Reklama

Reklama

Temná polovina

  • Česko Temná půle (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalení druhého já rozpoutá opravdové peklo. Horor USA podle úspěšné novely Stephena Kinga. Jako chlapec trpěl Thad Beaumont nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jednou po cestě ze školy dokonce ztratil vědomí. Při operaci objevili lékaři v jeho mozku pulsující strukturu, kterou pokládali za nádor. Bylo to ale Thadovo "dvojče", které nemělo možnost se dostatečně vyvinout v děloze. Tkáň byla z mozku odstraněna. O 23 let později je z Thada učitel a spisovatel a neznámý vyděrač mu vyhrožuje, že prozradí Thadův pseudonym, pod kterým vydává knihy plné násilí. Thad se proto rozhodne veřejně se k podvodu přiznat a společně se svou ženou Liz uspořádá obřad, při němž svůj pseudonym pohřbí. Pár dní poté se rozpoutá peklo: několik lidí, kteří věděli o Thadově spisovatelské druhé tváři, jsou brutálně zavražděni ... (HBO Europe)

(více)

Recenze (70)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Filmy jako Temná polovina nejlépe demaskují, v čem je Stephen King výjimečný. I z celkem banálního horrorového příběhu dokáže udělat řemeslně slušné počtení, které má dar čtenáře vtáhnout do děje. Ale když se téhož příběhu ujme průměrný režisér a vypráví ho průměrným způsobem... zbyde překvapivě pouze průměrný příběh bez kouzla, nic víc. Stephen King potřebuje, aby jeho příběhy vyprávěl výjimečný filmař (viz Kubrick, Darabont), jinak z nich zůstane pouze stín. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tentokrát na kingovskou adaptaci nebudu přehnaně nadávat, ani kniha není žádný zázrak. Film se poměrně drží předlohy, ale to opět nestačí. Špatní herci, místy prkenné dialogy, napětí skoro nikde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na mňa bacha, Ted, lebo ak ma naštveš...“ TEMNÁ POLOVICA (alias TRETIE OKO) patrí k vrcholným dielam spisovateľa Stephena Kinga, pretože v plnokrvnom a husto napínavom psychologickom trileri dokázal jediný raz v kariére kvalitne skĺbiť svoj štýl so štýlom nie príliš sympatického chlapíka, akým bol jeho pseudonym Richard Bachman, ktorého knihy "Bežiaci muž" alebo "Dlhý pochod" sú ostré jazdy, ktorým však chýba práve typická kingovská literárna sympatickosť. Dopísania TEMNEJ POLOVICE sa Bachman už nedožil, ale kniha je mu venovaná a kto číta Bachmana aj Kinga, cíti vzácne skĺbenie obidvoch týchto štýlov. Námetu o spisovateľovi, ktorý pochová svoj pseudonym, ten však vstane z hrobu a začne vraždiť, čím sa chce prepracovať k svojej novej knihe, sa chopil v tom čase už kultový George A. Romero (NOC ŽIVÝCH MŔTVYCH, ÚSVIT MŔTVYCH, DEŇ MŔTVYCH), ktorý s Kingom v minulosti už spolupracoval (CREEPSHOW/1982) a jeho filmová verzie je... adekvátna. Solídne nakrútená, vraždiace scény nie sú len o krvi, dialógy prekvapivo fungujú a milým prekvapením sú herecké výkony inak skôr nehereckými výkonmi vyhlásených hercov (Timothy Hutton v dvoj úlohe spisovateľa a jeho nebezpečného alter ega s britvou, plus Michael Rooker ako kingovský šerif Pangborn). ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

