Reklama

Reklama

Vládcové nebes

(seriál)
  • USA Masters of the Air (více)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvůrci:

John Orloff

Předloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (více)
(další profese)

Epizody(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Zajímavosti (15)

  • Stroje B-17 Flying Fortress s rozpětím křídel 32 m, o jejichž posádkách se točí děj seriálu, potřebovaly k obsluze 10 mužů (pilot, kopilot, navigátor, bombometčík a střelci). Celkem bylo vyrobeno 12 731 kusů a stroj unesl 5 800 kg pum. (ApoloSC)
  • 100. bombardovací skupina si vysloužila přezdívku „Krvavá stovka“ kvůli velkým ztrátám, které utrpěla při bojových misích, a nepatrnému procentu přeživších. (liebgott)
  • Seriál byl logisticky pořádným oříškem. Na devíti epizodách pracovalo 3 000 lidí. Steven Spielberg řekl, že je to největší projekt, na kterém pracoval. (Dalfor)
  • Na seriálu se pracovalo deset let. S rozpočtem 250 miliónů amerických dolarů se stal jedním z nejdražších seriálů v historii. (Dalfor)
  • K natočení seriálu byly vyrobeny tři B-17 repliky. Dvě z nich byly přesné repliky, ta další byla mírně větší, aby bylo více prostoru pro kameramany. (Dalfor)
  • B-17 Flying Fortress se stal se třetím nejvyráběnějším bombardérem všech dob za čtyřmotorovým Consolidated B-24 Liberator a víceúčelovým dvoumotorovým Junkers Ju 88. (Maulincio)
  • Seriál měl původně vzniknout pro televizní stanici HBO pod názvem „The Mighty Eighth“. (Maulincio)
  • Podle původních plánů měla být celá série produkcí HBO. To se však změnilo z důvodu vysokých nákladů a tuto zakázku odřeklo. Seriál poté převzala společnost Apple. (Duoscop)

Vládcové nebes - Část druhá (2024) (epizoda) (E02)

  • Když posádka hlásí při návratu napadení letouny Ju 88, ve skutečnosti vidíme těžké stíhače Bf 110. Tato chyba dodává paradoxně snímku na autenticitě, protože v bojové situaci se ne vždy povedlo identifikovat protivníka správně. (p3tris)

Vládcové nebes - Část třetí (2024) (epizoda) (E03)

  • Nálet na Schweinfurt a Regensburg 17. srpna 1943 patří vůbec k těm nejtragičtějším v celé historii 8. letecké armády. Jen 100. skupina přišla o 9 ze svých 21 nasazených B-17. Celkové ztráty činily 60 bombardérů a další desítky těžce poškozených. Z mise se nevrátilo 557 letců. Na palubách navrátivších se letounů bylo dalších 7 mrtvých a 21 zraněných členů osádek. (p3tris)

Vládcové nebes - Část devátá (2024) (epizoda) (E09)

  • Doprovodné P-51D Mustang s šachovnicovou přídí v úvodní scéně patří k 78. stíhací skupině. Konkrétně jednotce, která v té době operovala z anglického Duxfordu. (p3tris)

Vládcové nebes - Část devátá (2024) (epizoda) (E09)

  • Potraviny, které letadla shazovala hladovějícím Nizozemcům v rámci humanitárních operací Manna a Chowhound, ve skutečnosti nebyly na padácích, přestože se to často uvádí. (Jirka_Šč)

Související novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (více)

Reklama

Reklama