Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (84)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Z trojice velkých válečných seriálů (spolu s Band Of Brothers a Pacific) jsou Masters of the air přesně uprostřed. Nabídnou sice nejeden ikonický moment, který se vryje na dlouho do paměti a finální dávka patosu mě regulérně dostala, ale čekal sem (nebo spíš doufal) že to bude mnohem víc o létání a letadlech a tak mě celkem překvapilo že je tu docela dost vaty. Jasně, ani Bratrstvo nebylo jen o boji, mělo klidnější pasáže a dávalo divákovi možnost lépe poznat postavy, ale u něj sem neměl v nebojových pasážích pocit že by se mělo krátit. Tady je sice mustr velmi podobný, ale ten pocit že bych se bez některých scén obešel sem měl hned několikrát a ani práce s postavami nefunguje tak dobře. Jakmile se vzlétne a začne se bojovat ve vzduchu je to jedna velká paráda, ale to omáčka okolo funguje přeci jen o něco hůře (ale zase lépe než v Pacifiku).  Zklamaný rozhodně nejsem, protože letadla mi v předchozích sériích dost chyběla, ale šanci aby z toho byla stejná šleha jako se povedla kdysi HBO tentokrát tvůrci nevyužili...80% ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Kvalitní přírůstek k Bratrstvu neohrožených a Pacificu. Zatímco jsem čekal na další díly, pustil jsem si znovu oba předchozí seriály a stále to patří k tomu nejlepšímu, co bylo z druhé světové války takto zpracováno. Band of Brothers je špička, Pacific výborně navázal. Zde je to podle mě už trochu víc seriálové a příběhové, protože ve vzduchu se zase tolik totálně odlišných bojových scén vymyslet nedá, objevují se více zážitky jednotlivých postav "ze země". Ale povedlo se. ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vznik Masters of the Air vedl přes docela komplikavanou cestu, každý kdo to trošku sledoval to moc dobře ví - první teaser se objevil už v roce 2014 (pod názvem Mighty Eight) a od té doby přišlo zneklidňující ticho po pěšině, až jsme se nakonec dozvěděli, že projekt byl u HBO zrušen (kvůli vysokým nákladům potřebných pro dokončení tohoto seriálu) a nakonec se toho (naštěstí) ujal Apple TV. Seriál se za mě docela vydařil, ale rezervy tu jsou - jelo se podle ověřené šablony a dostali jsme několik velmi vydařených epizod obsahujících osudy několika sympatických postav. Samozřejmě je zde spousta CGI pasáží v leteckých bitvách, ale to mi vyloženě nevadilo, protože atmosféra bojů byla zachycena skvěle. Podařil se i výběr herců - především Butler, Turner a Mann. Skvěle zde byly zpracovány některé věci - to jak rozdílně přistupovali k bombardování američani vs britové, dále i to jak obrovský význam mělo nasazení stíhaček P-51 do války (jakožto doprovodných ledatel bomdardérů), přispěvěk letců z Tuskegee a taky pocit beznaděje, které posádky cítily při obrovských ztrátách a velkému počtu misí. Jestli bych něco vytknul, tak je to fakt, že nám bylo naservírováno "jen 9" epizod a ne 10 (jako tomu bylo u Bratrstva neohrožených a Pacifiku) a hned mě i napadne o čem mohla tato nevzniklá epizoda být - zoufale málo prostoru tu totiž bylo věnováno dni D. Šlo i vidět jak seriál v poslední třetině už trochu ztrácel dech, ale poslední díl byl top... Přesto docela dobrý počin (ale vzhledem k tomu vysokému rozpočtu jsem čekal malinko více) pro fandy žánru a sečteno podtrženo spokojenost, protože mi je jasné, že nějakého dalšího velkého seriálu nebo filmu ze 2. světové války se v dohledné době jen tak nedočkáme, protože studnice nápadů je asi vyčerpána...8/10. ()

M.Z.A 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, přesto jsem zklamán. Na seriál jsem se těšil snad 20 let, rozpočet naznačoval, že půjde o podobné veledílo jako Bratrstvo neohrožených. Narozdíl od něho ale nevíme o postavách nic. Tvůrci se víc soustředili na to, aby piloti vypadali jako modelové na přehlídce, místo toho, aby nám dali možnost, se jim více dostat pod kůži. Pak by se možná nestalo to, že jakákoliv smrt v seriálu mi je u zadku. A to jsem hodně velká cíťa, co se týče válečných veteránů. Za nic také nestojí samotné letecké bitvy, kterých vlastně v seriálu není moc. Kdejaká hra s letadly na PC vypadá líp, než toto. O vyloženě špatných představách, jak letecké bitvy probíhaly, se ani nebudu zmiňovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ČEKÁ NÁS DLOUHÁ CESTA…“ Po bigoších a námořnících tady máme letce. Těžko říct, kdo z nich to má za války těžší… Každopádně nejvíc legrace zažijou ti prvně zmínění. Tak jako v seriálu. Tady jsou fajn ty letecký záležitosti. Vobčas napínavý, vobčas si uvědomím, jakej to musel fantastickej pohled, když všichni pospolu se stíhačkami letěli bombardovat… Bohužel život „na zemi“ je celkem nuda. Teda v týlu. Ne tak v zajetí nebo třeba při přistání na cizím území. Ale ty válečný akce jsou předvedeny perfektně!. Seriál dobrej, ale prostě to nutí porovnávat…    /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál byl natočen podle stejnojmenné knihy, kterou Donald L. Miller vydal v roce 2007. 2.) K seriálu patří doprovodný dokument „Krvavá stovka“. 3.) Série byla historiky kritizována za technické nepřesnosti. 4.) Thx za titule „Karel Himmer“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (105)

Zajímavosti (15)

  • K natočení seriálu byly vyrobeny tři B-17 repliky. Dvě z nich byly přesné repliky, ta další byla mírně větší, aby bylo více prostoru pro kameramany. (Dalfor)
  • Stroje B-17 Flying Fortress s rozpětím křídel 32 m, o jejichž posádkách se točí děj seriálu, potřebovaly k obsluze 10 mužů (pilot, kopilot, navigátor, bombometčík a střelci). Celkem bylo vyrobeno 12 731 kusů a stroj unesl 5 800 kg pum. (ApoloSC)
  • Podle původních plánů měla být celá série produkcí HBO. To se však změnilo z důvodu vysokých nákladů a tuto zakázku odřeklo. Seriál poté převzala společnost Apple. (Duoscop)

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama