Kathryn BigelowScénář:
W. Peter IliffKamera:
Donald PetermanHudba:
Mark IshamHrají:
Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey, Lori Petty, John C. McGinley, James Le Gros, Bojesse Christopher, Julian Reyes, Daniel Beer, Vincent Klyn (více)Obsahy(2)
Agent FBI Johny Utah se tajně vydá mezi kalifornské surfaře, aby vystopoval takzvané Exprezidenty – ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Potká se s výborným surfařem Bodhim, jehož drogou je adrenalin. Rád riskuje. Utah hledá pravdu, Bodhi největší vlnu. Jsou natolik ponoření do vzájemného soupeření, že svým vášním téměř obětují zdravý rozum, hrdost a život... (TV Prima)
Výborný americký thriller z prostředí surfařské komunity v Californii se skutečně vynikající atmosférou a napínavým dějem. Klasické schéma infiltrace agenta do struktury nějaké proti systému stojící organizace se v tomhle případě režisérce Kathryn Bigelow podařilo naroubovat na příběh oslavující surfing a životní styl i hodnoty s ním spojené a vznikl překvapivě nosný dramatický oblouk. Film navíc překvapivě nezestárl a působí i po letech velice nadčasově, což u podobných snímků nebývá zvykem. Režisérka se zjevně v surfařské komunitě vyzná, ve filmu se objevují odkazy ke kultovním surfařským snímkům (The Endless Summer atd.), surfing je tu prezentován jako alternativní životní styl kritizující hodnoty konzumní společnosti (a některé myšlenky předpovídají slavný Klub rváčů), též socializace mladého agenta probíhá věrohodně a uvěřitelně. Kathryn Bigelow se velice povedl casting - sázka na zatím celkem neokoukaného Keanu Reevese vyšla bezezbytku a odvaha svěřit roli charismatického záporáka profláklé tváři hvězdy romantických filmů Patricku Swayzemu taktéž (mimochodem, je to jeho jednoznačně nejlepší role). Bod zlomu je skutečně vydařený akční thriller a jeden z nejlepších komerčních hollywoodských snímků o surfingu... Podobné surfařské filmy: Osudové léto, V zajetí vln, Bra Boys, Nekonečné léto, Nekonečné léto 2, Billabong Odyssey, Riding Giants ()
Mno, bohužel to není taková pecka, jakou z něj dělá Edgar Wright v Hot Fuzz, těch dvou hodin přesto nelituji. Záliba Kathryn Bigelow ve snímání opálených blonďáků s vypracovanou muskulaturou mi přišla úsměvná, ale když tihle borci chytli tu správnou vlnu, všechny ironické poznámky šly stranou. Vlastně neznám film, v němž by surfování nebylo cool. Když přeženu, ono stačí zpomalit obraz a vybrat správnou muziku, což Kathryn zvládá. Ale zvládá taky slušně vykreslit povahy jednotlivých postav a dát dohromady rebelskou podívanou, která počítá s následky. Způsob, jakým v závěru říká „buďte svobodní, ale s mírou“, rozhodně nelze označit za moralizování. Velmi slušně jsou krom surfování zrežírovány také ostatní akční či relaxační scény. Mezi ty první bych zařadil poměrně dlouhou, tempo neztrácející honičku úzkými uličkami, mezi ty druhé efektní skákání s padákem, scénu rozkošně zbytečnou a přitom nehodnou úplného zavržení. Pomyslným vrcholem filmu, momentem, kdy jsem na okamžik zauvažoval o čtyřech hvězdičkách, je náhlý pohnutek mysli Keanu Reevese ve výšce 4000 stop nad zemí, jenž ho přiměje k činu natolik troufalému, že mi na okamžik nebylo jasné, smát-li se, či žasnout nad režisérčinou odvahou k něčemu podobnému ve vážně míněné akci svolit. Čtyři hvězdičky z toho nakonec pro nijaké herectví a nepříliš nápadité dějové zákruty nebudou, ale jestli si je něco zaslouží, pak zcela jistě režie. 70% Zajímavé komentáře: Lima, Winnfield, Vitason, Jordan, ]V[()Rt ()
Solidní hit našich kin začátku 90.let. S trochou nadsázky řečeno, duchaplnější ´Pobřežní hlídka´se tu setkává s buddy kriminálkou typu ´Smrtonosná zbraň´- nádherný vlny, surfování, pocit nespoutanosti a svobody a kriminální zápletka v čele se dvěma hezouny s nezanedbatelným hereckým nadáním. To vše pod režijní taktovkou dámy, která dokazovala, že spolupráce s jejím manželem, slavným Jamesem Cameronem, tentokrát v roli výkonného producenta, jí náramně svědčila. Tady prostě nelze nepodlehnout tomu povrchnímu pocitu - spousta nádherných záběrů s divokým vlnobitím a odvážnými surfery si přímo říká o típnutí do kalendáře a spolu s parašutistickou scénou dokáže vyvolat i příjemné mrazení v zádech. Musím přiznat, že Swayzemu Bodhimu, hledajícímu volnost a spirituální stránku moře, jsem trochu i záviděl a na chvilku bych s ním i měnil. Potěší pak netradiční konec a obsazení známého představitele hajzlů všeho druhu Gary Buseyho do snad jediné bezvýhradně kladné role jeho kariéry a vůbec to nevypadá špatně! Suma sumárum spokojené 3*, na tu čtvrtou to pak definitivně zvedla zábavná minirolička grázlíka v podání Anthony Kiedise, frontmana ´Red Hot Chilli Peppers´ a jeho cool hláška "That would be a waste of time...". ()
Nepříliš přesvědčivý pan Anderson provádí infiltraci bandy bankovních lupičů, co ráda adrenalin, vlny a parašutismus, při kterém si můžete vykládat a padat nezvykle dlouho.. Paní Bigelow během své kariéry několikrát prokázala, že hry na vojáky, či policajty a zloděje ji nebyly v dětství cizí a hravě předčí některé své mužské kolegy, co asi tenkrát raději oblékali Barbíny, nicméně Point Break, jedna z nesmrtelných VHS klasik, je už v dnešní době i díky své naivitě hodně podemletá vlnami filmového času. Apropo, nemohu se dočkat připravovaného remaku. Gumové masky (ex)prezidentů Clintona, Obamy a Bushovic republikánského pokolení, K.Reeves hrající sám sebe, protože i po 20 letech vypadá pořád stejně a A.Kiedis ve větší, méně smažkovité roli. Jen s tím Swayzem bude z jistých důvodů problém, ale naštěstí je zde Grande Paolo. Ne nadarmo se traduje, že v Turíně každý týden u kadeřníka přilepil na zrcadlo žvýkačkou fotku surfaře Bodhieho a řekl: „Takhle!“ ()
Dost netypický film s Patrickem Swayzem. Spolu s Keanu Reevesem hrají surfaře, ale ne ledajaké. Občas totiž vyloupí nějakou tu banku. Keanu je na něj nasazený jako tajný agent. Tajemství se ale nedá udržet věčně. Postavy přichází na úmysly těch druhých a podle toho reagují. Nechybí ani krev. Nevím, co víc dodat. "Tohle je jednou za život." ()
- Původně měl být film nazván Riders on the Storm, uvažovalo se také o názvu Johnny Utah. (Tygrys)
- Nakrúcanie surferských scén bolo pre hercov veľmi náročné. Patrick Swayze (Bodhi), ktorý odmietal kaskadéra, si zlomil 4 rebrá. V zoskoku padákom mal už nejakú prax. Počas nakrúcania absolvoval cez 50 zoskokov. (classic)
- Bodhi (Patrick Swayze) nosí hodinky značky Breitling. (dyfur)