrusem tohoto zatím parádního seriálu. ()

Epizoda 4 (2020) (E04) 

Neskutečně intenzivní epizoda, ve které Garland ukazuje, jak moc dobrý režisér je. A protože se i jako scénárista vyhýbá klišé, vznikl sci-fi seriál, který je opravdu výjimečný. Takto by nejspíš vypadala Anihilace, kdyby ji dělal před Ex-Machine ()

Epizoda 5 (2020) (E05) 

Pokud se pokusíte složitější myšlenku ohledně teologie, nebo kvantové fyziky vysvětlit doslovně, nejspíš narazíte na bariéru v podobě omezené kapacity IQ vašich posluchačů. Když to uděláte uměleckou formou, bude to lepší, najdou se tací, kteří v tom mysteriózním tripu najdou smysl...byť se to bude lišit od toho, jste jim chtěli zprostředkovat, ale to nevadí. Garlandovi je v této epizodě úplně u prdele, jestli chápete, co se vám snaží říct. Chcete něco snazšího? Pusťte si Star trek. Nebo Fleshe s jeho přiblblým multiverzem. Tato epizoda se nemohla líbit všem...prostě protože nejsme stejní a svět vnímáme jinak. Jakékoliv hodnocení, tedy bude jen intelektuálním zrcadlem, kde uvidíme naši schopnost absorbovat složitější myšlenky, podané neotřelou a odvážnou formou páně Garlanda. Mozek mám zpocenej, ale za tu odvahu si zaslouží hvězdu navíc. ()

Epizoda 6 (2020) (E06) 

I tato epizoda potvrzuje, že je Garland skvělý scénárista i režisér. Přestože je v ní minimum akce a celá stojí na dialozích, tak se u ní budou nudit jen ti, kterým jede mozek v úsporném režimu. Garland si připravuje cestičku pro finále, které může všechno to dobré šmahem zdevalvovat. Ale pokud se mu podaří přijít s opravdu dobrou pointou...nemusí být originální, stačí když bude "sedět"... vyhoupne se Devs mezi desítku seriálů, které považuju za best of v žánru sci-fi. ()

Epizoda 7 (2020) (E07) 

Ten námět a zpracování je tak dobré, že si tvůrci mohou dovolit i epizodu, která na první pohled vypadá, že nás posouvá k finále velmi pomalu, jenže ono se v ní stalo poměrně hodně věcí a i díky této epizodě se smrskla ta pointa do prosté otázky...jsou všechny naše kroky předučené? Pravděpodobně se dozvíme, že ne. A mnoho lidí bude závěrečnou epizodou zklamaných...jenže on je to i v případě tohoto seriálu, opravdu elegantní kruh a pokud se občas rádi zastavíte a trochu si popřemýšlíte...jeho dokonalost oceníte. ()

Epizoda 8 (2020) (E08) 

Alex Garland dává zapomenout na zbabranou Anihilaci a zakončuje ve velkém stylu. Zprvu mě iritovalo, že tvůrci pracují ze zjevně chybnými přístupy, ale nakonec vyšlo najevo, že pouze podceňují diváky a chtěli si připravit půdu pro efektní finálové pukrdle. Co se týče časových paradoxů, nebo paralelních světů, dává smysl pouze teorie mnohosvětů/verzování, nebo některé z náboženství. Proto mě to pasivní přijímání Devsem predikované budoucnosti vadilo...zvlášť, když v předchozí epizodě bylo jasně řečeno, že existují verze světů, kde se věci stanou jinak. Nakonec se s tím ale tvůrci popasovali velmi dobře a díky atmosféře a nemožnosti dokázat, že nežijeme v "Matrixu", "Devsu", snu někoho jiného, nebo svém vlastním, není potřeba šťourat a hledat chyby ve scénáři. Já osobně jsem velmi spokojený, tento seriál plně naplňuje označení vědecko-fantastický. Navíc s fresh filozoficko-teologickou příměsí . ()

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Reklama

Reklama