V tomto případě jsem rád, že jsem před filmem četl knižní předlohu od S.Kinga, která mi přišla jako celkově lepší než samotný film, Film nemá žádné velké odlety od předlohy, což si cením, Teda B., Goerge Starka i šerifa Alana P. jsem si představoval úplně jinak pří čtení knížky, ale s obsazení mi asi jako jediný trochu vadil právě šerif. George A.Romero je dobrý režisér, ale mohl film trochu oživit, za tu dobu co trvá, má pár hluchých míst. Filmová adaptace mé oblíbené knížky dopadla průměrně, ale i tak sem rád, že jsem tento snímek viděl. 6/10* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale film je i na poměry adaptací Stephena Kinga dosti nezáživný, chybí mu atmosféra, tempo a napětí. Pro mě spíš slabší dvě hvězdičky, hodnocení tohohle kousku nejspíš zvedá přítomnost známého specialisty na horory - Romera - na režijním postu. Je to béčko jako vyšité, kvalita triků je nízká. Celkový dojem: 35 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha podle mě měla nakročeno k tomu stát se skutečnou hororovou klasikou, protože schizofrenický námět tématizující samotný proces tvůrčího psaní a obecně umělecké tvorby, je velmi silný, kniha je plná dobrých nápadů (pohlcené dvojče, vydírání spisovatele, falešný pohřeb alter ega, nejasné telepatické propojení Tada a Starka, úryvky z knížek Starka i Tada) a "high toned son of a bitch" alias "hajzl par excelance" Stark mě fascinoval. Bohužel něco knize k onomu statutu klasiky chybí a sám nevím přesně co. Filmová adaptace je předloze sice mimořádně věrná, ale je trestuhodně odfláknutá, unylá a působí televizním dojmem, což je dost smutné s ohledem na to, že pod ní není podčmrknutý nějaký televizní nýmand, ale Romero (podle mě stejně jeden z nejpřeceňovanějších hororových režisérů). Hutton je jako Tad fajn, ale Stark je v jeho podání jen karikatura a Rooker si jako šerif Pangborn vystačí s koženými xichty. Super plakát se Starkem držícím si před tváří břitvu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem o tom, že filmový zombie kráľ George Andrew Romero a geniálny spriadač literárnych horrorových diel spisovateľ Stephen Edwin King mali priateľský, navzájom sa rešpektujúci vzťah. Stephen King venoval pánovi Romerovi svoj román "Mobil" (Cell) a maestro Romero natočil filmovú adaptáciu niekoľkých Kingových poviedok (Creepshow) a ešte aj jeden jeho román. V roku 1993 zrežíroval podľa jeho predlohy snímok "Temná polovica" (The Dark Half). Päťhviezdičkový schizofrenicko-horrorový príbeh o spisovateľovi Thadovi  Beaumontovi napísal Stephen King na počesť a pamiatku svojho zosnulého alter ega Richarda Bachmana. Georege A. Romerovi sa to podarilo sfilmovať na pekné tri hviezdičky. *** ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Timothy Hutton svoju dvojrolu fakt zvláda, ale nie až natoľko, aby ma prinútil prikloniť sa k vyššiemu hodnoteniu, Romerova adaptácia Kingovho románu nie je totiž ničím viac, než priemerom. Náznaky atmosféry miestami sú (milujem jesenné popoludnia), no v porovnaní s knižkou mi príde, že všetko sa deje akosi prirýchlo (ja viem, večný problém adaptácií) a neviem si predstaviť, ako si v tom môže udržať 100% prehľad divák, ktorý ju nečítal. Zmien v porovnaní s predlohou je tu celkom dosť, od maličkostí nevyhnutných pre skrátenie stopáže o zbytočné súvislosti (fotograf Homer Gamache) až po zásadnejšie a viditeľnejšie zmeny, ktoré sa začínajú hromadiť predovšetkým v závere. Vraždy boli v knižke šťavnatejšie, vrabcov bolo viac a George Stark mal oveľa viac priestoru na hlášky ostré ako jeho britva a prezentáciu svojho zvráteného osobnostného kúzla, ktoré fascinovalo Thada, a vďaka ktorému si ho obľúbia aj niektorí čitatelia, napriek tomu, že ide o čistokrvného záporáka. "Remember, when you fuck with me, you're fucking with the best." ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch horších Kingových knih v jedné z těch horších kingovských filmových adaptací. Díky bohu za Vykoupení a Zelenou míli. