Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zombie ovládly Zemi. Na celém světě už zbývá jen pár míst, kde se dá ukrýt. Hrstka vědců a vojáků zvolila podzemní bunkr na Floridě a snaží se pomocí nejrůznějších experimentů na polapených zombie přijít na to, jak zvrátit osudnou chorobu, která způsobuje přeměnu nakaženého člověka v zombie. K některým experimentům jsou však zneužiti i vojáci a to způsobí rozkol uvnitř komunity. Ale ještě než se stačí věci vyřešit, vniknou do bunkru zombie, kteří konečně našli skulinku v obranném systému. Teď už hraje každý sám za sebe a jediným cílem je přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (235)

POMO 

všechny recenze uživatele

80 minút sledujeme, ako sá skupinka vedcov a skupinka vojakov v podzemnom úkryte hádajú, kto im velí a či má vedecký výzkum zombíkov, obývajúcich zemský povrch, zmysel. Béčkoví herci, béčkové dialógy. Vlastne nie dialógy, skôr krik. Neustály krik. Miera brutality poteší, no samotní zombíci za tými od Lucia Fulciho zaostávajú. A po 80. minútach konverzačného utrpenia prichádza chabá odmena. Jediná vec na Day of the Dead je pozitívna - herecký výkon človeka, skrývajúceho sa pod maskou väzneného zombíka. Keby si tu každý odviedol prácu s toľkou vášňou ako on, dopadlo by to lepšie. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pokud čekáte na pořádné maso, na záběry plné zombíků a výživné splatter momenty, tak klidně přeskočte první hodinu. V té se naopak dočkáte dlouhých dialogů, ze kterých zjistíte, že ve skupině lidí, ukrytých v jakési podzemní základně, si navzájem lezou na nervy vojáci a vědci. Každá skupina má jiný náhled na to, jak postupovat proti zombiím a tak to řeší a řeší a minuty utíkají a utíkají. A když už to vypadá, že by se mohlo něco dít, tak si slova ujme jeden z vědců a vede se svojí kolegyní poněhud dlouhý pseudofilozofický dialog. Takhle to vypadá, že to je hrozná nuda, ale omyl. Díky dobrým hercům (to "dobrým" myslím vážně, ale po několika D´Amatových béčkách mi všichni ostatní herci přijdou dobrý :o))) ) se to dá vydržet. Dvacet minut před koncem to začne mít tu správnou šťávu, ke slovu přijdou velmi pěkné splatter scénky, zakončené vydatnou zombie hostinou. Tohle všechno plus sympatičtí herci mi dává dohromady takovou slabší čtyřku. Jo a ještě něco. Pokud si myslíte, že se zombie nemohou zamilovat do lidí a nebo třeba střílet z pistole, tak vás Romero vyvede z omylu :o)) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, i když poněkud dlouhé pokračování Romerovy zombácké série. Hodně se tu řeční a poměrně překvapivě to většinou má i nějaký obsah prospívající dojmu, že takhle by to asi mohlo vypadat, kdyby došlo na lámání končetin a trhání vnitřností nemrtvými sousedy. Teď tím zrovna nemyslím vizuální stránku toho, co každý divák obdobného subžánrového horroru či lépe řečeno splatteru očekává (tedy spoustu červené barvy v různých odstínech a věci s tím nevyhnutelně fyzicky spojené), i když i v tomhle ohledu si přijde na své. Romero tentokrát přidal věci "antropologický" rozměr a stvořil postavu, která si nevyhnutelně získá sympatie širokého publika a je tím, co tenhle film táhne a "prodává". Ano, řeč je o "polidštěném" zombákovi Bubovi - jeho představitel Sherman Howard si svoji vpravdě jedinečnou příležitost docela užívá a ostatní postavy holt mají pešíka, protože upadnou v zapomnění daleko dříve než zmíněný šedozelený sympaťák:) Víc už asi není co dodat. Jsem rád, že jsem si odškrtl další položku na předlouhém seznamu "když o to náhodou zakopneš, podívej se na to", ale pochybuju, že někdy proběhne repríza. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zombie horor, jenž sází hlavně na uřvané herce a pochybné vědecké teorie. Pro několikavteřinovou úvodní sekvenci se těžko hledá jiný výraz než „geniální“, zbytek již podobnými momenty neoslňuje, naopak znepokojuje jejich absencí. Dobrých sedmdesát minut sledujeme skupinku posledních neinfikovaných jedinců v jakémsi podzemním komplexu, chráněném od doléhajících zombies a jejich vzájemné konfrontace. Ani přes maximální vypětí hlasivek nemá věc pevně pod kontrolou maniakální kapitán se svými podobně zeleně uvažujícími muži. Jak dlouho dokáže čekat na výsledky experimentů pošahaného vědátora? A co pacifistický pilot vrtulníku, který si chce jenom užít poslední (tý)dny života? Mnoho lidí, mnoho názorů – hrubá síla stejně vítězí. Vítězí v reálném životě a vítězí i co se přístupu k tomuto námětu týče. Zajímavě rozehraná (a slušně zahraná!) psychologická hra, místy skoro vědecký pohled na zombie tématiku i lehké filozofické lešení kolem něj nakonec stejně vyvrátí silný poryv akčně hororového větru. Tím se Romero dostává zpět na stabilní půdu, aniž by (přes dvacet let od vzniku) budil nechtěný smích. Day of the Dead má námět hodný nějakého televizního seriálu – pár lidí, pár interiérů, sem tam nějaký zombík a vyhřeznutá střeva. Námět hodný pečlivějšího propracování a přesnějšího žánrového zařazení. Apendix: Taky vás při pohledu na zombies rvoucí se o kusy lidského těla napadá paralela ke kapitalismu (každý si pro sebe chce něco urvat), nebo jsem nějaký divný? 70% Zajímavé komentáře: POMO, Lima, Ony, MIMIC ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejpřeceňovanější z uznávaných hororových režisérů dvacátého století mě o své vyjímečnosti nepřesvědčil ani tímto snímkem. Romero prostě musí do každého svého filmu mimo zombíků narvat ještě nějaké to poselství nebo kritiku společnosti, avšak způsob, jakým to činí, nemůžu zkousnout. Prostě je to většinu stopáže nuda. Nesympatické postavy (průměrně zahrané) vedou jeden nudný dialog za druhým, zombie jsou de facto odsunuty na druhou kolej, a já přitom usínám. Na druhou stranu musím přiznat, že když se to v posledních 25 minutách konečně rozjede, dá se na to dost dobře koukat - ale škoda těch 75 minut předtím. Na víc než průměrné hodnocení to u mne není, ačkoli se mi celkově Day líbil mnohem víc než předchozí Dawn. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Romerové pokračovanie o tom ako zombii zaplienili celú Zem a skupinka vedcov sa s vojakmi ukryje v podzemnom kryte aby objavili spôsob ako zombíkov prinavrátiť do stavu ľudského... bol dobrým námetom ale miestamy to kazí fádny dej až nezáživný dej a hlavne dialógy. Ale aj tak tam Romero zanechá určitý odkaz na vtedajšiu dobu ale aj na tupé vojenské myslenie. ║Rozpočet $3,5miliónovTržby USA $5,804,262Tržby Celosvetovo $34,000,000 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

I mistr Romero se někdy utne, co utne ten chlap asi uplně ztratil rozum!!!!!!!! Natočit zombie film bez zombií je opravdu blbost. Celou dobu se tam jen hašteřej vojáci (těm jsem fandil) s doktorama a jediná zombie je připoutaná ke zdi a poslouchá operu ve walkmanu či střílí z pistole (za to salutování jsem měl chuť Romera uškrtit). Ta zombie navíc podává nejlepší hereckej výkon ze všech, protože ostatní jsou všichni tak nesympatický (a hrajou děsně), až mi jich bylo líto. Finální zombie masakr (posledních 20 minut z filmu co trvá 102 minut) je sice dobrej a díky němu má tenhle film aspoň hvězdičku. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nesdílím většinový názor, že by z Romerovy zombie trilogie byl tento film nejslabší. Je v něm sice několik postav , které jednají méně věrohodně (Rhodes, Frankenstein), než jsem byl u něj zvyklý, na druhou stranu jsem pociťoval mnohem větší napětí, než u předchozích dvou filmů. Nebýt trapných a zbytečných gore scén v závěru, klidně bych udělil i ***. S nimi silné **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

100% skôr za to, ako dokonale a ukážkovo Romero tretí raz spracováva rovnakú tému zombíkov, ničiacich tento svet. Ako minulé dva razy (NOC a ÚSVIT MŔTVYCH), i v DNI MŔTVYCH (ktorý sa v 21. storočí dočkal voľného remake v réžii Stevea Minera. Je to taký voľný remake, že s Romerom okrem zombíkov nemá nič spoločné.) majster Romero navštevuje svet, ktorý je čoraz desivejšie ovládaný pribúdajúcou nemŕtvou masou. Torzo vedcov a vojakov, ťažko povedať, ktorá zo skupín je vynervovanejšia, sa ukryje po rozľahlého podzemného bunkru. Tu všetkým pravidelne praskajú nervy. Vojaci odchytávajú zombíkov pre vedecké účely a vedci, ktorí nie sú stále o nič múdrejší, ako včera, sa snažia v laboratóriách „vyriešiť zombícku otázku“. Ako vojakov, ani vedcov to však už príliš nebaví a je otázka času, kedy zlyhá ľudský faktor a dôjde na trhanie mäsa. Hoci sa na snímke podpísali nepríjemné zákulisné problémy (Romerovi obrezali rozpočet a tak bolo „komorné ladenie“ skôr nutnosťou, než umeleckým zámerom), na fantastickej atmosfére ticha pred búrkou sa to nepodpísalo a herci, tradične ako u Romera, síce neexcelujú, ale napriek tomu podávajú možno až prekvapivo dobré výkony. Ak raz za čas (prológ) nakukneme do „sveta tam vonku“, má to až nechutne desivú „bezvýchodiskovú“ atmosféru. Gore sú dávkované nečasto, ale o to sú ich účinky brutálnejšie. Viacna mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/149257/Den-mrtvych-1985-100.html ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja teda nevim, ale myslel jsem, ze to ma bejt horor, ale krome nechutnejch zaberu to vubec jako horor nevypadalo. Uvodnich 10 minut a vylidneny ulice jsou fajn, jenze pak se dej na hodinku presune do krytu a nic moc se nedeje. Mame tu klasicky postavy, ty hodny spravny sympataky, samozrejme nesmi chybet cernoch (s extra teplym hlaskem) a pak ty parchanty, ktere tu zastupujou vojaci a ty jsou fakt silne nesympaticky. Samozrejme mi behem par minut bylo jasny, kdo prezije (zvlast, kdyz postavy jednaj misty jak dementi) a jak se bude pribeh odvijet. Ale i kdyz tu neni snad ani jedna lekacka, tak jsem se dobre bavil a nenudil. Pak je tu nastesti zaverecnej 20 minutovej masakr, kdy se trhaj hlavy, litaj streva, zombici poziraj vse co najdou, proste parada. Navic trikove slusne zvladnuty a zombici slusne namaskovany. Pak trochu zamrzi, ze takovej nebyl celej film, kdyby nedrepeli v bunkru, ale celou dobu v ulicich hledali prezivsi, moh to bejt daleko vetsi masakr. Ale i tak jsem se slusne bavil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

První půlka snímku je poměrně nudná, ta druhá je zase nádherným zombie masakrem - tak jak to pan Romero umí nejlépe. Škoda, že celý snímek nevypadá tak, jako jeho druhá půlka. Neváhal bych a dal bych plné hodnocení, takhle nemůžu dát jinak než za tři, ale s tím, že se na film kdykoliv ještě moc rád podívám! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Za opravdu perfektní gore záběry přidávám jednu hvězdičku navíc, jinak by to byly jen dvě ... Romero už se nesnaží ani příliš filosofovat, nastavovat zrcadlo společnosti, či cokoliv jiného (střílející a salutující zombie mi přišla jako opravdu vyloženě špatný směr, kam by se asi neměl "zombie žánr" ubírat), nedrží ani napětí či strach v rámci horroru ... Každopádně finále, kde jsou všichni záporáci a pár klaďasů zombíky doslova rozebráni na kousíčky stojí docela za to ... Jednoznačně ale nejslabší Romerovka ... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Film, který mě svou závažností, zpracováním a tíživou atmosférou posadil na prdel, aby mě však nemnohé(ale za to vypečené) lekačky vzápětí vyhodily ze židle. Úvodních dvacet minut nemá pravděpodobně v žánru zombies konkurenci, snímek se poté zaměřuje na vztahy přeživší skupiny lidí, kteří jsou pod neustálým tlakem vědění, že se jim nad hlavami trhavě klátí stovky tun páchnoucího nemrtvého masa. Atmosféru filmu vyzdvihuje brilantně zvládnutá práce maskérů - gore efekty považuji za vrchol v tomto žánru filmografie. Z hereckých výkonů si budu pravděpodobně dost dlouho pamatovat egoistického a po vládě toužícího velitele Josepha Pilatoa a také skvělého Shermana Howarda v roli Chlapáka. Jen škoda, že si film svoji určitou odlišnost a jedinečnost neudržel až do konce, kde sa stal klasickou zombie vyvražďovačkou. Přesto ale nejlepší horor s nemrtvými zrůdami, který navíc podtrhuje výborná hudba. 3,5 miliónů dolarů(rozpočet)/5 miliónů dolarů(výdělek v amerických kinech) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Z původní trilogie je pro mě tahle část nejlepší (Země, Deníky a Survival samozřejmě patří do série ...of the Dead, ale tohle rozvíjení Romerovy synopse žije vlastním životem). Zatímco NOC byla komornější a ÚSVIT ukázal, že problém s chodícími zombies bude trochu globálnějšího rázu, tak DEN potvrdil úpadek lidské společnosti jako takové. Romero si opět vyhrává se sociálním přesahem, bohužel pro diváka tak činí po většinu dobu v podzemním krytu plném doktorů, vědců a vojáků, kde skvěle se rozpadajících mrtvol je pouze hrstka. Ale už kvůli chytrému a lítost vyvolávajícímu Bubovi to rozhodně nenudí. Bezvýchodná situace, která panuje nejen venku, ale i dole mezi jinak smýšlejícími osobami, vygraduje v závěrečném gore festivalu, v němž Savini jasně dokazuje, kdo je král maskérů. Zkrátka ultimátní masakr! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Hrstka přeživších lidí schovaná v podzemním bunkru, v panické atmosféře strachu, který každý řeší po svém. Ti zbývající lidé se dělí na vojáky (tradičně sobecké, hloupé a kruté) a na "normální" lidi, mezi nimiž vyniká doktor se svými hrůznými pokusy. Příjemná změna pro mě byla trocha citu a inteligence v zombie a především ten nejchytřejší vyloženě pobavil. Slabší stránkou byly herecké výkony především vojenského velitele a jediné ženské představitelky. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Romerem. Zombies získaly vládu nad světem. Zbytky lidstva přežívají v izolovaných opevněních. Film se soustředí na jednu takovou skupinu přeživších. Několik vojáků a vědeckých pracovníků se ukrývá před přesilou nemrtvých v podzemních laboratořích. Dr. Logan zde dělá pokusy na chycených zombících. Je posedlý myšlenkou zcivilnění nemrtvých a částečně se mu to daří u zombíka Buba. To se však nelíbí vojákům a situace na základně se začne čím dál více vyostřovat. Po většinu filmu sledujeme neradostný život obyvatel podzemí, kteří mají rozdílný pohled na výzkum a jak svou situaci řešit. Atmosféra houstne a je jen otázkou času, kdy lidský faktor selže, hladoví zombíci se dostanou dovnitř a začne ten pravý splatter mazec. Na ten nás Romero nechá čekat poměrně dlouho. Někoho to otráví, ale mě to moc nevadilo. Život v laboratořích je zajímavý, postavy a jejich konflikty uvěřitelné. Nejvíce zajímavý je však převychovaný zombák Bub. Jeho herecký part je parádní. Gore scény ke konci filmu jsou nechutné a detailní, přesně tak, jak mají u zombie horrrorů být. Ale ten konec, Boha jeho! To si Romero mohl odpustit. Day of the Dead je hodně slušný představitel žánru, který však trochu doplácí na roztahanost a menší dávku ingrediencí, které většina horrorových fandů od zombie filmu vyžaduje. 7/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejlepší zombie film. Úvod je (jak už zde bylo řečeno) geniální. Následují velmi dobré herecké výkony a inteligentní dialogy. Nejsilnější scény se tentokrát neodehrávají mezi lidmi a zombies, ale hlavně mezi lidmi a lidmi. Přesto nelze ignorovat, že v některých scénách jsou zombies skutečně mimořádně strašidelní. Skvělá atmosféra neustálého napětí, kterou ještě umocňuje dramatická hudba. Velké finále v podzemí. Jen úplný závěr mi původně trochu kazil celkový dojem, dnes už ale tuším co znamená. Resumé: Kdo chce vidět inteligentní postkatastrofický snímek, má možnost. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

G.A.Romero umí, i když je Day of the Dead z mého pohledu taktak na slabší 4* Hodně lidem se nelíbilo když v Land of the Dead zombies používaly zbraně, ale už v tomto o dost starším kousku jde jasně vidět, že Romero nás chce přesvědčit, že nemrtví se mohou něco učit a dejme tomu i trochu myslet a pamatovat si. Za vše mluví sice jediný zombie Bub. Film není zas až tak akční jak jsem čekal, hodně se mluví, hlavní skupina se pohybuje celý film na stejném místě, což trochu stísňuje atmosféru +, ale zase na druhou stranu snižuje pro mě prožitek z filmu -. Gore je na vysoké úrovni a pořádně detailní, jak jsem si už od tohoto režiséra zvykl. Celkově -7/10* lepší než Dawn of the Dead (1978). ()

Související novinky

Další vydatná jatka

Další vydatná jatka

13.11.2007

Série Saw pořád vydělává a Hollywood proto věří, že nízkorozpočtové horory o úchylech porcujících pohledné teenagery jsou přesně to, co fanoušci filmového strachu potřebují. A tak je tady Slaughter,… (více)

Remake Day of the Dead

Remake Day of the Dead

10.11.2005

Zakladatel a klasik zombie žánru v jednom, George A. Romero o sobě v poslední době opět dává vědět. Loni k nám přisprintovali zombie v remaku Zacka Snydera Úsvit mrtvých, tento měsíc v českých kinech… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama