Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zombie ovládly Zemi. Na celém světě už zbývá jen pár míst, kde se dá ukrýt. Hrstka vědců a vojáků zvolila podzemní bunkr na Floridě a snaží se pomocí nejrůznějších experimentů na polapených zombie přijít na to, jak zvrátit osudnou chorobu, která způsobuje přeměnu nakaženého člověka v zombie. K některým experimentům jsou však zneužiti i vojáci a to způsobí rozkol uvnitř komunity. Ale ještě než se stačí věci vyřešit, vniknou do bunkru zombie, kteří konečně našli skulinku v obranném systému. Teď už hraje každý sám za sebe a jediným cílem je přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (235)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Filmu vládnou nesympatičtí herci, ale závěrečná old school řežba dokáže vyvážit do té doby můj rozpačitý dojem. Několikrát jsem si u filmu vzpomněl jak je dobře že vnikly hodně povedené remaky Romerovy tvorby (Úsvit mrtvých, Crazies, Noc oživlých mrtvol). Romerovi rozhodně neberu průkopnický zombie odkaz, jen mě prozatím ještě žádným filmem nějak neuchvátil. Tuším že na vině bude hodně i výběr herců. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Deň mŕtvych vychádza z rovnakého vzorca ako Noc živých mŕtvol - istý počet ľudí sa pred istým počtom zombie uchýli do úkrytu, prejde fázou vzájomných nezhôd a psychických skratov, aby sa napokon dočkal infernálneho finále. Výsledkom je koncepčne odlišný a kvalitou o poznanie slabší film, ktorého najväčším nedostatkom je hudba. V žánri, ktorý väčšmi než iné stavia práve na mimoriadne intenzívnom pôsobení priamočiaro uchopiteľných vnemov, na zámerne emocionálne prepiatych optických a akustických zmyslových podnetoch je nevhodne zvolená hudba priam smrteľnou ranou. Pre Deň mŕtvych bola skomponovaná exkluzívne debilná muzika pôsobiaca dojmom zvukového podmazu k nejakému dobovému pornu alebo cestopisu. Rušivo pôsobí i veľmi kolísavá kvalita masiek. Divák si želá byť desený monštróznym panoptikom obludných stvorení, sú mu však naservírované i vyložene smiešne a odfláknuté masky (karnevalový make-up). Tam, kde sa k slovu dostal priamo Savini (zrejme), tam už ide o šokujúco desivé, majstrovské diela žánru (pán, ktorý vlezie do záberu súčasne s hlavným titulkom). Ďalej už nie je čo vytknúť. Prvé dve tretiny filmu, ktoré sú údajne zlé preto, že sú málo akčné, dodávajú krváku prívlastok chytrý. Koncepcia zombie ako antropomorfne najautentickejšieho hororového monštra celkom zákonite ráta s divákovou podvedomou autoprojekciou, preto nečudo, že odchyt "vzoriek" a morbídne pokusy doktora Logana majú tak úzkostnú príchuť. Paralelná línia so "socializáciou" zombie je invenčná, napínavá a neskutočne dobre vypointovaná. Part dotyčného nemŕtveho je zahraný tak bravúrne (a veruže tu bolo čo hrať), až mi pripadá ako celkom pravdepodobné, že Romero niekoho splašil z Royal Shakespeare Company :-) Osobitnou kapitolou je úvod a záver filmu. Človek sa najprv diví, prečo Romero na úvod zaradil čosi, čo bolo pravdepodobne zamýšľané ako teaser. Takto koncipovaný úvod však v konečnom dôsledku svojím "neorganickým" vyznením zvýrazňuje nereálnosť záveru, nereálnosť toho, čo sa a priori javí ako happy end. