Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (370)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Moja "obľúbená" režisérka zase raz nesklamala. Režijne asi jej najlepší film (čo však bude zrejme i zásluha Rudolfa Biermanna), herecky vcelku dobre obsadený a s témou, ktorá má potenciál patrične rezonovať. Lenže jej zápletka veľmi nefunguje sama o sebe, pretože až príliš veľa scén je účelovo vyskladaných s cieľom mimoriadne polopatisticky parazitovať na realite. Čo je v snímke, ktorá sa snaží hneď v úvode presviedčať diváka, že ide o fiktívny príbeh, zbytočne alibistické a vlastne i trochu pokrytecké. Vlastná scenáristická invencia sa prejavuje akurát v niektorých zjavných mystifikaciách, ktoré však v danej podobe ešte viac podtrhujú celkovú účelovosť a hru na realitu - a to mi vadí rovnako ako vyložene čiernobiele postavy, občas až nelogická zhustenosť deja, či celková rutinnosť, s akou tvorcovia odškrtávajú jeden predvídateľný moment na druhým. Na jednej strane som vlastne i rád, že slovenský film dokáže v kinách takto výrazne uspieť. Sviňa je však pomerne falošná záležitosť, ktorá pritom vydáva samú seba za veľkú udalosť, len preto, že hovorí o dôležitých veciach. O to viac je potrebné rozlišovať, že silná téma sa automaticky nerovná silný film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ohánění se skutečnými událostmi na mne nefunguje, pokud je film po všech stránkách špatný. Všechny postavy jsou plakátově černobílé, děj je natolik zhuštěný, až jsem si občas nebyl jistý, zda nekoukám na nějakou sestříhanou verzi (ostatně i nahoře v záhlaví to vypadá, že něco o pět minut delšího existuje), vizuálně ani herecky tu není nic podnětného. Takže pro mne jen aktuální politická rychlokvaška (30%). ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Současných slovenských filmů se ke mně dostane naprosté minimum (řekl bych, že se jich ročně asi ani moc netočí), ale když už se poštěstí na nějaký narazit, tak jsem snad pokaždé byl nadšený (z posledních let se mi vybavují třeba filmy Špína nebo Kandidát, které mi i přijdou podobného ražení jako Sviňa). Jozef Vajda v hlavní roli je absolutně bezchybný a bavil mě i zbytek herců (za zmínku stojí např. hodně atraktivní Gabriela Marcinková). Naprosto chápu, že 2 roky po Kuciakově smrti přišli Slováci s filmem, který toto téma zpracovává - ten krátký časový odstup je za mě v pohodě, spíš si jenom říkám, jestli ten film bude za něco stát třeba i za 20 let, až si to už nebude nikdo pamatovat... Každopádně celkem mě překvapuje ta silná kritika od Slováků, kterou zde vidím v mnoha komentářích; možná jenom neznám tak dobře ten kontext, ale osobně mi na tom filmu asi nic zásadního nevadí a sednul mi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce docela vydařené dílo, ale u podobných filmů mám problém se scénářem a postavami a zde to není výjimkou. Jsou zde jasně definované postavy, které se nijak nevyvíjí a jejich charaktery jsou po celou dobu neměnné. Je to tak rozdělené na jasně kladné postavy, (těm se stanou špatné věci) neutrální postavy (ty diváka nezajímají) a ultra svině (těm se nic nestane) a to mi vadí a vytrhává mě to z jakéhokoliv napětí, zvláště pokud jsou herci tak špatní jako zde. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě spokojenost. Má to spád, skvěle se na to kouká, Vajda jako mafioso je dokonalý. Sice nevěřím že by děti které děti sebral soud, nedokázaly něco kváknout, ale dramatizaci to tady prospělo. Atraktivní prostředí (ty mrakodrapy v Blavě jsou mazec), hodně odhalených hereček (Marcinková nahoře bez kopuluje ve vířivce, Droppová a Dubayová nahoře bez, pro starší ročníky i Mórová). A neodbytný pocit, že dost z toho se takhle nějak nedávno stalo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)
  • „Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,“ prohlásil o filmu režisér Rudolf Biermann. (Duoscop)

Reklama

Reklama