Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Britské synthpopové duo Soft Cell vydalo v roce 1983 skladbu s názvem "Martin", která byla inspirována tímto filmem. (Zdroj: ČSFD)
  • Scéna ve vlaku, při které Martin (John Amplas) podřezává zápěstí své oběti, obsahuje ve skutečnosti nepovedenou scénu, kterou tvůrci nakonec ve filmu ponechali. První řez do falešné ruky nebyl dostatečně hluboký, a proto nezačala téct žádná krev, a tak musel být proveden druhý řez, při kterém se už krvavý efekt zdařil. (Zdroj: ČSFD)
  • Romerova tchýně se ve filmu objeví jako jedna z nakupujících žen v obchodě. Romerův tchán si zahrál kněze. (Chatterer)
  • George A. Romero označil tento film za svůj nejoblíbenější. (Chatterer)
  • George A. Romero chtěl původně film natočit černobíle. (Chatterer)
  • Originální sestřih filmu měl 2 hodiny a 45 minut. (Chatterer)

Reklama

Reklama