Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (370)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomu formátu; takmer doslova kopírovať realitu, skutočné postavy, udalosti a hlášky, a zároveň zliepať napríklad Tománkovú a Zsuszovú do jednej osoby, pridať tam pre radosť ešte ďalšiu vraždu, a kto bola vlastne hlavná postava? Snaď ne Wagner? To bola čisto postava bez charakteru. Vznášajúc sa nad Bratislavou, bez zrejmého cieľa. Ok, vládnuť. Chcem tým povedať, že žiadna zo záporných postáv nedostala pre rozvinutie nejakého charakteru dostatok miesta. Celkovo je ten príbeh divne rozprávaný. Prvá polka o Čistom dni, druhá o Kuciakovi. Polepené jedno s druhým, meniac skutočné súvisy (vinníkov, udalosti). Jak keby na poviedky. A niekde v pozadí Ficomafia a ešte ďalej Kočner. Nerozumiem tomu. Na druhú stranu, niekoľko scén je natočených naozaj obstojne. Hlavne väčšina scén s Kuciakom, hlavne všetky scény s Kuciakom a Kušnírovou; a samotná vražda; dostatočne málo exploitačne, aby neparazitovala na ich smrti, dostatočne znepokojivo, aby dokázali vytvoriť (očakávaný) vrchol filmu. A to málo s Troškovou. A Kaliňák. Pri svojej slávnej kokainovej tlačovke. Ja som sa väčšinu filmu presmial. Ako vážne, to boli miestami strašné bomby. :D Knihu som nečítal. Nečítam tento druh literatúry (inak Šoltésa, samozrejme, čítam). Doteraz neprekonaný v žánri slovenská politická reality show, naďalej zostáva Havranov Kandidát. A Solčanská nikdy nebude dobrá režisérka. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tímhle u mě Slováci zabodovali. Snímek mě chytil hned od začátku a nepustil až dokonce. V tomhle případě je mi i celkem jedno do jaké míry je film inspirovaný skutečnými událostmi nebo co z toho jsou jen domněnky, spekulace či úplná fikce. Hlavně že se u filmu člověk nenudí. Kromě obsazení Andreje Remeníka do role novináře, který se mi tam vůbec nehodil vyšlo i herecký obsazení. Mezi všemi určitě kraloval Jozef Vajda. Přeci jenom bych filmu vytknul jednu podstatnou věc. A v tomhle případě si dovolím použít část komentáře uživatele Enšpígl s kterým plně souhlasím " Občas mi ten film přišel příliš "zrychlený" a v mnohém nedovyprávěný ". I tak je Sviňa nečekaným překvapením. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tady je inspirace celkem jasná a i ten, kdo se o dění na Slovensku zajímá jen okrajově, si celkem snadno dokáže dosadit skutečné osoby za ty "fiktivní". Na druhou stranu režisérská dvojice občas zabrousí až na hranu absurdity a konkrétně pozadí vzniku nové politické strany mi přišlo trochu přepálené. Nicméně tu hranu nikdy úplně nepřekročí, takže divákovi zůstává nepříjemný pocit, že to klidně takhle mohlo být. Kor když to herci v čele s Vajdou, který je víc Kočner než Kočner sám, zahráli na výbornou. Jedinou výtku mám k přílišné zkratkovitosti. Film je nabitý událostmi, které jsou poskládány do srozumitelného celku, ale není tu čas navázat nějaký vztah k postavám, což platí zejména pro mladého novináře a jeho snoubenku. Rozpracovat by zasloužily i další linky, ať už ta církevní, nebo ta premiérská. Vlastně by vůbec nebylo od věci, kdyby po tomhle hrábl Netflix. Třídílná minisérie s devadesátiminutovými epizodami by tomu slušela. Každopádně na Slovensko letí potlesk za odvahu a jsem zvědav, jestli se pochlapí i naši filmaři. Materiálu máme víc než dost. Bohužel. 80% ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak som si to v TV od našich bratov konečne pozrel a mám z toho zmiešané pocity. Po roku od vzniku a od volieb sa ukazuje, že všetko, čo je tu zobrazené, je len slabý odvar skutočných udalostí za posledné roky počas ktorých nám vládla mafia Smeru. Lenže štýl filmu je tak prehnaný, že som mal pocit, že sledujem celovečerný videoklip k pesničke od Zóny A - Chleba. Samý kokot, piča, piča, kokot, kurva, piča, kokot. Aj na satiru to je príliš WTF. Skoro všetky tie postavy mi pripadali trápne a Ficko tu bol za takého chudáka, že som ho mal skoro chuť ľutovať. Čo je to posledné, čo by som chcel. Jediný, kto ma bavil bol Vajda, ktorý išiel na takú hranu, že to bolo miestami aj vtipné. Dvakrát nadšený z formy filmu teda nie som (technická stránka je ale prvotriedna), ale aj tak by ma zaujímalo ako by vyzeralo pokračovanie v ktorom by ukazovali jak zatvárajú jedného vysoko postaveného šéfa polície za druhým do basy a Bobo sa snaží s novým Hlasom mafie vyvolať predčasné voľby, lebo sa bojí, že skončí v base. 3/10. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)
  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Scény z domu novinára a jeho snúbenice boli nakrúcané v renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. (Plaque)

Reklama

Reklama