Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho po polosnové půlnoční projekci u mne přetrvával takový velmi zvláštní (a ne moc příjemný) pocit. Na náhlý a brutální konec nezapomenu. 85% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Rok pred Usvitem natocil Romero komorni pribeh o chlapci, ktery si mysli, ze je upirem...nebo si to jen nemysli? Pribeh je pomerne jednoduchy, ozvlastneny predevsim cernobilymi flashbacky, ktere jsou do filmu skvele vkladany. Postavy jsou celkem nezajimave, samozrejmne krom Martina a predevsim jeho silne vericiho strycka, ktery se vsemozne snazi ze sveho synovce dostat zlo. Moje vytky smeruji predevsim k hodne rychlemu, i kdyz skvelemu konci, je trochu skoda, ze to Romero tak uspechal. Uvodni titulkova scena ve vlaku je naproti tomu nadherna. Rozhodne zajimava a netradicni upirina. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mne opravdu příliš nezaujal a hlavně velmi nudil. Příběh chlapce, který buď je upír, nebo trpí psychotickou poruchou řízlou sadismem a krví jako fetišem. Jenže on tu žádný příběh není, film se nesmyslně ubírá od nikud nikam, o nic v něm nejde. Ztvárnění je nevýrazné, atmosféra naprosto nulová. Těch pár vražd to skutečně nezachrání. Podle mne naprosto nevýrazný výstřel do slepa, což u Romera nebylo nikdy nic neobvyklého ... Každopádně upírská témata si film drží, takže pro příznivce žánru (subžánru - "vampires") bych doporučil, ale aby jste pak nebyli zklamáni ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pubertální deviant Martin trpí zvláštní úchylkou: vyhlídne si náhodnou oběť, většinou starší ženu, přepadne jí, oblbne sedativy a pak jí vysaje krev. Že by mladík byl novodobým upírem zvyklým na česnek i denní světlo? Jeho věřící strýc si myslí své... Romero natočil hodně jinou upířinu, která i v dnešní době nahlodává určitá sociální témata. Sice tu chybí souvislý děj, ale její zpracování a nejednoznačné vyznění pomáhá navodit zvláštní atmosféru, nezvykle syrovou a občas až nepříjemnou. Jak už zde několikrát zaznělo, závěr je nečekaně rychlý, ale o to údernější. Rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh sexuálne narušeného mladíka ktorý si to užíva so staršími dámami, vpichne im injekciu po ktorej uspia a v objatí nahej dámy jej prereže tepnu a napije sa jej krvi. Všetko narafičí na samovraždu a pokračuje ďalej. Dostáva sa do príbytku svojho strýka ktorý si o ňom myslí že je upír a tyranizuje ho cesnakom, krížmi a sem tam zavolá nejakého farára nech sa pred ním pomodlí... Zaujímavý pohľad na upírsku chorobu, nie však nejako zvlášť pútavo, skôr snové podanie hlavne výtvarne veľmi pekné čiernobiele pasáže na Martinove dospievanie, kde je najlepší jeho strýko neustále na neho pokrikujúc „nosferatu“, to ako si užíva so staršími dámami a veľmi dobrý je na tom typicky Romerovský koniec. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V mých očích filmu moc ubližuje nesouvislý děj, který jakoby se skládal z různých epizod. Přitom jakmile Martin jde po své oběti, tak film najednou srší nápady a tempo je výrazně rychlejší. Hodně zvláštní Romerův film, který mě zase tolik nenadchnul. Chtělo by to opět nějaký zdařilý remake. Romero má často silnější scénáře než režii. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Netradiční drama o málomluvném mladíkovi Martinovi. Martin je divný. Martin je Nosferatu - asi. Romero rozsekal pravidla pro upírský horor na cucky. Ve skutečnosti ani není jasné, zda je Martin upír. Nojo, vadí mu se dívat dlouho do slunce, ehm, normální člověk se do něj dívat nemůže, jinak oslepne. Výborně natočené násilné scény, když Martin přepadává své oběti, jsou tak civilní, až z nich jde chlad. Spíše pro okrajové publikum, kterému nevadí pomalejší tempo vyprávění. Čtvrtou hvězdu dávám za konec. Nejhorší je mít dědka větším maniakem, než jsem sám... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hm, doposavaď nejpodivnější Romerův snímek, jaký jsem měl tu čest zkouknout. Částečně psychologický snímek o vyšinutém mladíkovi, který není tím, čím se zdá. Nebo je? Při sledování jsem si říkal, že mě film moc nebaví, ale pak jsem se vždy přistihl zažranej do tíživé atmosféry. Zvlášní. Je zde taky několik výborných scén, takže i když je to na hrně, hodnotím nadprůměrně. A taky jsem si vzpomněl na tuhle drsňárnu. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzaujímavejších filmov George A. Romera a pritom je tak nepochopiteľne zabudnutý... Ide o typ psychologického hororu. Režisér si tu pohráva s témou vampirizmu, no inak ako je bežne zvykom. Úspešne sa mu darí zneistiť diváka v tom zmysle, že nakoniec ani poriadne nevie, čo je realita. Je naozaj hlavný hrdina upír, alebo to je len povera, prípadne nejaká duševná choroba? Definitívnu odpoveď sa divák síce nedozvie, avšak zároveň to dáva veľký priestor na fantáziu a vlastnú interpretáciu. Hlavný hrdina je vykreslený veľmi dobre - v podstate ide o veľmi nešťastnú bytosť, ktorá si nedokáže vysvetliť, narozdiel od poslucháčov rádia vo filme, čo by malo byť na jeho osude také príťažlivé. No smrti sa bojí, aj keď ju podvedome vyhľadáva a stále o nej rozmýšľa. Zároveň sa tu nezabudlo na čierny humor, ktorý niektoré scénky veľmi príhodne dopĺňa. Režisér tú teda úspešne vedie dialóg s filmovou verejnosťou, pričom dovoľuje urobiť si svoje vlastné závery. V niektorých ohľadoch mi dokonca snímok pripomenul rannú Cronenbergovu tvorbu, a to i napriek tomu že ten sa vo svojich filmoch tak s divákom nehrá, je krvavejší a zvyčajne ide až na jadro problému - svojou vlastnou úvahou a interpretáciou myšlienok. Skrátka, veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tieto filmy z 80. rokov majú také zvláštne čaro . Ja neviem či to bolo kamerou , ale chlapíkovi svietili neustále oči , akoby si pred každým záberom šľahol hero . A tiež tá krásna kečupová krv. Inak ten koniec ma odvalil ! Ten bol , akoby ste luskli prstami a šup , koniec . ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivé. Romerův film bourá skoro celou upírskou filosofii a uvádí diváka do nejistoty. Martin je velmi zvláštní. Já sám jsem po skončení nevěděl, co si mám myslet, a dal jsem proto tři hvězdy. Ale teď, když jsem si to nechal v hlavě rozležet, musím přihodit čtvrtou hvězdu. Náhlé zakončení filmu si asi budu ještě nějakou dobu pamatovat. A bylo opět zábavné vidět i pozdějšího mistra speciálních efektů Toma Saviniho ve vedlejší roli. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Romero sa preslávil zombíkmi, no na svojom konte má aj málo známy, no veľmi dobrý a hlboký zárez do témy upírov - tým je Martin, comming out dráma šmrncnutá gialom, hororom a trochou romerovsky svojskej psychológie: takto nejako by mal vyzeraž dobrý žánrový synkfetizmus, takto nejako sa posúvajú hranice hororu (prenikajú) aj do "vážnejších" filmov/tém; ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi hodně líbilo. Snímek nečesaný, horor prakticky civilní a  přesně splňující nejednoznačnou definici podivného filmu.  Jedinou jistotou je tu fakt, že hlavní hrdina Martin je narušený mladík vyrůstající v defektním prostředí.  Zabíjí, aby pil krev svých obětí. Nicméně jeho motivace zůstává skryta, jeho podstata je neustále popírána, ale přesto je divák zejména prostřednictvím flashbacků maten  a přesvědčován když ne o opaku, tak minimálně o tom, že pravda je tam někde venku.... Nejlepší jsou pak vlastní Martinovy útoky, zejména dlouhá sekvence, kde útočí na muže i ženu, nemá chybu, plné napětí, možností, ale i zvráceností. Koneckonců ta se jako pevná nit vine celým podivným příběhem a v závěru za ni Romero nemilosrdně trhne a ... Čtyři velmi silné hvězdy, které někdy v budoucnu asi ještě zvednu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Horor znepokojující tím, že nám neřekne, zda je hlavní hrdina skutečně upír, nebo jen narušený mladík s podivnou sexuální úchylkou. Vynikající jsou také černobílé flashbacky (nebo to nejsou flashbacky?). Každopádně je to jeden z Romerových vůbec nejlepších filmů. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Neviem to vysvetliť, ale ja som sa od tohoto filmu nevedel odtrhnúť. Upírskej tématike som nikdy veľmi nepodliehal a tiež nie som skalným fanúšikom Romera. Asi je to jeden z tých fakt dobre natočených filmov. Hlavne scény s vraždami. V každej je napätie vygradované tak vysoko, že som ledva dýchal. Ale je to aj dobre zahrané, so zaujímavým vývojom postáv. Našťastie sa nejedná o klasickú upírčinu. Film je veľmi čudný. Prevláda skôr depresívna, smutná atmosféra. Občas tu vidíme čiernobiele fleshbacky z minulosti Martina. A k tomu to bolo aj vymietanie, čo mám veľmi rád. Proste musím ohodnotiť takto. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Romero mi bohužel vůbec nesedl a u filmu jsem se strašně nudil. Kdybych ho viděl ve varech tak bych na 100% usnul. Možná v budoucnu tomu dám ještě jednu šanci. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Originální malý film, který mě celou dobu nechával vlažným, ale ten rychlý konec to u mě dostal na 65%. Postava strýčka byla hodně povedená a Toma Saviniho jsem vůbec nepoznal. ()

Reklama

Reklama