Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po náhodném úniku chemikálií ve sklepení starého zámku přichází opět k životu nedávno zde pohřbená dívka. Znovuoživená Catherine není schopná kontrolovat své vražedné choutky a vyhledává na zámku své oběti. Po setkání se svou přítelkyní z dětství Helenou se jí vrací část vzpomínek. Catherine začíná Helenu využívat jako návnadu pro potenciální oběti. Postupem času si však i Catherine s vracejícím se rozumem začíná uvědomovat ohavnost své existence. (Chatterer)

(více)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

I přes kvalitativně poměrně rozporuplný začátek, který teatrálním vystupováním prvních tří obětí spadá někam do oblasti amatérských pokusů o horor, na mne La Morte vivante nakonec velice pozitivně zapůsobila a svým přesahem mi takřka vyrazila dech. Ač se to na první pohled nezdá, tohle je jeden z nejchytřejších hororů, s kterými jsem měl tu čest. Fór je v tom, že podobně jako v Les Raisins de la mort si i zde zlé stvoření částečně uvědomuje svou existenci a své skutky, což v závěru vede k zajímavému srovnání jeho činnosti s chováním dobrého stvoření, reprezentovaného milující sestrou, kterou pohání co? No láska přece. Horror movie of the year ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborných prvních 40 minut!! Kde si hlavní hrdinka nebrala s nikým a ničím žádné servítky a krev tekla proudem. Bohužel v druhé půlce film výrazně polevil a dostavila se i nuda, což je škoda, tomuhle Francouzskému hororu jsem fandil. Naštěstí potěšil ultra brutální závěr, ale na 4* mi to už nevychází. 65% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Po naprosto úžasném a dechberoucím Rollinově horroru Grapes of Death (1978), na který jsem narazil čirou náhodou jsem si okamžitě ke skouknutí opatřil tento jeho další horror. Čekal jsem něco podobného, nakažená dívka či nějací další vidláci budou vraždit ve vesničce zdravé lidi ... No v obsahu a očekávání filmu jsem se trochu spletl ... Tento film je skutečně dost odlišný než Grapes of Death. Nejdříve na mne zaútočil typickou francouzskou atmosférou a přívalem brutality, krve a gore v takové míře, že jsem nervózně poposedl na kanapi a řekl jsem si .."Ten Rollin je fakt borec!!" Jenže pak se děj začal ubírat úplně jiným směrem ... a to v tom smyslu, že dívka, která oživla ve sklepení po své náhlé smrti se po úniku chemikálií vrací jako vypatlaná zombie - později v podstatě běžný upír a vraždí každého živáčka svými ostrými nehty, saje jeho krev a pojídá jeho maso ... Neuvěřitelně brutální nájezd vymrštil film okamžitě do oblasti těch nejlepších eurohorrorů, jaké jsem viděl, ale pak jako by začal stagnovat, protože s dívkou se setká její nevlastní sestra, kterou již tato oživlá mrtvolka zabít nedokáže, jelikož si byly od dětství velmi blízké. Jenže bez krve a bez lidského masa oživlá mrtvá kráska chřadne a chřadne a tak její "vydařenou sestřičku" nenapadne nic tradičnějšího, než jí do zámku vodit dívky a ženy pod různými záminkami a nechat je tam masakrovat ... Děj se znovu zhoupne a divák sleduje neuvěřitelně drastické a brutální masakrování žen v zámku, krev téměř teče proudem z obrazovky ... Jenomže nakonec dochází k dalšímu zvratu, že oživlé mrtvolce začne docházet kdo a co je, a začne přemýšlet, není z ní již pouhá tupá zombie, ale začne si uvědomovat, co se vlastně děje a co vlastně se svojí sestrou na lidech páchají ... A zde přichází poslední zvrat, který mne mírně zklamaného (...že se nejedná o klasickou "zombies-nakažení" řežnicinu...) naprosto uchvátil a celá myšlenka a výsledek filmu na mne neuvěřitelně zapůsobil. Závěrečná scéna je fakt ultra-brutálně nechutná, ale skrývá také úžasnou myšlenku, co se vlastně ve filmu děje, naráží na archetypy zla v člověku a mimo člověka, a zlo požírající samo sebe ..."Tak jako Mars požírá svoje děti ...". Prostě paráda a i když musím zmínit dosti nevydařené pokusy o herectví některých postav, brutalita, gore, násilí, krev, vnitřnosti, masky, napětí, atmosféra, nahota, erotika ... a úúúžasná myšlenka na konec, to vše mne znova naprosto rozstřelilo a opět dávám Rollinovi za jeho počin plný počet ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Chemikálie z barelů unikaly ještě tři roky před kultovním Návratem oživlých mrtvol. Tehdy to bylo ve slunné Francii a k životu přivedly sice jen jednu dívku, o to ale byla žravější. Její láskyplná sestřička, která hýřila radostí z jejího nečekaného příchodu, jí však nenechala ve štychu a rychle začala shánět čerstvé maso... Rollinův snímek, podobně jako v případě Grapes of Death, se snaží o nějaký ten přesah (tentokrát díky hlavní zombie-hrdince, která si začne uvědomovat své prokletí věčného hladu) a zvlášť konec je kvůli tomu docela depresivní, bohužel přes všechnu tu snahu se to někde uprostřed zadrhlo. A těžko říct, jestli to bylo absencí syrovější atmosféry nebo citelným natahováním některých scén. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nijak originální psychologické drama o přátelství dvou dívek-žen, které má trvat až do smrti. Jak se ale ukáže, návrat z říše mrtvých s sebou nese těžké prokletí. Catherine není ani upír, ani zombie, je zkrátka nemrtvá. K přežívání na hranici dvou světů však potřebuje, stejně jako upíři, lidskou krev. Pominu rozličné nelogičnosti - v katakombách hoří pochodně, dva roky mrtvá Catherine vypadá stejně, jako by právě umřela, či její pohřební šat má na začátku v různých záběrech krvavé skvrny na různých, nikoliv stejných! místech. Více mi však vadily televizní kamera, chybějící výtvarná poetika a nulová horrorová atmosféra - nevyužití katakomb, světel a stínů, prostor zámku, chybějící mlha, bouře, temná hudba... Vcelku obstojné byly gore efekty, byť většinou minimalizované na gejzíry krve. Čekal jsem pořádnou dávku svůdné nahoty, jelikož většina žen byla více než pohledná, a smyslnou erotiku - ta se ovšem smrskla na jednu tuctovou scénu na kanapi, která navíc vypadala jako z domácího porna. Prkenné herectví nevadilo, anžto hlavní hrdinka je po smrti a zbytek stejně tvoří oběti.... Škoda, že se Rollin více neodvázal! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Aby jste si nemysleli, že paranormální zombie romance jsou výmyslem třetího tisíciletí. Zde v lehce lesbickém hávu a osmdesátkové atmosféře. Snad by se to dalo přijmout i jako svérázná variace na Lovecraftova Vyděděnce. Problém trochu je, že kromě nahoty a krve pomalu není co hodnotit. Ten rozjezd v kryptě slíbí docela hodně, ale nakonec se na ten slib zapomene a spíše se rozjíždí vztahové zápletky. Ty naštěstí ale nejsou nijak srdíčkovsky přeslazené. 2,5* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pekne krvavé, ale nudné a zdĺhavé podobenstvo jednej dokonalo zachovalej (?) zombie, ktorá sa dostala k životu možno tým najneoriginálnejším spôsobom ( alebo vo svojej dobe najoriginálnejším ? ). Vďaka toxickému odpadu dámy a páni! Rollins je tu opäť v podriemkávajúcom stave a absolútne nevie filmu dodať švih a spád. Záver je však dostatočne silný na to, aby sa snímok vyhrabal zo dna. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle je jinší kafe, než nedávno viděný Raisins de la mort, tímhle snímkem si mě Jean Rollin opět dostal. Sice nějaké nelogičnosti se najdou, ale tady mě to dá se říct nevadí. Krásné gore scény, smutně napjatá atmosféra jakže to všechno dopadne a nádherné představitelky hlavních rolí - kamarádky na život a na smrt. Moc pěkný prostředí zámečku, kde Catherine obživla, mě úplně pohltilo, jsem tady na ty památky hodně vysazenej. Jediná scéna, která mě pobavila - když na místní tancovačce hraje kapela a ten bubeník je úplně mimo rytmus, he he. Závěrečná žrací scéna je hodně gore a přitom tak smutná. "Slíbili jsme si, že když jedna z nás zemře, tak druhá bez ní žít nebude". Fakt moc pěknej film, kterej mě od začátku zaujal a nepustil mě až do konce! Podobnej film se všemi zmíněnými atributy neznám. Bravo, excelentní výtvor!! ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tento typ hororů moc nemusím. Atmosféru to má sice pořádnou, krvavé scény nejsou špatné, i když je jich dost málo, ale celé se to tak strašně pomalu vleče. Navíc se tu všichni chovají dost divně a logických chyb a blbostí je tu zase nespočet. I přesto jsem se ale nenudil a byl to poměrně příjemně strávený večer. 50% ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

"Krásna, no mŕtva blondína na francúzskom vidieku vstáva z hrobu a má veľký hlad po krvi. Brutálne zabije a vycicia všetko čo jej príde do cesty. Keď sa jej najlepšie priateľka z detstva dozvie, že je nažive, neváha a rýchlo beží za ňou na starobylý honosný zámok, ktorý patril rodine mŕtvolky. Keď uvidí Helene uvidí, čo tá spôsobila, paradoxne namiesto toho aby zavolala políciu, láka na zámok obete pre svoju mŕtvu kamarátku." Zvláštny to film, krvi si tu užije až až, trošku primitívne gore (ale nezabúdajme na rok výroby), nejaká tá lacná erotika, niektoré trápne herecké výkony, dosť veľa minút nudy a prerod krvilačnej príšery na milého ľudomila. To všetko ponúka táto francúzska klasika z osemdesiatych rokov. Nebudem ju preceňovať len kvôli tomu že je to eurohoror. Slabučký priemer... ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Má to několik opravdu pěkných gore momentů, ale to je tak všechno. Pokus o hlubší myšlenku je zcela zjevný, ale její působivost je úplně zabitá tupoučkým scénářem a otřesnou režií. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

"La Morte vivante", toť kultovní horor francouzského režiséra Jeana Rollina, známý též jako "The Living Dead Girl". Za sebe můžu říct, že koukám na nějaký film každý večer a tenhle kousek musím označit přinejmenším za titul týdne. Je to snímek o přátelství, lásce a konečném uvědomění si vlastní ubohosti. Vskutku hodně působivá, takřka komorní záležitost plná nahoty a gore scén násilí, z nichž se mi zvedal žaludek a srdce plesalo radostí. Avšak i krásné filmy mívají menší nedostatky. Zde bych jako mínus označil občasné herecké úlety, které celkem dost ubírají na věrohodnosti dotyčných scén. ()

Jíha 

všechny recenze uživatele

Na druhou stranu: Ten film je strašně nudnej, na to, co by se dalo s tím starým zámkem udělat, nemá skoro žádnou atmosféru a herecké výkony jsou strašné (ne zas tak aby to bylo vtipné, to se povede jen jednou). Příběh (nemluvil bych o myšlence, není to nic velkýho) je poměrně zajímavej. Když je hlavní hrdinka zrovna po jídle a celá od krve, tak je docela roztomilá. Přibližně 50 %. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Francouzský režisér Jean Rollin ve své osobité tvorbě ať točil co točil, vždy do všeho musel zakomponovat erotiku, takže i oko nemravovo si přišlo na své. Nejinak je to u tohoto snímku, kterým opět zabředl do vod zombie. Samozřejmě v gotickém ladění okrášlené občasnými nahými scénami a tryskající krví. Vše začne sudem s nějakou chemikálií, což bylo ve své době velmi populární synonymum většiny zombie marastů. Zkrátka, jakmile někde někdo schovával sud, určitě bylo potřeba být na pozoru. A tak je sud, dle dané šablony, nedopatřením vylitý, výpary probudí mrtvou krásku a začnou se dít věci. Jako obvykle se jedná o nízkorozpočtový film, čímž podle toho také vypadá. Pomalejší tempo, ponuré herecké výkony, nutné omšelé klišé a to v zájmu děsivé dramatizace budující atmosféru s patřičným potenciálem hororu, emocí, erotiky a gore. Dá se však říct, že takové provedení nekompromisní estetiky snímek ve svém potenciálu zachraňuje. Jak je výše uvedeno, jedná se o zombie horor, ale je tu živá mrtvá jen jedna a navíc po několika krvavých marastech dojde k uvědomění co tropí a chce s tím skoncovat. Taková charakterizace není zrovna často k vidění. Závěr příběhu je tak vlivem daných okolností silně emoční. Snímek sice laciný, ale patřičně zábavný. ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to tak podle vzezření na první pohled nevypadá, myšlenku to má. Možná remake, ať to dostane nový kabátek. Jinak dnes je to pro opravdu velice úzkou skupinu diváků. Pro "normální" diváky nedívatelné. ()

Reklama

Reklama