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Temná polovina" nepatří zrovna k tomu nejlepšímu, co Stephen King napsal, ale stejně z béčkového námětu dokázal vytvořit mírně nadprůměrný román. Zkrátka to umí se slovy, dokáže nechat čtenáře nahlédnout až na samé dno duše vystupujících postav. Zprostředkovat podobnou psychologickou hloubku ve filmu je obtížné, pokud ne přímo nemožné. Filmová "Temná polovina" tedy působí jen jako tuctový, nepříliš strašidelný horor se slabou zápletkou, průměrným hereckým obaszením, průměrným úplně vším. Tohle na mě jednoduše nezapůsobilo. 45% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kingovy knihy jsou až na výjimky dlouhé, ale rozhodně nenudí. Romerův film je dlouhý, avšak napětí není takové, aby se člověk nedíval na hodinky. Jakási vnitřní rozpolcenost, kdy se osobnost rozdělí, případně jsou v jednom těle dva, nejlépe pak jeden temný, Kinga dozajista fascinovala. Podobné téma najdeme jak v Pavučině snů, tak třeba v jednom z posledních počinů - Outsiderovi. T. Hutton byl docela dobrý, což se rozhodně nedá říci o M. Rookerovi. Kamera možná mohla ukázat více než otevřenou lebku nebo útok ptáků, ale to by zase šla přístupnost nahoru, a tak u mordů si většinu musí divák domyslet. Pokud by ale film držel napětí, pak by to samozřejmě nevadilo. Osvěžující byla přítomnost vrabců - psychopompů. A dobrá hudba. Kniha se mi líbila více, tenhle film před lety také o trochu víc. Dabing od HBO (studio Fontána) byl naprosto otřesný. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel nejhorší Romero a jedna z nejnudnějších Kingovek co jsem viděl, fakt jsem se nebetyčně nudil a to jsem se tak těšil protože spojení těhle dvou jmen muselo prostě vyjít. Už od začátku jsem věděl že něco není v pořádku. Je rpavda že operace byla pěkná ale pak se celej film strašně utlumil a přešel do neuvěřitelně nudných keců který mě nebavily, občas nějakej pokus o napětí moc nevyšel. Herci odvedly kvalitní práci a i hudba od Younga byla dobrá leč několikrát Young ukázal že má navíc, ale poslouchat se to dalo v pohodě. Konec byl též dost dobrej ale bohužel film trvá 2 hodiny a já se z toho více jak polovinu nudil, škoda mohlo to dopadnout daleko lépe. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hororový B-klasik George A. Romero se pustil do adaptace knihy Stephena Kinga a vyšel mu z toho jakýsi guláš kategorie AB, chvílemi nudné pasáže se střídají s napínavými momenty, bohužel toho druhého je pomálu, Dark Half není odpad, stačí však na jedno zhlédnutí ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Hlavným heslom producentov pri kingovi je nechať obal a už len škrtať. Atmosféra šla na prechádzku, herci asi štrajkovali, no aspoň že tie digitálne vtáky ma prekvapili. A je tam aj nejaký zhnité mäsko, čo viac od Romera chcieť... Iba ak zombíkov. PS taky Kubrick dokatoval scenar k OSVIETENIU oveľa viac, ale on je pán režisér a Romero len béčkar, ALE zato kultový, údajne... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zatím nečetl, ale předpokládám, že bude lepší než tenhle film od Romera. Námět je dobrý, ale zpracování mi zrovna nesedlo a něco mi k lepšímu hodnocení scházelo. Možná menší stopáž, atmosféra nebo lepší herecké výkony. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

King v té nejčistší podobě, bohužel ve slabší režii George Romera, kterému více slučí jeho oblíbení zombící. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne. Ta původní Kingova knížka je takový slušný nadprůměr, film je bohužel spíš podprůměr. Je moc doslovný, chybí mu atmosféra a nějaký pocit strachu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který jsem při prvním shlédnutí ani moc nepochopil. Podruhé už to bylo lepší, ale je zde k vidění spousta blbostí, které mě docela otrávily. Výběr herců moc dobrý nebyl a přestože nepodali zas až tak špatné výkony, hlavní hrdina chtěl prostě vyměnit. Konec se už nesl v jakémsi duchu fantasmagorie, která v knize funguje na jedničku, ale ve filmu to byla doslova bída. Nevím jestli to bylo tím, že se všechno odehrávalo ve tmě, ale kromě nalétávání ptáků a postupného rozkladu zlého Starka mě poslední půlhodina vůbec nebavila. ()

Reklama

Reklama