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Pokud čekáte na pořádné maso, na záběry plné zombíků a výživné splatter momenty, tak klidně přeskočte první hodinu. V té se naopak dočkáte dlouhých dialogů, ze kterých zjistíte, že ve skupině lidí, ukrytých v jakési podzemní základně, si navzájem lezou na nervy vojáci a vědci. Každá skupina má jiný náhled na to, jak postupovat proti zombiím a tak to řeší a řeší a minuty utíkají a utíkají. A když už to vypadá, že by se mohlo něco dít, tak si slova ujme jeden z vědců a vede se svojí kolegyní poněhud dlouhý pseudofilozofický dialog. Takhle to vypadá, že to je hrozná nuda, ale omyl. Díky dobrým hercům (to "dobrým" myslím vážně, ale po několika D´Amatových béčkách mi všichni ostatní herci přijdou dobrý :o))) ) se to dá vydržet. Dvacet minut před koncem to začne mít tu správnou šťávu, ke slovu přijdou velmi pěkné splatter scénky, zakončené vydatnou zombie hostinou. Tohle všechno plus sympatičtí herci mi dává dohromady takovou slabší čtyřku. Jo a ještě něco. Pokud si myslíte, že se zombie nemohou zamilovat do lidí a nebo třeba střílet z pistole, tak vás Romero vyvede z omylu :o)) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Z původní trilogie je pro mě tahle část nejlepší (Země, Deníky a Survival samozřejmě patří do série ...of the Dead, ale tohle rozvíjení Romerovy synopse žije vlastním životem). Zatímco NOC byla komornější a ÚSVIT ukázal, že problém s chodícími zombies bude trochu globálnějšího rázu, tak DEN potvrdil úpadek lidské společnosti jako takové. Romero si opět vyhrává se sociálním přesahem, bohužel pro diváka tak činí po většinu dobu v podzemním krytu plném doktorů, vědců a vojáků, kde skvěle se rozpadajících mrtvol je pouze hrstka. Ale už kvůli chytrému a lítost vyvolávajícímu Bubovi to rozhodně nenudí. Bezvýchodná situace, která panuje nejen venku, ale i dole mezi jinak smýšlejícími osobami, vygraduje v závěrečném gore festivalu, v němž Savini jasně dokazuje, kdo je král maskérů. Zkrátka ultimátní masakr! ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov zombie filmov povinnosť, pre ostatných len dobrý film. Romero už vytiahol z rukáva mnoho kariet, no Deň mŕtvych by som asi esom nenazval. Miestami je to prekliata nuda, no šťavnaté gore a vydarený dizajn zombíkov (len neporovnávať s novým Úsvitom alebo Zemou) to z časti vynahrádzajú. Herecké výkony sú pomerne rozporuplné (od "radšej nehodnotiť" až po solídny nadpriemer). Hlavným plusom je však veľmi vydarená atmosféra. Deň mŕtvych by som si v budúcnosti ešte určite chcel pozrieť... ()

Galerie (106)

Zajímavosti (44)

  • Většina zombie ve filmu jsou obyvatelé Pittsburghu, kteří se natáčení zúčastnili jako dobrovolníci. (HellFire)
  • V jedné scéně se postava Williama (Jarlath Conroy) zmíní, že „všechna nákupní centra jsou zavřená“, což je odkaz na režisérův předchozí zombie film Úsvit mrtvých (1978), který se odehrává v nákupním centru. (HellFire)
  • Facka, kterou dostal Miguel (Anthony Dileo Jr.) na zklidnění, byla skutečná, aby záběr vypadal realističtěji. (topesto)

Související novinky

Další vydatná jatka

Další vydatná jatka

13.11.2007

Série Saw pořád vydělává a Hollywood proto věří, že nízkorozpočtové horory o úchylech porcujících pohledné teenagery jsou přesně to, co fanoušci filmového strachu potřebují. A tak je tady Slaughter,… (více)

Remake Day of the Dead

Remake Day of the Dead

10.11.2005

Zakladatel a klasik zombie žánru v jednom, George A. Romero o sobě v poslední době opět dává vědět. Loni k nám přisprintovali zombie v remaku Zacka Snydera Úsvit mrtvých, tento měsíc v českých kinech… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama