Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Recenze (269)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nemožno spochybniť perfektné vystihnutie postapokalyptickej atmosféry. Prvá polhodina, kedy sme doslova vhodený do sveta chaosu, je super. Ale s pobývaním štvorice osamostených hrdinov v obchoďáku, do ktorého sa uchýlia, začína tempo filmu upadať. George A. Romero sa snaží obohatiť hororové zombie peklo o prepracované postavy a jemnú psychológiu medzi nimi, no venuje im viacej priestoru, než je pre film zdravé. Dvojhodinová stopáž, z ktorej si nakoniec odnesiete pocity krvavo-komicko-akčno-psychologického gulášu je predsa len prehnaná. Kritika konzumnej spoločnosti je ale správne dekadentná a slušne upgraduje inú kritiku spoločnosti z predchádzajúcej romerovky Night of the Living Dead. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se současným remakem v této Romerově klasice zombíci nejsou tím prvkem, který by naháněl strach. Lehce ironicky řečeno, místo nebezpečných predátorů se tu komíhají mátožní chudáčci, které můžete mlátit pěstí, strkat je či rozetírat jim dorty po tváři a celkem nic moc vám nehrozí. Samozřejmě, že trochu přeháním, ale občas byla nemohoucnost mrtvolných hladovců opravdu do očí bijící. Pokud jde o masky, ve srovnání třeba s Fulciho zombíky jsou zde ti Romerovi v drtivé míře pouze bledí ve tváři a vizuálně spíše připomínají člověka, který snědl něco špatného a pochoduje na záchod, aby se vyzvracel. Vážně pojaté scény se tu schizofrenně bijí s ironickou nadsázkou, ale díky bohu za ní. Tolik proklamovaná kritika konzumní společnosti, která nemůže žít bez svých supermarketů ani po smrti (huh!! toť ale protimluv:o), není zase tolik výrazná a co moc Romerovi nejde, je psychologizace postav. Z možnosti přiblížit pocity lidí, kteří žijí v izolaci obklíčeni hordou "živých mrtvých" a se svým novým osudem se musí psychicky vyrovnat, šlo vymáčknout mnohem více a především zajímavějším způsobem. Takhle Romero místama nudí a uspává, místama baví, ale určitě tu chybí nějaká stěžejní scéna, která by se člověku zaryla do hlavy razancí zombího kousnutí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $5,100,000Tržby Celosvetovo $55,000,000▐ Tak toto Romerovi krásne vyšlo, vydarený príbeh, maximálne využité prostredie supermarketu, skvelá akcia, triky a niektoré masky a utrhnuté končatiny stoja za to. /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ke společnosti nejkritičtější (oblíbená to autorova disciplína), nejaktuálnější, nejvtipnější, nejcyničtější, na postavy nejvíce zaměřený, nejakčnější, ale zároveň kvůli druhé polovině i nejrozvláčnější Romero. Platí o režisérském sestřihu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romero má zvláštní smysl pro humor, který je mi ale sympatický. Zombie jsou zde neuvěřitelně pomalé a když si dáváte pozor, tak docela i neškodné. Lidé si z nich chvílema i dělají srandu a dokonce jim o ksichty rozmazávají talíře se šlehačkou. Právě proto občas někdo zombie podcení a je následně sežrán. Atmosféra tu je chvílemi fakt uvolněná, ale o vypsychované situace tu naštěstí taky není nouze. O kvalitě filmu svědčí i fakt, že při neuvěřitlené délce dvou hodin a devatenácti minut jsem se ani vteřinu nenudil. Herci jsou opět neznámí, snad až na Toma Saviniho. A na konec taková perlička, které si možná někdo nevšiml, představitel Petera, Ken Foree (ten černoch), se objevil i v Snyderově remakeu v roli kazatele z televize a pronáší opět tu stejnou větu: "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth ." ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu to Snyder se svým remakem Romerovi docela natřel. Začátek dobrý, ale s příchodem do obchoďáku tempo upadne, některé scény neskutečně natahované, chtělo by to trochu prostříhat ( napadlo mě, že to souvisí i s rychlostí zombie, je logické, že v Snyderově verzi to odsejpá rychleji ), dvouhodinová stopáž je vážně moc. Pár scén má tu správnou postapokalyptickou atmosféru.nejvíce mě popudily obrovské výkyvy v atmosféře filmu. Občas jsou zombie vykresleny jako nebezpečné a silné, když se k vám blíží, jde z toho strach a pak se tu objeví scéna, kdy si z nich postavy dělají nehoráznou legraci, dávají jim pěstí, probíhají mezi nimi jen tak, hází po nich koláče a hraje do toho humorná hudba - a rázem je všechno fuč. tohle si zombíci nezasloužili. Jinak film hodně táhne charizmatický Ken Foree ( obdoba postavy Vinga Rhamese v remaku ), který je správně drsný. rozhodně nejsympatičtější postava. Celkově nejsem nespokojen, ale Snyder rulez. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je neskoro. Tento svet sa neoplatí zachrániť. Prežili len blbci.“ Romero je génius zombies horor, ale na Úsvit mŕtvych asi treba vek. Aspoň ja som bol na prvé pozretie sklamaný. Až o niekoľko rokov neskôr som docenil dlhé akčné scény (kamióny), užil si brutálne gore režisérovho kamaráta Saviniho (vo finále zažiari ako člen motorkového gangu), príbeh s presahom s nábehom na filozofiu, krásnu výpravu parádneho, ozrutného, rozľahlého obchodného centra, disciplinované herecké výkony atď. Pritom sa mi na 5* páči aj Snyderov remake, ale z totálne odlišných dôvodov. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Romerova klasika, která na pozadí akčního horroru zejména kritizuje konzumní společnost. V roce, kdy byl film natočen jsem se narodil a něco jako obchodní centra jsem řadu let za komoušů neznal. Dnes vidím, jak již před 30ti lety existovaly na západě gigantická obchodní centra, která vymívala lidem mozky, stejně jako je tomu dnes v ČR. Film mě občas docela rozesmál tímto paradoxem, občas pobavily kultovní scény, které filmaři používají v akčních filmech a horrorech do dnes (klipovitě sestříhané ozbrojování Arnolda v Komandu nebylo ve filmu první ...), z některých scén jsem byl trochu v rozpacích. Dorty na xichtech zombíků mě vyloženě urazily, tohle si Romero mohl odpustit... Jinak ale výborná gore klasika s hlubší myšlenkou, což se asi nikomu takhle docela dobře spojit nikdy nepodařilo ... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že zombie byli slabší, moc strachu z nich nešlo a stačilo umět trochu běhat a nebyl problém jim utéct, takže jediné nebezpečí bylo v jejich množství, ale zase uměli skvěle odkusovat části těla (zvlášť ke konci to byly dost nechutné scény). Na to, že ten film je skoro 30 let starý, funguje pořád dost dobře, má skvělou atmosféru a zajímavý děj, dobře prokreslené charaktery postav (ke všemu přežije moje oblíbená), takže drobné nedostatky s radostí přehlédnu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Asi o chlup lepší než Noc oživlých mrtvol. Romero zvládá žonglovat s několika míčky zároveň a jeho zombie guláš mi prostě chutná. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi hloupé postavy a zombie, které nevzbuzují strach ani nejsou zvlášť nebezpečné... Přesto to funguje. I když jinak, než je u zombie hororů běžné. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení režisérského sestřihu: Romero je cynik. Tupé davy pomalu se klátící skrz obchodní centrum za doprovodu málem cirkusové hudby, to je zážitek na celý život. Zároveň se mu daří budovat napětí, akční scény jsou velmi dobře zinscenované a gore efekty jsou špičkové (v průběhu filmu se mne matka zeptala, proč koukám na film, kde lidem rvou z těla střeva). Nemluvě o abslutně bezchybně navazujícícm střihu, dnešní Hollywood by se měl učit. Problém mám ale s délkou. Romero absolutně nezvládá tempo a po hodině a půl jsem trpěl, úpěl a nakonec jsem film dal na dvakrát, ačkoliv to sám nesnáším a vraždil bych za to. Těch 20 minut navíc je znát a i 126 minut je imho moc. Když si vemu, jakou parádní muziku natřískal Zack Snyder do 110 minut... P.S. Gaylen Rossová je tu překrásná... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi spoileruju!!! Musím říct, že film chvílemi nebyl přesně to, co jsem myslela, že bude, ale ve výsledku jsem nakonec byla spokojená. Ačkoliv extatické stavy jako po Noci oživlých mrtvol se nedostavily. Nejvíc mi vadily právě skoky v koncepci mrtvol. V Noci je jejich role stylizovaná, symbolická a naprosto zřejmá. Tady je na začátku ukázáno, že mají jakýsi "bitevní potenciál" a zároveň přesah co se týče zažitých instinktů. Na těch vnitřních hnadlech máme pravděpodobně zkoumat, co jsme to my lidi vlastně za lidi. Jenomže potom přicházejí scény, které podle mého odporují vnitřní logice, kterou předchozí příběh vystavěl. Například na začátku hrdinové dělají za sklem kravál, aby zombíky někam nalákali, a zombíci za tím kraválem jdou a snaží se za sklo dostat. Ve chvíli, kdy do obchodu vjede banda motorkářů a hipíků, čili potencionální hora žrádla, tak se naši milí neživí jen tak potácejí na místě, jako by čekali, až nezvaní hosté zase vypadnou a oni se budou moct dál vozit na jezdících schodech. Nikdo se na nikoho houfně nevrhá, to až později, přitom podle předchozích scén by měli jít po nich. Ale za pasáže ze začátku filmu, těsně po příchodu do obchoďáku, musím Úsvit stejně trochu zbožňovat. Protože to, co se odehrává po puštění hudby, vytrysknutí vodotrysků a rozjetí schodů, je prostě krása. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, na to, že se jedná o uctívanou klasiku svého žánru, jsem na velkých rozpacích, i když bůhvíjak vysoká očekávání jsem věru neměl. Prvotním problémem je samotný námět, protože zombie mě jednoduše neberou - ani v literatuře ani ve filmu. Tím hůř v této podobě, protože Romerův film vůbec, a to ani v nejmenším, v mých očích nefunguje jako horor. Objevuje se v něm několik nechutných scén pojídání vnitřností, které snad působí i dnes odpudivě, ale určitě ne strašidelně. Pomalu, nemotorně se pohybující nemrtví ve mně jednoduše nevyvolávali pocit ohrožení a dost dobře jsem nechápal jejich vzrůstající převahu. Po celou dobu sledování mi přicházela na mysl scéna boje se strašlivým králíkem, který masakroval nebohé rytíře v parodickém snímku Monty Python a Svatý Grál. Vzbuzovalo to ve mě zkrátka tuto asociaci. Proto na mě snímek nemohl fungovat. Dobrému dojmu neprospěl ani mizerný dabing, který byl zvlášť odbytý ve scénách v televizním studiu. Pokud nepůsobí Úsvit mrtvých jako horor, je možné ho do jisté míry akceptovat jako podobenství postkatastrofického světa a kritiku konzumní společnosti. Film nastartoval tradici, kdy se děj odehrává v prostředí velkého supermarketu, na kterou později navázala řada dalších úspěšných snímků. Jenže i tady je problém s celkovou délkou, hluchými pasážemi a psychologií postav.. Celkový dojem: 40 %. Snyderův nedávný remake považuju za výrazně funkčnější a působivější filmový kousek. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, líbilo se mi to víc než Snyderův remake. Zombie sice působí směšně a zub času zapůsobil snad na všech složkách snímku, přesto se svšak jedná o velkou zábavu. Velmi se mi líbil hudební doprovod, jen je v některých scénách až příliš výrazný, dobrý byl též scénář, jen některé scény - i když nejsou nudné - by klidně mohly být vystřiženy. Začátek se odehrává ve velkém tempu, seznamujeme se s hrdiny a musím se přiznat, že tahle herecká sestava mi vyhovovala, bavil jsem se do té doby, než se do obchodního domu přiřitila partička motorkářů, jejich řádění narušovalo doposavadní tempo snímku a prostě se mi tam vůbec nehodili, ještě že jejich náštěva neměla dlouhé trvání. Takže u mě rozhodně spokojenost, nečekal jsem, že to po letech bude až tak zábavné. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Určitě slabší než Night of the Living Death, přece jen udělat zombii v barvách už chtělo trochu lepší masky. Ale na druhou stranu, tento film byl pojat i jako docela černá komedie, tak jsem se občas musel i chtě nechtě, zasmát, což může být v určitém smyslu plus, ale přece jenom jsem čekal trochu hororovější atmosféru. Plných 80% to rozhodně není, ale přece jen ty čtyři kousky dám. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama