Reklama

Reklama

Příběh plastu

  • USA The Story of Plastic
USA / Belgie / Čína / Indie / Indonésie / Filipíny, 2019, 85 min

Podrobný pohled na škody na životním prostředí a porušování lidských práv, k nimž dochází během životního cyklu plastu. Co mohou firmy, země a lidé udělat pro vyřešení problémů? (Animal Planet)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásny americký spôsob. Demokraciu prinášame do iných krajín bombami a už sme jej vyviezli toľko, že nám neostala ani doma. No a čo s odpadom? Šup ho do Číny a keď bude toho bordelu priveľa, tak to pošleme do do Indie alebo Filipín, veď oni majú priestoru na znečistenie prostredia dosť. Smutné, že sa k tomuto konzumnému diktátu pridala aj Európa. Enviromentnálna agitka dnes prichádza z Bruselu už neskoro, ale čo je horšie, chce sa aplikovať na nesprávnych miestach. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moře plastového odpadu v moři. Připadá mi že žiji v ústavu pro choromyslné, jehož ředitelé jsou chovanci. Hrozné jsou zastrašovací akce nadnárodních společností proti ekologům. A lidé dál tiše v bolestech umírají s morfiem šťastni na rakovinu.Čína opravdu přestala odpadní plasty přijímat a Evropané koukají jak vrány. Postižené malé komunity , rybářské komunity a to že lidé úklid odpadu financují z vlastních daní moc lidí nepálí. V dokumentu se připomíná, že recyklovat plast lze jen jednou za cenu zhoršení kvality. Při recyklačním zahřátí platu se uvolňují toxické sloučeniny. Recyklace je možné jen kvůli nízkým platům dělníků. Mořské želvy si užívají Pepsi se zarostlým brčkem v nose a mikroplasty v krvi. Dokument končí smířlivě teorií nulového odpadu. Ani slovo, že byla překročena únosné kapacita planety a v rozvojových zemích v Africe , Asii a Arábii by se konečně měly přestat množit jak kobylky. ()

Reklama

Wiruss odpad!

všechny recenze uživatele

Tento "dokument" je hrozný odpad... Pokud se někdo o danou problematiku, alespoň trochu zajímá (dokument je určen pro lidi, kteří jsou na úrovni znalostí toho, že se plasty vyrábějí z ropy), tak vidí naprosto protikladná tvrzení, prakticky žádné důkazy, jen pocity a plky... Nakládání s plasty je problém, který postupně eskaluje, ale podobné "dokumenty" jsou jen voda na mlýn lidem, kteří se o toto ani nechtějí zajímat... ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Dokument poukazuje na střet zájmů výrobců plastů: Kromě paliv si ze svých původně odpadových materiálů zavedli přidruženou výrobu, tedy plasty. A úspěšně lidem podsunuli myšlenku, že za obaly, následně odpady, je odpovědný aktuální majitel, tedy spotřebitel. Jenže argument zní: Zákazník si chce koupit zboží, ne obal! Obal vlastně ani nechce. A zmiňují i další neřesti: Zavádějící chování producentů plastů, když přispívají na čištění přírody od odpadních plastů, na recyklační stanice apod., že si tak zpětné dělají dobré jméno. Jenže tohle jejich předváděné dobro má spoustu much. Ke konci chválí byrokratické regulace, např. zákaz brček. Vrtalo mi to hlavou: Jsem proti byrokratickým "regulacím" volného trhu. I pro mne je však petrochemický průmysl o "privatizaci zisků při socializaci nákladů". Filmu například vyčtu zmateně argumentace, když dojde na ekonomiku: Jakmile měli vyslovit tvrzení o vlivu zvýšení produkce na poptávku... Mají to pomotané. Jako přínosné mi přijde předvedení celého výrobního řetězce, oproti místu, kde se obal (či polotovar) mění v odpady. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hrôza, kam sme to nechali až všetko zájsť... Plasty sú dobrý sluha, ale v konečnom dôsledku zlým pánom. Napriek alarmujúcej situácii sa zakročilo až príliš neskoro, a aj ten zásah do tejto ekologickej katastrofy nie je na globálnej úrovni. Mám pocit, že celý problém sa len "prelieva" z kontinentu na kontinent, tak ako to tu bolo aj ukázané. Dokument sám o sebe pôsobí prínosne, ale zároveň mi to prišlo skôr ako také konštatovanie, a povzdych nad celou touto situáciou, ktorú by bolo treba akútne a najmä globálne riešiť. Ale aj tak mám pocit, že už je to aj tak too late. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama