Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (370)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Je docela vtipné si ve zdejších komentářích přečíst moudra nějakých zdejších neinformovaných retardů, kteří byli zřejmě zrovna v umělém spánku, když se celým Slovenskem a snad skoro i světem prohnala kauza ohledně chladnokrevné objednané vraždy novináře Kuciaka. Za mě velmi zdařila dramatizace celé této kauzy, která má velmi hezky napsaný provokativní scénář. Navíc má film příjemně svižné tempo a minimum vatových scén. Trošku škoda sotva průměrných hereckých výkonů, kvůli kterým snímek zřejmě nemá tak silný dopad, jak by si zasloužil. Rovněž jsem si vybral ke zhlédnutí hezkou dobu, kdy si Slovensko Fica znovu vyvolilo za svého spasitele. Někdy je až smutné, jak krátkou paměť některé národy mají. Na druhou stranu nám ti příčetnější Slováci nemusí moc závidět. S tou fanatizovanou sebrankou kolem Fialovýho hnusu jsme to rozhodně taky nevyhráli. Třeba se o nich taky časem dočkáme nějakého hezkého mafianského filmu. S ohledem na mafiánské konexe současného ministra vnitra, který přišel kradením zbavovat Česko korupce, je to zřejmě jen otázkou času. [77 %] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce docela vydařené dílo, ale u podobných filmů mám problém se scénářem a postavami a zde to není výjimkou. Jsou zde jasně definované postavy, které se nijak nevyvíjí a jejich charaktery jsou po celou dobu neměnné. Je to tak rozdělené na jasně kladné postavy, (těm se stanou špatné věci) neutrální postavy (ty diváka nezajímají) a ultra svině (těm se nic nestane) a to mi vadí a vytrhává mě to z jakéhokoliv napětí, zvláště pokud jsou herci tak špatní jako zde. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekaná pecka ze Slovenska mě udeřila přímo mezi oči a dost možná nejlepší tuzemský film posledních pár let. Sviňa je regulérní Gangsterka, kde funguje přesně vše jak má. Jozef Vajda hraje mafiána absolutně přesvědčivě a divím se, že film je nakonec pouhou fikcí. Je zde prohnilý politický systém, obchod s bílým masem, nucený sex, drogy, vraždy, podrazy, žurnalisté. Absolutně mě film svými kvality vykolejil a Sviňa se dostává na Evropskou úroveň a má blízko k Italským či Francouzským gangsterkám. Pro našince a milovníky mafiánských filmů takřka povinnost. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost*****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

2525 komentár som sa rozhodol venovať filmu ktorého načasovanie bolo zámerne nastavené tak aby ovplyvnilo výsledky volieb. Čo sa mu podarilo, súdiac podľa reakcie nielen kolegov z práce ale aj "talentovaných" futbalistov s právom prvykrát pristúpiť k volebnym urnám. V komentári nebudem riešiť fiktívny dej ani postavy, ani traumu autora knižnej predlohy či už z cirkvi alebo z konkrétnych jednotlivcov. Čakal som že filmu udelím ešte len 18 odpad! z takmer 5.500 hodnotení ale nestalo sa. Naozaj mal veľmi dobré momenty, silné momenty ktoré človeka prinutili zamyslieť sa. Avšak tento počin bol úplne zatienený vulgárnym prejavom, afektovaným Vajdom (pri spŕške nadávok som sa bál že tie sliny ktoré pri tom ako kričí mi zaplavia podlahu v o ývačke) a to je moment v ktorom autori prestrelili. Svoj účel splnili, podarilo sa im osloviť širšie masy ktorým stačí pustiť si slovenský rap "som odpad a viem iba pitchovať, keket pitcha poďme spolu rapovať" a sú v siedmom nebi. A netvrdím že vysoké hodnotenie filmu dávali iba "jednoduchší" ľudia. Nie je tomu tak. Silný politický odkaz tohto filmu však dokázal zrejme ovplyvniť aj úsudok inteligentnych ľudí. Mne to však nestačilo, práve naopak. Ja k dobrému hodnoteniu potrebujem trochu viac ako plejádu nadávok najhrubšieho zrna a spájanie súvislostí tak aby sa čo najviac podobali realite. Pri takomto filme potrebujem dôkazy a slušné prostredie. Keď budem mať chuť vypočuť si množstvo nadávok bez zmyslu pôjdem si pozrieť v nedeľu dopoludnia zápas neďalekých Hrabušíc v 5.lige. Zážitok bude rovnaký... ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Scény z domu novinára a jeho snúbenice boli nakrúcané v renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. (Plaque)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)
  • Vytvoriť titulnú skladbu k filmu oslovili tiež Katarínu Koščovú. Tvorcovia nakoniec vybrali skladbu od skupiny Hrdza. (giaruj)

Reklama

Reklama