Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (CinemArt)

(více)

Recenze (370)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je jasný a karty sa rozdajú, tak aby sa pochopilo, kto je kto. Aj keď ma to zo začiatku moc nebavilo a chytilo ma to až d polky kedy "Kuciak" začne svoje vyšetrovanie, nakoniec som spokojný. Herecký je to fajn obsadené (obzvlášť Vajda si to neskutočne užíva), je to drsné a štipľavé svojím slovníkom, ale nejaké výraznejšie emócie tomu chýbajú a tak to nemá taký dopad na diváka ako si zrejme tvorcovia mysleli, že bude mať. Zvyšok sa mi písať, nechce pretože to trefne napísal Cervenak, tak sa presuňte tam. 60% - 3* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

V podstate 3. séria Za sklom s inými hercami, množstvom vulgarizmov a kopou nahoty. Vo výsledku som dostal sledovateľný thriller, na ktorom mi asi najviac prekážalo to isté, čo aj na seriáli Za sklom – nadmerné kopírovanie z prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne aj u nás sa môže natočiť dobrý film, a nemyslím si, že by si zaslúžil tak nízke hodnotenie. Na červené čísla rozhodne má. Pomerne jasne poukazuje na princíp fungovania našej politiky, za čo veľké plus. Myslím, že pred pár rokmi by niečo takéto ani nevyšlo. Netvrdím, že všetky fakty sú kóšer, minimálne jedna dejová linka bola nafúknutá, ale to len preto aby sa dej mohol lepšie zlepiť a zlepšila dramatizácia už aj tak ľudsky odporných udalostí. A Vajda... no ten bol perfektný, s tým brušiskom a v nafukovacej kačici... to nemalo chybu. A Kočnera zahral vynikajúco, i napriek tým vulgarizmom, aj keď na druhú stranu je jasné, že tam patrili. Za mňa veľká spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tímhle u mě Slováci zabodovali. Snímek mě chytil hned od začátku a nepustil až dokonce. V tomhle případě je mi i celkem jedno do jaké míry je film inspirovaný skutečnými událostmi nebo co z toho jsou jen domněnky, spekulace či úplná fikce. Hlavně že se u filmu člověk nenudí. Kromě obsazení Andreje Remeníka do role novináře, který se mi tam vůbec nehodil vyšlo i herecký obsazení. Mezi všemi určitě kraloval Jozef Vajda. Přeci jenom bych filmu vytknul jednu podstatnou věc. A v tomhle případě si dovolím použít část komentáře uživatele Enšpígl s kterým plně souhlasím " Občas mi ten film přišel příliš "zrychlený" a v mnohém nedovyprávěný ". I tak je Sviňa nečekaným překvapením. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Současných slovenských filmů se ke mně dostane naprosté minimum (řekl bych, že se jich ročně asi ani moc netočí), ale když už se poštěstí na nějaký narazit, tak jsem snad pokaždé byl nadšený (z posledních let se mi vybavují třeba filmy Špína nebo Kandidát, které mi i přijdou podobného ražení jako Sviňa). Jozef Vajda v hlavní roli je absolutně bezchybný a bavil mě i zbytek herců (za zmínku stojí např. hodně atraktivní Gabriela Marcinková). Naprosto chápu, že 2 roky po Kuciakově smrti přišli Slováci s filmem, který toto téma zpracovává - ten krátký časový odstup je za mě v pohodě, spíš si jenom říkám, jestli ten film bude za něco stát třeba i za 20 let, až si to už nebude nikdo pamatovat... Každopádně celkem mě překvapuje ta silná kritika od Slováků, kterou zde vidím v mnoha komentářích; možná jenom neznám tak dobře ten kontext, ale osobně mi na tom filmu asi nic zásadního nevadí a sednul mi. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomu formátu; takmer doslova kopírovať realitu, skutočné postavy, udalosti a hlášky, a zároveň zliepať napríklad Tománkovú a Zsuszovú do jednej osoby, pridať tam pre radosť ešte ďalšiu vraždu, a kto bola vlastne hlavná postava? Snaď ne Wagner? To bola čisto postava bez charakteru. Vznášajúc sa nad Bratislavou, bez zrejmého cieľa. Ok, vládnuť. Chcem tým povedať, že žiadna zo záporných postáv nedostala pre rozvinutie nejakého charakteru dostatok miesta. Celkovo je ten príbeh divne rozprávaný. Prvá polka o Čistom dni, druhá o Kuciakovi. Polepené jedno s druhým, meniac skutočné súvisy (vinníkov, udalosti). Jak keby na poviedky. A niekde v pozadí Ficomafia a ešte ďalej Kočner. Nerozumiem tomu. Na druhú stranu, niekoľko scén je natočených naozaj obstojne. Hlavne väčšina scén s Kuciakom, hlavne všetky scény s Kuciakom a Kušnírovou; a samotná vražda; dostatočne málo exploitačne, aby neparazitovala na ich smrti, dostatočne znepokojivo, aby dokázali vytvoriť (očakávaný) vrchol filmu. A to málo s Troškovou. A Kaliňák. Pri svojej slávnej kokainovej tlačovke. Ja som sa väčšinu filmu presmial. Ako vážne, to boli miestami strašné bomby. :D Knihu som nečítal. Nečítam tento druh literatúry (inak Šoltésa, samozrejme, čítam). Doteraz neprekonaný v žánri slovenská politická reality show, naďalej zostáva Havranov Kandidát. A Solčanská nikdy nebude dobrá režisérka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solčanská to opäť zubami nechtami dala na priemer, pričom Sviňa je technicky určite lepšie zvládnutá než Únos. Trochu sa obávam, že za to môže viac menej Biermann. Ak sa pozrieme na Sviňu ako na politický triler bez prizerania sa na reálne okolnosti cez lupu, tak mi vychádza nasledovné. Scenáristi si nedokázali ujasniť, kto je hlavná postava. Pritom film nepripomína ani klasickú mozaiku príbehov, kde to nevadí. Výsledok je potom taký, že tu máme najskôr viacero scén s predstaviteľmi cirkvi. Tí sa potom na hodinu odporúčajú. V polovici je nám zrazu predstavený novinár, tu hneď je z neho hlavná postava a na konci sa zase vracajú cirkevní hodnostári, aby len niečo múdre povedali. Celá linka s kšeftami s cirkvou tak všetko zbytočne zdržuje a odkladá. Nerozumiem, prečo Sviňa nemohla byť hneď od začiatku filmom s jasným zameraním na novinára ako jasnú hlavnú postavu a jeho vyšetrovanie. Sviňa by tak mohla byť zovretejšia, napínavejšia a nemusela tak zakrývať nedostatky za pátos v závere a tú spoločenskú nadhodnotu, ktorá automaticky akože všetky nedostatky zmazáva, pretože odvaha tvorcov a podobne. Bohužiaľ to tak úplne nefunguje. Nakoniec som ale viac spokojný, než som dúfal. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Je docela vtipné si ve zdejších komentářích přečíst moudra nějakých zdejších neinformovaných retardů, kteří byli zřejmě zrovna v umělém spánku, když se celým Slovenskem a snad skoro i světem prohnala kauza ohledně chladnokrevné objednané vraždy novináře Kuciaka. Za mě velmi zdařila dramatizace celé této kauzy, která má velmi hezky napsaný provokativní scénář. Navíc má film příjemně svižné tempo a minimum vatových scén. Trošku škoda sotva průměrných hereckých výkonů, kvůli kterým snímek zřejmě nemá tak silný dopad, jak by si zasloužil. Rovněž jsem si vybral ke zhlédnutí hezkou dobu, kdy si Slovensko Fica znovu vyvolilo za svého spasitele. Někdy je až smutné, jak krátkou paměť některé národy mají. Na druhou stranu nám ti příčetnější Slováci nemusí moc závidět. S tou fanatizovanou sebrankou kolem Fialovýho hnusu jsme to rozhodně taky nevyhráli. Třeba se o nich taky časem dočkáme nějakého hezkého mafianského filmu. S ohledem na mafiánské konexe současného ministra vnitra, který přišel kradením zbavovat Česko korupce, je to zřejmě jen otázkou času. [77 %] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný slovenský snímek, který popisuje pád Ficovy vlády a okolnosti vraždy Jána Kuciaka. Z právních důvodů byla změněna jména postav, ale každému asi dojde, o koho jde. Řeší se tu i dohazování holek z dětského domova vlivným funkcionářům atd. Je to fakt šílené, co se ještě nedávno dělo u našich sousedů. U nás na tom nejsme o nic lépe. Snad někdy bude těmto praktikám konec a my budeme moc žít ve slušné zemi... "Já si nenechám rozjebat vládu!" ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Takmer po štyroch rokoch som sa dostal k sledovaniu tohto filmu. Mal som to v pláne, pretože som zobrazované udalosti vnímal v reálnom čase.  A práve to sa paradoxne ukázalo byť najväčšou slabinou. Film bol podľa mňa príliš doslovný, až na hranicu hraného dokumentu a súčasne príliš roztrieštený na to, aby mu rozumel aj niekto v zahraničí. Prípadne domáci o nejakých 10 - 20 rokov. Okrem tej dokumentárnosti mi už prekážali iba obvyklé nedostatky súčasných slovenských filmov - zlý zvuk a  nadmiera vulgarizmov. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Môj názor na film "Sviňa" bude trošku zložitejší. No je treba si niečo povedať. V prvom rade poviem, že sa na film dá pozerať dvomi očami. Ako fiktívny príbeh (ako sa to na začiatku prezentuje) alebo ako film inšpirovaný skutočnosťou. Ako fiktívny príbeh to podľa mňa funguje veľmi dobre. Ako príbeh podľa skutočnej udalosti je to dobré tiež, no myslím si, že trošku mohli tvorcovia lepšie spracovať časovú líniu. Pretože miestami vôbec nemám šajnu koľko rokov alebo mesiacov od jednotlivých udalostí uplynie. A tvorcovia miestami chcú toho ukázať veľmi veľa. Môj pocit je, že ak by sa sústredili na niektoré udalosti trošku viac, mohol byť film o niečo silnejší. Myslím si, že ho ale veľmi výrazne zdvíhajú jeho herecké výkony. Najmä keď viete, koho títo herci v skutočnosti reprezentujú (aj keď podobnosť čisto náhodná - jak inak). Jozef Vajda je vynikajúci. Marko Igonda takisto. Myslím si, že si dokonca priam ukážkovo osvojil predsedovu rétoriku. Spolu aj s miestami, kde rád dáva prestávky. A samozrejme si vypočujeme aj nejaké známe výroky. Diana Mórová je takisto skvelá. A je skoro až fascinujúce ako jednoducho sa dali niektoré veci pre ňu vybaviť. Pri niektorých scénkach v tomto "resocializačnom zariadení" mi bolo vnútorne horšie ako keď som pozeral "Špinu". Vie to byť skutočne silné. No potom sú tu momenty, kde film vyslovene premrhal svoj potenciál. Nechcem ísť do spoilerov, no povedzme, že počas filmu sa objaví jedno telo. A myslím si, že to malo byť zachytené oveľa silnejšie. Pretože potenciál k tomu, aby sa tam niečo pridalo bol. Lenže film sa snaží zachytiť toho čo najviac. A tam to trošku začína zlyhávať. Pretože radšej by som sa viac venoval iným miestam viac. Napriek tomu si ale myslím, že film je treba vidieť. Hlavne teraz pred voľbami. Pretože je smutné, že najsilnejšou stranou na Slovensku sú stále najväčší pokrytci a zlodeji. A je to tak paradoxné, až je mi z toho zle. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ohánění se skutečnými událostmi na mne nefunguje, pokud je film po všech stránkách špatný. Všechny postavy jsou plakátově černobílé, děj je natolik zhuštěný, až jsem si občas nebyl jistý, zda nekoukám na nějakou sestříhanou verzi (ostatně i nahoře v záhlaví to vypadá, že něco o pět minut delšího existuje), vizuálně ani herecky tu není nic podnětného. Takže pro mne jen aktuální politická rychlokvaška (30%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sviňa je taká čitateľná a doslovná, že ak by na to pozeral akýkoľvek cudzinec, tak sa v tom bez problémov orientuje. Páčilo sa mi to o malý kus viac ako Solčanskej predchádzajúce dielo. Spracovanie nie zlé, hudba pasujúca a tí dobrí herci hrali naozaj dobre. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě spokojenost. Má to spád, skvěle se na to kouká, Vajda jako mafioso je dokonalý. Sice nevěřím že by děti které děti sebral soud, nedokázaly něco kváknout, ale dramatizaci to tady prospělo. Atraktivní prostředí (ty mrakodrapy v Blavě jsou mazec), hodně odhalených hereček (Marcinková nahoře bez kopuluje ve vířivce, Droppová a Dubayová nahoře bez, pro starší ročníky i Mórová). A neodbytný pocit, že dost z toho se takhle nějak nedávno stalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľké prekvapenie. Mentálne som bol dlhodobo nastavený na jasný odpad - nemám rád, keď sa takzvaní umelci tvária, že ich povolaním nie je komedianstvo, ale snažia sa ovplyvňovať verejnú mienku svojimi vraj intelektuálnymi názormi. Nemám rád, keď film slúži ako propaganda, najmä ak úmyselne ide do kín tesne pred voľbami. Ale hodnotím odhliadnuc od toho. Na slovenský politický thriller to je nakrútené pútavo, zaujímavo, vidíme tam samozrejme paralely s reálnymi osobami a udalosťami, a hoci niečo je domyslené, všetko sedí ako skladačka do seba. Plusom sú mužské herci, všetci traja hlavní zvládli svoje roly nad mieru, ale Vajda bol absolútnou jednotkou. Napriek tomu, že kniha je vulgárna, film sa toho do istej miery vyvaroval, čakal som tam toho viac. Rovnako film nebol taký brutálny, ako som čakal, ja by som v určitých scénach pritvrdil, téma zneužívania aj vražda novinára mohla byť priblížená detailnejšie. No a mínusom sú herečky, tie zase nič neukázali okrem nahoty a taká Marcinková ani to. Celkovo hodnotím nadpriemerne. A je naozaj zaujímavé, kam sme sa ako národ dostali, keď najpredávanejší knižný titul na pultoch sa volá Sviňa. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu naprůměrný politický thriller, dost schématický. Poslanec je opilec, tlustý mafián má rád tepláky a zlaté řetězy, bohatí se válejí na jachtách nebo ve vířivkách, burani se nenasytně nacpávají. Nechybí obleky od sponzora filmu. Jak začne kriminálka, zvýší se napětí. Slovenští herci trochu přehrávají. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce docela vydařené dílo, ale u podobných filmů mám problém se scénářem a postavami a zde to není výjimkou. Jsou zde jasně definované postavy, které se nijak nevyvíjí a jejich charaktery jsou po celou dobu neměnné. Je to tak rozdělené na jasně kladné postavy, (těm se stanou špatné věci) neutrální postavy (ty diváka nezajímají) a ultra svině (těm se nic nestane) a to mi vadí a vytrhává mě to z jakéhokoliv napětí, zvláště pokud jsou herci tak špatní jako zde. ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Napriek všetkým klišé a plytkému podaniu sa nedá s imaginárnym nadhľadom odbiť istú hodnotu reálii a výpovede doby, kopírujúcu toľko krát zopakované citácie z médii a zmieňovaných káuz. U slovenských filmov z poslednej doby ma celkom mrzí, že sa ¨väčšina postáv vyjadruje ako oravák po piatich borovičkách. Pardon, teda horšie. Z filmu o slovenskom western-lande si dovolím zacitovať obľúbený dialóg. Jednoducho Mária (chodí a veľmi nahlas jačí): "Toto fakt ne! Vyzerám teraz jak ňáka chudera. Bársjaký degeš si ma bere do huby, o ktorého by som ani bicykel neoprela!" Hranol (vylieza zo sprchy a flegmaticky vracia úder) "Nečítaj to!" J.M (stále jačí).: "Mama to číta! Aj oco! Aj babka!" Hranol (energicky): "...tak nech to nečítajú." J.M.: "Celá dedina to číta!!! Mám dať rozhlásiť obecným rozhlasom, nech nekukajú telku?!" Hranol (precítene) "Vieš, čo k tebe, cítim, vieš to?" Bizardná situačná komédia, ale čosi to vystihuje, bavím sa. ()

Reklama

Reklama